С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
22 12 яну 2018, 16:15, 22149 прочитания

Витоша: Затворената планина

Ако Столична община наистина иска да защити интересите на гражданите, пътят е лесен

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко:
Витоша може да бъде най-голямото спортно съоръжение на столицата както през зимата, така и през лятото

От десет години обаче собственикът на лифтовете и влековете е затворил планината

От тази ситуация има лесен изход, ако Столична община наистина иска да защити интересите на гражданите

Част от темата

Как планината да стане по-достъпна

Три сценария за бъдещето на Витоша

Отварянето на планината за хората може да стане по различни начини и с различен ефект, като във всички водеща роля има Столична община

Капан, заложен от държавата

Държавата и общината залагат бомбата Витоша с отчуждаването на съоръженията

Още по темата

Синята и зелената зона в София не работят, достъпът до Витоша е затворен

Общината дава противоречащи си сигнали - призова гражданите да не ползват колите си, но направи паркингите безплатни

26 фев 2018

Изпълнителната власт и не знае, и не иска да каже кой е собственикът на "Юлен"

МС препраща към Търговския регистър, спортното министерство няма отношения с фирмата, за екоминистерството информацията не е обществена

22 яну 2018

10 декара хаос в парк "Витоша"

Екоминистърът Нено Димов отново създаде казус, в който не могат да се ориентират нито институции, нито граждани

19 яну 2018

Екоминистърът е оттеглил заповедта си за изключване на имоти от парк "Витоша"

Въпреки че за изваждането на 10 дка частни земи има две решения на ВАС, Нено Димов е решил да го спре, до извършване на нова проверка

16 яну 2018

Кирил Русев: Неработещите съоръжения на Витоша са опасни за живота

Дългогодишният планински спасител пред "Капитал"

15 яну 2018

Три сценария за бъдещето на Витоша

Отварянето на планината за хората може да стане по различни начини и с различен ефект, като във всички водеща роля има Столична община

12 яну 2018

Капан, заложен от държавата

Държавата и общината залагат бомбата Витоша с отчуждаването на съоръженията

12 яну 2018

Фотогалерия: Протести "за" и "против" Пирин

Решението на кабинета за промени в устройствения план на парка Пирин отново вдигна хиляди на крака в столицата и други градове в страната

12 яну 2018

Банско: новите щрихи на стария казус

Осем въпроса и отговора за това защо решението на правителството буди подозрения

4 яну 2018

Защо Витоша убива

Десетилетия лифтовете и влековете в планината не се ремонтират, за да се използват за натиск в спора за разширяването на ски зоната

29 яну 2016

"На чужденците от Централна Европа винаги е бивало чудно, че извисената навъзбог планина край столицата ни още не е свързана с планинска железница, която би дала възможност да се насладят на прелестите и да изпитат благотворното влияние на високата планина не само нашите възторжени младежи, що и без железница крачат на горе, но и всички ония жители на столицата и гости от провинцията и чужбина, които нямат достатъчно сили и време да изкатерят пеша стръмните Витошки скатове." Така започва една статия от 1947 г. в издаваното от Столична община списание "Сердика", озаглавена "Витошката железница". Седемдесет години по-късно публикацията, която разглежда различните варианти за свързването на планината с града, звучи все така актуално.

През последните десет години постепенно Витоша, най-голямото спортно съоръжение на столицата, се превърна в една затворена планина. Фирмата - собственик на влековете и лифтовете, отказва да пусне две трети от тях, а останалите, като построения преди половин век седалков лифт Драгалевци - Бай Кръстьо - Голи връх, често не работят.


До блокажа се стигна след хаотичното раздържавявaне на съоръженията на Витоша, което стана без ясна визия и гаранции за интересите на гражданите и отказа на Столична община (на чиято територия се намира най-голяма част от планината) да се намеси.

Дебатът за бъдещето на Пирин, който мобилизира хиляди в протест в защита на природата и в контрапротест за развитие на ските, показва, че гражданската енергия по темата е налице. В същото време достъпът и развитието на Витоша реално засяга много повече хора (над милион и половина жители и още поне толкова гости на столицата), отколкото Банско. Една част от тях карат ски или сноуборд на писта.

Именно това - как да изглежда ски зоната на Витоша е темата, която поляризира всеки разговор за развитието на планината.Това е пропусната възможност. Малко държави имат луксозната възможност от столицата за по-малко от 40 минути да се качиш на 2000 метра надморска височина. Днес на Витоша не могат да се карат ски, а достъпът през лятото е ако не неудобен, то скъп. Въпреки помощта от държавата, която получава под най-различна форма, фирмата, която е собственик на съоръженията, е на загуба.
Влек "Заека"

Фотограф: Надежда Чипева

Просто обяснено, ситуацията изглежда така: Витоша в момента е заключена между три типа интереси. Собственикът на съоръженията на Витоша (който е скрит зад номинален кипърски гражданин, но най-вероятно, подобно на Банско, е един от акционерите в Първа инвестиционна банка Цеко Минев, който е и председател на Българската федерация по ски) е заел позицията или всичко (предложеният от него мащабен план за реорганизация на пистите и съоръженията), или нищо.

Втората страна са природозащитниците, които не споделят изцяло плановете, тъй като нарушават защитените територии в планината, но също така и граждани, които не са съгласни с методите на Цеко Минев и не искат той да се превърне в монополист и на Витоша.

На трето място е държавата в лицето на централната и местната власт, която очевидно е склонна да заеме страната на Минев, но и избягва конфронтация с другите групи и така се стига до ситуацията, в която Витоша се намира в момента - недостъпна, но също така и опасна, защото изоставените и неподдържани съоръжения са рискови и вече има пострадали заради тях.

Излизането от тази ситуация е просто (защото законите са ясни) и не толкова скъпо - превръщането на Витоша в достъпна планина струва не повече от зала "Армеец" (вижте повече на стр. 16). Ако Столична община изпусне сега възможността да върне планината на хората, както го направи преди десет години, то е възможно следващ шанс и да няма.

Защо сега?

Преди три години започна работа по актуализиран план за управление на Витоша. Това е стратегическият документ, в който се залага посоката за развитие и трябва да намери баланса между интересите на всички, които посещават планината. От две години проектът се движи между управлението на парка и Министерството на околната среда и водите, като след запитване на "Капитал" последните не можаха да се ангажират със срок за приемането му.

По информация на "Капитал" проектът е спрян, тъй като се очаква разплитането на казуса с плана на Пирин във Върховния административен съд. От едната страна на спора са властта и собственикът на съоръженията в Пирин и Витоша, които развиват тезата, че плановете за управление на планините не се нуждаят от екологична оценка, тъй като само посочват различни зони за дейности, а от другата са екологичните организации, които, позовавайки се на правото на ЕС, защитават тезата, че подобна оценка е задължителна.

Зад този на пръв поглед абстрактен спор стои важна подробност. Така нареченото зониране на парковете на практика оставя бели петна в плана за управление, които да бъдат попълнени впоследствие с конкретни инвестиционни предложения. По този начин се заобикаля идеята планът да заложи цялостната концепция за развитие на планината.

Описаните в проекта за план на управление на Витоша т.нар. зона за хижи, сгради и спортни съоръжения и зона за туризъм покриват близо половината от територията на парка. Зад това бяло петно са скрити инвестиционните намерения на "Витоша ски". Резултатът от подобен подход се вижда много добре при строителната вакханалия в градовете, в които няма приети общи устройствени планове, а градоустройството върви парче по парче през подробни устройствени планове.

"За мен министерството трябва да отхвърли този план като неприемлив и да го върне за преработване. Но очаквам по-скоро да кажат дали трябва екологична оценка или не. Проблемът е, че нещата в министерството не се решават експертно, а политически. Това ни показва казусът "Пирин". Политическото ниво в министерството прегази експертното. Очаквам същото нещо за Витоша" коментира пред "Капитал" Катерина Раковска от WWF.

Идеите на "Витоша ски" и техните поддръжници

Тази седмица "Витоша ски" (коментар от които потърсихме по няколко канала, но ни беше отговорено, че отказват да разговарят с "Капитал") представиха т.нар. проект за развитие на съоръженията и пистите на Витоша. Той е идентичен с представения преди пет години и предвижда изместване на ски центъра по-високо в планината чрез удължаване трасето на Драгалевския, Симеоновския и Княжевския лифт, изграждането на писти в резервата "Бистришко бранище" и системи за производство на сняг. В понеделник Радослав Пеев от "Витоша ски" заяви, че подобна инвестиция ще струва 70 млн. евро.

От търговския регистър се вижда, че в края на миналата година дружеството е получило пореден кредит от "Първа инвестиционна банка", този път в размер на 9 млн. евро. От компанията не отговориха на въпроса за какво е отпуснат този кредит, но ски-учител сподели пред "Капитал", че по нищо не личи компанията да е направила инвестиции в подобен размер.

От няколко източника - и в общината, и от средите на ски спорта, "Капитал" научи, че тези планове на "Витоша ски" имат подкрепата на Столична община.

Нещо, което си личи и от позицията, която местната власт изпрати на "Капитал". От общината отговориха, че очакват приемането на актуализирания план, за да предприемат действия. "Веднага след това Столична община има готовност да започне изработването на специализирани устройствени планове на зоните, намиращи се на територията на София."
Седалков лифт "Лалето"

Фотограф: Надежда Чипева

Плановете на "Витоша ски" са проблематични най-малкото поради четири причини. Първо, в по-голямата си част, те засягат само и единствено ски спорта. Второ, те ще бетонират фирмата в планината. Трето, някои от идеите застрашават защитените зони (Бистришко бранище и Торфения резерват). И не на последно място - за десетте години, откакто е в планината, фирмата не е показала особена загриженост за обществения интерес. Ако беше обратното, то едва ли щеше да остави толкова много съоръжения неработещи, да няма нито една категоризирана писта и да открият сезона през януари.

Или всичко, или нищо, или има и трети вариант

За да обобщи ситуацията, Красимир Стоянов, дългогодишен планински спасител и инструктор, който стои зад редица pro bono инициативи на Витоша (възстановяването на пистата за ски бягане, стълбовата маркировка, почистването на Черни връх и т.н.), споделя два свои спомена: "По време на войната в Сърбия пътувах до Албания. Минахме покрай курорта Копаоник и той работеше. По време на войната. Наскоро бях в японския ски курорт Нисеко. Там имаше много стари съоръжения, които работеха. Едно от тях беше същото като едноседалковия лифт, който беше на мястото на Заека и е построен през 50-те." Красимир Стоянов е убеден, че Витоша има социална функция и решението за нейното бъдеще е публично-частно партньорство.

Според бившия директор на природен парк Витоша Тома Белев, който от години е обект на клеветнически кампании и посочван като основния виновник за състоянието на планината, от 2012 г. насам няма абсолютно никаква пречка пред "Витоша ски" да подмени съществуващите съоръжения с нови. Няма проблем да се смени мястото на стълбовете, само трябва да се запази трасето.

Иво Рангелов, един от собствениците на ски училището "Мотен", не споделя съвсем тази позиция. При проектирането на съоръженията на лифтовете на Витоша са допуснати множество грешки, които трябва да се поправят: "При всичките съоръжения на Витоша трябва да се изкачвате обратно от финала на пистата до начaлото на лифта или влека." Той е на мнение, че трябва да се промени и трасето на лифта Романски, защото в момента високата му част минава през ветровито място. Освен това, смята Рангелов, е необходимо изграждането на резервоар за оръдията за сняг.

Аспарух Мачирски е основател и управител на "Мачирски спорт", която управлява две малки ски зони - на Офелиите и Ветровала (от страната на Златните мостове), в които има общо шест влека. "Всяка година минават технически преглед, всяка седмица минават профилактика", казва Мачирски, през чието ски училище всяка седмица минават стотици деца.

"Всичко е възможно, стига да искаш да го направиш", казва той и дава пример с това, че само с едно оръдие за сняг осигурява през целия сезон покривка от един метър изкуствен сняг на площ от 12 декара. От собствения си опит Аспарух Мачирски споделя, че Витоша има потенциал да развие множество малки ски зони - по същия начин, по който той е развил Офелиите и Ветровала. Могат да бъдат възстановени пистите около хижите "Тинтява", "Планинец", "Сълзица" или под Голи връх. Той казва, че никога не е имал проблеми с инвестициите си и процедурата е проста и предвидима. През "Мотен" и "Мачирски" всяка седмица минават около хиляда деца. За разлика от "Витоша ски", чиято програма за обучение на деца се финансира от държавата, двете училища се издържат сами. "През седмицата планината е на децата на София", казва Аспарух Мачирски.

Фотограф: Надежда Чипева

През седмицата обаче нито един автобус на градския транспорт не се качва в планината (а разписанието им през уикенда е толкова неадекватно, че ако се качите с първия автобус до Златните мостове, за да се качите до Черни връх, няма как да хванете последния). Алтернативата е автомобил или кабинковият лифт, който не е достъпен за всеки. За семейство с две деца (да, независимо от възрастта им, те плащат билет и карта) отиване и връщане струва 50 лева. Веднъж попаднали в планината, те могат да карат или на детските писти, или на Лалето, защото нищо друго не работи.

През 1947 г., когато е писана статията в списание "Сердика" от началото на текста, перспективата е била оптимистична: "Много са грижите на Столична община, но още по-голяма е енергията, с които тия грижи намират решението си и се отхвърлят последователно." Въпреки това железница така и не е построена.

И Аспарух Мачирски, и Иво Рангелов, споделят идеята за публично-частно партньорство, което да обедини инвеститори, спортни и туристически организации, изпълнителната власт и в което партньорство ключова роля трябва да има именно Столична община. За да получи широка подкрепа, местната власт трябва да осъзнае, че Витоша е на всички, а не само на един. В противен случай планината ще остане затворена незнайно до кога.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

6 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/healthforum

Иновации и добри практики в здравния секторАкценти в програмата:


 • Промени в здравноосигурителния модел
 • Тенденции в плащанията за здраве
 • Нови терапевтични хоризонти - бъдещите генни терапии
 • Иновации в здравеопазването в Норвегия
 • Болнична помощ и проблемите в управлението на лечебни заведения

Повече подробности на capital.bg/healthforum

Прочетете и това

Вечерни новини: "Патриотите" не искат оставката на Симеонов, Ердоган обяви убийството на Хашоги за планирано Вечерни новини: "Патриотите" не искат оставката на Симеонов, Ердоган обяви убийството на Хашоги за планирано

И още: Вотът на недоверие и ветото на президента влизат в парламента утре, взривно устройство бе открито до дома на Джордж Сорос в САЩ, Китай откри най-дългия морски мост в света

23 окт 2018, 326 прочитания

Неслучилият се протест на КРИБ срещу родителите Неслучилият се протест на КРИБ срещу родителите

Бизнесът не е взел общо решение да подкрепя вицепремиера Валери Симеонов, а иницитивата за това е на все по-близката до държавата организация

23 окт 2018, 499 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Капан, заложен от държавата

Държавата и общината залагат бомбата Витоша с отчуждаването на съоръженията

Тихата здравна реформа

Докато обещава диалог за нов модел, здравното министерство прокарва драстични мерки за промяна в сектора

Топ 10 разрешения за строеж: Мащабното строителство

През лятото има повече от 10 проекта с РЗП над 10 хил. кв.м, като отново доминират жилищните проекти с леко движение при офисите

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Колко е важно да бъдеш самотен

Британският писател Иън Макюън за спорните диагнози на настоящето

20 въпроса: Йордан Дъбов

Тази есен кафе брандът Dabov отбелязва 10-годишнината си

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 42

Капитал

Брой 42 // 20.10.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: "Патриотите" не искат оставката на Симеонов, Ердоган обяви убийството на Хашоги за планирано

Емисия

DAILY @7PM // 23.10.2018 Прочетете