Вечерни новини: Центърът на София ще се затваря за коли при мръсен въздух, а Румъния пак е без премиер
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Центърът на София ще се затваря за коли при мръсен въздух, а Румъния пак е без премиер

Вечерни новини: Центърът на София ще се затваря за коли при мръсен въздух, а Румъния пак е без премиер

И още: Политическо убийство в Косово разклати региона, а Австралия опитва да спаси Големия бариерен риф; Еврокомисията има нова стратегия срещу пластмасите

6021 прочитания

© Юлия Лазарова


Вторникът не бе най-добрият ден за Балканите и Източна Европа - втори премиер в Румъния подаде оставка само за година заради конфликт с лидера на управляващата партия, чешкият премиер Бабиш се отказа от имунитета си, за да може да бъде разследван за незаконно получени евросубсидии, а в Косово показно убийство на политическия лидер на косовските сърби вероятно ще прекъсне крехкия диалог между Прищина и Белград.

На този фон в София е спокойно - премиерът Борисов се готви да представи приоритетите на страната за председателството пред евродепутатите утре, а управата на столицата най-после вкара в общинския съвет мерки срещу мръсния въздух, макар и съмнителни откъм ефективност.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

В дни с мръсен въздух центърът на София ще се затваря за коли според номерата им - един ден за четни, друг - за нечетни

Мерките за ограничаване на автомобилния трафик на Столичната община в дни, в които въздухът в града е силно замърсен, включват и спиране от движение на автомобили според номерата им - един ден за коли с четни, а друг - с нечетни номера, както и частична или пълна забрана за паркиране в синята зона и зелен билет от един лев за целия градски транспорт. Те ще се прилагат според нивото на замърсяването. Предложенията бяха представени във вторник в общинската екокомисия от зам.-кмета по екологията Йоана Христова. Очаква се да бъдат гласувани от общинския съвет на 25 януари. От тях стана ясни и че общината се отказала от лансираните по-рано идеи за двойно по-скъпа синя зона и безплатното паркиране в буферните паркинги на метрото.

Предвижда се новите мерки спрямо автомобилите да бъдат прилагани, ако в два последователни дни две от станциите в София са отчели нива на фини прахови частици четири пъти над нормата. Така на практика мерките няма да са превантивни, а ще се случат едва на третия ден с високи нива на вредни емисии. Ако въобще се стигне до прилагането им, тъй като замърсяванията на въздуха в София най-често са характерно пикови и краткосрочни.

Новата стратегия на ЕК срещу пластмасите: стоп на еднократното използване

Решението на Китай да забрани вноса на пластмасови отпадъци от началото на тази година не е основният двигател зад предложението на ЕК за нова стратегия за пластмасите, заяви пред "Капитал" комисарят по околната среда, морските въпроси и риболова Кармену Вела. Китай е най-големият пазар за такъв боклук и забраната вече води до натрупване на отпадъци в страните от ЕС, които в момента рециклират едва 25% от произвежданите в тях пластмаси. Но необходимостта от такава стратегия се движи от няколко фактора, сред които е осъзнаването на политиците и обществото за наличието на сериозен проблем.

Новата стратегия на Европейската комисия цели да ограничи еднократното използване на пластмасите и да намали пластмасовите отпадъци, които замърсяват околната среда. Един от начините това да се случи е да се стимулират потребителите да намалят употребата на пластмаси.

Румъния отново е без премиер - за втори път през последната година

Министър-председателят на Румъния Михай Тудосе подаде оставка едва седем месеца след като пое поста. Той се оттегля заради вътрешнопартиен конфликт с влиятелния лидер на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня, който не може да заема публични постове заради условна присъда за опит за фалшифициране на изборни резултати. По-късно във вторник социалдемократите предложиха евродепутата Виорика Данчила за премиер с единодушен вот на ръководството. Тя се смята за близка до Драгня.

Това е поредният политически трус в страната, като предшественикът на Тудосе - Сорин Гриндяну, беше свален с организиран от "сивия кардинал" Драгня вот на недоверие по-малко от половин година след като стана премиер. Сблъсъкът между Тудосе и лидера на СДП стана публично достояние миналата седмица, когато премиерът поиска оставката на вътрешния министър Кармен Дан, която е близка до Драгня, но тя отказа да се оттегли.

Политически лидер на косовските сърби бе показно убит посред бял ден

Оливер Иванович, един от знаковите политически лидери на косовските сърби, бе прострелян и издъхна от раните си в Косовска Митровица тази сутрин. Нападението е станало пред офиса на партията на Иванович, която е сред основните партньори за диалог с НАТО, ООН и ЕС на територията на Косово. 64-годишният Иванович е считан за един от умерените политици в етнически разделения град Косовска Митровица. Бил е държавен секретар за Косово в бившето сръбско министерство за Косово. Срещу него обаче се води и съдебен процес за военни престъпления срещу цивилното население в Косово през 1999-2000 г.

Косово обяви независимост през 2008 г., като над 100 държави, вкл. и България, са признали независимостта й, но отношенията между Прищина и Белград остават обтегнати. От две години насам те все пак водят диалог с посредничеството на ЕС в Брюксел. Убийството сега обаче заплашва да взриви крехкия напредък и нормализирането на отношенията в региона. Сърбия вече обяви, че се изтегля от преговорите в Брюксел.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Австралия започва кампания за спасение на Големия бариерен риф

Австралия призова учените от цял свят да помогнат за спасяването на Големия бариерен риф, като обеща финансиране от 2 млн. австралийски долара (1.6 млн. щатски долара) за проекти за намиране на оптимални решения. Един милион австралийски долара ще бъдат дадени за разработват и тестване на най-добрия проект за период до 12 месеца.Големият бариерен риф е най-големият конгломерат от коралови рифове в света. Той е една от екосистемите с най-голямо биоразнообразие и приютява милиони морски видове. Покачващата се температура на водата и влошаването на средата предизвикват ускорено "избелване" на коралите от две години насам (процес на умиране), което е засегнало две трети от рифа. Учените не са особени оптимисти за шансовете за спасяването им, въпреки това Австралия е решена да опита. Ако не бъдат взети мерки срещу глобалното затопляне, рифът ще бъде безвъзвратно унищожен до няколко десетилетия.
Източник: Reuters

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Борисов ще представи в европарламента приоритетите на българското председателство

Премиерът Бойко Борисов ще представи в сряда в Европейския парламент приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Те са:

- бъдещето на Европа и младите хора;
- европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани; - сигурност и стабилност в силна и единна Европа;

- цифровата икономика и уменията на бъдещето.

България многократно постави акцент върху Западните Балкани, обявявайки програмата за председателството си, и получи подкрепата на европейските лидери за тази цел. Освен обявените приоритети България ще трябва да следва и предварително заложения дневен ред, произтичащ от задачите, които естонското председателство остави на страната.

Юнкер и Туск все още "се надяват" Brexit да бъде спрян

Великобритания все още може да промени мнението си за Brexit и да остане членка на ЕС. Това заявиха председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитирани от британските медии. "Ако британското правителство се придържа към решението си да напусне ЕС, това ще се случи през март догодина, освен ако няма промяна в мисленето и в сърцата на нашите британски приятели. Сърцата ни са още отворени за вас", е заявил пред европарламента Туск. Надявам се думите на Туск да бъдат чути в Лондон, е казал и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Тези апели обаче са повече в полето на нереалните пожелания. Процесът по излизането на Острова от ЕС е достатъчно напреднал, за да бъде спрян, а нов референдум едва ли ще се случи, въпреки че напоследък се чуват подобни призиви. По-късно през деня говорител на британския премиер Тереза Мей подчерта, че Великобритания ще напусне ЕС. "Мисля, че бяхме напълно ясни, британското общество гласува да напусне ЕС и това ще направим", е посочил той.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Чешкият премиер Андрей Бабиш поиска от депутатите да снемат имунитета му, за да може да бъде разследван. Полицията проверява дали Бабиш, който е вторият най-богат човек в Чехия, е получил незаконно субсидия от ЕС в размер на 2 млн. евро преди десетилетие. Бабиш отрича да е нарушил закона. Разследването идва в момент, когато той се бори да спечели подкрепа за своето правителство на малцинството.

Екоминистърът Нено Димов оттегли заповедта си за изключване на два имота с обща площ от 10.39 дка от природен парк "Витоша" докато не бъде извършена проверка дали тези терени нямат характеристики на защитени територии. Този ход на министъра е отговор на жалба на "Коалиция Природа България" до Върховния административен съд, но е факт, че именно ВАС вече се е произнесъл на две инстанции и е отменил предишен отказ двата имота да се изключат от парка.

При голямо разделение между съдиите Конституционният съд отхвърли искането на омбудсмана Мая Манолова да се обяви за противоконституционен текстът от Кодекса на труда, който допуска работодател да изплаща 60% от брутната заплата на работниците си. Шестима от конституционните съдии са гласували за отхвърляне на искането, четирима са били в негова подкрепа, а според останалите двама то е недопустимо. Минимум седем гласа са необходими, за да бъде гласувано решение в подкрепа на едно искане.

Екокоалицията иска от управителя на БНБ Димитър Радев да обяви кой е реалният собственик на концесионера на ски зона Банско "Юлен". В последните дни от "За да остане природа в България" изпратиха същото запитване и до председателя на Народното събрание, президента и премиера, но досега отговор няма. Наскоро представител на "Юлен" заяви пред "Нова", че кипърският гражданин Георгиус Георгиу е само номинален собственик, но всички компетентни държавни институции знаят кой е реалният собственик.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Какво обеща и какво изпълни Тръмп след година на власт?

Систематизиран поглед на някои от основните предизборни обещания на американския президент Доналд Тръмп и тяхното сегашно състояние една година след встъпването му в длъжност прави международната агенция ДПА. Анализа на български може да прочетете в Mediapool.

Вторникът не бе най-добрият ден за Балканите и Източна Европа - втори премиер в Румъния подаде оставка само за година заради конфликт с лидера на управляващата партия, чешкият премиер Бабиш се отказа от имунитета си, за да може да бъде разследван за незаконно получени евросубсидии, а в Косово показно убийство на политическия лидер на косовските сърби вероятно ще прекъсне крехкия диалог между Прищина и Белград.

На този фон в София е спокойно - премиерът Борисов се готви да представи приоритетите на страната за председателството пред евродепутатите утре, а управата на столицата най-после вкара в общинския съвет мерки срещу мръсния въздух, макар и съмнителни откъм ефективност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK