Изпълнителната власт и не знае, и не иска да каже кой е собственикът на "Юлен"

МС препраща към Търговския регистър, спортното министерство няма отношения с фирмата, за екоминистерството информацията не е обществена

Цеко Минев (вляво) и Красен Кралев
Цеко Минев (вляво) и Красен Кралев    ©  Надежда Чипева
Цеко Минев (вляво) и Красен Кралев
Цеко Минев (вляво) и Красен Кралев    ©  Надежда Чипева

Изпълнителната власт не желае да разкрие кой е действителният собственик на лифтовете и влековете на Витоша - "Витоша ски", нито кой е концесионерът на ски-зоната над Банско - "Юлен". Това става ясно от три отговора на заявления по Закона за достъп обществена информация, които "Капитал" изпрати до премиера Бойко Борисов, министъра на околната среда и водите Нено Димов и до спортния министър Красен Кралев.

Повод за отправените искания беше твърдението на адвоката на двете компании Петър Петров, който в началото на годината заяви, че обявеният собственик на двете компании - Георгиус Георгиу, е номинален, а "институциите знаят кой е действителният собственик".

Не знам

Първи отговориха от спортното министерство, като заявиха, че нямат отношения с "Юлен" АД и поради тази причина не им се е налагало да идентифицират крайния собственик. Това твърдение се разминава с информацията, която е качена на сайта на министерството, където се вижда, че през последните няколко години Красен Кралев е участвал на откриването на ски сезона в Банско, заедно с представители на "Юлен". "Има заявено инвестиционно намерение от страна на "Юлен", на Българската федерация по ски и на г-н Виктор Жеков да изградят професионален полигон за сноуборд в Банско. Ние категорично подкрепяме този проект и ще окажем пълно съдействие за реализирането му", каза при откриването на сезон 2016 Красен Кралев. "Сигурен съм, че заедно с Вас ще работим здраво, за да може в Банско да има нови съоръжения, които да вдигнат още повече престижа на вашия град", каза той при откриването на сезон 2017/2018.

Не разбрах

От Министерския съвет предоставят "пълен достъп" до поисканата информация, като цитират информацията, съдържаща се в Националния концесионен регистър, а именно - че концесионер на ски зоната е "Юлен" АД. За повече информация от МС препращат към Търговския регистър, където собствеността може да се проследи до Георгиус Георгиу, за който дори и адвокатът на компанията каза, че не е истинският собственик. Идентичен отговор от МС изпратиха миналата седмица и до сайта "Биволъ".

Не ви интересува

Министерството на околната среда и водите възприема друга позиция - информацията за крайния собственик на "Юлен" АД не е обществена, тъй като не е свързана с обществения живот в Република България и не би дала възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти. В отговора от министерството на Нено Димов не се сочат повече аргументи защо информацията за действителния собственик на фирма, на която държавата е дала право да извършва високорискова дейност в защитена територия, не е свързана с обществения живот на страната.

От години собствеността на "Юлен" АД се свързва с един от основните акционери в Първа инвестиционна банка - Цеко Минев, който ръководи и Българската федерация по ски. Основната причина, поради която Минев би скрил собствеността си в "Юлен" (както и тази във "Витоша ски"), е, че двете фирми получават финансиране от банката. По принцип кредитните институции имат лимити, в които могат да отпускат кредити на едно или няколко свързани помежду си лица. Двете дружества сами по себе си и заедно не надвишават тези лимити, но ако се добавят кредитите им към други компании, неофициално свързвани с акционера в ПИБ и номинално притежавани от Георгиус Георгиу, би се оказало, че ограничението е надвишено в пъти.