Константин Каменаров: Не мисля, че има проблем с медиите в България

Генералният директор на БНТ пред "Капитал"

"Не съм аз човекът, който ще произведе от БНТ Канал 3, Канал 4, Канал 5 или не знам си какво си."
"Не съм аз човекът, който ще произведе от БНТ Канал 3, Канал 4, Канал 5 или не знам си какво си."    ©  Цветелина Белутова
"Не съм аз човекът, който ще произведе от БНТ Канал 3, Канал 4, Канал 5 или не знам си какво си."
"Не съм аз човекът, който ще произведе от БНТ Канал 3, Канал 4, Канал 5 или не знам си какво си."    ©  Цветелина Белутова

Профил

Константин Каменаров беше избран за генерален директор на БНТ от Съвета за електронни медии на 1 септември 2017 г. Това стана след конкурс, в който участваха шест души, между които и Емил Кошлуков. Двамата от самото начало бяха сочени за фаворити в състезание, което само проформа се водеше в съвета. Медийният надзор е под силно политическо влияние и реалният избор се случи по-скоро в кабинетите на властта. До последния момент за победител в конкурса се очакваше да е Кошлуков, но фактът, че той представи бележка за стаж от телевизията на партия "Атака", го лиши от директорския пост.

Как се стигна до цялото напрежение между Кошлуков и екипа на "Денят започва с култура"?

- Личното ми обяснение е, че това е комуникационен проблем. Става дума за едно може би по-остро говорене и една може би по-голяма чувствителност. Иначе чисто концептуално и съдържателно няма проблем извън, разбира се, рейтинга.

Рейтинга на предаването?

- Да. Аз бях свидетел на разговор с екипа на предаването, в който се коментира оживяването, лъсването, в най-добрия смисъл и вкарването на допълнително съдържание. Култура не се произвежда само в София, в Народния театър или в Армията, тя се произвежда и в Хасково, и в Русе, и във Франкфурт - навсякъде. С това екипът е напълно съгласен. Самите те в момента готвят нови идеи, концепции.

А техните притеснения какви са?

- Предполагам, че са класически притеснения за цензура каквато, уверявам ви, не съществува. Ето вчера СЕМ обяви, че ще направи мониторинг на участниците и темите в предаването, то ще покаже какво се случва съвсем конкретно.

Извън БНТ изглежда, че се сбъдват притесненията от миналото лято, по време на конкурса за генерален директор, че се подготвя превземане на обществената телевизия. Те бяха свързани основно с кандидатурата на Кошлуков. Той не беше избран тогава, но сега дойде като програмен директор на БНТ1 и за притесненията веднага се появиха конкретни поводи.

- Ще отговоря много кратичко. Ако имаше такава схема, тя щеше да се е случила. Така смятам аз.

Но факт е, че след назначаването на Кошлуков започнаха конкретни стъпки за промяна в типа хора, на които се дава думата в БНТ?

- Предполагам, че всичко е лично.

Добре, в този случай можем ли да кажем, че няма теми, които са забранени на журналистите в БНТ?

- Декларирал съм го. Твърдо вярвам! Аз съм пораснал в телевизията, пораснал айде не, но аз съм момче-новинарче, учило се в БНТ. Не ме интересува нито Емил Кошлуков, нито Коко Каменаров, честно го казвам, интересува ме само БНТ.

Имат ли свободата журналистите да отразяват, както намерят за добре, теми като Банско, КТБ...

- Ама то е видимо. Това не са въпроси, които са за мен, това е моето мнение. Но попитайте ги и тях - то е видимо, че може. Няма по-свободно пространство в държавата от БНТ. Категоричен съм по въпроса. И се гордея с това.

Конкретният повод за напрежението между Кошлуков и екипа на "Денят започва с култура", изглежда, е било гостуването на хора от съюза на издателите в България (между които и съиздателят на "Капитал" Тео Захов), в което те представят Бялата книга за състоянието на българските медии...

- Това беше едно предаване, в което те казаха точно каквото искаха да кажат, ни повече ни по-малко. Леко ми е странно хората, които са абсолютно, неспънато участващи тук, да са и най-големите глашатаи на т.нар. протест. Какво да кажа, това не е честно.

Те може би се притесняват, че повече няма да бъдат канени, но нека поговорим за другите случаи, които създадоха притесненията около БНТ. Защо не беше излъчено предаването на "Референдум" за Банско?

- Редакционен проблем. Казвам го съвсем честно.

А защо подаде оставка шефът на новините Константин Кисимов?

- Защо напусна ще трябва той да отговори. Познавам Косьо от 33 години. Усещам подтекста във въпроса и ще ви кажа - той на мен не ми е дефинирал проблемът да се казва Емил Кошлуков [подаването на оставка беше веднага след назначението на Кошлуков]. Оттам насетне няма да кажа нито една лоша дума за Косьо.

А какъв тип човек търсите на негово място?

- Професионалист, разбира се, и то, както се казва, доказан професионалист, тъй като е изключително чувствителна ситуацията в момента. Трябва да е човек, когото те, ние,- новинарите ще приемем с доверие.

Ще трябва ли да е работил за ТВ7?

- Тук има една страшна паника около ТВ7, Канал 3 и не знам си какво. Криво да съ дим, право да съдим. Ние като държава, като медии за съжаление не разполагаме с една хубава резервна скамейка от доказани професионалисти, от която да вземем някого и да го сложим някъде. Това е много лоша новина. Това е беля на времето, но фактът е такъв. Ако някой е бил в ТВ7, това не означава, че непременно той е бездарник. Значи, той може да е бил и в СКАТ, може да е бил и в България он еър, навсякъде може да е бил, но ако един човек може да работи, да разбира професията, той е добре дошъл. Това е професия, не е политическо призвание.

Добре, а по принцип мислите ли, че има някакъв проблем с българските медии?

- Знаете ли, генерално смятам, че не. Защото, ако имаше проблем, нямаше да водим този разговор по този начин. В момента разсъждавам като Коко Каменаров, не като БНТ. Има медии нечии, има медии на други хора, трети, пети, осми, десети... От моята камбанария мога да кажа съвсем искрено, че ние пък в БНТ сме ничии. Ние по философия не можем да сме нечии, защото нямаше да ни има тогава. По-добре да закрият телевизията, ако е нечия.

Според мен ситуацията с медиите става все по-лоша. Има все по-малко гнезда на свобода, където могат да се казват нещата такива каквито са...

- Моля ви, повярвайте, ние сме това нещо и то е видимо. Не е честно сега да протестират същите хора, които са абонирани тук. И те са не просто добре дошли, те са редовни гости. Това не се е променило толкова години, не се е променило и за почти петте месеца, откакто аз съм тук.

Но притесненията са от сега нататък БНТ да не стане Канал 3.

- Никакъв вариант няма БНТ да стане Канал 3. Ако БНТ стане Канал 3, аз отдавна ще съм си тръгнал. Не съм аз човекът, който ще произведе от БНТ Канал 3, Канал 4, Канал 5 или не знам си какво си.

Вие сте от близо пет месеца в БНТ, но първите сигнали, че нещо ще се променя, дойдоха, когато назначихте в телевизията Кошлуков.

- БНТ е много специфичен медиен играч. Тук нещата не могат да стават бързо. Дай боже да се случи едно истинско достойно заплащане. Голяма част от хората тук са заради каузата, но така или иначе в света от времето на древните финикийци не е измислен по-добър начин за оценяване на труда ти освен заплащането. Честно казано, в БНТ има хора, които просто присъстват, но пък има и едно много приятно количество хора, които наистина могат да работят. И това, което виждам, е, че малко количество от първите много и съвсем основателно дразни вторите.

Какви са правомощията на Кошлуков, той какво може да прави в БНТ?

- Емил Кошлуков е директор, както казвахме навремето, на Първа програма. Програмният директор на БНТ се казва Надя Костова. Съжалявам за всички, които не харесват, че тя е работила в ТВ7. Да, това е факт, но тя е работила и в Нова тв и тя е работила през последните години в Лондон, където е произвеждала телевизионни канали. Мен тя ме впечатлява като професионалист. Програмирането е много специфична и различна професия. Е, това момиче го може.

Кой определя политиката на БНТ, по отношение на такива неща като журналистическа равнопоставеност, баланс на гледни точки, плурализъм?

- Константин Каменаров главно и работещите журналисти.

В споровете покрай "Денят започва с култура" се каза, че има държави, в които обществените телевизии са по-гледани от комерсиалните. Как може да стане това тук?

- Хачо Бояджиев казваше телевизия се прави с пари, а хубава телевизия се прави с повече пари. Той е на стария принцип хубаво кафе се прави с повече кафе. Това е, при равни други условия това се зачита за предимство. Не мрънкам, но македонската телевизия има по-голям бюджет от нас.

Интервюто взе Алексей Лазаров