ГЕРБ отложи ратификацията на Истанбулската конвенция

Независимо, че ГЕРБ отложи ратификацията на Истанбулската конвенция, БСП внесе в парламента искане за провеждане на национален референдум дали документът да бъде приет

ГЕРБ отложи ратификацията на Истанбулската конвенция

Според Цветан Цветанов документът ще бъде гласуван до края на европредседателството

Велина Господинова
6338 прочитания

Независимо, че ГЕРБ отложи ратификацията на Истанбулската конвенция, БСП внесе в парламента искане за провеждане на национален референдум дали документът да бъде приет

© Николай Дойчинов


Ден след като депутатите от ГЕРБ получиха инструкции от ръководството на партията чрез sms-и, че позицията на управляващата формация за Истанбулската конвенция остава непроменена и документът трябва да бъде подкрепен в пленарната зала, позицията беше ревизирана. На брифинг в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви в четвъртък, че процедурата по ратификацията на конвенцията за защита на жените от насилие се отлага, за да може да проведе разяснителна кампания.

Защо ГЕРБ отложи приемането

За отлагането на приемането на документа първи съобщи випремиерът и съпредседател на "Обединените патриоти" Красимир Каракачанов, който в сутрешния блок на bTV каза, че решението е било взето след среща с премиера. Според депутати от мнозинството срещите между Борисов и коалиционните му партньори са били две, като на последната е било взето решението за отлагане на ратификацията. За това най-вероятно е допринесло започналото гласуване на конвенцията в парламентарните комисии. Документът беше бламиран в комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, като това стана с решаващия глас на депутата от ГЕРБ Георги Марков, който подложи на критика конвенцията. В правната комисия гласуването беше отложено пак с гласовете на противниците на документа главно от БСП и "Обединените патриоти". Знаково с "въздържал се" обаче гласува депутатът от ГЕРБ Йорданка Фикирлийска.

Според депутати от ГЕРБ такива са били настроенията сред по-голямата част от народните представители от партията на Борисов. Твърде вероятно за отлагането на гласуването на документа е повлияло и опасението, че той може да бъде бламиран и в пленарната зала. Според депутати от двете комисии, където документът беше разглеждан, колегите им от "Воля" също са гласували против ратификацията. При тази ситуация ГЕРБ трябваше да разчита само на гласовете на ДПС. Те до последно отлагаха обявяването на официалната позиция на партията дали ще подкрепят конвенцията. Според народни представители от движението гласовете вътре в парламентарната група също са били разделени въпреки изявленията на някои от тях, че документът трябва да бъде ратифициран.

По време на брифинга в парламента Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ ще направи всичко възможно в следващите седмици да проведе "допълнителен дебат с академичната общност, с неправителствени организации, с експерти, за да се разяснят целите на Истанбулската конвенция". По думите му "обществото много сериозно е подведено за всичко, свързано с документа". Той изнесе и данни, според които в България 1 милион са жените - жертви на насилие, а при 90% от убийствата на жени извършител е съпруг, настоящ или бивш приятел. "Не знам дали има днес човек в България, който да не иска да защитим жените и децата от домашното насилие", каза още Цветан Цветанов. От ГЕРБ обвиниха БСП в лицемерие и цитираха публикации в партийния орган на социалистите в. "Дума" и във фейсбук на представителки на жените социалистки от София и Смолян, които са подкрепили Истанбулската конвенция. От тези публикации се разбирало и че активистките са разговаряли с лидера на БСП Корнелия Нинова, която пред тях също е подкрепила документа.

Според Цветанов конвенцията ще бъде ратифицирана в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че документът може да бъде ратифициран с тълкувателно становище по спорните точки от конвенцията, и увери, че то има правна стойност.

Борисов: "Няма по-религиозен от мен в управлението"

"Убеден съм, че ние като една държава с морал, с хуманност не можем да не защитим жените и децата", заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на Световния икономически форум в Давос. "Ако има референдум, той трябва да бъде ясно разписан – "за" или "против" да пребиваме жените и децата в България, защото всички останали текстове, за които говорят за трети пол, гей бракове и всичко останало, просто не фигурират в тази конвенция. И не случайно днес Армения, след Сърбия, Албания, Турция... всички са я приели. Дето се вика, и арменският поп я е приел.", добави той. Борисов упрекна БСП в "двуличие", защото "в България говорели едно, а в Европа се държали като европейци". Премиерът обясни, че е помолил ГЕРБ да не бързат с разглеждането на конвенцията в пленарна зала, за да се даде възможност за още обсъждания и заяви, че "надали има по-реигиозен човек в управлението на държавата от него". Борисов каза още и, че конвенцията ще бъде приета с резерви, така че "всички да са спокойни".

"Обединените патриоти" благодариха на ГЕРБ

Коалиционните партньори на ГЕРБ от "Обединените патриоти" им благодариха за отлагането на ратификацията на конвенцията. "Това е стъпка напред към повишаване на коалиционната култура. Ако тревогата е насилието над жени, не виждам защо да не се приемат първо законодателни мерки", каза Волен Сидеров. Националистите обаче повториха, че не са съгласни с пет от членовете на конвенцията.

БСП на вълната на популизма

Вероятно и в опит да извлече политически ползи от разцеплението по въпроса вътре в управляващата коалиция ГЕРБ - "Обединени патриоти", разделението "за" и "против" документа във всички парламентарни групи, включително и партията на Борисов и в обществото, БСП зае страната на противниците на конвенцията. Корнелия Нинова успя да прокара в Националния съвет на БСП позицията против ратификацията на конвенцията въпреки острите критики на това решение от страна на бившия председател на БСП Сергей Станишев, сега лидер на ПЕС. В четвъртък депутати от БСП признаха, че това решение е нанесло непоправим удар на партията в международен план и на позициите на БСП в ПЕС. В сряда президентът Румен Радев заяви, че ратификацията на конвенцията трябва да се отложи.

Искане за референдум

Въпреки че ГЕРБ отложи ратификацията на конвенцията, от БСП внесоха в деловодството на парламента в четвъртък искането за провеждане на национален референдум по въпроса. Под него са се подписали 74 народни представители от социалистическата партия, а въпросът на допитването е "Трябва ли българското Народно събрание да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция?". "В точка 53 в обяснителния доклад към конвенцията пише: "В светлината на тази съдебна практика авторите са искали да добавят следните основания за недопустимост на дискриминация, които са от голямо значение за предмета на конвенцията". И тук са изброени хората, които попадат под тази конвенция. Това включва някои категории лица, като например транссексуални, травестити и други групи хора, които не отговарят на това, което обществото е определило като прилежащо на категорията мъже и жени", каза депутатът от "БСП за България" Стоян Мирчев.

Искането на БСП за провеждане на референдум за конвенцията обаче едва ли ще мине в парламента. От ГЕРБ заявиха, че няма да го подкрепят. На същата позиция са и "Обединените патриоти". Решението за провеждане на допитването се взема от парламента с обикновено мнозинство.

Ден след като депутатите от ГЕРБ получиха инструкции от ръководството на партията чрез sms-и, че позицията на управляващата формация за Истанбулската конвенция остава непроменена и документът трябва да бъде подкрепен в пленарната зала, позицията беше ревизирана. На брифинг в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви в четвъртък, че процедурата по ратификацията на конвенцията за защита на жените от насилие се отлага, за да може да проведе разяснителна кампания.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Той изнесе и данни, според които в България 1 милион са жените-жертви на насилие, а при 90% от убийствата на жени извършител е съпруг, настоящ или бивш приятел. "

  Това нещо по какъв начин ще го промени конвенцията?! Ще си сложи тениска на супермен и ще защитава женската обществена роля от насилници летейки от апартамент на апартамент ли?

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Типичен прийом на ГЕРБ. Ще чакат да намалее напрежението, после ще го играят като с Банско. Само че няма да има либерални медии, които да раздухват пожара. Дано дотогава да им катурнат правителството.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Това е малка победа, но битката предстои.
  Конвенцията е перфиден документ, прицелен в бъдещето, в неродените ни деца. Спомнете си как турците са заличавали самосъзнанието на веднъж помохамеданчените българи: не са позволявали да наричат децата си с български имена. Децата на децата - също. Така на третото поколение - за 50-70 години - с българското самосъзнание се е свършвало.

 • soren

  На въпросите, поставени от Цветанов, българският законодател е отговорил преди едно десетилетие:

  ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ОТ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ ( ДВ, БР. 102 ОТ 2009 Г., В СИЛА ОТ 22.12.2009 Г.)

  И негово лично задължение като вътрешен министър е било ефективното приложение на този закон.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#4] от "
  soren
  ":

  Доста по-сложно е. Консултирам жени, приживели насилие не само у дома. Закон не решава проблеми, а просто създава нормативната основа за решаването им от съответните служби, органи и т.н. Без да съм юрист мога да посоча няколко проблема в трактуването на домашното насилие: първо е недоказуемостта - твоята дума срещу моята, второто е по-съществено - домашното насилие е частен проблем и държавата не преследва насилника. Ако всеки ден смазвате от бой жена си и тя не се оплаче - държавата е пас.

  Но Истанбулската не засяга този проблем. Нейната цел не е насилието над жени, а насаждането на джендер идиологията и овладяването на неродените ни деца.

 • 6
  chichka avatar :-|
  chichka

  ++++++ на всички писали по-горе. Целта на ИК не е да спре насилието, целта е да се създаде структура с власт над всичко, и тази власт ще е в ръцете на НПО-та на ЛГБТИ. Ако сега екоталибаните могат за блокират отрасъл, район... тези могат да блокират държавата и да ни прогонят ако не приемем да сме джендъри. Многомилионните бюджети които ще лапат са по-малкия проблем.

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#6] от "
  chichka
  ":

  chichka, чета ви отдавна. Моите разбирания са били винаги различни от вашите, но в случая сме единомишленици.
  Трябва да си опазим децата.
  Политиците са в друг свят. За тях народът е разменна монета - като имот, който може да се продаде или ипотекира. Когато gendar-ите започнат да скопяват неродените ни внуци, те ще са при парите си в някой от офшорните райове.
  Няма да допуснат референдум. Трябва като по времето на Паисий да говорим помежду си.
  Не на Истанбулската!Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход