Вечерни новини: ГЕРБ подкрепи закона "Пеевски" за КТБ, а Ирина Бокова ще работи за милиардер от списъка "Путин"

И още: По-лесен внос на работници от трети страни ще е възможен и за три инженерни професии; Economist Intelligence Unit: България не е съвсем демокрация; Facebook напълно забрани рекламите на критповалути

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Най-коментираната световна новина в сряда - годишната реч на американския президент "За състоянието на съюза", за пръв път произнесена от Доналд Тръмп, тук бе засенчена от безсмислено искане на оставки: БСП на Делян Добрев, той на Елена Йончева, червената партия на образователния министър Красимир Вълчев и ръководството на БДЖ, което естествено ГЕРБ не смята да прави. Затова пък шефът на НСО най-сетне подаде оставката, за която се говори вече от два месеца, като за награда получи пост на дипломат.

В София за втори ден грее ослепително януарско слънце, даже и въздухът става за дишане (сравнително).

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

ГЕРБ подкрепи проекта "Пеевски" за КТБ

И на второ четене ГЕРБ реши да подкрепи законовите промени за КТБ, предложени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Синдиците на фалиралата банка добавиха и нови опции за разваляне на сделки с дялове и за задържане на обезпечения, които ще важат от 20 юни 2014 г. В правната комисия управляващите и ДПС гласуваха "За" предложенията, а БСП и Патриотичният фронт се въздържаха. Това е поредно гласуване, в което ГЕРБ открито подкрепя предложения на Пеевски.

Проблемът с текстовете, облечени като спиране на разграбването на фалиралата банка, е, че противоконституционно ще действат със задна дата. И всъщност се посяга на малкото активи, изплъзнали се от контрола на депутата от ДПС след затварянето на КТБ.

Ирина Бокова ще работи за считан за близък до Путин руски милиардер

Бившият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е номинирана за член на съвета на директорите на руския холдинг "Фосагро", най-големия производител на фосфатни торове в Европа. Основен акционер и зам.-председател на съвета на директорите на холдинга е милиардерът Андрей Гуриев, чието име фигурира в огласения по-рано тази седмица от САЩ т.нар. списък "Путин" - на 114 политици и 96 олигарси от Русия, за които се смята, че са в близки връзки с президента Владимир Путин и са използвали този актив.

Още като генерален директор на ЮНЕСКО Бокова е била запозната с "Фосагро", тъй като компанията участвала във финансиране на инициативи на организацията, сочи руската преса. В средата на м.г. имената на Бокова и на нейния съпруг Калин Митрев, представител на България в ЕБВР и до момента, бяха замесени в скандала около т.нар. азербайджанска перачница. В периода 2012 - 2014 г. Митрев като частен консултант е получил от азербайджанската "Авуар Ко" поне 425 000 евро. ЮНЕСКО има няколко инициативи, свързани с Баку и съпругата на президента Илхан Алиев, Мехрибан.

По-лесен внос на работници от трети страни ще е възможен и за три инженерни професии

Три нови професии ще се добавят към списъка с висококвалифицирани специалисти, които са дефицитни на българския трудов пазар, по искане на бизнеса. За тях ще действа по-лесна процедура за внос на работници от трети държави, съобщи социалният министър Бисер Петков след заседание на тристранката. Към досегашните професии от IT сектора се добавят и инженерите в промишленото производство, електроинженерите, инженер-химиците.

Липсата на работна ръка и особено на квалифицирани кадри е сред най-актуалните и остри проблеми пред бизнеса в България. Затова и работодателските организации искат допълнителна либерализация при вноса на работна ръка от страни извън ЕС. Сред другите искани мерки са намаляване на сроковете за издаване на разрешителни, както и поне една трета от персонала в предприятията да могат да са чужденци от трети страни (сега по закон е допустимо до 10%).

Economist Intelligence Unit: България не е съвсем демокрация

България е страна с частично свободни медии и представлява "демокрация с дефекти", но в Източна Европа има страни и с по-лоши показатели. Това е заключението на Economist Intelligence Unit в годишния световен доклад Democracy Index 2017, който този път е с фокус върху състоянието на медиите и свободата на словото.

В него по свобода на медиите България е поставена на 47-о място със страни като Хърватия, Грузия и Македония - по-лошо представяне от балтийските републики, Чехия, Румъния и Словакия, но по-добре от Унгария и Полша, където "значително влошаване на медийната свобода от последните 12 месеца" ги запраща след 70-тата позиция.

"Добрата" новина е, че според изследването България все пак не влошава показателите си, докато в района общата тенденция в за понижаване на качеството на демокрацията.

ДОБРАТА ИДЕЯ

Столичната община ще поиска телевизиите да информират и за замърсяването на въздуха в прогнозата за времето

Столичната община ще проведе разговори с представители на трите телевизии с национален ефир и ще опита да ги убеди да включват в прогнозата за времето и информация за очакваните нива на замърсяването на въздуха, както и съвети към гражданите да избягват да ползват личните си автомобили.

На практика това е една от не многото безспорно добри идеи на общината по темата, тъй като осведомеността на гражданите по въпроса и осъзнаването на проблема е единственото, което може да ускори решаването му. Ефективните мерки, които наистина биха помогнали за намаляване на нивата на замърсяване, са непопулярни, тъй като включват ограничения за автомобилния трафик и твърдите горива за битово отопление и засягат много хора. Без осъзнаване на нуждата и ползата от тях те едва ли могат да бъдат прокарани и точно тук идва и силата на телевизията и информацията.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Facebook напълно забрани рекламите на криптовалути

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Истанбулската конвенция - хем на референдум, хем в Конституционния съд

В сряда парламентарните политически сили сервираха на публиката ново действие от водевила с Истанбулската конвенция и нейната оспорвана ратификация. От БСП потвърдиха намерението си да поискат референдум, но редактираха въпроса, за да подскажат отговора - няма да питат хората дали подкрепят конвенцията срещу насилието върху жени, а дали са против "тъй наречената Истанбулска конвенция". ГЕРБ от своя страна обяви, че независимо от всичко ще прати конвенцията на експертиза в Конституционния съд с въпрос дали тя наистина противоречи на конституцията, както твърдят опонентите й, дали предвижда трети пол и еднополов брак.

Доколкото опозицията срещу конвенцията в парламента е по-многобройна от управляващите, съвсем реална е възможността конвенцията да се озове и на референдум, и в КС (за където са достатъчни и само 48 депутатски подписа).

Стачката в Германия ще засегне Daimler, Porsche и Bosch

Работниците в германските индустриални компании, включително производителите на автомобили Daimler и Porsche, както и доставчикът на авточасти Bosch, ще стачкуват през следващите дни, след като не беше постигнато съгласие с работодателите за повишение на заплатите и намаляване на работната седмица, съобщиха от профсъюза IG Metall на заетите в металургията и машиностроенето. Стачките в предприятията ще продължат по 24 часа и ще продължат до петък, след като членовете на синдикатите преобладаващо гласуваха в подкрепа на протестите. От тях се очаква да бъдат засегнати около 260 компании в страната.

В резултат на най-бързия икономически растеж на страната от 2011 г. синдикатът иска 8% увеличение на заплатите и правото работната седмица да бъде намалена от 35 часа на 28. Работодателите са предложили увеличение от 6.8%, но са отхвърлили искането за по-кратка работна седмица. 24-часовите стачки са последното предупреждение на синдиката, преди да гласува за по-продължителни протести, които могат да се отразят доста сериозно на компаниите.

Достъпът до НДК ще е ограничен в четвъртък и петък

Достъпът до централната сграда на НДК ще бъде ограничен в четвъртък и петък заради ново събитие на високо ниво от българското председателство на Съвета на ЕС. И двата дни ще бъдат затворени за посетители литературен клуб "Перото" и Билетният център на НДК, както и цялата сграда, а паркирането в околните паркинги ще е забранено от 17.30 днес до края на събитията в петък.

Подобни ограничения ще са в сила до юли 2018 г. за всички събития от клас А и С от програмата на председателството.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

SpaceX изстрелва шпионски спътник на НАТО

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Правителството утвърди Меморандума за намаляване на тарифите в роуминг със Сърбия. Споразумението предвижда страните да насърчават мобилните оператори да постигнат конкретни споразумения помежду си, които да доведат до трайното намаляване на цените на услугите, които в момента са едни от най-високите в Европа – между 2.99 лв. и 6.99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт. Такова споразумение има вече с Македония.

Правителството одобри 49 млн. лв. за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Средствата са предвидени в централния бюджет и са част от общ бюджет от около 150 млн. лева за три години. Почти цялата сума ще се разпредели по бюджетите на министерствата, ангажирани със събитието, а малка част е за одобрените проекти на общини.

Директорът на Националната служба за охрана Ангел Антонов е подал оставка, за която се говори от два месеца. В средите на службите за сигурност като вероятен наследник на Ангел Антонов се сочи зам.-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Тодор Гребенаров, който е близък както до Румен Радев, така и до главния прокурор Сотир Цацаров. За Антонов пък се подготвяло назначение за консул в Санкт Петербург, нищо че в момента тече прокурорска проверка за това как е била управлявана НСО по негово време.

Правителството ще върне над 2 млн. лв. на общини и фирми заради наложени санкции по европроекти. Те са оспорили пред съда наложените им финансови санкции от управляващите органи на три европрограми за миналия програмен период до 2013 г. Съдът ги е отменил и сега се налага сумите да бъдат възстановени от правителството. Над ⅔ от общата сума е за компенсации на проекти по програма "Околна среда", която ЕК бе блокирала заради нарушения при обществени поръчки.

Президентът на Полша подписа закона, с който се забранява магазините да работят в неделя. Основната му цел е поляците да проявят солидарност към съотечествениците си от търговския сектор и да им дадат възможност да прекарат почивния ден със семействата си. В сектора са заети поне 1 милион и 200 000 души.