БСП и ДПС не се разбраха за вота на недоверие

Социалистите ще внесат сами искането, несъгласни с твърденията на Ахмед Доган, че няма алтернатива на управлението

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ (вляво) научи в четвъртък от Корнелия Нинова, че БСП ще внесе сама вота на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ (вляво) научи в четвъртък от Корнелия Нинова, че БСП ще внесе сама вота на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов    ©  Юлия Лазарова
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ (вляво) научи в четвъртък от Корнелия Нинова, че БСП ще внесе сама вота на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ (вляво) научи в четвъртък от Корнелия Нинова, че БСП ще внесе сама вота на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов    ©  Юлия Лазарова

"Имаме принципни различия с ДПС след изказването на почетния председател Ахмед Доган", заяви в четвъртък лидерът на БСП Корнелия Нинова, когато обяви, че партията й сама ще внесе вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов. Така пропадна предварителната уговорка двете формации да се споразумеят за мотивите и заедно да искат оставката на правителството. Социалистите започват процедурата на 17 януари заради "провала на правителството в борбата с корупцията", а в залата все пак ще получат и гласовете на ДПС.

Инициативата дойде от левицата в началото на ноември 2017 г., като след среща между Нинова и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ дори бяха определени срокове - до 10 януари за оповестяване на мотивите, а до 17 януари - самото внасяне на искането в деловодството на парламента. В традиционната си реч за Коледа обаче Ахмед Доган заяви: "Но ако вотът на недоверие мине, какво правим? Има ли партия, която е готова да управлява страната след евентуални предсрочни избори? Моята преценка е, че няма такава политическа сила от опозицията, която може да поеме отговорността за управление на страната към днешна дата. Тогава какво правим? Ако целта е "стани да седна", не си заслужава усилието да подложим на изпитание общия ни дом." Думите му бяха изтълкувани еднозначно като знак за оттегляне на ДПС от вота. Празничните дни пък бяха удобно извинение за социалистите да не потърсят контакт с движението въпреки някои неясни сигнали в изказвания на Мустафа Карадайъ, че е възможно все пак вот да има. По неофициална информация работна група в ДПС до последно е очаквала покана за среща.

Първото по-сериозно обсъждане на мотивите на "Позитано" 20 беше в последния работен ден на 2017 г., на 29 декември, а последното - на заседание на Изпълнителното бюро миналата сряда. Социалистите работиха върху техните идеи, но чакаха окончателното решение да излезе от среща на Карадайъ с Нинова. В сряда обаче уговорката между двамата пропаднала, а на заседанието на депутатите от левицата вечерта е било съобщено единствено, че имат мотиви, но без уточнението дали ще ги внесат сами. Кратката среща на лидерите се състоя в парламента в четвъртък, на която Нинова информирала Карадайъ как ще постъпи. "Въпрос на политическо решение на ДПС е дали ще ни подкрепят при гласуването", обясни тя пред медиите след това.

Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев коментира, че поведението на социалистите "подсказва, че липсва опозиционна култура". "Ако нямаш коалиционна култура в опозиция, трудно ще имаш и в управлението", захапа задочно той Нинова. Според Цонев Доган не е казал, че няма алтернатива на управлението, а че нито една партия от опозицията не е готова да управлява. "Думите на Ахмед Доган са снимка на ситуацията, те не я предизвикват", обясни той.

ДПС няма как самостоятелно да поиска вот, защото за това са нужни поне 48 депутати, а движението има само 25. Народните представители на ДПС все пак ще гласуват за оставката на кабинета, поискана от БСП, но с "нашите си аргументи", каза зам.-председателят на групата.

За какво да е вота беше една от първите теми, по които ДПС и БСП се разминаха още в самото начало на инициативата. Социалистите настояваха да атакуват управляващите заради корупцията, като бяха склонни да конкретизират сфера - здравеопазване, национална сигурност, образование или демографска политика. Неофициално от левицата обясняваха, че представителите на движението искат да се насочат към области, в които управляват "Обединени патриоти", защото целта им е да ги "демонтират" от властта. От своя страна БСП пък смятат, че по-общата формулировка ще им даде свобода да разказват примери от различни области, а и ще се възползват от "бонуса" по темата, който президентът Румен Радев им даде като наложи вето на закона за борба с корупцията, гласуван от мнозинството в края на миналата година. Показателно за разминаването в опозицията е, че ДПС гласува с ГЕРБ за отхвърляне на ветото в правната комисия в сряда.

В крайна сметка мотивите за вота остават единствено в ръцете на БСП, а от движението явно ще говорят по други теми в пленарната зала.

Интересна подробност е, че когато искането за оставка не е конкретизирано за дадена сфера от управлението, се приема, че е за цялостната политика на правителството. Ако то бъде отхвърлено, в следващите шест месеца няма да може да се внася вот със същите мотиви. Засега изглежда, че дори и с подкрепата на ДПС оставка на правителството няма да има. За целта е нужно 121 депутати да гласуват за вота, а двете партии заедно имат общо 105. Представителите на ВОЛЯ (общо 12 души) отказаха да се присъединят към инициативата.