Българите могат повече, отколкото предполагат

Нов сезон на кампания на американското посолство дава позитивни примери на успели българи

Магдалена Малеева (вляво), посланик Ерик Рубин (в средата) и световният шампион Петър Стойчев на откриването на кампанията "Силата е с теб"
Магдалена Малеева (вляво), посланик Ерик Рубин (в средата) и световният шампион Петър Стойчев на откриването на кампанията "Силата е с теб"    ©  Посолство на САЩ в България
Магдалена Малеева (вляво), посланик Ерик Рубин (в средата) и световният шампион Петър Стойчев на откриването на кампанията "Силата е с теб"
Магдалена Малеева (вляво), посланик Ерик Рубин (в средата) и световният шампион Петър Стойчев на откриването на кампанията "Силата е с теб"    ©  Посолство на САЩ в България

Влизате в таксито и шофьорът започва разговора с "това българите са много прост народ". Чувате приятелка, която ви се оплаква от колегите си с "нищо не става в тази държава". По улиците майка говори с дъщеря си в чужбина - "стой си там, маме, тук не се живее". Съвсем познати цитати от песимистичното българско ежедневие, което американското посолство у нас реши да предизвика с продължение на кампанията си "Силата е с теб" с посланието, че "човекът, който ще промени България, си ти". Ако помните клиповете на необикновени българи, които внасят позитивна промяна в България, то сега идва и второто издание на тази различна инициатива. В нея именно познатите клишета, пълни с негативизъм, биват поставяни под въпрос от известни и успешни българи.

Началото на новото издание на кампанията "Силата е с теб" бе дадено в сряда в Столичната библиотека от посланика на САЩ в България негово превъзходителство Ерик Рубин.

Преди година посланието беше "Човекът, който ще промени България, си ти" и то стоеше под истории за обикновени българи с вдъхновяващ успех. Много от героите в първата кампания присъстваха на откриването на новата. За Тереза, която е от ромски произход и е завършила образование със степен бакалавър, именно разбирането, че "обикновеният човек може да мотивира българския народ да вярва в идеите и успехите си", е било аргумент да се включи в кампанията.

Посланик Ерик Рубин каза, че подходът е избран напълно съзнателно, защото "в демократичните общества обикновените хора са главните носители на промяната и развитието"

За разлика от предишното издание обаче, което показваше успехите на непознати за широката публика българи, които имат собствен бизнес, ферма или са се върнали от чужбина, клиповете на настоящата кампания отиват една стъпка по-далеч. Те са за успехите на българи на световно ниво - като например Петър Стойчев, който е първият човек преплувал Ламанша за време по-малко от седем часа, бившата номер четири в тениса Магдалена Малеева, бизнесменът Ивайло Пенчев, чиято фирма Walltopia е световен лидер в инсталациите на стени за катерене, или проф. Пимпирев, който постави българския трибагреник на Южния полюс.

Кампанията е дело на рекламната агенция J Walter Thompson.

На края на представянето на новата кампания посланик Рубин, както и всички герои в клиповете на "Силата е с теб" написаха на специален билборд това, което ги вдъхновява в България. За посланика това бяха "Необикновените млади хора на България".

Посланик Ерик Рубин: "Бъдещето може да бъде по-добро"


Защо американското посолство в България реши да започне такава кампания?

- Мисля, че беше в резултат на нашето усещане, че има много негативизъм. България има проблеми като всяка страна, но има и толкова много позитивни неща. Хората понякога ме гледат странно, когато им кажа, че това бе моят първи избор за място, в което да отида. Аз дойдох тук през ранните 90-те, бях добре запознат с цялата картина, а сега виждам голямата красота и постиженията. Преди кампанията усещането ни беше, че добрите неща тук не са достатъчно осъзнати и медийно отразени. Обсъдихме идеята и дали е странно посолството на САЩ да играе такава роля. Съгласихме се, че е странно, но някой трябваше да се заеме. И затова се заехме.

Друго американско посолство по света правило ли е някога нещо подобно?

- Не, това е за първи път. Имахме конференции и срещи с други посолства, във Вашингтон, както и в региона, и споделихме историята на тази кампания. Това е пилотна идея, местна идея, която изпратихме за одобрение до Вашингтон, защото имахме нужда от средства. Не са много, но все пак са необходими. Те се съгласиха и това наистина е експеримент, но експеримент, който върви доста време и смея да кажа, че е успешен.

Смятате, че е успешен?

- Оценяваме го по реакциите, по популярността на кампанията, доколко влиза в медиите и социалните медии, както и при общуването с хората в страната. Хора, които ни казват, че са я видели и са я харесали. Очевидно това не е точна наука. Но имаме добро впечатление.

Фактът, че имате втори сезон на кампанията, може би е знак, че тя е все още необходима, че България все още има нужда от насърчаване?

- Да, и мисля, че една от причините да искаме да продължи е, че вие очевидно изпитвате отлив на подготвени хора, плаща се повече на такива от чужбина, а част от причината е в убеждението, че не е възможно да правиш големи неща в България. Не е възможно да правиш неща на световно ниво в България. Има доказателства в тази кампания за хора, които са на върха и работят на световно ниво, и живеят добре в България с приятелите и семействата си. Затова и една от идеите е да променим възприятията, особено на младите хора, признавайки, че не всичко е идеално. Има проблеми както във всяка страна.

Откъде мислите, че идва този негативизъм? До степен посолство на друга държава да започне кампания, която да ни вдъхне оптимизъм.

- Всъщност това не е само до България. Ако погледнете САЩ, ЕС, светът е в процес на трансформация. Време, в което хората са фрустрирани от бързата промяна около тях и има много несигурност. Това е глобалният фактор. За България и за по-новите членове на ЕС имаше определени очаквания. Очевидно чудеса не стават, но след едно десетилетие в ЕС пенсиите са все още ниски, заплатите в публичната сфера са ниски, има хора, които нямат възможности за своите деца. Целта на тази кампания е да каже, че това е разбираемо, но и също така - че бъдещето може да бъде по-добро. И начинът да стигнем до него е чрез личната инициатива, не само като чакаме правителството да реши проблема. Хората трябва да поемат отговорност за живота си и за своето общество. Хората, които показваме правят точно това.
"Отстрани е драстично, но това е пътят, който аз искам да следвам"

Йорданка Георгиева, завършила "Право" в Нюкасъл, Англия

Чувствах, че това не е моето нещо, завърших и си казах, че искам да се върна в България. Бях разбрала за "Заедно в час", доброволствах за тях в Англия, разказвах за фондацията и междувременно разбрах, че точно това искам да правя.

Преподавах в Самоков, сега преподавам в София. Предполагам, че отстрани е драстично, но това е просто пътят, който аз искам да следвам. Може би на някои хора им е достатъчно да знаят, че това искат. На мен ми е нужно да знам, че и някой друг е взел това решение.
"Когато твоите родители са съвестни и трудолюбиви хора, е трудно да си нещо друго"

Магдалена Малеева, състезател по тенис от световна величина

Човек постига успех с много старание, много труд, много търсене как да ставаш по-добър и да се подобряваш. Всяка нова тренировка съм искала да бъда по-добра. Аз съм такава болезнена перфекционистка. Затова съм успяла. Явно съм и имала талант.

Предполагам, че възпитанието и примерът са нужни, за да си такъв. Когато твоите родители са съвестни и трудолюбиви хора, е трудно да си нещо друго.
"Човек трябва да повярва в себе си, за да може и в трудни условия да се справя"

Даниела Тодорова, параолимпиец с олимпийски бронзов медал

Питали са ни дали искаме да участваме за друга страна, но никога не можем да си представим да се състезаваме под друг флаг. Свикнали сме да се справяме с трудностите, колкото и големи да са, тук. Именно тези трудности ни изградиха като шампиони. Човек трябва да повярва в себе си, за да може и в трудни условия да се справя.

Колкото повече хора повярват, че заедно можем да постигнем нещо в България, ще се живее по-добре

Проф. Христо Пампирев, полярник

Вярвам в силата на всеки българин и ако работим заедно като екип, ние ще стигнем много далеч. Вярвам в бъдещето на България и подкрепям тази кампания. Защото колкото повече българи повярват, че имаме сили заедно да постигнем нещо, България ще бъде и ще се живее много по-добре.