Парламентът спря нов опит за удължаване на срока за строителство върху бивши ниви
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Парламентът спря нов опит за удължаване на срока за строителство върху бивши ниви

Парламентът спря нов опит за удължаване на срока за строителство върху бивши ниви

Текстовете бяха прокарани в закона за посадъчния материал и предстои да се прегласуват отново

Деница Ватева
10032 прочитания

© Георги Кожухаров


Внесени за втори път спорни поправки, които щяха да дадат наново зелена светлина за строителство в земеделски земи със сменено предназначение - основно по Черноморието, бяха отхвърлени от парламента в четвъртък. Част от тях обаче предстои да се прегласуват.

Казусът засяга стара идея на "Обединени патриоти". Тя предвижда собствениците на земеделски земи със сменено предназначение да могат да удължат безсрочно строителните разрешения за тях.

Втори опит за промяна на режима

Според сега действащия закон за опазване на земеделските земи собствениците, които са променили предназначението на нивите си в парцели, върху които може да се строи, имат определен срок да започнат реализация на намеренията си. Ако това не се случи в неговите рамки, имотите отново получават статут на земеделска земя. За всички ниви, чиято промяна на предназначението е била преди 2011 г., този краен срок беше 23 май 2017 г. според сега действащия закон.

Още при сформирането на новия парламент през май 2017 г. "Обединени патриоти" и ГЕРБ внесоха законопроект, който предвиждаше удължаване на този срок с три години. Мотивите тогава бяха, че така малки собственици на парцели, изпитали затруднения покрай кризата през 2009-2010 г., ще могат да реализират намеренията си. Впоследствие обаче срещу проекта се появи обществено недоволство, както й обвинения от страна на БСП, че проектът обслужва крупни проекти по Черноморието. Така ГЕРБ оттегли подкрепата си и текстовете така и не бяха гласувани.

През декември м.г. обаче депутатите от "Обединени патриоти" са направили нов опит тихомълком да бъде удължен срокът. Тогава народният представител от коалицията Йордан Апостолов е внесъл между първо и второ четене поправки в преходните и заключителни разпоредби на закона за посадъчния материал, с които се правят корекции в закона за опазване на земеделските земи. С тези поправки отново се удължава срокът, в който може да започне строителството в земи с променено предназначение, а освен това се въвеждат и текстове със задна дата, касаещи случаите отпреди 2011 г., чиито разрешителни са изтекли на 23 май 2017 г.

Ако мине

Интересното е, че предложенията на Апостолов не са направени писмено преди двете четения в комисия, каквато е стандартната процедура, а устно по време на самите обсъждания на основание на член от правилника на парламента, който допуска такива изключения. Тъй като в този момент останалите депутати не са имали готовност да заемат позиция по казуса, се стига до ситуация да се насрочи второ заседание на комисията по земеделие малко преди коледните празници, на което да бъдат гласувани въпросните текстове.

На него представители на земеделското министерство са предложили два варианта за решаване на казуса, тъй като от 23 май 2017 г. до евентуалното приемане на поправките на "Обединени патриоти" има случаи, в които земеделски земи със сменено предназначение вече са си върнали автоматично статута на ниви, дори и техните собственици да са стартирали наново процедура за промяна на предназначението и да са заплатили определени такси.

Единият предложен вариант предвижда да се въведат допълнителни текстове, които да регламентират процедура, по която собствениците на такива имоти с втора започнала процедура за промяна на предназначението да поискат да им се възстановяват платените втори път такси.

Друг вариант е лицата с изтекла на 23 май 2017 г. промяна в статута на земите да могат да поискат потвърждаване на старото решение за промяна на предназначението, което обаче трябва да стане спрямо действащото законодателство. В този случай таксите, които плащат тези собственици, се изчисляват спрямо настоящите тарифи, като им се "приспада" сумата, платена при първата промяна на предназначението. На тогавашното заседание депутатите приемат втория вариант като официално становище на земеделската комисия.

Финално гласуване и прегласуване

В крайна сметка обаче на заседанието в пленарна зала в четвъртък парламентът отхвърли идеите на "Обединени патриоти" за удължаване на срока, а в петък предстои прегласуване на текстове. Пред dnevnik.bg председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) е съобщил, че прегласуването е изцяло по технически причини - с отхвърляне на предложенията на Апостолов трябва да отпаднат и други свързани текстове.

Междувременно от природозащитната коалиция "За да остане природа в България" съобщиха, че предложените поправки дават зелена светлина за "окончателното бетониране на Черноморието", както и че ако бъдат приети, ще призоват президента Румен Радев да наложи вето.

От природозащитната организация настояват и да се прекрати практиката чрез поправки да се гласуват законодателни текстове в преходни и заключителни разпоредби, които въобще не касаят разглеждания в момента закон. Оттам съобщават още, че във въпросния закон за посадъчния материал, който е имал 52 страници предложения за второ четене, само 9 страници са посветени на самия закон. С предложенията от останалите 43 страници се правят поправки в други закони, като например закона за лова, закона за горите, закона за виното, закона за опазване на земеделските земи и др.

Внесени за втори път спорни поправки, които щяха да дадат наново зелена светлина за строителство в земеделски земи със сменено предназначение - основно по Черноморието, бяха отхвърлени от парламента в четвъртък. Част от тях обаче предстои да се прегласуват.

Казусът засяга стара идея на "Обединени патриоти". Тя предвижда собствениците на земеделски земи със сменено предназначение да могат да удължат безсрочно строителните разрешения за тях.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.