Колко голям е проблемът с липсата на работна ръка в България

Това е все по-притеснителен фактор за огромна част от бизнеса, а сред решенията са поощряване на българите в чужбина да се завърнат и насърчаване на имиграцията към България от близки държави

Изследването на Colliers е най-мащабният досега поглед в проблема с българите зад граница
Изследването на Colliers е най-мащабният досега поглед в проблема с българите зад граница    ©  Надежда Чипева
Изследването на Colliers е най-мащабният досега поглед в проблема с българите зад граница
Изследването на Colliers е най-мащабният досега поглед в проблема с българите зад граница    ©  Надежда Чипева

Близо 40% от производителите у нас докладват, че липсата на работна ръка възпрепятства растежа на бизнеса им, а постоянната миграция на хора в трудоспособна възраст допълнително засилва проблема. Това е един от сериозните притеснителни изводи от специалното изследване на Colliers International, направено по поръчка на "Капитал" и представено на Годишната среща на бизнеса с правителството (повече за доклада и проблема четете в темата на броя в седмичния брой на "Капитал"). Според доклада вероятният брой българи зад граница е около 1.33 млн. души и те са основен източник на възможности за работния пазар. Други такива са съкращаването на администрацията, макар и с доста ограничен ефект, както и привличането на мигранти от близки държави с подобна култура.

България трябва да се превърне в привлекателна среда за работа и живот

Въпреки че данните относно броя на българи зад граница на Националния статистически институт (НСИ) и тези от проучвания на приемащите държави се разминават, според анализатора Марк Робинсон числото 1.3 млн. души е по-скоро вярно. По време на конференцията той представи доклада Turning the Tide ("Обръщането на вълната" - бел. авт.), който "Капитал" поръча за целите на събитието. "Проблемът е огромен", коментира Робинсон.

Но има място за оптимизъм. Въпреки отлива на хора от началото на 2000 г. икономическата активност у нас се е задържала на относително равни нива, а заетостта е нараснала, превръщайки България в една от държавите в Европейския съюз (ЕС) с най-ниска безработица. Това е видимо и при мъжете, но при жените промяната е с почти 15%.

Този двигател може да работи до около 2027 г., когато потенциалът му ще бъде изчерпан, твърди анализаторът. Отговорът според него е привличане на имигранти и българи, живеещи в чужбина.

Нужни са усилията на бизнеса и правителството

Липсата на квалифицирана работна ръка вече отдавна принуждава бизнеса да мисли креативно. Такъв е примерът с аутсорсинг компанията Telus International Europe, коментира Ксавие Марсенак, вицепредседател на борда на директорите. Така първоначално компанията започва активно да рекрутира чужденци към България. По този начин близо една трета от настоящия персонал на компанията са чужденци. Втората стъпка за компанията е да привлече българи, живеещи в чужбина. Миналата година беше инициира кампанията "Мога там. Искам тук". "За един ден получихме около 100 автобиографии, за един месец - 1000", добавя Марсенак. Програмата покрива 5 хил. лева еднократна стипендия при връщане от чужбина, както и разходите за самолетен билет и хотел.

Министерство на труда също е влязло в тази идея, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Само преди по-малко от седмица Службата по трудови и социални въпроси към Посолството на Република България във Виена съвместно със Стопанската камара на Австрия организира кариерен форум, чиято цел е да привлече българските студенти в Австрия обратно в родината. "Нашите планове за втората половина на 2018 г. са да организираме подобни кариерни форуми, насочени не само към завършващи и учещи, а по-скоро и към работещи", коментира още Петков. Министерството вече работи с няколко "трудови аташета", пратени в държави със солидно мигрантско население от българи.

Резерв в реемиграцията има, но за това е необходимо да се направи анализ на факторите, които мотивират българите да се завърнат от чужбина. Решението къде да живее и работи човек е много комплексно, смята вицепремиерът Томислав Дончев. "Продължавам да твърдя, че то не се базира само и единствено на заплатата, а зависи от куп други неща - детска градина, училище, парк, път, възможността да ти откраднат автомобила, чистотата на въздуха, здравеопазване и т.н.", посочи той.

Дончев потвърди, че освобождаването на част от администрацията е възможен източник на работна ръка. До една трета може да спадне броят на хората, заети в местата, където гражданите получават услуги, ако се доведе докрай административната реформа, обявена от правителството, заяви вицепремиерът. Това според него може да стане до няколко години.

Проблемът вътре

На пазара на труда има много дисбаланси - ниска квалификация, основно при хора с по-ниско образование, несъответствие между търсените и предлаганите умения, ниска териториална мобилност и регионални диспропорции, посочи по време на срещата министър Петков.

Според производителя на автомобилни тапицерии "АЛС България" проблемите са два - недостиг на работна ръка и липса на постоянство. "В момента имаме 200 незаети позиции общо в трите си завода в Мусачево, Ихтиман и Благоевград. Ако можехме да си намерим хора, вече щяхме да сме открили четвърта фабрика", каза генералният мениджър за България Шон Бош по време на срещата.

По отношение на проблема с постоянната работна ръка от компанията отчитат, че около 12% от работниците им не идват редовно на работа. Отделно от това текучеството е между 60 и 80% годишно, като повечето от напускащите отиват да живеят в Западна Европа. Всичко това се отразява на бизнеса, като води до забавяне на доставките за клиенти и влошаване на качеството. Според Бош правителството трябва да промени социалната си система, тъй като някои хора в България прекалено много разчитат на помощи. "С подобряването на икономиката социалната система трябва да стимулира хората да работят повече", посочи той.

Дитмар Думлих, ръководител за региона България, Румъния и Турция към Европейската инвестиционна банка, пък загатна на представителите на правителството, че във времена на почти нулеви лихви и висока ликвидност с ниски нива на задлъжнялост е възможно правителството да търси начини да финансира проекти, насочени към развиването на човешкия капитал.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


54 коментара
 • 1
  zxp53317185 avatar :-|
  zxp53317185

  Безплатен съвет им давам. Ако ударно удвоят всички заплати ще си решат проблемите до голяма степен.

 • 2
  vav1482368924513314 avatar :-?
  MIlchev

  Бизнеса предлага на нискоквалифицираните служители 500-750 лева заплата, а на висококвалифицираните 1200-1500лв.

  Въпроса е следния: С какво ще стимулираш един обикновен работник да идва редовно на работа, и да я върши качествено при чисто 250 евро средна заплата, и как ще накараш един специалист с опит( На когото задължително искаш 1 или повече чужди езика) да работи за чисто 500 евро средна заплата?

  Бизнеса трябва малко по-сериозно да се захване при подобряването на условията на труд, допълнителни социални придобивки, бонуси, тиим билдинги и други неща нормални за компаниите от централна и западна Европа. Тогава вече може да се говори за каквото и да е!

 • 3
  vankoff avatar :-P
  vankoff

  Бизнеса е крадлив и свидлив.
  Нека реве!

 • 4
  nfi31533443 avatar :-|
  Иван Вазов

  Ето как стоят нещата в България.

  Работодателите реват, защото опряха до ромите да им работят, а ромите НЕ могат да четат и пишат.
  Не останаха хора, които да създават продукти с висока добавена стойност.

  Тъй наречените "велики предприемачи" в България изградиха своите предприятия на гърба на работливият трудолюбив българин. Конкурентоспособността им се дължеше на ниските заплати, които плащаха и данъците, които укриваха.

  Но българите сме умен народ. Не позволяваме да бъдем лъгани и мачкани. Намерихме по-добро място за живеене на Запад.

  НЕкоректните работодатели започнаха да губят своята конкурентост. Не останаха хора, които да им работят за без пари. Остава им само едно...да фалират заради собствената си алчност.
  Излиза, че великите предприемачи са глупави от по-глупави. Нека си отговорят на следния въпрос и ще им просветне какво ги чака..."Какво ще се случи с моята фирма, ако лъжа и експлоатирам моите служители (най-ценния актив)?"

  Границите са отворени от дълго време и работливите българи масово търсят спасение на Запад. Бягат от геноцида, които се извършва върху тях в България от НЕкоректните работодатели.

  Българите сме работливи и ученолюбиви, но НЕкоректните работодатели се подиграват с народа.
  Работодателите НЕ плащат осигуровки на реална заплата. Често карат служителите да работят в извън работно време, по 10-12 часа, 6 дни в седмицата, но не им заплащат това време.
  На българите им омръзна да бъдат лъгани и ограбвани.

  Само в България може да се случи, човек да не може да се пенсионира, защото работодателите не са го осигурявали в продължение на 7 години.

  Само в България може да чуеш... "Имаш ли нещо против да НЕ те осигурявам на реална заплата".
  В България няма наказание за НЕкоректните работодатели. Корупция се шири навсякъде.

  Българите заминават масово на Запад, защото там получава достойна заплата, с която може да изградят уютен дом. Там могат да осигурят светло бъдеще за своите семейства.

  Тук все още има хора, които се опитват да си намерят работа за достойна заплата. Но след няколко интервюта стягат багажа и заминават на Запад.

  Защо да работя и живеят в най-бедната и най-корумпирана страна, с най-бързо изчезващата нация?!?
  България е страна от третия свят. Аз мога да отида в развитите държава и да си осигуря светло бъдеще там.
  Защо да се превръщам в работещ беден, работейки за НЕкоректен работодател, който ще ме лъже и експлоатира?!?

 • 5
  ttv55315860 avatar :-|
  ttv55315860

  Пример с "АЛС България" ЕООД – средна заплата 1 029 лв. бруто или 806 лв. нето (данните за 2015 г.) – добавете 5-10% увеличение за да се прехвърлим в 2018 г. Компанията през 2015 г. е имала 1250 служители или месечно по 412 евро на човек – сходна производствена компания в Чехия плаща между 800 – 1 000 евро. В Западна Европа липсват логично защо. Тази компания не е изключение, а пример за основата част от чуждестранните инвеститори в страната – човеко интензивни производства с ниска добавена стойност. Разликата с местните тарикати, е че те плащат осигуровки и наистина се ползва платен отпуск. Единствения сектор в страната, който генерира някаква висока добавена стойност е всичко свързано със софтуерна индустрия. За съжаление държавата с нищо не работи за сектора – експортно ориентиран е и няма държавни поръчки, а пък и ражда свободомислещи независими бизнесмени и служители…

 • 6
  monk007 avatar :-|
  monk007

  До коментар [#4] от "Иван Вазов":

  Браво всичко е истина, но дали ще се променят работодателите едва ли.

 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Това съм го писал и друг път - просто трябва да премахнат всякакви ограничения пред гражданите на страните в които има българско присъствие - Македония, Сърбия, Украина и Молдова. Това са страни с общо население от над 50 милиона души. Граждани на тези страни трябва да могат да работят в БГ без каквито и да е ограничения. И тогава всичко ще си дойде на мястото.

 • 8
  nfi31533443 avatar :-|
  Иван Вазов

  До коментар [#7] от "Николай Николов":

  И като махнат ограниченията, кой мислиш, че ще дойде тук? Кой би искал да бъде работещ беден?
  Хората имат глави на раменете. По-вероятно да заминат на Запад, отколкото да бъдат мачкани тук в България.

  Само в България лекарите ще те изнудват за пари. Само тук, здравната каса бива ограбвана от търговски дружества наречени частни болници, а нуждаещите се умират заради липсата на средства.

  Само в България съдията ще отсъди в полза на този, който му плато повече.

  Само тук, полицията пази престъпниците и се отнася безскрупулно с обикновените хора, които се нуждаят от защита.

  Нещата не опират само до ниската заплата.
  Никой няма да пожелае да дойде в тази държава, особено когато има избор да замине към развитите на запад.

 • 9
  explorer avatar :-|
  explorer

  Трябва да се върнат емигриралите българи в чужбина.
  Да хранят българските цигани.
  Българските цигани да гласуват за българските политици.
  А политиците да управляват и забогатяват!
  Ама как не го разбират това "тъпите"емигранти бееее!

 • 10
  dhh avatar :-|
  dhh

  [quote#2:"Stanislav Milchev"]Въпроса е следния: С какво ще стимулираш един обикновен работник да идва редовно на работа, и да я върши качествено при чисто 250 евро средна заплата, и как ще накараш един специалист с опит( На когото задължително искаш 1 или повече чужди езика) да работи за чисто 500 евро средна заплата? [/quote]

  Ако един истински специалист се съгласи да работи за 500 евро месечна заплата, вероятно ще е открил във въпросната длъжност възможност за добиване на допълнителна квалификация и опит. Тоест си е започнал стажантска програма със стипендия от 500 евро. Ще изкара около 6 месеца и ще си бие камшика, а работодателят му дори няма да осъзнае, че с желанието си да мине тънко прави услуга на свой конкурент.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход