Поне 6 месеца ще са нужни на АЯР за лицензиране на АЕЦ "Белене"

Налагат се и промени заради влезлите в сила правила след аварията в АЕЦ "Фукушима"

Площадката за АЕЦ "Белене" е лицензирана, но не и самия проект.
Площадката за АЕЦ "Белене" е лицензирана, но не и самия проект.    ©  Красимир Юскеселиев
Площадката за АЕЦ "Белене" е лицензирана, но не и самия проект.
Площадката за АЕЦ "Белене" е лицензирана, но не и самия проект.    ©  Красимир Юскеселиев

Половин година ще бъде необходима на екипа от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), за да издаде лиценз за изграждане на АЕЦ "Белене", ако Народното събрание реши да възобнови проекта. Това обясни председателят на ядрения регулатор Лъчезар Костов на пресконференция във вторник (16 януари). Както стана известно от разсекретения доклад на БАН, рестартирането на проекта за нова атомна централа изисква преработването на някои параметри и съответно издаването на необходимия за функционирането й лиценз от АЯР.

Въпрос на документи

При представянето на доклада на БАН през ноември 2017 г. министърът на енергетиката Теменужка Петкова изтъкна като довод в подкрепа на АЕЦ "Белене" това, че проектът вече е лицензиран от Агенцията за ядрено регулиране - процес, който отнема години. Оказа се обаче, че лицензионният процес е стигнал до средата. Издадено е разрешение за избор на площадка и са издадени разрешения за проектиране на 1-и и 2-и блок на централата. През април 2008 г. е подадено заявление за одобряване на техническия проект, но преди това да се случи, през 2012 г., Народното събрание прекрати дейностите по проекта "Белене". Така че в случай на възобновяване на проекта по съответния ред лицензионното производство пред АЯР ще трябва да продължи от последния етап, до който е стигнало – оценка на техническия проект. При това след привеждането му в съответствие с промените в действащото законодателство.

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов поясни, че това е свързано с новите изисквания за ядрените централи, влезли в сила след аварията в АЕЦ "Фукушима". В същото време той припомни, че проектът за "Белене" е минал през стрес тестовете на Европейския ядрен регулатор.

Дребни пропуски при НЕК

По повод проверката на агенцията за това как се съхранява доставеното вече у нас оборудване за АЕЦ "Белене" Костов обясни, че такава е направена от експертите на регулатора в централното управление на НЕК, като е проверявано дали електрическата компания разполага с необходимите ресурси и дали е разписала съответните процедури. Констатирани били дребни пропуски, за отстраняването на които АЯР е дала предписания на НЕК. Като цяло изводът е, че компанията е в състояние да съхранява оборудването съгласно предписанията на производителя.