ВиК секторът ще се управлява със специален закон

С него ще се гарантира по-евтина вода за уязвимите потребители

Сега у нас няма специален закон за ВиК отрасъла
Сега у нас няма специален закон за ВиК отрасъла
Сега у нас няма специален закон за ВиК отрасъла    ©  Юлия Лазарова
Сега у нас няма специален закон за ВиК отрасъла    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Изцяло нов Закон за ВиК отрасъла подготвя Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Сега такъв норматив не съществува, а разпоредбите за сектора са уредени главно в Закона за водите и в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги и техните подзаконови нормативни актове.

В следващите 30 дни - до 25 февруари, ще се провеждат обществени консултации за изготвянето на проект на този норматив, чието работно заглавие е Закон за водоснабдяването и канализацията. По време на консултацията ще бъдат приемани предложения за управлението на ВиК системите и съоръженията след приключване или изтичане на действащите към момента договори за тяхното стопанисване, поддържане и експлоатация и предоставяне на ВиК услугите, промени в границите на обособените територии или броя на ВиК операторите, начина на управление на активите и др. Всички заинтересовани страни ще могат да направят коментари и предложения.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.