Дебатът за Истанбулската конвенция - с хоругви, знамена и свещеници

Опонентите: Апокалипсис, ключ за вратата на ада, универсален шперц за кутията на Пандора, змийски яйца в целофан, удар по семейството и по мъжете

Аулата на СУ се изпълни навреме, но без обичайното за такива събития шумно оживление
Аулата на СУ се изпълни навреме, но без обичайното за такива събития шумно оживление    ©  Надежда Чипева
Аулата на СУ се изпълни навреме, но без обичайното за такива събития шумно оживление
Аулата на СУ се изпълни навреме, но без обичайното за такива събития шумно оживление    ©  Надежда Чипева

Представители на трите големи християнски вероизповедания в България – БПЦ, католическата църква и Обединени евангелски църкви, категорично се обявиха против ратификацията на Истанбулската конвенция срещу насилието върху жените и домашното насилие с аргумент, че тя посяга на изконните християнски ценности на българина и руши семейството. Това стана по време на истеричен "дебат" за конвенцията във вторник, организиран от председателя на парламента Цвета Караянчева в аулата на Софийския университет, тъй като Народното събрание не разполага с толкаво голяма зала, за да събере всички желаещи. Над 140 неправителствени организации, граждани и институции са заявили желание за участие в дебата, в залата в началото заеха местата си народни представители, правосъдният министър Цецка Цачева, омбудсманът Мая Манолова и помощникът й Диана Ковачева, митрополити от Светия синод и др. Нямаше представители на мюсюлманското вероизповедание. Повечето политици напуснаха след около час заради вота на недоверие, а Манолова пое председателството на дебата след Караянчева.

Дискусията в СУ започна протоколно кротко, открита от Цвета Караянчева и Цецка Цачева, но малко след това истеризира до кресчендо в предварително подготвен фарс. Накъде вървят нещата се разбра още началото, когато на предни места в залата се подредиха два реда черни раса - митрополитите от синода, а отстрани застанаха мъже с хоругви от гражданско сдружение "Приятели на Русия и православния свят", на една от хоругвите бе изобразен Васил Левски. От другата страна застана мъж с националния трибагреник. Някои от присъстващите държаха плакати срещу конвенцията, имаше и плакат с портрет на млада жена и надпис – "Ще те убия и ще те излежа! - Убиха я, не я излежаха...". Всичко това още от началото превърна дискусията в продължение на протестите "за" и "против" ратификацията, разположени по същото време около парламента.

Учтиво и с безразличие залата изслуша Мая Манолова, която посочи данни от изследвания, че всяка четвърта жена в България е жертва на насилие. Това означава 1 милион българки жертви, а същевременно официалните статистики в областните центрове сочат 0% домашно насилие. Официално няма жертви, няма кризисни центрове, а полицията се чуди къде да прати пребитите жени, заяви Манолова. Тя напомни, че за "преодоляване на стереотипите, основани на пола" се говори и към момента в българското законодателство - чл. 2, т.5 от Закона за равнопоставеност на мъжете и жените.

Веднага след това от името на Българската православна църква (БПЦ) старозагорският митрополит Кипириян изчете позицията на църквата, официално публикувана в понеделник, и залата избухна в силни и продължителни ръкопляскания. Митрополитите едновременно станаха и напуснаха залата в редичка, изпратени с почитания от представителите на властта.

Молитва срещу конвенцията и анатема на проводниците й

Междувременно на свое заседание във вторник синодът е взел решение във всички храмове и манастири да се чете ежедневно молитва на Света Богородица срещу приемането на Истанбулската конвенция, което, ако се случи, ще доведе до "духовна смърт" на българския народ.

Сутринта по национална телевизия архимандрит Дионисий поиска всички български политици, които са гласували за Истанбулската конвенция, воглаве с Бойко Борисов и министрите, да не бъдат допускани в православните храмове, ако не изтеглят предложението за ратификация. А народните представители, които гласуват за ратификация на конвенцията, да бъдат отлъчени от църквата, препоръча той.

