Кошлуков - таралеж в гащите

По пътя си към БНТ бившият политзатворник и съосновател на автентичния СДС претърпява многобройни и противоречиви метаморфози

С идването си като програмен директор на БНТ1 Емил Кошлуков стана водещ и на публицистичното предаване "Още от деня"
С идването си като програмен директор на БНТ1 Емил Кошлуков стана водещ и на публицистичното предаване "Още от деня"    ©  Надежда Чипева
С идването си като програмен директор на БНТ1 Емил Кошлуков стана водещ и на публицистичното предаване "Още от деня"
С идването си като програмен директор на БНТ1 Емил Кошлуков стана водещ и на публицистичното предаване "Още от деня"    ©  Надежда Чипева

"Не бях от най-послушните, за което редовно ядях шамари. Така беше докъм пети клас, когато вече започнах да бягам по-бързо от майка ми и тя не можеше да ме настига, за да ме шляпа. Но всъщност шамарът на никого не е попречил. Не съм имал травми. Никой не ни водеше на психолози, психиатри и консултанти, а криво-ляво оцеляхме." Така синтезира пред сп. "Ретро" първите стъпки от своя жизнен път настоящият програмен и неосъществен генерален директор на БНТ Емил Кошлуков, който през последните дни изправи на нокти обществената телевизия заради опитите си за директно вмешателство в редакционната й политика. По всичко личи, че дори и сега в ролята си на основен неформален стратег на държавната медия той не е чужд на своята ранна педагогическа философия.

Независимо дали го одобрявате или не Кошлуков си остава автентичен дисидент и една от знаковите и запомнящите се фигури на българския политически преход, преминала през най-разнообразни трансформации. Някои от метаморфозите му обаче определено будят нещо повече от повдигане на вежди – от английската гимназия в Пловдив, през осъждането му в казармата и престоя в Старозагорския затвор до основаването на СДС, заминаването в САЩ, последвалото депутатстване при Симеон Сакскобургготски и трансформацията от политик в медиен мениджър в орбита около центровете на властта.

Още ученическите си години в родния Пазарджик и после в пловдивската английска гимназия обаче Кошлуков изпъква като изключително амбициозна личност. Не пропуска да изтъкне, че в четвърти клас е прочел "Престъпление и наказание" на Достоевски и че през 1985 г. е бил приет на първо място в специалността английска филология в Софийския университет. За негово нещастие в късния соц всички момчета трябваше да служат в казарма, преди да влязат в университета. Така той попада в поделение от известния с мрачна слава "триъгълник на смъртта" между Елхово, Грудово и Звездец.

Там неговото непослушание му изиграва съдбоносна шега - срещу него е повдигнато обвинение в противодържавна дейност. Осъден е по чл. 383, 108 и 102 от НК на 6 години лишаване от свобода "за това, че по време на военната си служба се е отклонил от задълженията си, проповядвал антидемократична идеология и е разпространявал клеветнически твърдения, засягащи държавния и обществен строй. Освен това се опитал да предизвика бунт сред войниците с цел отслабване на българската войска". Интересен детайл е, че прокурор по делото му е небезизвестният Николай Колев, който впоследствие оглави прокуратурата на въоръжените сили, стана дясна ръка на Никола Филчев, но изпадна в немилост и впоследствие бе застрелян от наемни убийци пред къщата си. "Същият човек, който ме е съдил. Той лично измисли и изфабрикува присъдата. Тя няма никакво основание... Този прокурор беше мръсник, престъпник. По-късно се забърка с мафията. Застреляха го. Приемам го като Божия справедливост", разказва Кошлуков.

В Старозагорския затвор бъдещият политик и медиен мениджър се запознава с друга знакова фигура на прехода – Ахмед Доган. Според Кошлуков двамата са лежали заедно около осем месеца и са си обменяли познания – единият е преподавал английски, а другият – психология и социолингвистика. В момента обаче помежду им като че ли се усеща известен хлад. "Не общуваме от може би десетина години. Вече не намираме пресечни точки. Доган, когото познавах от затвора, много се промени. Той стана друг човек. С този Доган, когото аз познавам от затвора, и да искам, не мога да се срещна", казва настоящият програмен директор на БНТ.

Падането на Живков и посттоталитарният хаос след това се оказват добре дошли за непослушния Кошлуков, чиито амбиции очевидно оцеляват и след престоя зад решетките. За основаването на СДС и по-специално на Федерацията на независимите студентски дружества, чийто секретар става, той споделя, че целта е била да създадат "организация, алтернативна на Комсомола". Именно студентските стачки стават катализатор за обсадата на парламента, изпускането на нервите от страна на Петър Младенов със знаменитата "танкова реплика" и последвалото падане на правителството на Андрей Луканов. Кошлуков е участник и в заседанията на т.нар. кръгла маса, която подготвя почвата за провеждането на Велико народно събрание.

Младият политик изиграва неясна роля по време на палежа на партийния дом през лятото на 1990 г. - БСП го обвинява, че е участвал в подпалването, а от СДС – че е искал да спре погромаджиите. Независимо каква е точно истината година по-късно той заминава да учи политология в Санта Барбара, САЩ, откъдето се завръща шест години по-късно едва след идването на СДС на власт през 1997 г. Престоят отвъд Атлантика обаче явно променя вече поукрепналия политик и като че ли поохлажда отдадеността му на синята идея. Още докато е в САЩ той работи активно с бившия президент Желю Желев, който след така наречените Боянски ливади и падането на правителството на Филип Димитров вече не беше любимец на "Раковски" 134.

По средата на мандата на Костов, през есента на 1999 г., Кошлуков инициира създаването на групата за натиск "Новото време". Нейният символ е усмихнат таралеж, а сред учредителите са бъдещи успешни лица като Мирослав Севлиевски, Жоро Торнев, Камен Воденичаров, Красен Кралев, Борислав Цеков, Ралица Агайн и други. Две години по-късно много от тях се оказват депутати или висши държавни чиновници от НДСВ, след като Симеон Сакскобургготски сваля СДС от власт. В рамките на царската партия обаче амбициите на Кошлуков започват да набъбват още повече, което води до поредната му трансформация. През 2004 г. "Новото време" се отцепва от НДСВ, регистрира се като партия и обособява парламентарна група от 11 депутати. Така бившето движение успява да осуети приватизацията на "Булгартабак", който беше договорен от държавата с BAT за 250 млн. лв. Впоследствие цигареният монополист се оказа придобит за 2.5 пъти по-малка сума от структури, близки до Делян Пеевски.

Оттук нататък соловата кариера на Кошлуков като политик не е особено плодотворна. През 2005 г. той неуспешно се опитва да направи либерален алианс с ДПС и бившите си съпартийци от НДСВ. По-късно се опитва да играе заедно с корпоративната партия ЛИДЕР на бизнесмена Христо Ковачки, но за малко не влиза в парламента. Така през 2009 г. доскорошният политик рязко решава да смени попрището и се захваща с телевизия. Първото му предаване дори явно е вдъхновено от символа на "Новото време" и е кръстено "Таралеж". По-важното в случая е, че Кошлуков оглавява продуцентската къща "Ноу фрейм медия" на Виолета Сечкова и близкия до ГЕРБ бизнесмен Александър Сталийски. Двамата се оказаха едни от най-големите държатели на влогове във фалиралата КТБ, както между другото и самият Кошлуков, макар и с по-скромна сума от 30 хил. лв., но и кредит от 25 хил. долара. Въпросната продуцентска къща впоследствие се оказа и двигател на проекта "България без цензура", който прерасна в едноименната политическа партия на Николай Бареков.

Кошлуков от своя страна стана изпълнителен директор на TV7 и News7 – и двете гравитиращи до все още играещите в тандем Цветан Василев и Делян Пеевски. След фалита на КТБ и верижната реакция, помела двете гореспоменати телевизии, той се мести в "Канал 3", където води авторското предаване "Факторът Кошлуков". А по време на конкурса за генерален директор на БНТ пък изненадващо се оказа, че през последните две години тихомълком и незнайно за широката общественост е бил назначен за програмен директор на "Алфа" - телевизията на АТАКА. И така политико-икономическо-медийната метаморфоза на някога обещаващия млад син политик направи почти пълно завъртане, финиширайки при идейните врагове на неговия бивш съкилийник от Старозагорския затвор Ахмед Доган...