Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Паника в Хавай след фалшива тревога за балистична ракета; Държавата иска по-строг контрол на санирането от общините;Тръмп удължи облекчаването на санкциите за Иран "за последно"; Ратификацията на Истанбулската конвенция предизвика поредните трусове в БСП; Онлайн плащанията в ЕС вече са по-евтини и сигурни

5710 прочитания

© Kcna


Първото по-сериозно застудяване през 2018 г. засега се разминава без сериозни последици. Най-тежко се отрази рязката промяна във времето в събота на закрития лифт "Симеоново" на Витоша. Заради обледеняването на въжето линията спря внезапно и се наложи Столичната община да пусне извънредни автобуси, за да може хората в планината да се приберат. Това става на фона на възобновената дискусия за бъдещето на туризма в планината край София, за което вестник "Капитал" писа подробно в последния си брой. Материала може да намерите по-долу в рубриката "Капитал-изация".

Традиционно през уикенда преобладават международните новини, въпреки че във вътрешнополитически план България започва да вдига оборотите, след като ваканцията на Народното събрание приключи, а председателството на Съвета на ЕС в София започна. В неделя за първи път на официално посещение в България пристигна министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Една от темите му - затягането на санкциите срещу Северна Корея, съвпадна по време с полукуриозен случай в Хавай, САЩ. В събота местно време там започна евекуация заради заплаха от балистична ракета. Алармата се оказа плод на човешка грешка.

ПО-ВАЖНИТЕ СЪБИТИЯ ОТ УИКЕНДА

Паника в Хавай след фалшива тревога за балистична ракета

Жителите на Хавай преживяха шок след фалшива тревога за приближаваща балистична ракета. Сигналът е бил подаден погрешка в събота сутрин от служител на службата за извънредни ситуации. В резултат се е стигнало до паническа евакуация, като мнозина разказват, че са помислили, че ще умрат. Телевизионните канали са съобщили за грешката 18 минути по-късно, а близо 40 минути по-късно са пристигнали съобщенията за това през мрежата за мобилна комуникация.

Системата за спешни случаи е от изключителна важност заради потенциалната близост на Хавай до севернокорейските ракети. В щата има 24-часово наблюдение за такава опасност, като се работи на три смени. Именно при предаването на едната се е случила грешката. Инцидентът доведе до извинение от страна на местните власти. Започнало е и федерално разследване.

Комбинация от снимки на екрана на мобилен телефон на потребител в Хавай показва двете съобщения - първото с предупреждение за атака с балистична ракета и нареждане да се потърси незабавно убежище, и второто - че алармата е фалшива
Фотограф: REUTERS/Hugh Gentry

Регионалното министерство иска иска по-строг контрол от общините за санирането

Общините трябва да оказват по-ефективен контрол върху санирането на панелни блокове, в противен случай оже да се стигне до вреди с "финансово изражение за гражданите", както и до прекратяване на договорите за финансиране. Това е поискал в писмо до областните управители, и до сдружението на общините

министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Представителите на местната власт и строителния надзор трябва да извършват проверки на място поне веднъж месечно по време на строителството, както и при подписването на акт 15.

Средствата за саниране се отпускат като заем от Българската банка за развитие, гарантиран от държавата. Самото саниране е безплатно за гражданите и за местните власти, а общините избират с поръчки, фирмите за обновяването и строителен надзор. В последните месеци имаше редица сигнали от граждани за некачествено саниране.

Доналд Тръмп обеща да удължи облекчаването на санкциите срещу Иран

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще удължи облекчаването на санкциите срещу Иран съгласно ядрената сделка "още един последен път". Той дава на ЕС и на САЩ "последен шанс да поправят ужасните недостатъци" на ключовото споразумение. Документът, който ще разпише, прекратява американските санкции срещу Техеран за още 120 дни, пише ВВС.

Администрацията на Тръмп иска договарянето на постоянни рестрикции върху иранското обогатяване на уран, тъй като според настоящата сделка ограниченията ще изтекат през 2025 г. Освен това настоява в бъдеще да се вземе предвид и ракетната програма на Техеран. Същевременно САЩ наложиха отделни санкции срещу 14 ирански лица и обекти, обвинени в нарушаване на граждански права, цензура и подкрепа на разпространението на оръжия.

БСП няма да подкрепи ратификацията на Истанбулската конвенция

Окончателното решение на социалистическата партия е срещу приемането на документа, подписан от правителството на Бойко Борисов през април 2016 г. Основен поддръжник на ратификацията беше бившият председател на БСП, а сега президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. БСП обеща да внесе текстове в закони, които да инкриминират домашното насилие, принудителните бракове, да се изградят кризисни центрове в областните градове и др.

Окончателната позиция на левицата прави все по-трудна ратификацията на конвенцията, която има за основна цел закрила на жените, преследвани и жертва на насилие само заради пола, към който принадлежат. В ГЕРБ има гласове срещу нея, патриотите са категорично против, а при "Воля" липсва еднозначно решение. От ДПС още не са коментирали. Освен това изборът на БСП ще има и чисто партийни последици - най-вероятно членството на партията в ПЕС ще бъде временно замразено, а Сергей Станишев остава с минимални шансове да стане отново президент на организацията наесен.

Онлайн плащанията в ЕС вече са по-евтини и сигурни

В събота влезе в сила европейската директива за платежните услуги, която прави онлайн плащанията по-евтини, лесни и сигурни. Отпадат всички такси за плащане с дебитни и кредитни карти, въвеждат се строги изисквания за сигурност на данните на платците, както и ясни механизми, по които всеки потребител може да подаде оплакване за нередност с онлайн плащане.

Освен ползи за потребителите директивата за платежните услуги дава правна сигурност и рамка и за всички иновативни компании, използващи финансови технологии (Fintech), които вече могат да се конкурират с банките на равни начала.

Мъже, облечени само с препаски се молят, докато се къпят в ледено-студена вода по време на церемония за духовно пречистване и с надежда за по-добро здраве през новата година в светилището Тепозу Инаре в Токио
Фотограф: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

КАКВО СЕ ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Изпълнителят на тол-системата подписва договора с АПИ

В понеделник, 15 януари, ще бъде подписан договорът за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа известна като "тол-система". Шофьорите на тежкотоварните коли над 3.5 т ще плащат за изминато разстояние, а на леките автомобили - за време, т.е. за електронна винетка. Договорът ще бъде подписан от председателя на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Дончо Атанасов и от Михаел Вебер, представляващ изпълнителя консорциум "Капш трафик солюшънс".

Стойността на договора е близо 150 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 19 месеца. Изграждането на тол-системата ще бъде за сметка на изпълнителя. Договорът се бави от есента заради обжалване на процедурата. КЗК разреши предварителното му изпълнение. Правителството очаква приходите от транзитно преминаващите да се вдигнат десет пъти, да се генерират около милиард лева годишно, от които 40% от транзит.

Лекари от общински болници ще протестират на 15 януари Лекари от общински болници в цялата страна ще протестират на 15 януари срещу "липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване". Между 12 и 13 ч. те ще спрат работа и ще излязат или пред болницата, или пред сградата на общината. Участие са потвърдили повечето общински болници извън областните градове. Протестиращите искат допълнителни 30 млн. лева за оздравяване на търговските дружества, да им бъдат изплатени надлимитните дейности за последните две и половина години, както и увеличаване на цените на клиничните пътеки за масовата патология. Макар да отричат да са избрали момента във връзка с европредседателството, планираният протест на Сдружението на общинските болници в България с искане за допълнители пари е пореден в първите му дни. Със сходна стратегия допълнителни средства получиха БАН, Софийския университет и МВР.

Как изглежда икономическата карта на България

На 18 януари Институтът за пазарна икономика ще представи своето изследване "Икономическите центрове в България".

В контекста на все по-ясно очертаващото се разделение на България на по-добре развит юг и изоставащ север е важно как регионите извън силните икономически ценрове могат да ускорят развитието си.

Парламентът в Македония би трябвало да гласува договора за приятелство с България

На 15 януари македонският парламент трябва да ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Ратификацията е залегнала като втора точка в дневния ред на парламентарното заседание в понеделник.

Договорът беше подписан от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев на 1 август и беше приветстван като пробив, слагащ ново начало в отношенията между двете страни. Партията на бившия премиер Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ атакува инициативата и нарече Заев "предател". Но след разгрома на ВМРО-ДПМНЕ на местните избори през октомври и отстраняването на Груевски от лидерския пост очакванията са, че партията няма да се опитва да блокира ратификацията. Договорът още не е минал и през българския парламент.

Японският премиер Шиндзо Абе е на посещение в България на 14 и 15 януари Президентът Румен Радев ще разговаря на 15 януари с японския премиер Шиндзо Абе, който е на официално посещение в България. Това е първа визита на японски министър-председател у нас. В неделя той се срещна с премиера Бойко Борисов.

В бизнес делегацията от Япония има представители на над 30 японски компании, а част от разговорите са посветени на увеличаването на българския износ и привличането на японски инвестиции и технологии, както и най-общо за задълбочаване на търговско-икономическите връзки. Сред обсъжданите теми са още приоритетите на българското европредседателство и разширяването на стратегическото партньорство ЕС – Япония.

Федерер е фаворит за спечелването на започващия Australian Open

Първият турнир по тенис на корт от Големия шлем - Australian Open, започва в понеделник, като с него стартира същинската част от новия тенис сезон. Миналата година беше забележителна поради ренесанса на Роджър Федерер и Рафаел Надал, както и появата на много нови лица в челото на световната ранглиста. Сред тях беше и Григор Димитров, който спечели финалите на АТП още при дебюта си и завърши сезона на историческото за българския тенис трето място.

Със завръщането на част от големите имена, които лекуваха контузии през втората половина на 2017 г., новият сезон се очертава още по-интригуващ. Федерер се завръща в Мелбърн в опит да защити титлата си, като 36-годишният швейцарец ще преследва 20-ата си титла от Големия шлем и шеста oт Australian Open. Григор Димитров е четвърти сред фаворитите на букмейкърите. Миналата година българският тенисист направи най-доброто си представяне в Мелбърн. Той достигна до полуфиналите, където беше спрян от бъдещия №1 Рафаел Надал в петсетов мач. В понеделник освен Димитров на корта в Австралия излиза и Виктория Томова. Най-добрата ни тенисистка в момента не успя да прескочи квалификациите, но след отказа от участие на Ана Конюх българката влиза като "щастлива губеща" в основната схема.

Капитал-изация

Пет теми, които през тази седмица можеше да намерите само в "Капитал"

Образовайте се за това прословуто председателство. Ако ви интересуват всички видове срещи, които България ще води през следващите месеци, ето ви кратък наръчник с непознати термини

Какво стана с "Булгартабак" и как Делян Пеевски уби приватизирания преди 6 години холдинг

Има много малко български марки, които могат да се състезават успешно на световно ниво. Runawave е една от тях - българските неопрени стоят до големите имена в този нишов, но престижен бизнес

София има един огромен актив, който стои затворен години наред. Той се нарича Витоша и ако градът иска да се развива качествено, трябва да може да го отключи.

17 години кадастърът не може да опише всички имоти на държавата и общините. Заради това за пореден път се гласува закон за отлагане на давността, по която тези имоти могат да се придобиват. Защо - вижте тук.

OUT-OF-OFFICE

Идеи за свободното време

19.01

Вкусове

Курс по дегустация на италиански вина ще обясни защо древните гърци са наричали Италия "виноландия". Специално внимание ще бъде отделено на Brunello di Montalcino и какъв е стилът на виното на Папата Vino Nobile di Montepulciano. Следва разходка из всички 20 винени региона в Италия: от Южен Тирол до Сицилия и дегустация на 6 от 350-те местни сорта. Събитието е подходящо както за начинаещи, така и за напреднали. В Amuse Bouche, oт 19:00 до 21:30 ч., цена 80 лв.

19.01

Технологии

Вдъхновени от епизода Hatred in the Nation на сериала Black Mirror, в който детективи разследват мистериозни убийства, при които липсва извършител, а извършителите се оказват всички потребители на социалните мрежи, форумът Ratio организират дискусия на тема изкуствен интелект и социални мрежи. Фокусът е колективното съзнание и потенциала на технологиите да създават "автоматични" общества, управлявани от "умни" алгоритми. Не само Twitter и Facebook, но и децентрализираните мрежи като Bitcoin и Ethereum. В клуб "Терминал 1", от 20:00 до 23:00 ч., вход свободен

18-24.01

Фестивал

Фестивал на шоколада започва в четвъртък в Bulgaria Mall. Във фоайето на партерното ниво ще има изложба с копия на класически произведения на изкуството – Венера Милоска, древна римлянка, Афродита, Хера, Ерос и др., направени изцяло от шоколад. Програмата включва дискусии, лекции и много дегустации, както и забавления за деца.

12 – 28.01

Кино

Десетият фестивал на киното от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка – Sofia Menar, се открива с прожекция на "Кръговрат". Дебютът на иранския режисьор Мехди Фард Гадери показва шест семейства, които пътуват в различни купета на нощния влак, като различните истории се преплитат, за да се окаже накрая, че всеки има нещо общо с хората от съседното купе и съдбата му е повлияна от случващото се във влака. Фестивалът се провежда в Дом на киното, "Евро синема", Културен център G8, Чешки център. Цена на билета: 6/8 лв.

17.01

Наука за природата

И през новата година продължава проектът "Земята във филми" на музея "Земята и хората" – нов филм всяка седмица в сряда. Тази седмица той е "Какво правят за нас сателитите", или как за 50 години чрез сателитите изследванията и комуникациите са трансформирали начина, по който виждаме света. А това може да ни помогне в предвиждането на опасности като изригване на вулкани и земетресения. В музея "Земята и хората", от 16:00 ч.

Първото по-сериозно застудяване през 2018 г. засега се разминава без сериозни последици. Най-тежко се отрази рязката промяна във времето в събота на закрития лифт "Симеоново" на Витоша. Заради обледеняването на въжето линията спря внезапно и се наложи Столичната община да пусне извънредни автобуси, за да може хората в планината да се приберат. Това става на фона на възобновената дискусия за бъдещето на туризма в планината край София, за което вестник "Капитал" писа подробно в последния си брой. Материала може да намерите по-долу в рубриката "Капитал-изация".

Традиционно през уикенда преобладават международните новини, въпреки че във вътрешнополитически план България започва да вдига оборотите, след като ваканцията на Народното събрание приключи, а председателството на Съвета на ЕС в София започна. В неделя за първи път на официално посещение в България пристигна министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Една от темите му - затягането на санкциите срещу Северна Корея, съвпадна по време с полукуриозен случай в Хавай, САЩ. В събота местно време там започна евекуация заради заплаха от балистична ракета. Алармата се оказа плод на човешка грешка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Тревогата в Хавай едва ли е от натиснат грешен бутон. По-вероятно е да е съвсем целенасочено тестване на системата и реакциите. Хавай е на 7,5 хил. км от С.Корея и Хвасон 14 и 15 биха го достигнали за 20 мин. При масирана атака САЩ нямат готовност да я отразят на 100 процента. И Ким го знае.
  По-тревожен извод от "грешката" може да е, че САЩ вървят към военно решаване на проблема си с Пхенян. Едно защото С.Корея унизи неподобаващо най-великата военна сила и второ - американският съюзник Р.Корея започна двустранни преговори със Севера, от което ясно се видя, че пречката за решаването на копейския въпрос са САЩ.
  Дано жълтия клоун не си пипа големия бутон.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK