Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
16 12 яну 2018, 17:33, 7198 прочитания

"Трети пол" и други манипулации

Как невежеството се превръща в национална кауза

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Истанбулската конвенция е за защита на жените от насилие, основано на факта, че са жени.

Разграничението между билогичния пол и социалното му отражение препъна преводачи, управляващи и цялото общество.

Още по темата

Мнения Daily - Националистите сплотяват редици

И още: Дебатът по Истанбулската конвенция е унизителен пазарлък; Не може да управляваш концесия като Пирин без тотална прозрачност

8 яну 2018

Защо насилието срещу жени в България ще остане ненаказано

Ратификацията на Истанбулската конвенция изглежда все по-малко вероятна

4 яну 2018

Всеки ден бавене на Истанбулската конвенция застрашава живота на хиляди българки

Позиция на Българския фонд за жените относно споровете по ратификацията на Истанбулската конвенция

4 яну 2018

Осем министри са гласували срещу конвенцията за защита на жени от насилие

Спекулациите около Истанбулската конвенция създават удобна димна завеса за същинските политически скандали

3 яну 2018

Да си поговорим за секс. И тормоз

Това е проблем, чието решение изисква промяна в нагласите и обществена чувствителност

27 окт 2017

Защо защитата от домашно насилие в България е счупена

Законодателството в областта на домашното насилие страда от сериозни недостатъци, а България все още отказва да приеме Конвенцията на Съвета на Европа в областта

27 ное 2015
Никой не е по-арогантен към жените, по-агресивен и надменен, от мъжа, който е несигурен в своята мъжественост.
Симон дьо Бовоар, "Вторият пол"
В романа си "Лявата ръка на мрака" известната американска писателка фантаст Урсула ле Гуин прави социален разрез на имагинерно общество от двуполови индивиди, еволюирали след разселване на човешката раса по други планети. В един такъв мразовит свят тя населва общество от хора, при които се редуват през около 20-30 дни периоди на пълна безполовост с периоди на полова активност, при което никой не знае дали ще се прояви като мъж или като жена. Това винаги е въпрос на случайност и никой от партньорите в една двойка няма избор дали следващият път да бъде мъжът или жената. Само ако забременее, докато е в състояние на жена, остава такава до раждането и кърменето на детето. Така през живота си индивид може и да стане и майка, и баща, а всички поравно се грижат за децата. По време на полова активност хората не работят, но пък през 4/5 от времето си са независими от половия нагон.

Романът всъщност е любопитен социален експеримент на мисловно ниво, който води до интересни изводи. В едно такова общество, разсъждава авторката, тежестите и правата се делят поравно, защото всеки е изложен на същия риск и има право на същия избор. Там човечеството не се дели на силна и слаба половина, на покровители и покровителствани, господари и подчинени, собственици и роби, активни и пасивни, открива героят на Ле Гуин. Този дуализъм, просмукал човешката мисъл, там не съществува. Случват се убийства, но няма войни, няма организирана социална агресия, няма изнасилвания, няма Едипов комплекс.

Ние не си даваме сметка колко силно биологичният пол определя социалния ни живот извън нашето желание и нашия избор. Първият въпрос, който задаваме за едно новородено дете, неизменно е за неговия пол. Още от този момент започва предопределянето на неговата социална роля, като се започне ултимативно от цвета на дрешките му. Първото, което отбелязваме при запознанството си с един човек, е полът му, защото това несъзнателно детерминира нашето поведение спрямо него, както и нашите очаквания от него. Човек не се замисля за тези неща, те сработват подсъзнателно, затова пък лесно се възприемат като естествен ред или подадени свише.

До момента, в който се сблъска с Истанбулската конвенция

Терминът джендър, който препъна българските преводачи на конвенцията на Съвета на Европа за борбата срещу насилието върху жени и домашното насилие, е определен в нея като "социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете". Проблемът е, че в българския вариант джендър е преведен като пол, което всъщност означава нещо съвсем различно - биологичната анатомична особеност на репродуктивната система на мъжа и жената и на английски се обозначава като sex.



Така или иначе, самото определение ограничава възможните социални роли, свързани с пола, до мъжка и женска, което прави безпредметен спора за някакъв трети пол. Но в българския публичен дебат абсурдните спорове са много повече от смислените, което се дължи на хората, които задават темите.

Няма да гласуваш, защото имаш вагина!

За всеки, който все още не е разбрал разликата между биологичен пол и социалната роля на пола, един простичък пример. Ако за един човешки индивид се каже, че има вагина, то това е другият начин да се назове биологичният му пол. Ако на същия този човек бъде казано: "Ти нямаш право да гласуваш, защото имаш вагина!", това вече е социалната дамга на пола.

В някои страни и досега жените нямат право да гласуват, да шофират, да излизат сами, да се разпореждат с имущество и т.н. Но и България изобилства от примери как полът определя социалната роля на жената като жертва, второ качество човек. Почти всеки българин би се заклел, че в България няма "престъпления на честта" в техния класически вид и мнозина оцениха като пресилено твърдението в декларацията на една НПО, че "всеки ден, в който ратификацията на Истанбулската конвенция се отлага, се застрашава животът на хиляди българки", но всекидневно хиляди българки са подложени на тормоз, насилие и преследване от "силния" пол. Институциите игнорират този риск, докато се случи фаталното.

Според Истанбулската конвенция разследването и наказателното преследване на насилие срещу жени не бива да зависи изцяло от сигнала на жертвата, производството може да продължи дори и ако тя оттегли жалбата си. В България един човек, известен като "ловеца на бежанци", продължава да се ползва с ореола на национален герой, дори и след като приятелката му показа и разказа за побоите, които й нанасял. Фронтмен на войната срещу конвенцията заедно със съпартийците си е вицепремиерът Валери Симеонов, известен с фразата "жени с инстинкта на улични кучки" по повод на една маргинализирана общност, в която невръстни момичета биват омъжвани и раждат деца или ги пращат да проституират, а институциите нехаят. На фона на всичко това се леят изявления, че България има достатъчно закони за защита на жените, а образованието за равенство на половете и политиката за промяна на стереотипите са нещо опасно.

Фалшиви новини пренареждат политиките

Скандалът около Истанбулската конвенция поставя въпроса защо с такава лекота в българското общество е възможно една фалшива новина да пренареди политиката на държавата. Експерти и политици с опит в работата по конвенцията са единодушни, че опасенията около нея са нелепи. Тя не цели защита на сексуалната идентичност, не въвежда трети пол, нито отваря врата за еднополовите бракове, защото това не е в предмета й. Тя е за защита на жените от насилие, когато то е основано на факта, че са жени. Това заявяват както експерти в правозащитната област като бившата българска съдийка в Страсбург Здравка Калайджиева, така и членове на правителството, които са работили по нея – вицепремиерът Екатерина Захариева, министърът на правосъдието Цецка Цачева, зам.- министърката Десислава Ахладова и др. Според евродепутата от ГЕРБ Емил Радев Истанбулската конвенция не налага нито ремонт на конституцията, нито ревизия на моралните норми, трети пол и т.н., а опонентите й просто не са я чели. В профила си във фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова изрази съжаление, че у нас не е имало дебат, който "да накара министрите поне да прочетат документа" и "да се избегнат спекулациите".

Най-категорична е доц. Велина Тодорова, член на Комитета по правата на детето на ООН, според която говоренето на политиците - опоненти на конвенцията, е грозна манипулация, "защото се използва за други цели".

Нескопосан пиар, хибридна война и примитивен мачизъм = агресивно невежество

Въпреки тези ясни послания мантрата, че Истанбулската конвенция руши устоите на българския патриархален семеен модел, се оказва много по-приемлива за обществото. В този контекст обаче подозренията, че публични фигури съзнателно лъжат обществото за същността на един правозащитен документ - с аргументи като под индиго, поражда въпроса защо това се случва и с какви цели. Дали сме свидетели на нескопосан пиар на управляващите, насочен към "разлайване на кучетата", дали националистите – вътре и вън от властта, са се вкопчили в поредната възможност да разделят нацията, за да се явят спасители на "единствено правилната" кауза, дали това не се омесва с резултатите от една продължителна хибридна война, или всичко расте от благодатната почва на примитивен патриархален мачизъм. Най-логично изглежда, че всички тези елементи са омесени в една здрава амалгама от агресивно невежество, в което се удавят всички аргументи.

Властта има потребност да затули актуалните политически скандали – вето, вот, убийства, негативна международна оценка, а управляващата партия има устойчив рефлекс да създава отвличащи новини. Любим похват на руската пропагандно-информационна машина в контекста на т.нар. хибридна война е да се всява разкол в обществото, като се провокират съмнения в демократичните ценности, институциите и политиките на държавата. В Източна Европа традиционният проводник са националистически партии и православната църква. Българските националисти действат рефлекторно, когато им се появят ключови думи като "права на човека" и "пол". До момента всички публични опоненти срещу конвенцията на българска почва са само мъже, при това не само в рамките на правителството. Което е все пак положителен белег, защото украински медии разпространиха снимки от протест срещу конвенцията, където жена държи плакат с надпис "Жените мечтаят да бъдат усмирени!".
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителството



Акценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Вечерни новини: Центърът на София ще се затваря за коли при мръсен въздух, а Румъния пак е без премиер Вечерни новини: Центърът на София ще се затваря за коли при мръсен въздух, а Румъния пак е без премиер

И още: Политическо убийство в Косово разклати региона, а Австралия опитва да спаси Големия бариерен риф; Еврокомисията има нова стратегия срещу пластмасите

16 яну 2018, 1287 прочитания

България с най-голям ръст на биологичното земеделие в ЕС 1 България с най-голям ръст на биологичното земеделие в ЕС

За шест години площите са нараснали с 35%

16 яну 2018, 827 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Северът отказва да умре

Всички виждат как един регион на страната запада и никой не прави нищо по въпроса. Това ще става все по-голям проблем

Убийственото начало на европредседателството

Стрелбата по близък до управляващите бизнесмен показва напреженията в модела "ГЕРБ"

Новият гигантски мол на Пловдив

Южноафриканският фонд NEPI Rockcastle купи 36 дка терен на Сточна гара в града, на който ще строи търговски център

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Волна програма

За това колко е важно да намираш удовлетворение и извън работата

Комунизмът (не) си отива

Най-обемният труд за социалистическия концлагер в Белене и други проекти, свързани с близкото минало

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 13.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Заемите за корпоративния сектор ще стават още по-евтини

Емисия

DAILY @7AM // 17.01.2018 Прочетете