Учтиво и без реакция залата изслуша и британския посланик Ема Хопкинс и представителката на УНИЦЕФ. Ема Хопкинс заяви, че във Великобритания в момента тече процедура по ратификация на конвенцията, но никога не е имало спор дали това трябва да се случи. (Това очевидно е отговор на аргументите от опонентите на ратификацията, които включват Великобритания, както и редица други държави в списъка на отказалите ратификация, без да спомене, че голямата част от тези държави в момента са в процедура.) Неравенството води до дискриминация, което води до насилие, каза Хопкинс, като се позова на опита си като дипломат в Мали, Босна, Конго, Ирландия и др.

След нея представителят на Епископската конференция на католическата църква в България Богдан Пенев се обяви против ратификацията, тъй като "така наречената Истанбулска конвенция поражда същевременно множество противоречия и спорове в страните от Съвета на Европа и очевидно предизвиква повече притеснения и разделения, отколкото да дава решения". Тежестта на идеологията в конвенцията е твърде голяма и документът би бил контрапродуктивен, затова "апелираме, както вече е направено от други епископски конференции на католическата църква в Европа, за активна позиция на българското правителство пред европейските институции за цялостно преразглеждане на конвенцията в духа на изконните човешки и християнски ценности", призовава българската католическа църква. Позицията й бе горещо подкрепена и от католическата благотворителна фондация "Каритас".

Нито дума и двете организации не отвориха за факта, че страни с много по-силни католически общности, като например Италия и Полша, са ратифицирали конвенцията, както припомни по-нататък една от изказалите се преподавателки в СУ.

Представителят на Обединени евангелски църкви по същия начин като предшествениците си се изказа от името на "нашия народ, който трябва да бъде чут". Определяйки се като представител на третото по големина вероизповедание в България, той също даде своя принос от определения за конвенцията - "в красив целофан са сложени змийски яйца".

Но съществен принос за обръщане на тона на "дискусията" даде представителката на движение "Защита на гражданите и държавата", която устремно зае микрофона и с площаден апломб обяви, че БПЦ е изразила виждането на "нашия български православен народ". Дамата буквално викаше, докато задаваше въпроси кои са тия, които пресират нашия народ, чии интереси прокарва този външен натиск, как си позволяват те... И кои са тези две същества – по адрес на английския посланик и представителката на УНИЦЕФ - които дават такива наставления. Наложи се почти насила да отделят жената от микрофона, тъй като тя не го пускаше и яростно оспорваше регламента за максимум четири минути за изказване.

Оттам нататък дебатът стана неудържим. Зад двата микрофона в залата през цялото време имаше поне по 20 души кандидати за изказване. Всички изказващи се в даден момент неминуемо преминаваха в кресчендо. И всички опоненти на конвенцията говореха от името на българския народ.

"Тази конвенция удря в клетката, в социалната тъкан на обществото, ще го видите след пет години, когато ще изплуват всякакви болни и извратени личности, които ще почнат да играят социални роли; отваряте вратата на ада", предупреди представителят на движение "Възраждане".

Според друг конвенцията е "универсален шперц, който отваря кутията на Пандора".

Опасен документ, който е натоварен идеологически с прекомерен акцент върху мъжете като извършители на насилие, той иска да изкара мъжете насилници, от които жените трябва да се защитават. А мониторингът, който се предвижда от независим орган по конвенцията, води до частична загуба на суверенитет ("Свобода за всеки").

Една от изказващите се поиска референдум за конвенцията и също събра одобрение.

Професорът по социална педагогика от СУ Нели Петрова, която взе думата, за да обясни голямото значение и полза от конвенцията, беше освирквана и репликирана почти през цялото време, докато говореше.

Близо тричасовата дискусия се записваше през цялото време и всички изказани становища ще бъдат качени на сайта на парламента, предупреди още в началото Цвета Караянчева.

Цецка Цачева: Тълкувателна декларация към конвенцията ще разсее опасенията

Законопроектът, който е внесен в Народното събрание, е за ратифициране на конвенцията с резерви. Моето мнение е, че ще бъде полезно народните представители да приемат тълкувателна декларация към конвенцията, за да се успокоят онези, които все още имат съмнения и резерви по отношение на целите и последиците от ратифицирането на конвенцията.

Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева в изказването си на конференцията, както и по-късно в профила си във фейсбук
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Колко са намалели смъртните случаи на жени в следствие на домашно насилие в държавите, които са приели конвенцията?

  Конвенцията защитава ли жени с "мъжка социална роля"?

  Защо 90% от българите според изследване на галъп са против домашното насилие, но 50% са против конвенцията?

  Защо изобщо конвенция защитаваща хората от домашно насилие има дефиниция за пол?

  Защо домашното насилие се заклеймява само за единия пол?

 • 2
  zyw35549159 avatar :-|
  zyw35549159

  Да махнат джендърите, пропагандата в училище и да напишат ясно, че борбата срещу традициите и стереотипите обхваща изключително само случаите с насилие към жените, пък да я ратифицират колкото искат после. Очевидно спорните моменти в Конвенцията разделят обществото из цела Европа, следователно (и след като уж "не ставало въпрос за трети полове и ЛГБТ") е належащо да се редактира и напише в по-ясен и недвусмислен стил. Докато това не се случи - никакво ратифициране. Освен ако не искат правителството да падне. Не може да вървиш срещу волята на народа и да слушаш една малка група от ЛГБТ фондации.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  Капитал, струва ми се, че докато се напъвате да отчитате старание заради поетите ангажименти и грантовете, изпускате, че проблемът е другаде.

  Снощи две циганчета на 13 и 14 години , които журналисти се самоцензурират да наричат цигани, са ритали до смърт човек. Други двама - пак цигани и пак на тази възраст - са заснели процеса на убийството с телефоните си.

  Каква Истанбулска, какви 5 лв!

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Мюфтийството също се е обявило против. Направо да привлекат ходжата за съюзник, да забърка една черна магия срещу поганците.

 • 5
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Насилието си е насилие. Дали някой охранител ще те размаже с бухалка в къщи или край колата; дали детето ти ще бъде пребито от други деца в училище; дали някой мъж, жена или дете ще бъде отвлечен, насилван или изнудван, манипулиран, дрогиран и принуждаван да проституира; дали група цигани ще пребият и ограбят някого на улицата или в дома му... Насилието не бива да се дели на мъжко или женско. А ако някой съпруг не е доволен от партньора си, то винаги може да се разведе. Няма никакъв обществен натиск или законови проблеми, които да се нуждаят от специална защита и конференция. Насилието си е насилие и то трябва да се преследва от закона. Това няма да се реши от никаква конференция.
  Има обаче един друг проблем. Мъжете първо им взеха панталоните, после им взеха социалната роля - тати носи...

 • 6
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Има обаче един друг проблем. Мъжете първо им взеха панталоните, после им взеха социалната роля - "тати носи"... Унижиха ги със задължителното присъждане на децата при развод на жените. След това им взеха задълженията да предлагат приятелство на жените, защото някои тарикатки го приемали за насилие ... Днес мъжете са в стрес. Те не разбират ролята си в обществото. Криворазбраното равноправие се превърна в борба за надмощие. Феминизмът унищожи семейството и традиционните ценности, които са действали хиляди години. Жените раждат, градят кариери, печелят пари... Мъжете вече не са им нужни. Те започнаха да търсят своята нова роля и място в обществото. До скоро посягаха само към алкохола, после към наркотици и хазарт. Днес им предлагат нови алтернативи, нови възможности да бъдат полезни - като приемат нов сексуален пол...

 • 7
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Протестът на двеста подкрепящи Истанбулската конференция НПО събра двайсетина протестиращи. По един представител да стоеше зад тия НПО-та щеше да има поне 200 човека. Коментарите за тези манипулации са излишни.

 • 8
  twinsdz avatar :-|
  Баба Ванга

  Комунистите вече се съюзиха с църквата, за да компрометират ГЕРБ. Трябва да са много отчаяни. Само преди 25 години забраняваха на хората да ходят на църква и ги заплашваха, че ще ги изгонят от работа ако го направят. Излиза че партията на бате Бойко е най-демократичната и либерална партия в България. Да се смея ли или да плача?

 • 9
  vassilun avatar :-|
  vassilun


  До коментар [#6] от "
  proizvoditel
  ":

  Аз вероятно вече не съм мъж! Защото нито съм стресиран, нито пък имам усещането, че съпругата ми няма нужда от мен! А пък тя изкарва повече пари от мен (макар и с малко)!

 • 10
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Пари има само за протестиращите на студа, за тези в аулата на топло пари нема. Така че изнасяйте се под прозорците на вожда и му обявете Бойкот.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход