София предоговаря отношенията си с концесионера на "Софийска вода"

Дружеството ще трябва да изплати заема си към ЕБВР и да гарантира инвестиции във водопреносната мрежа и в последните години от концесията

Столичната община е договорила нови условия с концесионера на "Софийска вода" - френската компания Veolia, съобщи председателят на общинския съвет Елен Герджиков във вторник. Според предложения анекс към оригиналния договор от 2000 г. дружеството се задължава да инвестира 200 млн. лв. във ВиК мрежата до 2021 г. и други 165 млн. лв. до края на концесията през 2025 г., както и да изплати дълга си от 105 млн. лв. към Европейската банка за възстановяване и развитие до 2021 г. В противен случай общината ще има право едностранно да прекрати концесията на Veolia.

Новото споразумение ще трябва да бъде разгледано от комисиите в общината и да бъде одобрено от Столичния общински съвет на следващото заседание на 25 януари. Анексът към договора със "Софийска вода" вероятно ще бъде окончателно подписан през февруари.

Новите условия не се отнасят до цените за доставка на питейна вода и отвеждане на отпадъчните води. Бъдещите увеличения на тарифите са предварително заложени в бизнес плана на "Софийска вода". Те обаче се одобряват от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на базата на признати разходи, уточни Елен Герджиков.

Дългове и инвестиции

Според новото споразумение "Софийска вода" се задължава да изплати всички взети кредити, по които до момента е плащала само лихви. Компанията ще рефинансира двата си заема към ЕБВР за малко над 100 млн. лв. с нов кредит от Societe Generale Експресбанк. Банката е избрана след конкурс с общо 15 кандидата, а операцията ще позволи на дружеството на намали лихвата по кредита от 5.2% на 1.34%, обясниха от Столичната община. По думите на Елен Герджиков тази промяна ще освободи ресурс от 6 млн. лв., който ще бъде използван за инвестиции.

Погасяването на задължението към ЕВБР ще даде възможност на "Софийска вода" и да изплати дивидент на акционерите в дружеството. До този момент това не беше възможно заради условия на споразумението с европейската финансова институция. Действащият в момента бизнес план на компанията до 2021 г. предполага норма на възвращаемост от 17%. След 2022 г. обаче това условие ще отпадне и ще се прилага норма, определена от КЕВР, предвиждат още промените в договора.

"Софийска вода" вече има план и задължение да инвестира във водопреносната мрежа по 40 млн. лв. годишно до 2021 г., което съвпада с обявените във вторник инвестиции от 200 млн. лв. След преговорите с работната група от СО обаче са гарантирани инвестиции от поне 165 млн. лв. в периода до края на концесията до 2025 г., твърди Елен Герджиков. Според него това е важно, защото иначе Veolia няма стимул да влага средства в мрежата, която впоследствие може и да не управлява.

Връщане на активите в общината

След края на концесията на Veolia през 2025 г. фирмата ще предостави цялата интелектуална собственост по управлението на водопреносната мрежа - това включва всички бази данни, включително и клиентската, обясниха от Столичната община. Досега действащият договор не предвижда подобна клауза. Елен Герджиков даде пример с други градове, където концесионерът остава собственик на данните и става оператор на разплащанията - фактурира суми, начислява такси и печели, без да инвестира в инфраструктура. Анексът предвижда след 2025 г. "Софийска вода" да върне всички активи на общината, но конкретната процедура за това ще се уточни в ново допълнение към договора и трябва да влезе в сила не по-късно от три години преди края на концесията.

Канализация в недостиг

През септември Столичната община прие нова Стратегия за развитие на инженерната инфраструктура до 2025 г., така че да съвпада със срока на концесията на "Софийска вода". Според документа са нужни около 375 млн. лв. за развитие на водопроводната мрежа и още 1.58 млрд. лв. за изграждане на канализацията в градската и крайградската мрежа. Според разчетите на общината тя ще има достъп максимално до 700 млн. лв. чрез оперативна програма "Околна среда", държавно и собствено финансиране.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • 1
  vlado67 avatar :-|
  Vladimir Blagoev

  Възвращемостта от 17% е по договор с концедента т.е. Софийска община, ... нищо общо с КЕВР !!! Цената, която регулатора приема.. не е свързана с договора за концесия със Софийска вода.....!!!!!!!!!!!!!
  Договора по отношение на възвращаемостта е неприемлив!!! Софийска община нищо не са направили за да подобрят договора,... ама нищо....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! та коя финансова клауза по договора е най важна и около всичко се гради, тази за възвращаемостта .. т.е. печалбата.... 17% ... и то от сбора на сумата на осн.капитал, резерви и неразпределена печалба ... сега възлиза на над 700милиона (била е 90на милиона в началото на 2000г. ) ... върху тази сума се начислява 17% възвращаемост ... и това ограбва софиянци...! Ако в далечната 2000г. 17% е било добре .. поради висок риск, сега 17години след експертите на ГРОБ ... загробват софиянци и са безпомощни/или не им пука да се краде с такава възвращаемост ... а дори лобират пред КВЕР ... за да продължава кражбата ... и да 2014 година КЕВР приема 14,5% възвращаемост при опрделяне на цената на водата ЕЕЕЕ ...значи може ... ама крадци и непукисти ви управляват......!!!! И да, фирмените кредити от мамата на Веолия за Софийска са с лихва над 7% ... и за тях нищо ново.... !!!!!!!!! Въобще за фандъкова, ГРОБ ... и подобни трябва затвор .... за прикриване на интереси на корпорацииииииииии.....
  А Веолия .. наистина трябва да сме горди че ни е оператор ... и това не е майтап .... Веолия са лидер, и ако останат такива аз ще съм горд софиянец!!! Но, и те няма как да не се застраховат чрез цената, след като мутри управляват България ... които със сигурност ги притискат .. да приемат офертите за подизпълнители на близките до власта смукачи на пари ... комисисонери ...
  Да.. ама след като прокуратурата и съдът са в левия джоб на мутрите = бойкиевото правителство и акционери в ГРОБ ... к'во очаквате ... ще плащате като попове .........


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход