Полицай, милион, полицай, милион
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Полицай, милион, полицай, милион

Полицаите ще получат около 80 лв. на човек към заплатите си, а протестът им спря за ден.

Полицай, милион, полицай, милион

Страхът да няма гафове по време на европредседателството накара премиера Бойко Борисов да даде извънредни 125 млн. лв. само за две седмици. Подобно решение може да предизвика вълна от искания за още пари и да наложи ревизия на бюджета

Вера Денизова
15062 прочитания

Полицаите ще получат около 80 лв. на човек към заплатите си, а протестът им спря за ден.

© Велко Ангелов


Най-голямата сума е за ведомството с най-висок бюджет в държавата, което ще ги похарчи за заплати, без да реши проблемите на системата.

Ако искате пари от държавата - сега е моментът да организирате шумен протест. Страхът на управляващите да няма гафове по време на европредседателството събуди у премиера Бойко Борисов пожарникарски рефлекси. Само за две седмици той еднолично потуши три пожара – в БАН, в Софийския университет и в МВР, с извънредни 125 млн. лв. от бюджета.

Парите обаче не носят щастие, както скоро ще открие Борисов, защото това създава нови огнища на напрежение. Първото е свързано с бюджета – прекрояването му започна още в първия месец на 2018 г. Второто - с принципите на управление. Само допреди няколко месеца управляващите обясняваха как държавата не може да си позволи повече разходи за тези сектори, а под заплахата от протести пари бързо се намериха. Което пък е покана към всеки на публична издръжка да иска повече.

Най-големият проблем обаче е познат до болка: наливането на още ресурс в черни дупки като сектор "Сигурност", които поглъщат стойност, без да връщат такава. А точно там отиват най-много – 100 млн. лв. за увеличение на заплатите на около 47 хил. работещи в системата на МВР. За сравнение - сумата е двойно по-висока от очаквания разход за нови терапии, върху които правителството съвсем скоро искаше да наложи мораториум (преди да се откаже и от него бързо).

Светът става лош

"Нашите приоритети са били образованието, инфраструктурата, здравеопазването, никой от нас не е обещал да вдига полицейски заплати, в същото време светът става лош и още по-лош ще става." Така аргументира обещанието си Борисов след среща с полицейските синдикати. Те пък обявиха, че спират протеста. Демонстрантите трябваше да държат плакати, с които да информират дошлите в София еврокомисари за ниските си заплати. Ако МВР ще получи още пари, защото "светът става по-лош", това е празен чек: тази сума непрекъснато може да се вдига, без да е обвързана с каквито и да било реформи в една застояла система.

От години то е ведомството с най-висок бюджет в държавата – 1.3 млрд. лв. през тази година (преди 100-те млн. лв.), от които над 90% са за персонал. Подобно е съотношението и назад във времето и това е един от проблемите на системата – харчи много, а е неефективна дори в елементарни дейности. Да оставим настрана двете показни убийства в София в последния месец - столичната полиция се е отказала дори от грижата за сигурността на пешеходците, както стана ясно преди седмици.

"В 21-ви век все още има места в полицията, в които се ползват пишещи машини. Как вършиш работа и разследваш, ако нямаш елементарно оборудване. Няма техника, няма дори достатъчно бензин. Затова се разчита на човешкия ресурс", казва Георги Ангелов от "Отворено общество". Заетите в системата на МВР по данни на самото министерство от есента на миналата година са около 47 хил. души. От тях малко под половината са към областните дирекции на МВР, а 14.6 хил. в гранична полиция, жандармерия, пожарна безопасност. Според Евростат към 2015 г. полицаите са 22 хил. души. Ако се гледат сравними данни с останалите страни от ЕС, България далеч не е страната с най-многобройна полиция (виж графиките), но пък е държавата, която отделя най-голям бюджетен ресурс за това. И въпреки това той вечно не стига, а базовите заплати в системата са сравнително ниски - между 650 и 1000 лв., в зависимост от заеманата длъжност.

Не за работа, а за пагон

За това колко зле се управлява ресурсът на силовото министерство в България свидетелства фактът, че допълнително отпуснатите средства за пореден път ще се раздават на калпак, а не като бонуси за тези, които си вършат добре работата. Персонална оценка на труда на всеки един полицай е трудна задача, защото изисква обективни критерии и надежден мениджмънт, т.е. надеждна статистика и кадърни полицейски началници. Уви, тези дефицити в МВР се усещат по-болезнено и от липсата на пари.

На следващо място, за да бъдат мотивирани, полицаите трябва да бъдат добре екипирани, а част от дейностите им, които се извършват "ръчно" (като патрулиране), могат да бъдат улеснени с технологии (системи за видеонаблюдение). Реалността е друга - тези 10% от бюджета на МВР, които са за капиталови разходи, дори не покриват консумативите на министерството и поддръжката на активите. След няколкогодишна "суша" миналата година полицаите получиха нови униформи, а единственият шанс, който полицията имаше да обнови автопарка си (последно нови коли бяха закупени преди повече от 10 години), беше чрез отпуснатите от ЕС по спешност средства за охрана на границата.

"Има много хора, но няма с какво да работят. Резултатността с тези нови 100 млн. лв. няма да се подобри", обобщава Ангелов. И дава за пример Финландия, която има едва 7200 полицаи с население от 5.5 млн. души. Там обаче служителите на реда са добре екипирани и оборудвани, а качеството на услугата не е по-лошо.

За реформа, която да направи българската полиция по-мотивирана, по-ефективна, по-добре платена, да ползва модерна техника и да се ползва с по-високо обществено доверие, се говори от години. Но всеки опит за промяна на системата или премахване на каквито и да било привилегии в нея (като изплащането на 20 заплати при пенсиониране) среща отпор. Защото почти всичко, правено в сектор "Сигурност", е било предимно за да се гарантира комфортът на политиците, които го контролират.

Еднолично, от премиера

Работодателските организации определиха обещанието на Борисов да отпусне допълнителни средства за МВР като "повече от смущаващо". "Година след година всички наблюдаваме постоянния натиск за увеличаване на разходите за сектор "Сигурност". Пак година след година ние не забелязваме подобряване на усещането на гражданите за гаранции за собствената им сигурност или за защитата на тяхното имущество", се посочва в декларация на петте най-големи работодателски организации. Те призоваха за реформа в посока "рязко съкращаване чиновническите длъжности", за сметка на по-добри заплати и техническа обезпеченост на хората, които работят на терен.

И ако позицията на бизнеса е обяснима – все пак огромната структура на МВР се издържа с парите на данъкоплатците, то реакцията на коалиционните партньори беше по-неочаквана.

"Изненада ме тази позиция на премиера. Скептичен съм, защото ми прилича на наливане на вода в каца без дъно. Има достойни служители на МВР, но трябва да се направят промени, за да бъдат ефективно използвани парите. Това е рекет", каза вицепремиерът Валери Симеонов пред bTV.

Другият вицепремиер – Красимир Каракачанов, също индиректно разкритикува 100-те милиона, като заяви, че не е правилно да се дават пари "само там, където някой вдига шум или прави протест". Предвид, че Каракачанов управлява армията, беше ясно какво иска да каже.

Тези реакции показват, че решението за допълнителни средства е взето еднолично от Борисов. Според източници от управляващите – и през главата на неговите министри.

А бюджетът

Извънредните пари за МВР вероятно ще наложат ревизия на бюджет 2018. Той е планиран на дефицит от 1.1 млрд. лв., но според анализатори е изготвен консервативно – със заложени резерви и в приходната, и в разходната част. Тази ситуация показва защо има такива резерви - за да може премиерът еднолично да решава на кого колко да "даде". Това само по себе си е изключително вреден начин на управление, както показват общинските финанси от години насам. Но "не е добър знак, че още от началото на годината се започва с промяна на числата в бюджета", казва Ангелов.

Решението за пренасочването на такава голяма сума в бюджета за пореден път показва и че функцията на парламента като независима власт, която одобрява политиките на правителството, при управлението на ГЕРБ е обезсмислена. Вместо това депутатите гласуват само рамката на държавните приходи и разходи, а след това правителството има пълна свобода да си размества парите както реши.

Според източници от управляващите, ако се стигне до ревизия на бюджета през тази година заради парите за МВР, тя ще бъде внесена наесен, заедно с финансовата рамка за следващата година. Дори и стоте милиона да се окажат безпроблемни, в по-дългосрочен период управляващите ще имат много малък коридор за маневри - през последната година увеличиха текущите разходи на държавата с около милиард. В сметката влиза ръстът на минималната пенсия, на заплатите на учители, военни, полиция.... вероятно към списъка скоро ще бъдат прибавени и работещите в някоя друга публична сфера. Но не защото услугите, които предлагат, ще станат по-добри, а заради старанието на правителство да държи всичко "мирно и тихо".

По темата работи и Росен Босев

Автор: Капитал
Преглед на оригинала
Автор: Капитал
Преглед на оригинала
Най-голямата сума е за ведомството с най-висок бюджет в държавата, което ще ги похарчи за заплати, без да реши проблемите на системата.

Ако искате пари от държавата - сега е моментът да организирате шумен протест. Страхът на управляващите да няма гафове по време на европредседателството събуди у премиера Бойко Борисов пожарникарски рефлекси. Само за две седмици той еднолично потуши три пожара – в БАН, в Софийския университет и в МВР, с извънредни 125 млн. лв. от бюджета.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  jhq56497203 avatar :-|
  jhq56497203

  Много е лесно да се критикува, но тук става въпрос за служители които си излагат живота на опасност всеки ден и изхранват семействата си със 600 лв на месец.

 • 2
  cgf16532284 avatar :-|
  cgf16532284

  Не знаех, че лепенето на семки е опасно за живота.

 • 3
  antobg avatar :-|
  antobg

  До коментар [#1] от "jhq56497203":
  600лв в системата взимат само чистачките.
  А знаете ли от тези 47000(по щат), колко са тези, които си рискуват живота всеки ден? 10% или по малко? В пожарната от около 9000 щат, знаете ли колко са спасителите/гасачи? Под 4000. И те са на смени през 3 дни. И има участъци където излизат на 1-2 сигнала месечно. Та заплата около 1000лв за режим 24ч работи 3 дни почива, за няколкото големи града може и да е сравнително малко, но за останалите населени места е перфектно.

 • 4
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  До коментар [#1] от "jhq56497203":

  Видяхме от филма на Е. Йончева Граница.. как си рискуват живота.. и как си допълват дохода... също така нямаше да се разправят вицове за катаджии и милиционери.. В Грузия затова ги уволниха всичките и набраха служители наново... Намерете сега един грузински виц от последните години за полицаи...

 • 5
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  После защо не ни искат в Еврозоната. 100 млн се наливат в каца без дъно само с щракване на пръстите на един човек. Няма дискусии, гласувания обсъждания бюджетни комисии. В държава където една банка с пирамидна форма завлича държавата с 4 млрд и където администрацията е черна дупка без дъно няма как да бъде приета в еврозоната.

 • 6
  convince avatar :-|
  convince

  БЪЛГАРИЯ е с население, колкото един по-голям град.

  Но административните разходи са раздути партийно, за да има подкрепа една партия която е пряко повторение на БКП от късния и период на деградация.
  Методиев го знае, но е решил да рискува.

 • 7
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  Чак да ти стане жал за милиционерчетата, стачкували били... Ама случиха на шеф - само да кихнат и хоп 100 млн получиха, за да си траят. Аз от една седмица ги гледам в удесеторен състав около НДК и ми се плаче като ги гледам как работят, милите. А всеки знае кой се цани за ченге - обикновено тоя, дето не го искат никъде другаде поради некадърност, за съжаление...

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Ще плачете за Дянков.

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "jhq56497203":

  И още няколко хиляди служители, които не си поставят живота на риск, седят в кресла по цял ден, без да правят нищо и взимат 20 заплати след уволнение (и немалки заплати).

  Неслучайно работодателите искат съкращаване на АДМИНИСТРАЦИЯТА.

 • 10
  postingcanter avatar :-|
  Posting Canter

  Полицията в България не е орган за опазване на закона, а за охрана на управляващата каста.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK