10 декара хаос в парк "Витоша"

Имотът на Беловодски път с площ от 7.932 дка, е един от двата имота, които министър Нено Димов ту вади от парка "Витоша", ту ги връща

10 декара хаос в парк "Витоша"

Екоминистърът Нено Димов отново създаде казус, в който не могат да се ориентират нито институции, нито граждани

13239 прочитания

Имотът на Беловодски път с площ от 7.932 дка, е един от двата имота, които министър Нено Димов ту вади от парка "Витоша", ту ги връща

© Капитал


Парк "Витоша" е създаден през 1934 г. с постановление на министъра на народното стопанство. Тогава паркът е бил само 6410 хектара, но след многогодишно разширяване днес площта му вече е общо 27 079.1 ха, от които 11 500 ха са на територията на Столична община. От началото на януари опитът на министър Нено Димов да извади от тези хиляди хектари 10 декара вдигна много шум. Димов оттегли заповедта в пълен разрез със закона и продължи гордата традиция на МОСВ да създава хаос.

Два имота, 14 години

Става въпрос за два спорни имота в подножието на планината. По-големият, с площ от 7.932 дка, е в района на Беловодски път и според сайта "Биволъ" принадлежи на певицата Белослава, получен като дарение от баща й Борислав Стоянов през 2005 г. Той самият го е получил по реституция – възстановяване на земеделска земя от поземлената комисия, става ясно от съдебното решение. По-малкият - с площ 2.458 дка, е в района на Киноцентъра, негов собственик, пак според "Биволъ", е финансист.

Драмата по изваждането на двата имота от парка "Витоша" тече от 2003 г., а през цялото време МОСВ прави всичко възможно това да не се случи. Административната процедура тече извън всякакви разумни срокове - десет години, и чак през януари 2013 г. министърът (тогава е Нона Караджова) отказва да извади имотите, позовавайки се, колкото и абсурдно да звучи, на "процедурни съображения". Отказът й е обжалван, но още същата година тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) го потвърждава. Петчленен състав обаче отменя това решение и връща делото за решаване от друг състав и с указание да се произнесе след като бъде назначена съдебно-биологична и екологична експертиза.

През юли 2016 г. новият тричленен състав отменя отказа на екоминистъра. В решението с докладчик съдия Соня Янкулова се прави подробна историческа справка на развитието на парка от 30-те години на миналия век насам. През първите 55 години от съществуването си той е непрекъснато разширяван с присъединяване на нови и нови терени. През март 1989 г. в него са включени цели землища земеделски земи, стопанисвани дотогава от АПК "Средец". След това обаче, в периода на прехода, започва обратният процес – редица имоти, намиращи се в парка, биват реституирани като земеделски земи от поземлените комисии. И макар че са в защитена територия, техните собственици търсят начини да ги оползотворят. Междувременно територията на Витоша влиза и в защитените зони от "Натура 2000", включително и двата имота, за които иде реч. Въпреки това, редица терени в граничните райони на парка са вкарани в регулация, разрешено е жилищно застрояване и то е започнало.

Тъй като София е земята на чудесата, няма обяснение как защитени земи са реституирани и влезли в регулация. Съдът дори е установил, че единият от тези имоти (този на Белослава) е урбанизирана територия още през 1959 г.

Експертизата, назначена от съда, сочи, че и двата имота не съвпадат с профила на защитени терени: "Имотът не отговаря на характеристиката на защитена територия, тъй като представлява деградирал фрагмент, без типичен растителен видов състав и структура, с наличие на екзоти (растения от чуждоземен произход, които не са характерни за местната флора) и инвазивни видове, функционално и пространствено откъснат от територията на парка посредством урбанизирана територия – 20 м широко шосе. Имотът не е продължение на естествена екосистема. В него има насипна маса за укрепване на шосето и множество твърди битови отпадъци." Качеството на екосистемите в един имот е единственият мотив за включването му в защитена територия, сочи съдът.

Петчленният състав потвърждава това решение през април 2017 г. и връща преписката на министъра, за да се произнесе отново в шестмесечен срок, като се съобрази със задължителните указания по прилагането на закона.

Заповядвам. Оттеглям.

Това е и основанието за министър Димов през ноември да издаде заповед за изваждане на имотите от парка. Обнародването на заповедта му на 2 януари, дни след протестите за Пирин, предизвика обаче силно недоволство, а екоорганизация я обжалва с аргумента, че въпреки решението на съда министърът е длъжен наново да извърши проверка дали въпросните имоти са защитени територии. Няколко дни по-късно министър Димов прояви необичайна отстъпчивост и оттегли заповедта си до извършване на нова проверка. Според юристи подобен ход на министъра няма опора в закона и представлява неизпълнение на съдебно решение. От нова проверка няма нужда, смятат те, защото съдът е направил експертиза и е указал на министъра да се съобрази с нея.

Нещо повече - оттеглянето е процедурно недопустимо, защото съгласно чл. 156 от АПК, щом веднъж има подадена жалба срещу даден административен акт, оттеглянето му може да се случи само със съгласието на останалите ответници. А след първото съдебно заседание е необходимо и съгласие от оспорващия. Другояче казано, министър Димов не може на своя глава да оттегля акта. "Капитал" зададе въпрос през пресцентъра на МОСВ какво е законовото основание за това действие на министъра и кой и по какъв ред ще извършва проверката, но до редакционното приключване на броя отговор не бе получен. Иначе случаят много напомня казуса "Калиакра", където Димов издаде заповед, наложена му от Европейския съд, и после я оттегли заради местно брожение.

Делото за двата имота в парка "Витоша" е самостоятелна индикация за абсурдния начин, по който функционира българската администрация. Най-добре е формулирал това в решението си един от съдебните състави: "В годините държавата, в лицето на свои различни органи, третирала по различен начин имотите на жалбоподателите, като самите нейни органи не зачитали актовете си едни на други и най-вече не са се съобразявали с обективно установеното и търпимо от държавата в продължение на години фактическо състояние на имотите. Това поведение на държавата пряко нарушава правото на жалбоподателите на неприкосновена частна собственост, гарантирано от чл. 17, ал. 3 от конституцията."

Парк "Витоша" е създаден през 1934 г. с постановление на министъра на народното стопанство. Тогава паркът е бил само 6410 хектара, но след многогодишно разширяване днес площта му вече е общо 27 079.1 ха, от които 11 500 ха са на територията на Столична община. От началото на януари опитът на министър Нено Димов да извади от тези хиляди хектари 10 декара вдигна много шум. Димов оттегли заповедта в пълен разрез със закона и продължи гордата традиция на МОСВ да създава хаос.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    m17 avatar :-P
    m17

    Е това вече е явна шизофрения от Капиталци - оня ден имаше статия как министъра разпродавал Витоша на КОЙ. А днес министъра е отнова на мушка с обратния аргумент - че не се съобразява с репението на СЪДА Това е стара манипулатиан практика, известна като "Що си с шапка" но за да е максимално успешна, всяка манипулация изисква по-внимателно прилагане - нека минат поне няколко дена между подобни статии.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход