По-висока минимална заплата, по-високи цени

Увеличението на минималното възнаграждение води и до ниска заетост, показва проучване на ЕЦБ

Текстилният сектор работи предимно за външните пазари, но увеличението на минималното заплащане влияе негативно на фирмите от него.
Текстилният сектор работи предимно за външните пазари, но увеличението на минималното заплащане влияе негативно на фирмите от него.    ©  Надежда Чипева
Текстилният сектор работи предимно за външните пазари, но увеличението на минималното заплащане влияе негативно на фирмите от него.
Текстилният сектор работи предимно за външните пазари, но увеличението на минималното заплащане влияе негативно на фирмите от него.    ©  Надежда Чипева

Ръстът на минималната работна заплата в България води до по-ниска заетост и до увеличаване на цените на стоките и услугите. Това показва проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) по темата, публикувано преди дни. Изследването обхваща 8079 компании от частния сектор в девет държави от Централна и Източна Европа, сред които и България. То е проведено през 2014 г., а отговорите на бизнеса се отнасят за периода 2010-2013 г., когато минималното възнаграждение в страната е увеличено от 240 на 310 лв., или с 29%, а икономиката все още не беше започнала да се възстановява осезателно и безработицата беше висока. Българската извадка е от 456 компании.

По-различен ъгъл

Ръстът на минималната работна заплата (МРЗ) влияе по различен начин във всяка от деветте държави. Най-популярният лост за действие обаче е увеличаване на производителността, следван от намаляване на разходи, които не са свързани с работната сила и калкулиране на по-високите разходи за труд в цената на стоките и услугите, които предлагат компаниите. Намаляването на заетостта е по-малко популярно и се проявява най-вече чрез редуцирано наемане, отколкото чрез директни съкращения. Експертите на банката отбелязват още, че липсва корелация между размера на увеличението на минималната заплата и реакцията на бизнеса. Това означава, че разликите между отговорите в отделните държави се дължат по-скоро на различия в институционалната среда, секторното разпределение на икономиката и ефектите от кризата.

Увеличението на минималното възнаграждение влияе обаче и на компаниите, в които няма хора на минимална заплата, показва проучването на ЕЦБ. В България ефектът е най-често в посока ръст на възнагражденията и по-високи цени на продукцията.

Доколко е актуално

Отговорите на фирмите се отнасят за периода 2010-2013 г., когато икономиката все още не беше започнала да се възстановява осезателно, така че е под въпрос дали и в момента бизнесът би реагирал по този начин. Така например между 2015 г. и 2017 г. общото увеличение на минималните възнаграждения също беше с около една трета (от 360 до 460 лв.), но същевременно пазарът на труда се подобрява значително, а фирмите търсят още хора. На национално ниво не само че няма признаци за ръст на безработицата, а напротив - тя достигна рекордно за последното десетилетие ниско ниво. Същевременно заетостта продължава да расте.

От друга страна, в региони като Северозападна България повишението на минималната заплата все още оказва натиск върху бизнеса да освободи персонал или да премине в сивия сектор.

Колко са на минимума

Според проучването в България минимално възнаграждение получават около 20.3% от наетите. Този дял е по-висок единствено в Румъния и Унгария. Другата особеност за България е, че около една трета от работещите в сектор промишленост са на минимално възнаграждение. Най-малък дял пък са работещите на минимална заплата в средни фирми (с персонал между 50 и 199 души) - 12.5%, докато във всички други компании те са над една пета.


3 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Малко по малко ще изчезват експлоататорите и ще се заменят с по-продуктивни производства. Само че последните се характеризират и с по-голяма зависимост от международните пазари, което ще е проблем при нова икономическа криза. При нас нова криза ще се усети много по-силно от предишната, така че е важно да подготвим предварително.

 • 2
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  В Люксембург, любимото княжество на Жан Клод Банкер, пияндела на ЕК, мин заплата е 2000€ и безработица няма. В Бълхария, милия санджак на БойБек и ДериБей, шивачките щяха да взимат все още 310 лева, ако мин заплата не беше вдигната на 510 лева. Булгаристанските бейове са по-долни и от турските бейове.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "uiv06356363":

  Двете ни държави не могат да имат общо по нито един критерий. Това, че там банковия сектор може да храни държавата 3 пъти и пак да има големи печалби не значи, че тук Бойко и сие могат да направят нещо по отношение на заплатите. И Естония с доброто си управление не може да достигне все още 2000 евро средна заплата.

  Заплатите са симптом и докато гледаме само тях ще сме бедно, глупаво и изчезващо население на бедна, глупава и изчезваща държава.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход