Новият брой: Пътят към Европа
Close

Нова платформа следи обществените поръчки в ЕС

Специални индекси показват колко честно и прозрачно се провеждат търговете

За разлика от регистъра на Агенцията за обществени поръчки платформата opentender.eu прави информацията интерактивна
За разлика от регистъра на Агенцията за обществени поръчки платформата opentender.eu прави информацията интерактивна
За разлика от регистъра на Агенцията за обществени поръчки платформата opentender.eu прави информацията интерактивна    ©  Красимир Юскеселиев
За разлика от регистъра на Агенцията за обществени поръчки платформата opentender.eu прави информацията интерактивна    ©  Красимир Юскеселиев

Публикуването на обширна информация за обществените поръчки в безплатен и лесен за използване формат за всички заинтересовани страни със сигурност не е по вкуса на властите, и то не само в България. Платформата opentender.eu обаче позволява именно това - търсене и анализиране на данни за обществени поръчки след 2009 г. от всички държави от ЕС, европейските институции, Норвегия, Исландия, Швейцария, Сърбия, Грузия и Армения. Тя е разработената по европейски проект от обединението на научни институти в Германия "Фраунхофер", в партньорство с още осем неправителствени организации от Германия, Великобритания, Чехия, Белгия, Франция, Гърция и Испания. Начинанието е получило финансиране от рамковата програма за научни изследвания и иновации на Европейския съюз "Хоризонт 2020" в размер на малко повече от 3 млн. евро.

Според създателите на opentender.eu платформата ще повиши значително прозрачността на пазара, ще намали разходите за транзакции и ще улесни отчетността на правителствата. Въведени са и специални методики за оценка на проведените търгове и сключените договори, които показват доколко честно и прозрачно е протекла дадената процедура.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Тая система ще се удари в парен чук, когато се сблъска с "политическите съображения". Никак не е случайно, че ЕС няма никакви механизми за наказване на провинилите се. Нямам представа, защо България е отличник, но положението тук е плачевно. Такъв софтуер неминуемо трябва да хване несъответствието в пъти за цените на съвместими услуги, дори при един и същ доставчик. Трябва да се придаде тежест и на по-скъпите проекти, където при нас е пълен батак.

  Само като видят оценката за България, трябва да им светне лампата и да започнат да залягат промени в системата.

  Нередност?
Нов коментар