Специализираната прокуратура е претърсила офисите на OneCoin

В годините на възхода на OneCoin създателката ѝ Ружа Игнатова си изграждаше имидж чрез платени публигации и спонсорирани участия по конференции

Специализираната прокуратура е претърсила офисите на OneCoin

Действията срещу "криптовалутата" на Ружа Игнатова са по искане на германските разследващи и част от международна операция. Няма информация за арести

Николай Стоянов
31937 прочитания

В годините на възхода на OneCoin създателката ѝ Ружа Игнатова си изграждаше имидж чрез платени публигации и спонсорирани участия по конференции

© Надежда Чипева


Специализираната прокуратура е претърсила офисите на OneCoin, иззела е доказателства и е разпитала 50 свидетели. Това става ясно от официално съобщение на обвинението, в което ръководената от Ружа Игнатова мрежа от компании зад едноименната криптовалута е наречена "пирамидална структура за измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари" и "международната престъпна организация".

OneCoin от години привлича обвинения от медии и анализатори, че по същество е "Понци схема", като множество регулаторни институции по света са издавали предупреждения или са започвали свои разследвания. Това обаче е най-мащабното обявено досега действие, което очевидно е съгласувано и с разследващи от други страни.

По искане на Германия

Според официалната информация операцията е на базата на международна поръчка за правна помощ от прокуратурата в германския град Билефелд (Северен Рейн-Вестфалия), пристигнала през октомври 2017 г. През есента в български и чуждестранни медии се появи информация, че Игнатова е арестувана на летището в Мюнхен. Тази информация обаче беше опровергана от баварските власти.

От съобщението става ясно, че акцията е водена от прокурори и следователи от отдел "Следствен" на СП, служители на ГДБОП и ДАНС, като се включват и активно съдействат представители на Евроджъст и Европол. При самата акция на 17-18 януари са присъствали представители на Европол и германските разследващи органи. От МВР рапространиха и кратко видео от обиска:

Според данните на българската прокуратура в момента дейността на свързани с OneCoin дружества се разследва още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украйна, Литва, Латвия, Естония и много други държави.

"Искането на прокуратурата в Билефелд е за извършване на конкретни процесуално-следствени действия на територията на България спрямо българското търговско дружество "Уан нетуърк сървисиз" ЕООД и свързаните с него лица, в т.ч. две българки с германско гражданство", се казва в съобщението. Вероятно се визират Ружа и майка й Веска Игнатов.

Обиски, разпити, но не и арести

От описаните досега действия става ясно, че е установено местонахождението на сървърите в София и обслужващите ги фирми, използвани според прокуратурата от международната престъпна организация. Претърсени са офисите на "Уан нетуърк сървисиз", както и на 14 други дружества. Иззети са множество веществени доказателства, включително сървъри, до момента са разпитани 50 свидетели. Няма данни обаче дали има арестувани лица или такива с повдигнати обвинения, както и дали самата Игнатова е била там.

Според прокуратурата освен дубайското OneCoin Ltd. мрежата действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. Цитират се и станалите известни още миналата година обвинения от германския финансов регулатор BaFin, че onecoin служат като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги. Затова миналата пролет беше издадена забрана за дейност и беше наложена глоба на "Уан нетуърк сървисиз". "Има съмнения, че чрез схемата "уанкойн" може да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации", гласи още съобщението.

Заметените следи

За пръв път Игнатова и OneCoin започнаха да навлизат в публичното пространство през 2014 и особено през 2015 г., когато през свързани компании българката с германски паспорт започна да изкупува знакови сгради в София като ресторант "Крим" и къщата на Моллов. От около година Ружа Игнатова и майка й започнаха да скъсват формалните връзки с българските си дружества. Компаниите, в които са имотите им, бяха прехвърлени на дружество на финансиста Емил Хърсев, макар по негови думи той да действа от името на клиент. Сред тях е и претърсената централа на столичния пл. "Славейков" 6А, която продължи да се ползва от OneCoin.

Собствеността и управлението на дружествата, пряко свързани с дейността на OneCoin, пък бяха прехвърлени на видимо подставени лица. Не е ясно доколко това би предпазило Игнатова от криминални обвинения и евентуални опити за конфискация на имуществото.

Около десет часа след съобщението на прокуратурата, компанията изпрати становище от неизползван досега gmail адрес, подписан от Отдел Връзки с обществеността на "Уан Нетуърк Сървисес" ЕООД. В него компанията отхвърля обвиненията и твърди, че не й е обяснено какви са те. Също така компанията вижда и показна акция и целенасочена негативна медийна кампания. Публикуваме го в цялост:

Официално становище на "Уан Нетуърк Сървисес" ЕООД

по повод публикации в медийното пространство за разбита престъпна група, свързана с виртуалната валута OneCoin

Уважаеми дами и господа,

Компанията "Уан Нетуърк Сървисес" ЕООД би желала да изкаже официалното си становище по повод многобройните публикации в медиите относно това, че е разбита престъпна групировка, занимавала се с пране на пари чрез виртуалната валута OneCoin.

Бихме искали ясно да заявим, че компанията никога не се е занимавала с незаконна дейност както на територията на Република България, така и в другите държави, в които оперира. Компанията "Уан Нетуърк Сървисес" ЕООД и партниращите й дружества винаги открито са декларирали своите желание и готовност да съдействат на съответните органи, институции и медии с каквато информация е необходима с цел максимална прозрачност и изчистване на всякакви съмнения относно дейността на компанията. Искаме също така да изразим искреното си учудване от факта, че никой от представителите на компанията не беше потърсен за мнение от представители на медиите, както би било редно да се случи в една правова държава и каквато, поне ние силно вярваме, е Република България.

Това, което наблюдаваме, обаче, ни кара да вярваме, че става въпрос за показна акция срещу "Уан Нетуърк Сървисес" ЕООД, виртуалната валута OneCoin и нейния създател д-р Ружа Игнатова. Виждаме целенасочена медийна кампания с цел очерняне репутацията на гореизброените и преднамерено укриване на важни характеристики от дейността на компанията, която ни представя в изцяло негативна светлина. Важно е да се отбележи, че към момента, от известната на адвокатите на дружеството информация, е налице текущо разследване, което в правния мир означава само едно – няма официално приключил съдебен процес, обективно доказващ основание за повдигане на обвинение нито срещу фирма, нито срещу физическо лице. По време на проверката на органите на реда, при запитване от страна на служители на "Уан Нетуърк Сървисес" ЕООД каква е причината за тази акция, има ли повдигнато обвинение и в какво, такава информация не беше предоставена.

Забелязахме и тенденция в медийното пространство OneCоin непрекъснато да се сравнява с пионера на криптовалутите Bitcoin. Това, обаче, не е коректно, защото между двете криптовалути има съществени разлики. Други съществуващи криптовалути са обвинявани многократно в непрозрачност на своите транзакции и липса на какъвто и да било начин да се идентифицират потребителите й. Тези факти, сами по себе си правят възможно реализиране на съмнителни операции и незаконни дейности. Доколкото ни е известно при OneCoin това e невъзможно да се случи заради специално изготвените от компанията процедури за установяване самоличността на клиента (KYC - Know your customer), бизнеса (KYB - Know your business ), политиките срещу пране на пари (AML - Anti Money Laundering) и др., които целят да се предотврати използването на OneCoin за престъпна дейност. Никъде в медийното пространство не видяхме този важен факт да бъде упоменат.

Бихме искали да уточним, че в резултат на проведената вчера акция от органите на реда, компанията, както и партниращите й компании, търпят необосновани и сериозни финансови загуби. От офиса на партниращите компании беше иззето работно оборудване, при което нашите партньори считат, че са умишлено подложени на натиск, който би могъл да доведе до фалит. Този факт също е изключително озадачаващ и ни навежда на мисълта, че подобно случайно съвпадение не би било логично.

"Уан Нетуърк Сървисес" ЕООД счита, че правата на компанията и нейните служители са били нарушени и смята да търси правата си незабавно. Към момента оказваме съдействие на властите с каквото им е необходимо, за да могат да свършат работата си и истината да излезе наяве. Една от основополагащите ценности на компанията е прозрачност и ние нямаме какво да крием и от какво да се притесняваме.

Считаме, че подобно медийно отразяване на текущо разследване, при което липсва окончателно заключение на съответните органи, води до заблуда на обществеността по отношение на истинността на фактическата обстановка, поставя под въпрос обективността на информацията, разпространявана в българските медии, както и би могло да бъде изтълкувано от недоброжелатели като пиар с определени цели.

"Уан Нетуърк Сървисес" ЕООД, с цел защита на законните интереси и правата на служителите си, както и на нашите клиенти, ще информира представителите на медиите и обществеността за развитието на ситуацията.

С уважение,

Отдел Връзки с обществеността на "Уан Нетуърк Сървисес" ЕООД

Специализираната прокуратура е претърсила офисите на OneCoin, иззела е доказателства и е разпитала 50 свидетели. Това става ясно от официално съобщение на обвинението, в което ръководената от Ружа Игнатова мрежа от компании зад едноименната криптовалута е наречена "пирамидална структура за измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари" и "международната престъпна организация".

OneCoin от години привлича обвинения от медии и анализатори, че по същество е "Понци схема", като множество регулаторни институции по света са издавали предупреждения или са започвали свои разследвания. Това обаче е най-мащабното обявено досега действие, което очевидно е съгласувано и с разследващи от други страни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  tbb02395059 avatar :-P
  tbb02395059

  Както се пее в една сръбска песен: Ружо, ружо - несречна любави !
  А беше Бизнес Дама на годината наградена лично от Плевнята, така наречен президент на РБ!

 • 2
  parazitko avatar :-|
  Паразитко

  Другаря Хърсев ще бъде ли разпитан?

  А наркобоса Таки?

 • 3
  xyha avatar :-P
  xyha

  Който е невинен да хвърли първи :-) . Всичко е за зад решетките , ама нали сме толерантни .

 • 4
  zyw35549159 avatar :-|
  zyw35549159

  Всички криптовалути са пирамиди и измамни схеми, дори много по-сериозни от тая поради елемента анонимност и се ползват за разплащане от мафията, хакерите и пр., обаче нали се контролират от хипстърската "умнокрасива" секта по света, та не ги закачат. Ружа просто им е трън в очите, защото нема брада, не носи ретро-очила и има повече от 1 цвят тениски. А и не живее в изоставена фабрика.

 • 5
  zyw35549159 avatar :-|
  zyw35549159

  А и другите имат сериозен гръб - своите държави, чиито граждани са. У нас държава нема, има йессърчета, които са готови на всичко за едно потупване по рамото от "началниците".

 • 6
  iex26486231 avatar :-|
  iex26486231

  Pitaete gpgroup

 • 7
  clwnjester avatar :-|
  clwnjester

  Нещо слаба статия. Поне да бяхте обяснили на хората, защо е пирамида - схемата е вкарваш едни пари чрез едни пакети от 110 до 27,500 евро и след това ако накараш още народ да си купи, печелиш пари. А тоя блокчейн не е децентрализиран, само от едно място може да се взима, от пирамидата ... и така...

 • 8
  drilldo avatar :-?
  Георги Георгиев

  Ще я хванат за.. Пирамидата й отдавна си измъкна сладкия връх и го приписа на несвързани фирми. Сега остава само да се закрие театъра.

  Българската Робка Худ отмъкна от една сурия чуждестранни балъци милиони левове, сега ще кихне някоя друга пачка и ще изчезне като тефтерче.

 • 9
  geleto avatar :-P
  Гелето

  При ГЕРп се наблюдават 3 от най-големите грабежи (КТБ, изчезването на 200 конфискувани биткойни и onecoin).
  За последната прокуратурата си бараше оня работа поне 3г и нарочно бездействаше, за да се нагушят някои максимално преди неизбежната съдебната заповед от Запада да дойде)

 • 10
  geleto avatar :-P
  Гелето

  дали заради факта, че РуЗа е работила в миналото за цветето на бащицата ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход