Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
12 яну 2018, 7:30, 4792 прочитания

Заради провала на кадастъра държавата ще защитава имотите си с нов закон

Парламентът спешно ще отложи отново придобивната давност спрямо държавни и общински имоти

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Между геодезисти и програмисти

Александър Лазаров, главен изпълнителен директор на "Мапекс", пред "Капитал"

2 юни 2017

Законови промени ще улесняват имотните сделки

Кадастралният и Имотният регистър се сливат и историята на имотите ще е лесно проследима

25 сеп 2016

До 2017 г. покритието на националния кадастър ще се увеличи от 22 на 90%

Благодарение на европроект за 12 млн. лв. данните в него ще бъдат максимално коректни

23 юни 2016

Идва ли краят на опашките в кадастъра

Електронният достъп на нотариусите до имотните карти ще облекчи процедурите по сделките с недвижима собственост

31 окт 2014

Сделките със земя са блокирани в една трета от държавата

Министерството на земеделието отново не избра навреме компании, които да изготвят картите за земеделската собственост

3 сеп 2014

Кадастърът става достъпен през нотариусите

От 1 септември необходимите документи за имотни сделки ще могат да се набавят дистанционно

31 авг 2014
За 17 години, откакто тече процесът по изготвяне на кадастралните карти за имотите в страната, едва 36 % от територията е покрита от кадастъра. Въпреки това, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) смятат, че процесът може да бъде довършен до 2023 г. Условието е да бъде "осигурено достатъчно финансиране", заявяват оттам, но на въпрос колко означава "достатъчно", отговор няма. Към момента е трудно да се пресметне, казва заместник-министърът Деница Николова.

Това стана ясно на заседанието на правната комисия в сряда, където в спешен порядък и при нищожно присъствие бе гласуван законопроект за промени в Закона за собствеността. С промените държавата получава бонус - ново спиране на придобивната давност за държавни и общински имоти за петгодишен срок до 31 декември 2022 г. Причината – държавата и общините все още не са в състояние, вече години наред, да установят кои са техните частни имоти, да ги регистрират и актуват, за да са предотвратят придобиването им по давност от частни лица. Предишният срок изтече на 31 декември 2017 г. и затова проектозаконът предвижда удължаване на срока с обратна сила.

Всъщност, както посочиха депутати от БСП по време на заседанието на комисията, удължаване на изтекъл срок е недопустимо, може да става въпрос единствено за ново спиране. Въпросът не е без значение, защото опира до базисни правни принципи, включително и с оглед на това, че е напълно възможно в периода след 31 декември до гласуването на закона за някои отделни имоти да изтече придобивната давност в полза на граждани, т.е. те да придобият по давност държавни или общински имоти. Лишаването от придобити права постфактум е противоконституционно, коментират хипотезата юристи.

Спешният закон

Макар че законът е много спорен, очевидно писан в последния момент в МРРБ и внесен твърде късно – на 22 декември 2017 г., в сряда той мина в правната комисия почти единодушно – с един въздържал се, а в петък приоритетно ще се гледа в пленарна зала. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обяви намерението си да предложи още същия ден законът да бъде гласуван и на второ четене, за да може да бъде публикуван в "Държавен вестник" още следващия вторник, 16 януари. Така щели да бъдат минимизирани щетите от забавянето. "Трябва да покрием едни 16 дни назад във времето", изчисли набързо Кирилов в сряда.Така за шести пореден път от 2006 г. насам парламентът ще приеме закон за спиране на придобивната давност спрямо държавни и общински имоти, като всеки път това става за все по-голям срок. И за шести пореден път това се прави истерично в последния момент, а в случая – и с обратна дата след изтичане. Причината е все една и съща – държавата и общините не са в състояние да си идентифицират имотите, защото няма кадастър - на много места в цялата страна липсват кадастрални карти и кадастрални регистри.

Така в края на миналата година за пореден път държавата с изненада констатира, че областните управители и общините не могат да се справят с установяването, регистрирането и актуването на имотите, които са държавни, съответно общински, но се владеят от частни лица и могат да бъдат придобити по давност след изтичане на определен срок.
Хронология

На 1 юни 2006 г. давността за придобиване на държавни и общински имоти е спряна за срок от 7 месеца, считано от 31 май 2006 г. до 31 декември 2006 г.
През декември 2006 г. спирането на давността е удължено с една година до 31 декември 2007 г.
В края на 2007 г. срокът на спирането е удължен с още една година до 31 декември 2008 г.
В края на 2008 г. спирането се удължава с три години до 31 декември 2011 г.
През декември 2011 г. срокът на спиране на давността за придобиване на държавни и общински имоти се удължава с нови три години до 31 декември 2014 г.
В края на 2014 г. срокът се удължава с три години до 31 декември 2017 г.

Ако срокът не бъде удължен, редица държавни и общински имоти ще бъдат придобити по давност, пише в мотивите към законопроекта. Проблемът е повсеместен и "държавните имоти все още не са защитени и възможността да бъде придобита собственост на трети лица върху тях би засегнала до голяма степен най-вече обществения интерес с оглед на публичната функция и значимостта, която има немалка част от тези имоти", се казва още там.

Нови актове за държавна или общинска собственост за имотите могат да се съставят след влизане в сила на кадастрални карти и кадастрални регистри, твърдят от МРРБ. А по данни на Агенцията по геодезия, картография и кадастър "цялостното покритие на територията на страната с кадастрални карти и кадастрални регистри се очаква да приключи до края на 2023 г. при осигурено финансиране".
Какво е кадастър

Кадастърът е пълен опис на всички недвижими имоти на територията на държавата, който съдържа данни за местоположението, границите и размерите им, правото на собственост и другите вещни права, за държавните граници, граниите на административните единици, землищата и др. Кадастърът се създава и съхранява от държавата (в Агенцията по геодезия, картография и кадастър към МРРБ), като кадастралните карти и кадастралните регистри са собственост на държавата.

Отдавна известен провал

Факт е, че изтичането на досегашния срок за спиране на придобивната давност е известен още от края на 2014 г., когато за последен път е удължен срокът пак по искане на правителството на ГЕРБ. В мотивите, подписани от тогавашния (и сегашен вицепремиер) Томислав Дончев, е записано, че в процеса на първоначалното актуване на имотите – държавна и общинска собственост, има "непреодолими обективни затруднения" поради липса на финансови средства, достатъчен административен капацитет и необходимата информация за идентифицирането на имотите по действащите към момента карта на възстановената собственост. Отделен въпрос е, че липсата на пари и административен капацитет не са обективни затруднения, още по-малко непреодолими, те зависят изцяло от способността на управляващите да организират един ясен като технология процес по изготвянето на кадастъра.

Изработването на кадастъра е една от многото мистификации на българската администрация. Сегашният закон е приет през 2000 г., дотогава действа Законът за единния кадастър на НРБ. Към МРРБ е създадена Агенция по геодезия, картография и кадастър с териториални звена. Няма добро обяснение по каква причина кадастър все още няма, при положение, че България винаги е имала една доста добра добра система на имотни скици.

"Капитал" все още чака от МРРБ отговор на въпроса колко струва до момента изграждането и поддържането на кадастъра, включително и първоначалното финансиране на процеса през Световната банка през 2000 г., съфинансирането от българска страна, последвалото споразумение с МРРБ, даренията по донорски програми, като например дарението от 2 млн. долара от холандското правителство през 2002 г. и др. Според публикации в медиите, общата сума, договорена като заем от Световната банка през 2000 г.,е 33,5 млн. евро, от които България е усвоила близо 50 % до 2006 г. за покриване на 30 % от кадастъра. През 2014 г. за кадастъра в бюджета са отделени 14 млн. лева, каза в правната комисия зам. министър Николова, но по закон финансирането на тази дейност се извършва ежегодно през бюджета.

Още през 2000 г. законът предвижда създаването на двустранна електронна връзка между кадастъра и имотния регистър. Няма данни тя да съществува ефективно, което би улеснило много работата. Но пък през 2009 г. медиите цитираха доклад на Световната банка за начина по който се формират таксите в държавната администрация, където Агенцията по кадастъра се сочи като рекордьор във вътрешното разпределение на таксите и глобите – до 75% от тези постъпления могат да се разпределят за материална база и допълнителни стимули на служителите.

През 2016 г. тогавашният ресорен министър Лиляна Павлова обяви, че до 2017 г. покритието на националния кадастър ще се увеличи от тогавашните 22 % на 90 процента от територията на страната. Двегодишният срок на окончателното изпълнение на тази мечта се гарантирал от спечелен проект по оперативна програма "Добро управление" в размер на 12 млн. лв. Вече е 2018г., процентът на покритие по последни данни е 36 %, а перпективите за наваксване са нулеви.
БСП: Държавата си дава привилегии като собственик в противоречие с Конституцията
Интресна бе позицията на БСП по законопроекта в правната комисия – сериозни принципни възражения, но и подкрепа заради интересите на държавата и общините. Държавата въвежда една недопустима привилегия за себе си и за общините като собственик, заяви Пенчо Милков от БСП. Говори се за защита на публичен, обществен интерес, но всъщност става въпрос за имоти, които са частна собственост на държавата и общините, която е равнопоставена с други субекти. Повече от 16 години държавата и общините не успяват да опишат имотите си в кадастъра, но за сметка на това държавата сама си въвежда привилегии. Как другите собственици на имоти успяват да защитят своите интереси без да има кадастрални карти и регистри, а държавата и общините да не успяват, поставят въпрос от БСП.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Вечерни новини: Центърът на София ще се затваря за коли при мръсен въздух, а Румъния пак е без премиер Вечерни новини: Центърът на София ще се затваря за коли при мръсен въздух, а Румъния пак е без премиер

И още: Политическо убийство в Косово разклати региона, а Австралия опитва да спаси Големия бариерен риф; Еврокомисията има нова стратегия срещу пластмасите

16 яну 2018, 2041 прочитания

България с най-голям ръст на биологичното земеделие в ЕС 2 България с най-голям ръст на биологичното земеделие в ЕС

За шест години площите са нараснали с 35%

16 яну 2018, 1319 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Трудовоправна консултация

Селекция с отговорите на адв. Лилия Борисова на читателските въпроси в рубриката "Трудовоправна консултация" на Karieri.bg през декември 2017

Северът отказва да умре

Всички виждат как един регион на страната запада и никой не прави нищо по въпроса. Това ще става все по-голям проблем

Убийственото начало на европредседателството

Стрелбата по близък до управляващите бизнесмен показва напреженията в модела "ГЕРБ"

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Селекция: Smoothie Operator

Ударна доза витамини, минерали, фитонютриенти и ензими, нужните ни вещества за цял ден, могат да се поберат в една чаша

Театър: Кралят елен

След силната постановка от Мариус Куркински преди години пиесата отново оживява на българска сцена, заредена с много ентусиазъм

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 13.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Заемите за корпоративния сектор ще стават още по-евтини

Емисия

DAILY @7AM // 17.01.2018 Прочетете