Исканият от БСП вот показа проблемите в акцизната система на митниците
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Исканият от БСП вот показа проблемите в акцизната система на митниците

Директорът на ДАНС Димитър Георгиев, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на финансите Владислав Горанов, директорът на Агенция "Митници" Георги Костов (отляво на дясно) се явиха в парламента, за да отговарят за системата на митниците

Исканият от БСП вот показа проблемите в акцизната система на митниците

Повечето нередности са отстранени, но три ключови недостатъка не са

Елена Старидолска, Вера Денизова
5802 прочитания

Директорът на ДАНС Димитър Георгиев, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на финансите Владислав Горанов, директорът на Агенция "Митници" Георги Костов (отляво на дясно) се явиха в парламента, за да отговарят за системата на митниците

© Надежда Чипева


ГЕРБ се опита да обезоръжи БСП, като отнеме единствения засега изненадващ аргумент в искания вот на недоверие заради провала с борбата с корупцията. Управляващите организираха извънредно изслушване в парламентарните комисии по бюджет и по вътрешна политика на министъра на финансите Владислав Горанов, директора на Агенция "Митници" Георги Костов, главния прокурор Сотир Цацаров и директора на ДАНС Димитър Георгиев. Темата беше евентуалните пропуски в работата на електронната система на митниците БАЦИС (централизирана система за контрол на акцизните стоки). Дали успяха да изяснят всички въпроси около нея е спорно, защото стана ясно, че пропуски има и те не са за пренебрегване, но по думите на митниците са почти отстранени. В тази част дори представителите на ДАНС и приходната агенция малко се разминаха.

На 17 януари, когато социалистите внесоха мотивите си за вота на недоверие за провала на правителството в борбата с корупцията наред с вече известни примери като скандалите "Кумгейт" или "Суджукгейт", беше припомнен и проблем с една от системите на митниците. От БСП се позовават на доклад на ДАНС, разглеждан на закрито заседание на парламентарната комисия за борба с контрабандата през ноември 2017 г.

От миналата сряда насам реакцията на ГЕРБ беше светкавична. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поиска разсекретяването на доклада, а в неделя от партията на премиера Бойко Борисов разпространиха и доклад на министър Владислав Горанов, който обяснява какви мерки са предприети за подобряване на БАЦИС.

Какъв е проблемът със системата

Системата на Агенция "Митници" беше създадена с цел електронен отдалечен контрол на търговците и производителите на акцизни стоки. Информацията от монтираните в данъчните складове измервателни уреди се обработва от т.нар. интегриращи комуникационни устройства за наблюдение и контрол (ИКУНК) и след това се подава към БАЦИС. Това са 340 точки, които отчитат какво влиза и какво излиза от складовете и на тази база може да се види и какъв акциз се дължи от бизнеса след това.

През 2015 г. от името на Българската газова и петролна асоциация е подаден сигнал за нередности в БАЦИС, заради което е образувана прокурорска проверка и изготвен доклад на ДАНС, приключен през юли 2016 г. Изводите от него са, че има пропуски, макар и не такива, за които сигнализира асоциацията - че данните от ИКУНК не се отразяват, че системата не може да ги обработи, че има информация за оператори на складове, които не са оборудвани според законовите изисквания, и дори че има умишлено заличаване на данни. От изисканите обяснения от 12 фирми в петролната асоциация една - "Приста ойл холдинг", не намира никакви проблеми с БАЦИС, а друга - "Инса ойл", казва, че е подписала сигнала като "израз на солидарност", както е записано в доклада на ДАНС, с който "Капитал" разполага. Сред най-критичните са представителите на "Лукойл", които съобщават, че са подавали многократно сигнали, включително към МВР и ДАНС. Разпитани са и 18 служители на митницата.

Слаба защита

ДАНС обобщава констатациите в девет точки. Всички те показват, че системата е със слаба защита и това създава потенциален риск от пробив. От доклада на ДАНС става ясно, че всички ИКУНК устройства са достъпни отдалечено от служители на митницата с една и съща слаба парола, операционната система на тези точки е Ubuntu в четири различни версии и не се актуализира, компютърът, от който се осъществява достъпът, пък е с Windows XP, на който има качени Skype и ICQ, както и информация за паролата на ИКУНК устройствата, имената на собственика на данъчния склад и местоположението му, няма и лог файлове и др. Служители на митниците пък съобщили, че за три дни през април 2016 г. около 33 броя ИКУНК "не са функционирали по неизяснени към момента причини в различни данъчни складове в страната". "Липсва детайлна информация дали преминалите през време на нефункционирането на ИКУНК акцизни стоки са отчетени по установения ред", пише в доклада.

От ДАНС все пак казват, че информацията "не позволява еднозначно да се определи дали системата не е била обект на деструктивно кибервъздействие". Служителите по сигурността твърдят, че тя е уязвима, на национално ниво може лесно да бъде дестабилизирана, но тъй като не са оставяни технически следи на действията в нея, не позволява да бъде установено еднозначно нерегламентиран достъп и манипулации. От анализ на предоставено копие на харддиска на една операторска машина пък било видно, че има инсталиран софтуер, който позволява достъп и от компютри, които не са част от системата на Агенция "Митници". "Доловени са признаци, че част от съдържанието, съхранявано на магнитния носител, е изтрито. Не беше открито приложението ICQ, което е видяно по време на извършеното посещение в сградата на Агенция "Митници"."

Изводите на агентите са, че "съществуват условия за създаване на заплаха за финансовата и икономическата сигурност на страната поради наличие на възможност за манипулиране на количеството стоки, подлежащи на акцизно облагане". Наблюдаващият прокурор Емилия Варадинова отказва да образува досъдебно производство за престъпление. В понеделник главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването в двете комисии подкрепи решението й. Според него няма данни за безстопанственост, нито за длъжностно или компютърно престъпление.

Обясненията на Агенция "Митници" и Министерството на финансите

"Да поздравим БСП за находчивостта. Винаги се атакува най-успешната политика", започна своето изявление финансовият министър Владислав Горанов пред депутатите. Той припомни, че до средата на 2009 г. не е имало сериозен контрол върху движението на акцизни стоки, а БАЦИС започва да функционира пълноценно от април 2014 г. През юли 2016 г., след констатиран проблем в нея от самата Агенция "Митници", на Горанов е възложено да контролира работата й. Тогава са взети мерки по деветте точки от доклада на ДАНС, въпреки че не всичко е изпълнено. От общо 340 ИКУНК едва 67 имат нов вид достъп - чрез електронни сертификати с по-високи ниво на сигурност. Отчасти проблемът е, че собствениците на складовете трябва да финансират част от изграждането му.

От доклад на Горанов до министър-председателя Бойко Борисов от началото на 2018 г. обаче се разбира, че още два важни недостатъка на БАЦИС все още не са отстранени. До средата на годината трябва да приключи изграждане на пълна система, която да оторизира достъпа до БАЦИС. Сега тя работи в частта за външни потребители. До април 2018 г. пък е срокът да се изгради защита от хакери.

В защита на тезата си, че системата работи, Горанов посочи нарастването на приходите от акцизи и данъци от 2013 г. насам. При запазени ставки това означава по-голяма събираемост. През 2013 г. данъчните приходи са възлизали на 22.3 млрд. лв., а в края на 2017 г. са 29.5 млрд. лв. "Не толерираме обръчи от фирми и икономически субекти", беше едно от останалите му заявления. Горанов обаче не знаеше, че поръчката за изработването на БАЦИС е съдържала и задание да се изгради система "Контрол върху горивата" към НАП. За целта са платени 4.5 млн. лв. през 2012 г. на българско-унгарски консорциум между "Ай Би Ес - България" и Idom 2000 Konzulens.

Директорът на ДАНС Димитър Георгиев индиректно отстрани политическото заиграване с темата, като каза, че агентите "не са установили намеса или покровителство на най-високо ниво" във възможността за манипулация на БАЦИС. Сотир Цацаров пък, също задочно, разкритикува активността на изпълнителния директор на петролната асоциация Андрей Делчев, който пред bTV в понеделник заяви, че има около 300 хиляди заличавания в системата. Според главния прокурор нито един от членовете на организацията не е потвърдил такова нещо, въпреки че били "сигналоподатели".

"Капитал" научи, че двамата служители в митниците, пряко отговорни за внедряването на БАЦИС, вече не заемат позициите си - единият е бил на длъжност зам.-директор, а другият отпреди месец вече не оглавява отдела по информационни технологии - пост, който е заемал повече от десет години.

ГЕРБ се опита да обезоръжи БСП, като отнеме единствения засега изненадващ аргумент в искания вот на недоверие заради провала с борбата с корупцията. Управляващите организираха извънредно изслушване в парламентарните комисии по бюджет и по вътрешна политика на министъра на финансите Владислав Горанов, директора на Агенция "Митници" Георги Костов, главния прокурор Сотир Цацаров и директора на ДАНС Димитър Георгиев. Темата беше евентуалните пропуски в работата на електронната система на митниците БАЦИС (централизирана система за контрол на акцизните стоки). Дали успяха да изяснят всички въпроси около нея е спорно, защото стана ясно, че пропуски има и те не са за пренебрегване, но по думите на митниците са почти отстранени. В тази част дори представителите на ДАНС и приходната агенция малко се разминаха.

На 17 януари, когато социалистите внесоха мотивите си за вота на недоверие за провала на правителството в борбата с корупцията наред с вече известни примери като скандалите "Кумгейт" или "Суджукгейт", беше припомнен и проблем с една от системите на митниците. От БСП се позовават на доклад на ДАНС, разглеждан на закрито заседание на парламентарната комисия за борба с контрабандата през ноември 2017 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Без лог файлове никакви агенти не могат да хванат операциите през БАЦИС, това е сладка черна дупка, през която са внесени хиляди тонове гориво и милиони късове цигари без акциз под контрола на тайните служби на задкулисието. Същата дупка има и в БИМИС. После се чудите как Инса Ойл има пари да купи Общинска банка - всичко идва от несъбрани акциз и ДДС.

 • 2
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  Изводите на агентите са, че "съществуват условия за създаване на заплаха..."

  Дрън-дрън, между "съществуват условия" и "има злоупотреби" има огромна разлика. Още повече, че сигналът е от Лукойл. Тук много не обичате Лукойл, сега как така силно им повярвахте??? БСП просто трябваше да измисли мотиви за вота и се хвана за нещо разглеждано в комисиите. Всяка система има слабости, важното е да се вземат мерки.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Струва ми се сензационно продавачи и производители на акцизни стоки да се юрнат да изобличават в грешки система, чиито проблеми могат да доведат до по-ниски платени акцизи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK