Данъчната оценка на Гара Пионер е едва 1.5 млн. лв., началната - тайна
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Данъчната оценка на Гара Пионер е едва 1.5 млн. лв., началната - тайна

Върху парцела от 20 декара могат да се строят спортни съоръжения и атракциони според действащия общ устройствен план и подготвения, но неприет, подробен план на зоната

Данъчната оценка на Гара Пионер е едва 1.5 млн. лв., началната - тайна

Продавачът - държавната НКЖИ, ще даде срок от 37 дни за оферти за атрактивния терен

Калина Горанова, Мария Манолова
11755 прочитания

Върху парцела от 20 декара могат да се строят спортни съоръжения и атракциони според действащия общ устройствен план и подготвения, но неприет, подробен план на зоната

© Надежда Чипева


Държавата продава един от топ имотите си - Гара Пионер. От колко ще започне търгът за 20-те декара терен е неизвестно. Ясно е, че данъчните го оценяват на едва 1.5 млн. лв. От продавача - държавната НКЖИ, не казват кога ще започне наддаването, но уточняват, че срокът за подготовка на кандидатите ще е 37 дни.

Това е есенцията от отговорите, които НКЖИ даде на "Капитал" след решението на правителството да задейства продажбата. Маркетингът на терена засега не е голям, въпреки че при предното говорене за продажба преди 10 години държавата планираше да получи от него над 100 млн. лв.

Различното този път е, че поне на хартия в зоната няма да има поредните много и високи сгради, а спортни атракции. Поне така пише в Общия устройствен план на града и в проекта за подробен. Това, ако важи завинаги и за всички инвеститори, означава и по-ниска цена. Но за "избрани" любимци на властта вероятно бъдещето може и да изглежда различно.

Колко струват 20 декара

Данъчната оценка на Гара Пионер, която беше обявена за продажба от Национална компания "Железопътна инфраструктура", е в размер на 1 558 639.50 лв. Това съобщиха от държавната НКЖИ пред "Капитал". Числото включва земята, която е оценена на малко над 1.2 млн. лв., и сградите – в размер на 288.8 хил. лв.

При площ от 20 декара и по точно 20 092 кв.м това прави скромните 77.50 лв. на квадратен метър в близка до центъра и атрактивна зона на столицата. Според данни от Имотния регистър цените на кв.м земя в този район достигат 400 евро.

Данъчната оценка изглежда ниска не само на фона на местоположението му, но и база плановете за осребряването му през годините. Той се смята за един от златните терени на НКЖИ.

Според оценката на НКЖИ от 2004 г. приходът от Гара Пионер тогава трябваше да бъде около 24 млн. лв. До процедура така и не се стигна. През 2008 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството започна да готви отново търг за имота. Този път с начална цена 115.3 млн. лв. и депозит за участие 20 млн. лв. Впоследствие се оказа, че има проблеми със собствеността и кадастралното му заснемане.

Без конкретика

Тъй като данъчната оценка на имота надхвърля 500 хил. лв., тръжната процедура се открива със заповед на министъра на транспорта. От НКЖИ не отговориха коя е компанията оценител. "След проведена обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки ДП НКЖИ има сключен договор с фирма, притежаваща сертификат за оценка на недвижими имоти. Договорът е публично достъпен", отговориха оттам.

Началната тръжна оценка също все още не се споменава, като тя ще бъде определена със заповедта на министъра на транспорта за откриване на процедурата.

"Търгът ще се проведе след откриване на процедурата със заповед на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията на тридесет и седмия ден от обявяването му в два национални ежедневника", отговарят витиевато от НКЖИ на въпроса кога ще бъде проведен търгът.

От НКЖИ твърдят пред "Капитал", че към момента няма официално заявен интерес от страна на частни инвеститори към терена.

Общината: Там ще има спортна зона

Освен цената, която може да получи НКЖИ за имота, другият основен въпрос е какво ще изникне там и дали продажбата на имота няма да доведе до промяна на плана там да има зона за спорт и атракции. Теренът се намира до Борисовата градина и железопътната компания не отговаря на въпроса водени ли са разговори със Столичната община по темата и ако не, защо. Според информация на общинския съветник Стефан Марков държавната жп компания и градската управа не са водили кореспонденция по темата.

"Имотът по кадастрална карта ще бъде продаден с трайно предназначение територия на транспорта и начин на трайно ползване за жп гара. Последваща промяна в предназначението може да бъде извършена от новия собственик на имота след разрешение от Столичната община", казват от НКЖИ.

Върху имота може да се строи съобразно устройствената зона, която попада в Общия устройствен план на гр. София. "За територията, в която попада теренът на бившата жп гара Пионер, е изработен ПУП-ПР "Дианабад–запад", който е в процедура по разглеждане от Общинския експертен съвет по устройство на територията и корекции. Съгласно изработения ПУП-ПР предназначението на имота е за "Спорт и атракции", обясняват и от НКЖИ.

В действителност теренът попада в територията на подробния устройствен план на Борисовата градина, който се изготвя от архитектурното бюро "Ковачев архитекти" по поръчка на Столичната община от над две години. През лятото на 2017 г. беше представен вариант на плана, който също предвижда територията на Гара Пионер да остане в зона за "спорт и атракции" (т.нар. зона "Са1"). Там според архитектите трябва да се появи "спортен и културен център", където може да бъдат преместени игрищата на "Спортна София" от сегашната им локация във вътрешността на Борисовата градина. За зона "Са1" е предвидено плътността на застрояването да е не повече от 20%, коефициентът на интензивност на застрояването да е не повече от 0.3, а минималното озеленяване на терена - не по-малко от 40% от площта му.

Крайният вариант на ПУП-а на Борисовата градина ще бъде разглеждан от експертен съвет в Направление "Архитектура и градоустройство" в края на януари, а след това трябва да премине през дълга административна процедура, обясни за "Капитал" главният архитект на София Здравко Здравков. По думите му приемането на документа може да отнеме година или две. Така или иначе регулацията на терена е защитена с Общия устройствен план на София, където също е предвидено той да се използва за "спорт и атракции", уточни Здравков.

Съседи с високи амбиции

Гара Пионер се намира на 300 метра от един от най-бързо развиващите се райони за високо жилищно строителство - карето между улиците "Тинтява" и "Самоков" в квартал "Дианабад". На терена на бившия завод "Фурнир" там през изминалата година строителната фирма "Артекс" изгради 21-етажната сграда "Диамант", която рекламира като "най-луксозната жилищна сграда в София". Същата фирма има и две разрешителни за строеж на ул. "Тинтява" от началото на 2017 г. за обща площ около 22 хил. кв.м.

Един от големите терени в това каре е и територията на бившия Институт по металокерамика, в момента собственост на държавната фирма "МК" ЕООД. Министерството на икономиката опита да продаде евтино три от сградите на този терен преди две години, в края на мандата на Божидар Лукарски, но сделката не е приключена заради съдебни спорове. Купувачът индиректно се свързваше с Александър Сталийски.

Държавата продава един от топ имотите си - Гара Пионер. От колко ще започне търгът за 20-те декара терен е неизвестно. Ясно е, че данъчните го оценяват на едва 1.5 млн. лв. От продавача - държавната НКЖИ, не казват кога ще започне наддаването, но уточняват, че срокът за подготовка на кандидатите ще е 37 дни.

Това е есенцията от отговорите, които НКЖИ даде на "Капитал" след решението на правителството да задейства продажбата. Маркетингът на терена засега не е голям, въпреки че при предното говорене за продажба преди 10 години държавата планираше да получи от него над 100 млн. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  Clint_Eastwood avatar :-|
  Clint_Eastwood

  Данъчните оценки не са ли винаги много под пазарната цена?

 • 2
  liliya avatar :-|
  liliya

  Сделката за сградите на "МК" ЕООД би трябвало да е приключила. Поне това показваше справката в Търговския регистър.

 • 3
  kdo52372883 avatar :-P
  kdo52372883

  "Спорт и атракции"... много интересно. Т.е. или Сашо Котарака ще си построи мол, или Черепа - хотел. Този сладък терен ще бъде даден на безценица на някой верен другар на властта, или дори направо на някоя мутра. Ако не Черепа - то защо не направо на Брендо? Той нали наскоро си напазарува разни други неща, докато си чака присъдата от ВКС. Ако я дочака, де...

  Явно 'властта' чете законите и правилата както Дяволът - евангелието. Иначе казано - Стабилност. Конкуренция. Кохезия. Гарантирано от #ГРОБ.

 • 4
  drilldo avatar :-P
  Георги Георгиев

  Ако изкопат малко парк перпендикулярно на Симеоновско и КОГАТО неизбежното се случи и сменят предназначението, ще могат да си построят новите кули на Петронас там!

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "kdo52372883":

  Луд ли си бе, бате! 1200-1300 евро/кв.м. е цената на новото строителство в Дианабад. Моловете обявяват успех, като намалят загубата с 20% от 10 милиона на 8! Един небостъргач ще ги хвърли в небесата, пък и могат да запалят малко от парка произволни бездомници и ще има и паркинг...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.