Георги Самуилов: От "Мулти" до близост с всички управляващи

Макар че Самуилов отрича да поддържа близки отношения с политици от БСП и ГЕРБ, от спечелените от фирмата му "Инса ойл" обществени поръчки няма резки амплитуди при смените на властта

Георги Самуилов: От "Мулти" до близост с всички управляващи

Производителят на горива често е обвиняван в укриване на акциз, но винаги съдът е отменял наказанията

56277 прочитания

Макар че Самуилов отрича да поддържа близки отношения с политици от БСП и ГЕРБ, от спечелените от фирмата му "Инса ойл" обществени поръчки няма резки амплитуди при смените на властта

© Капитал


Съмнения за данъчни престъпления и злоупотреби с акцизи на горива, любител на скъпи марки автомобили и пищни партита - такъв е медийният образ на Георги Самуилов, който финансира покупката на Общинска банка.

Бизнес кариерата на родения през 1965 г. в Раковски Самуилов започва през 1993 г. с фирмата "Самс интернешънъл". Четири години по-късно като съдружник на Самуилов във въпросното дружество влиза "Арес холдинг" - структурата в "Мултигруп", която се занимава с бизнеса с горива, създадена от последния началник на Шесто управление на ДС Димитър Иванов. Георги Самуилов влиза в "Арес" на мястото на Иванов, а след това участва в управлението на още няколко фирми от структурата на "Мултигруп".

През 1999 г. Самуилов учредява "Инса трейдинг", където негов съдружник е бившият щатен служител на Шесто управление на ДС Пламен Фердов (той беше съветник на бившия лидер на БСП Михаил Миков в качеството му на вътрешен министър по времето на тройната коалиция, а през 2017 г. - кандидат за депутат в една от софийските листи на БСП). През 2001 г. Самуилов основава и още фирми под същия бранд, сред които "Инса ойл", която от следващата година започва да управлява рафинерия в село Белозем до Раковски. През следващите години той развива бизнес с "Литекс" на Гриша Ганчев и "Полисан" на русенския бизнесмен Христо Вълков.

Войната с Ваньо Танов

Името на Самуилов нашумява покрай разразилата се война между него и покойния бивш директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов. През март 2006 г. служители на НСБОП (тогава ръководена от Ваньо Танов) провеждат акция, насочена срещу дейността на Самуилов. Извършват се претърсвания в обектите на "Инса" в Белозем и Раковски. Самуилов е обвинен за ръководител на организирана престъпна група, в която влизат съпругата му и четирима служители в "Инса", действала от ноември 2004 г. до март 2006 г.

Според прокуратурата групата е създадена, за да извършва данъчни престъпления (оценките са за укрит ДДС за над 37 млн. лв.) и да продава горива с ниско качество. Делото е внесено в Софийския градски съд през 2007 г., като процесът е секретен. В края на 2009 г. съдия Петя Крънчева оправдава всички подсъдими. От мотивите, с които "Капитал" се запозна, става ясно, че по време на разследването са били компрометирани едни от най-важните доказателства. Протоколите за претърсване и изземване в базата в Белозем не са били подписани от водещия разследването, а другите не са били одобрени от съда. Проблем за магистратите е и разминаване в часовете, в които е извършено претърсването, като констатира, че според тях дознателят е бил едновременно в Белозем и в Раковски. За друг от протоколите съдът констатира, че обект от 78 дка е бил претърсен за 40 минути. СГС разпитва поемните лица, които свидетелстват в съдебната зала, че не са присъствали при свалянето на счетоводната информация от компютрите на "Инса". Срещу присъдата е подаден протест, като през 2011 г. Софийският апелативен съд изцяло потвърждава решението на долната инстанция. Прокурорът от Софийската апелативна прокуратура Николай Ганчев заявява, че не поддържа протеста и оправдателната присъда е правилна, което слага край на процеса срещу Самуилов, който не стига до ВКС.

След като Бойко Борисов става министър-председател, през 2009 г. Ваньо Танов е назначен за директор на Дирекция "Митници" и логично от този пост продължава битката срещу Самуилов. През октомври 2009 г. Ваньо Танов след проверка на Агенция "Митници" отнема лиценза на акцизния склад на "Инса ойл" на пристанището в Русе. През 2010 г. за кратко митническите и данъчните власти налагат и запори на имоти на "Инса ойл". Според констатациите на митничарите са нарушени изискванията за сигурност и контрол, като е открит нефтопровод, който влиза в данъчния склад, но не е регистриран, а пък тръбопроводите на противопожарната инсталация на проверявания склад са в обща система със съседен данъчен склад (който се ползва от "Полисан"), освен това се констатира липса на ограда към жп линията. "Инса ойл" обжалва заповедта и тя е отменена от съда на две инстанции с мотив, че изискванията за сигурност, които Агенция "Митници" визира, се отнасят за производствена база, а не за склад.

Депутати от Русе си спомнят обаче, че сблъсъкът на Танов със Самуилов е още от времето, когато Танов оглавяваше РДВР в Русе. Тогава била заловена престъпна група с контрабандно гориво, за което се установило, че е внос от Румъния от фирма на Самуилов. Според тях до конкретен съдебен резултат не се стига заради политическите протекции, с които се ползва Самуилов.

Работещ с всички

Депутати от Пловдив твърдят, че по време на управлението на СДС бизнесменът от Раковски е бил близък до синята партия. Впоследствие политически чадър над него имало от страна на БСП. Това частично се потвърждава от Ваньо Танов, който по време на изслушването му в парламентарната комисия по вътрешна сигурност през 2008 г. по повод среща на тогавашния министър на МВР Румен Петков с Братя Галеви заявява, че бившият директор на полицията, а впоследствие главен секретар на МВР Валентин Петров е бил засичан да изнася информация на Самуилов за разработка срещу бизнесмени от Пещера. Бивши депутати си спомнят, че приживе в неформални разговори Танов е споделял, че докато е бил директор на Агенция "Митници", след проверка на складовете на Самуилов обикновено следвало обаждане от високо ниво в ГЕРБ с молба "да се действа по-спокойно" с проверките на бизнесмена. Макар че Самуилов в свои интервюта отрича да поддържа близки отношения с политици от БСП и ГЕРБ, от спечелените от фирмата му "Инса ойл" обществени поръчки не се виждат резки амплитуди при смените на властта. В края на управлението на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев печели две поръчки на БДЖ на обща стойност около 3.8 млн. лв. По време на първото управление на Борисов "Инса ойл" получава поръчки за доставка на гориво за редица държавни институции, между които Министерството на отбраната, училища и държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" и "Мини Марица-изток". През този период изпълнителен директор на топлоцентралата е считаният за близък до Делян Пеевски Георги Христозов. Доставките продължават и по време на управлението на Пламен Орешарски, а при втория и третия кабинет на Борисов "Инса ойл" сключва договори основно с мините.

В Търговския регистър години наред няма публикувани отчети за "Инса ойл" и собственика му "Инса". За 2015 и 2016 са представени, но при тях повечето страници са замазани в един и същ стил и са нечетливи. Все пак от консолидирания отчет на "Инса" се виждат 455.7 млн. лв. приходи за групата през 2016 при 437.7 млн. лв. година по-рано. Печалбите през последните години са в порядъка на 9-10 млн. лв. По-любопитни са данните от отчетите за паричните потоци, където за последните две години се виждат огромни нетиращи се постъпления и плащания по заеми - 840 млн. лв. за 2016 г. и над 900 млн. лв. за 2015 г. Оттам личи и че наличните средства към края на 2016 г. са едва около 3 млн. лв.

В унисон със започнала от Борисов кампания по време на втория му мандат да решава проблемите на закъсалите футболни клубове, като им намира благодетели, Самуилов заедно с бизнесмена Румен Чандъров придоби в средата на 2016 г. 60% от акциите на пловдивския "ПФК Ботев 1912", които се държаха от сдружението на феновете на отбора. Останалите 39% са на фирмата ТЦ-ИМЕ, чрез която мажоритарният акционер на фалиралата КТБ Цветан Василев се представяше за собственик на клуба и го финансираше. През февруари 2017 г. обаче Самуилов официално обяви, че връща акциите на сдружението на феновете с аргумента, че е наследил 12 млн. лв. задължения, както и заради отказа на общината да прекрати концесията на стадиона на "Ботев", дадена на Цветан Василев. Само три месеца по-късно обаче той се завърна, за да продължи да издържа клуба, но без да е акционер. Името на Самуилов фигурираше в списъка на посетителите на Цветан Василев и в тефтерчето на Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния.

Около Самуилов имаше скандал преди две години, когато бизнесменът отпразнува 50-годишнината си с частно парти в Античния театър в Пловдив. Тогава граждани сигнализираха за шумния купон, продължил до ранни зори. Тогава от Общинския институт "Старинен Пловдив" заявиха, че е имало издадено разрешение за фирмена презентация и концерт с благотворителна цел, а Самуилов трябваше да плати глоба.

Съмнения за данъчни престъпления и злоупотреби с акцизи на горива, любител на скъпи марки автомобили и пищни партита - такъв е медийният образ на Георги Самуилов, който финансира покупката на Общинска банка.

Бизнес кариерата на родения през 1965 г. в Раковски Самуилов започва през 1993 г. с фирмата "Самс интернешънъл". Четири години по-късно като съдружник на Самуилов във въпросното дружество влиза "Арес холдинг" - структурата в "Мултигруп", която се занимава с бизнеса с горива, създадена от последния началник на Шесто управление на ДС Димитър Иванов. Георги Самуилов влиза в "Арес" на мястото на Иванов, а след това участва в управлението на още няколко фирми от структурата на "Мултигруп".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  bukston avatar :-|
  Venelin Jet Airways

  Ебати державами.

 • 2
  t0d0 avatar :-|
  Pandipool

  Тоя беше дето си поръча Бугати Чирон за 5 млн. лв.

  Предполагам накрая ще свърши като оня другия честен бизнесмен Петър Христов..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход