Вечерни новини: Президентът отчете първата си година, а САЩ обявиха, че търговската война сега започва

И още: Кои мерки срещу мръсния въздух подкрепят столичани; София ще има нощен градски транспорт; ЕЦБ ще зададе тон на паричната си политика за годината, Великобритания в битка с фалшивите новини

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Истерията около Истанбулската конвенция в България, изглежда, се разпространява по-бързо и от грипната епидемия. В сряда популизмът вече достигна опасна за обществото точка с предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова за референдум по темата. И докато страната затъва все повече и все по-истерично в този измислен скандал, групата на Зелените в европарламента взе на мушка България за един реален, но отричан от управляващите проблем: корупцията. Групата представи поръчан от нея доклад по темата, който никак не бе ласкав за страната, председателстваща в момента Съвета на ЕС.

Продължава форумът в Давос, на който глобалните лидери обсъждат важни въпроси за икономиката, обществата и околната среда и отправят своите послания.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

Президентът Румен Радев: Парламентарната република атрофира

Парламентарната република атрофира. Парламентът все повече се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството. Свободата на словото е застрашена, корупцията и несправедливостта деморализират обществото, европредседателството не може да е алиби за бездействие. Това са част от акцентите в отчета на президента Румен Радев за първата година от мандата му. Радев обеща през 2018 г. да се посвети на "съхраняване на демократичните права на българите, гарантирането на националния суверенитет и сигурност, налагането на върховенството на закона".

Посланията на Румен Радев потвърждават тенденцията на все по-голяма свобода и острота към управляващите. Без промяна са две основни линии в поведението му през изминалата година. На първо място това е съвпадение на позициите му с тези на БСП, което той окачестви като нормално предвид факта, че е номиниран от левицата за президент. Второто е позицията на опонент на кабинета: "Времето, в което президентът беше безкритичен наблюдател на правителството и парламентът отмина", заяви Радев днес.

САЩ предупредиха в Давос, че търговската война тепърва започва

Американският финансов министър Стивън Мнучин отправи безкомпромисното послание по време на Световния икономически форум в Давос, че политиките на администрацията на Тръмп, които включват протекционистични мерки към търговията, са добри за САЩ и останалия свят. Той приветства отслабването на долара, което е благоприятно за външната търговия на страната, допълвайки, че очаква в дългосрочен план валутата да поскъпне в резултат на засилването на икономиката.

Твърдата позиция на САЩ срещна силен отговор от Китай. Лиу Хе, който е най-довереният икономически съветник на президента Си Дзинпин, потвърди категоричната подкрепа на страната си за икономическата глобализация.

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел индиректно подкрепи данъчната реформа в САЩ. Тя заяви, че Европа не трябва да се оплаква, когато други страни като САЩ реформират данъчните си системи, а да реагират с такава реформа и в съюза. Меркел посочи усилията на Франция и Германия да създадат общ корпоративен данъчен режим.

Великобритания създава специална структура за борба с фалшивите новини

Властите във Великобритания ще създадат нова структура, която ще има задача да се противопоставя на т.нар. фалшиви новини и да дава отпор на дезинформационни кампании, провеждани от други страни, съобщи говорител на премиера Тереза Мей след среща на националния съвет за сигурност. Мей неведнъж е изказвала обвинения към Русия, че се намесва в изборите в други страни и че нейните държавни медии са "фабрика за фалшиви истории".

Така Великобритания става поредната държава в Европа, която започва активни действия срещу един от най-агресивните и трудни за ограничаване инструменти на антизападната пропаганда. Наскоро френският президент също обяви проектозакон за борба с фалшивите новини в интернет в предизборните периоди. Ежегодното проучаване Edelman Trust Barometer 2018, публикувано в сряда, пък сочи, че медиите са институцията с най-ниско доверие в световен мащаб за първи път, откакто компанията прави изследването от 2000 г. Общо 63% отговарят, че не знаят как да различат достоверната журналистика от слуховете и лъжите.

ПРОУЧВАНЕ НА ДЕНЯ

Кои мерки срещу мръсния въздух подкрепят софиянци

По-честото миене и метене на улиците (93%) и безплатен градски транспорт (92%) са най-одобряваните мерки срещу мръсния въздух в София, показва проучване на "Алфа Рисърч" за обществените нагласи към предложените от общината мерки в дни с високи нива на фини прахови частици. "Зеленият билет" (89%), възможността за безплатно паркиране в буферните паркинги (87%) и засилени проверки от КАТ за количество вредни емисии (81%) също са сред популярните мерки с високо одобрение. Мненията за рестриктивните мерки спрямо автомобилите са разделени: половината подкрепят двойно по-скъпа синя зона, а 60% са за затварянето на центъра за автомобили. Едва 35% от собствениците на автомобили смятат, че въвеждането на забрани и глоби ще ги накара да използват градски транспорт вместо личните си автомобилите.

Тези резултати показват, че почти всички столичани искат да се въвеждат мерки срещу замърсяването на въздуха, но не харесват онези, които засягат личните им автомобили. Според Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" проблемът с въздуха ще бъде решен, ако общината приложи мерките си с добра организация и ако успее да мотивира гражданите да бъдат съпричастни.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

ЕЦБ ще зададе тон на паричната си политика за годината

Пазарите са насочили поглед към първото заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ) за годината. Очакванията на всички са, че тя ще прекрати мащабната си програма за изкупуване на облигации на фона на значително по-доброто от очакванията представяне на икономиката на еврозоната. ЕЦБ най-вероятно няма да обяви график за прекратяване на стратегията си на утрешното си заседание, но експерти предвиждат това да стане през първата половина на годината.

Последната информация от заседанието на управителния съвет на ЕЦБ през декември, публикувана на 11 януари, изненада инвеститорите, защото в нея се намекваше, че банката може да промени посланието си към пазарите в "началото на 2018 г.". На пресконференцията през декември Марио Драги не спомена за това. Сега се предвижда ЕЦБ постепенно да промени позицията си и да обмисли по-широка ревизия на политиката си, за да ограничи концентрацията върху изкупуването на държавни облигации и да обърне по-голямо внимание на лихвите.

Продължава истерията около Истанбулската конвенция, БСП внася искане за референдум

БСП поиска спиране на процедурата за ратификация на Истанбулската конвенция в парламента и гласуване на решение за провеждане на референдум, на който "българският народ да се произнесе". В четвъртък подписката ще бъде внесена в парламента от депутати на левицата. По закон са необходими минимум 48 депутатски подписа за тази инициатива, парламентарната група на левицата е от 80 души.

В сряда разглеждането на конвенцията бе извадено от дневния ред на парламентарната правна комисия, а комисията по младежта и спорта я отхвърли, което е някакъв индикатор, че конвенцията може да заседне в парламента и депутатите да свалят отговорността от себе си, като гласуват за референдум.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Хакери са откраднали близо 150 млрд. евро от потребители по света през 2017

Хакери са откраднали общо 130 млрд. лири (148 млрд. евро) от потребителите през 2017 г., показва доклад на компанията за киберсигурност Norton, цитиран от Guardian. Стотици милиони души по света са били жертви на киберпрестъпления, като всеки е прекарал средно два работни дни, за да се погрижи за последствията. Най-често атаките са нискотехнологични – опити да се измами потребителят да разкрие личната си информация. Компанията предупреждава, че жертвите трябва да са по-внимателни за сигурността си. Пострадалите са били по-склонни да споделят паролата си с други хора и да използват една и съща комбинация от букви и цифри за няколко различни акаунта.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Авторитетното британско издание Financial Times дава на гимназисти по света безплатен достъп до сайта си, чието съдържание до голяма степен е платено. Те ще получават и имейл с адекватно за училищната им програма съдържание. Медията разширява програма, която досега бе само за британските ученици, но вече е отворена и за институции навсякъде по света. Заинтересуваните училища могат да се регистрират за участие тук.

Три нощни линии на градския транспорт на всеки час ще бъдат пуснати в София напролет - експериментално за 3 месеца, а съвсем скоро ще има и нов автобус до Златните мостове, който ще тръгва от НДК, съобщава председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков в интервю за Mediapool. За нощни линии в града от години настояват граждански групи, а общественият транспорт до Витоша е в плачевно състояние от години. Едва сега обаче общината е решила да обърне внимание на тези въпроси.

Премиерът е поискал освобождаването на председателката на Агенцията за закрила на детето Офелия Кънева и е разпоредил цялостна проверка на дейността на агенцията. Дотук се стигна след разкрития за насилие в дома за деца с увреждания "Хризантема" в Габрово и непредприемането на адекватни мерки от страна на агенцията.

Френските граждани ще имат "правото да допускат добросъвестни грешки" в отношенията си с правителството, без да бъдат автоматично наказвани, но само за първо нарушение, решиха депутатите в страната. Законът е част от реформите, обявени от президента Макрон по време на кампанията му.

ЕК заяви, че е обезпокоена от последните събития в Румъния, и призова парламентът в Букурещ да преразгледа съдебните реформи. Според критици на правосъдните промени, одобрени от румънския парламент през декември, те отслабват независимостта на съдебната система и бяха една от причините, довели до протести из цялата страна.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Задължения за устойчиво развитие застигнаха и българския бизнес

Практиката на повечето световни компании да правят годишни доклади за устойчиво развитие на бизнеса си, в които посочват целите си в областта на околната среда, социалната политика, борбата с корупцията и зачитането на човешките права, от тази година става задължение и за големи български частни и публични дружества, пише Mediapool. Засегнати са фирми от енергийния сектор, банки, застрахователи, телекомуникационни и пенсионни компании, държавните железници и въобще компании с персонал над 500 души, с годишен оборот над 76 млн. лв. или с балансова стойност на активите над 36 млн. лв. Изискването за тези отчети е заложено в Директива 2014/95/EU на Европейския парламент и бе въведено в българското законодателство чрез промени в Закона за счетоводството. Повечето от тези дружества сега са изправени пред предизвикателството за първи път да ги изготвят и предадат заедно с годишните си финансови отчети до 30 юни 2018 г.