Лио Варадкар: Слушам с интерес Бойко за тази част на Европа, а той мен - за Брекзит
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Лио Варадкар: Слушам с интерес Бойко за тази част на Европа, а той мен - за Брекзит

"Финалното споразумение за изтегляне на Великобритания от ЕС най-вероятно ще бъде договорено под българското председателство," смята Лио Варадкар

Лио Варадкар: Слушам с интерес Бойко за тази част на Европа, а той мен - за Брекзит

Премиерът на Ирландия пред "Капитал" за българското председателство, битката за данъците и бъдещето на ЕС

Огнян Георгиев
13147 прочитания

"Финалното споразумение за изтегляне на Великобритания от ЕС най-вероятно ще бъде договорено под българското председателство," смята Лио Варадкар

© Надежда Чипева


ПРОФИЛ

Лио Варадкар предизвика бурен интерес в Европа през лятото на миналата година, когато бе избран за премиер на Ирландия. Варадкар е не само най-младият премиер на островната държава, но е гей, активист за правата на хомосексуалните двойки и син на имигрант (индийски доктор). Фактът, че той оглави една от доскоро най-консервативните католически държави в Европа, беше приет като знак за бурната промяна, която се случва в Ирландия.

Сексуалността и произходът на Варадкар обаче не са толкова важни, колкото фактът, че той е част от "новата вълна" в европейската политика: млади, активни политици, които се опитват да излязат от разделението "ляво-дясно" и да сформират центристки коалиции. Неговото правителство, обяви той, е на онези "които стават рано сутрин за работа".

Варадкар е лекар по образование и е бил министър на здравеопазването, както и на транспорта, туризма и спорта (едно министерство). Той разговаря с "Капитал" по време на визитата си в България, за да се срещне с Бойко Борисов, който пое председателството на Съвета на ЕС.

Мислите ли, че има устойчива вълна от нови политици в Европа - Еманюел Макрон във Франция, Себастиан Курц в Австрия?

Мисля, че да. Естония е с подобен млад лидер. Не е само в Европа - в Нова З,еландия също премиерът е доста млада например. Да, хората в 30-те и 40-те, които са, както аз казвам, "родени европейци", сега са на върха на вълната. Старите политици бяха или родени по време на Втората световна, или формирани в комунизма.

Това добре ли е за Европа?

Мисля, че принципно е добре да се сменят поколенията. И политиците да са по-близо до средната възраст на населението си. Хората като Шрьодер, Кол и т.н. разбираха Европа като мирен проект. Те гледаха на ЕС като на проект, който де факто спира европейците да се избиват. Сегашното поколение е различно. Да четеш за нещо не е като да си го изживял. Хубавата част на това обаче е, че всички виждаме Европа като позитивна сила. Разширяването работи и донесе много на Централна и Източна Европа. Аз често говоря за ЕС като съюз на много малки държави. Германия е най-голямата, но е в топ 20 на света.

Споделяте ли еврооптимизма на Макрон?

Определено споделям оптимизма, но не и всичките му предложения. Например в отбраната Ирландия не взима участие във военни съюзи. Не бихме спирали други да участват обаче.

Във Великобритания именно по-възрастните гласуваха за излизане от ЕС. Говорейки за Брекзит, ще има ли твърда граница на ирландския остров и колко важна е?

Това е червената ни линия. Не можем да приемем нова граница между двете страни. Има политическа граница, но няма бариери пред хората, търговията, услугите. Нямало е такава 20 години и това стои в основата на мира в Северна Ирландия.

Ние също така разбираме, че не можем да кажем на Великобритания какво да прави. Така че искаме да им помогнем, за да стигнем дотам, че да няма граница. Това значи едно от две неща или и двете. Първото е да имаме много близки отношения между тях и ЕС, а те да останат в митническия съюз и единния пазар или нещо много подобно до това. Второто е да имаме уникално решение за Северна Ирландия.

Движим ли се натам?

Мисля, че да. Тези принципи са в споразумението от декември. Но не сме толкова наивни да мислим, че всичко е решено. Дяволът е в детайлите. Искаме да видим всичко онова, за което се договорихме, отразено във финалното споразумение за изтегляне от ЕС. Което най-вероятно ще бъде договорено под българското председателство и това е част от причината да съм тук.

Говорихте ли за това?

Разбира се. Бойко поддържа Ирландия по тези въпроси. Аз му обясних какво според нас се случва с Брекзит и трябва да се направи. А той ми казва какво се случва на Балканите, с Турция и Русия.

Т.е. Ирландия е някакъв вид съветник на България по Брекзит?

Не единственият, но определено съм един от тези съветници. Ние и двамата сме в ЕНП. За първи път се виждаме по този начин, срещали сме се само на общи срещи. Но аз винаги слушам с интерес какво казва Бойко за тази част на Европа, а той слуша какво казвам аз за нашата. Има и прилики: и двете сме малки държави с големи съседи, с които понякога имаме добри отношения, понякога не.

Какви общи битки имат малките страни в ЕС днес?

Мисля, че са две неща и не става дума за малки и големи. Близо сме по темата за данъците. И двете държави са с ниски данъци - България с 10%, Ирландия с 12.5%. Смятаме, че европейските държави могат да се състезават в тази област и да имат ниски данъци, ако решат. Други държави, които са по-социални, вероятно биха искали обща данъчна ставка.

Също така сме много съгласни по темата за евробюджета. Ирландия е нетен донор на бюджета, но още вярва, че добре финансираният бюджет помага например на земеделската политика да функционира както досега. Това е важно за нас и знам, че и за България. Същото важи за структурните фондове. От тях ние не получаваме вече нищо, но знаем какъв ефект имаше върху нашата икономика и ни помогна да построим инфраструктура си. След като ги получавахме 20 години, разбираме, че имаме дълг да помагаме на новите членки да стигнат до нашето ниво.

Но има ясна битка в ЕС за данъците. Първо, срещу офшорите, а после срещу технологичните компании, които крият печалбите си, и накрая - срещу държавите с ниски данъчни ставки. Смятате ли, че ще спечелите тази битка?

Първо, да разграничим ниските данъци, които са добро нещо и данъчните споразумения, които помагат на компаниите да не плащат нищо никъде. Ние не защитаваме второто. Реформирахме данъчните си закони в последните години, за да махнем тези дупки. Те намират непрекъснато нови, но ние не вярваме, че компаниите не трябва да плащат никакви данъци.

Всичко, което правим като данъчна политика обаче, не може да бъде направено на европейско ниво. Трябва да е на по-високо ниво - развитите държави. Защото последното нещо, което искаме, е да приемем такъв режим, че компаниите да отидат в САЩ, Япония или Великобритания, когато напусне. Така ще им направим чудесен подарък.

Какво става с делото на ЕК срещу Ирландия и Apple?

Ами, борим се срещу него. И ние, и Apple. По-различно е от представянето в медиите, които говорят за него като за данъчен казус. А то е казус на държавна помощ. ЕК смята, че специалното споразумение на Ирландия с Apple представлява непозволена държавна помощ. Ние не мислим така.

Значи няма да вземете 13-те милиарда евро от компанията, които ЕК поиска?

Ще ги съберем, длъжни сме. Но след това трябва да чуем решението на Европейския съд. Ако той реши, че парите трябва да бъдат върнати, ще бъдат върнати. Дори ако решат, че Ирландия трябва да прибере тези пари, други държави може да предявят претенции към част от тях. Например САЩ или други европейски държави.

Има ли други неща, които очаквате България да направи като председател?

Едно нещо, за което София иска много да говори, са Западните Балкани. Аз бих подкрепил много българската оценка, че трябва да им дадем път към интеграция и възможност за влизане в ЕС. Винаги има риск от насилие и криза и това е най-добрият начин да се избегне.

Основният икономически въпрос, свързан с ЕС в България днес, е дали ще влезем в еврозоната. Смятате ли, че е постижимо?

Абсолютно. Вие го имате в договора си и е време на няколко години да влезете. Ние бихме дали голяма подкрепа за това. Чудесно е, че България иска да влезе. Полша и Унгария например не искат и това е жалко.

Говорейки за тях, има ясна разделителна линия в Европа между Изтока и Запада, и тя минава през Полша и Унгария. Как виждате бъдещето?

ЕНП е голяма палатка. Европа е голямо място. Трябва да има разлики. Борисов и аз сме по-близо до либералното европейско дясно-центристко. Фидеш и Виктор Орбан са по-близо до националистическите, консервативни десни. Аз харесвам пътя на България. Смятам, че подходът й към други държави също е правилен. И се надявам, че след време Полша и Унгария ще видят, че българският пример е по-добър. Те са по-напред икономически, но мисля че изостават откъм интеграция. Така че, ако България изведнъж дръпне като икономика, може да послужи като пример.

Знам, че говоря за доста голям скок.

Да, определено звучи така. Ние доста изоставаме. Но трябва ли ЕНП да има ясна позиция по това, което става в Унгария политически, медийно?

Имаш избор в едно политическо семейство. Можеш да изхвърлиш някого или да се опиташ да му влияеш. Ние се опитваме второто. Мисля, че имаме успех по някои неща - закона за медиите, банковата независимост, съдебната независимост. Мисля, че това е правилният път. Но има линии, които не бива да се пресичат и трябва да го кажем.

И накрая, един необичаен въпрос. Първото нещо, с което станахте известен в България и Европа, беше личният ви живот. Това звучи странно, но показва ли то, че Ирландия е различна и променяща страна?

Показва, че Ирландия вече се е променила. Моят избор не е признак на промяна, а знак, че тя се е случила. 17% от ирландците са родени извън страната. Дали става въпрос за баща ми от Индия, или за десетки хиляди хора от Централна и Източна Европа, ние сме много по-разнообразни днес. И сме много по-либерални. Бяхме много консервативно и религиозно общество. Но сега вече можем да се развеждаме, което беше незаконно до 1994 г., а също така и имаме равенство за гей двойките, включително правото да сключват брак.

Притеснява ме разделението между Източна и Западна Европа по този въпрос. Много от страните в славянската част на континента не са наистина склонни да либерализират законите си. И се надявам това да се промени. В Ирландия се промени бързо.

Интервюто взе Огнян Георгиев

ПРОФИЛ

Лио Варадкар предизвика бурен интерес в Европа през лятото на миналата година, когато бе избран за премиер на Ирландия. Варадкар е не само най-младият премиер на островната държава, но е гей, активист за правата на хомосексуалните двойки и син на имигрант (индийски доктор). Фактът, че той оглави една от доскоро най-консервативните католически държави в Европа, беше приет като знак за бурната промяна, която се случва в Ирландия.

Сексуалността и произходът на Варадкар обаче не са толкова важни, колкото фактът, че той е част от "новата вълна" в европейската политика: млади, активни политици, които се опитват да излязат от разделението "ляво-дясно" и да сформират центристки коалиции. Неговото правителство, обяви той, е на онези "които стават рано сутрин за работа".

Варадкар е лекар по образование и е бил министър на здравеопазването, както и на транспорта, туризма и спорта (едно министерство). Той разговаря с "Капитал" по време на визитата си в България, за да се срещне с Бойко Борисов, който пое председателството на Съвета на ЕС.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK