Решенията: 200 млн. души потенциал, държавни жилища и 5 хил. лв в брой

България има запас от 200 млн. души само в православните държави, смята Марк Робинсон

Решенията: 200 млн. души потенциал, държавни жилища и 5 хил. лв в брой

Какво мислят бизнесът и правителството като възможности за справяне с демографската криза на България

Огнян Георгиев, Йоанна Иванова
14360 прочитания

България има запас от 200 млн. души само в православните държави, смята Марк Робинсон

© Надежда Чипева


"Ако хора от тези държави искат работа, а съседна България страда от сериозна липса на работна ръка, решението е доста просто."

Марк Робинсон, Colliers International

Марк Робинсон е анализатор към Colliers International, консултантска агенция в сферата на недвижимите имоти в световен мащаб, и специализира в макроикономически анализ на държави от Централна и Източна Европа. Най-скорошната му работа е докладът Turning the Tide ("Обръщането на вълната" - бел. авт.), който представи на годишната среща на бизнеса с правителството. Ето какво каза Робинсон пред "Капитал".

Докладът ви показва една позитивна история - ръстът в икономическата активност и заетостта компенсира високата емиграция. Как си обяснявате това и можем ли да видим този процес и в други държави?

- Да, това се случва и на други места, защото активността в други държави също се покачва. Икономическата активност на жените в цяла Европа също се покачва. Тоест същите феномени се случват, но в държави, които привличат много хора, бумът на икономиката е огромен. Например във Великобритания, където работната ръка нарасна съществено, това доведе и до икономически просперитет. Както казах по време на презентацията си, този процес е сходен със САЩ. Това е американският модел - имиграцията води до растеж.

България пада в класацията за улесняване на бизнеса на Световната банка не защото се справя по-зле, а защото други държави се справят по-добре.

- Държавите се съревновават на световния пазар. Този пазар е безмилостен. Също така е основан върху интернет. Затова компаниите в България трябва да са наясно с това, трябва да са готови, да се борят за пазарен дял. Всеки ден чуждестранни компании надминават българските. Това не сочи към абсолютно влошаване на ситуацията в България, а по-скоро към напредък на останалите държави в относителен план.

С какъв запас от имигранти разполага България?

- Ако става въпрос за православните държави - 140 млн. руснаци, 40 млн. украинци, 3 млн. молдовци, 8 млн. сърби и 10 млн. гърци. Ако съберем тези числа, това се равнява на 200 млн души. Това е преувеличено, разбира се, но идеята е, че Унгария например няма такъв запас. Заради езикови и културни ограничения реално не съществуват хора, които могат да се впишат на пазара на труда в Унгария. Ето защо в момента Унгария има толкова сериозни проблеми на пазара на труда в сравнение с България. Проблемите тук са достатъчно сериозни - 40% от производителите посочват липсата на работна ръка като пречка за растежа, но в Унгария са 80%. Освен това България е членка на Европейския съюз (ЕС), относително стабилна е и нивото на безработица е едно от най-ниските в региона след Русия и Румъния - в Македония безработицата е близо 22%, в Гърция - 20%. Според мен, ако хора от тези държави искат работа, а съседна България страда от сериозна липса на работна ръка, решението е доста просто.

Описвате институциите като причина хората да напускат страната, но не и като причина да се върнат. Защо?

- Тук става въпрос за институция, която е готова да демонстрира отвореност, гъвкавост, да се опитва да смекчава причините, каращи хората да емигрират. Хората напускат страната, защото не вярват в качеството на институциите. На основата на PR трябва да изглежда така, че институциите правят правилното нещо, че водят обществото в правилната посока, независимо дали става въпрос за правата на човека, Истанбулската конвенция, за здравеопазването. Всичко това са сигнали към емигриралите българи, които започват да си мислят, че нещата започват да се променят. Тогава институциите могат да се превърнат в причина, която да привлича хората. Важните неща тук са комуникационната система, PR, социалните медии. По време на протестите в Румъния миналата година, стана ясно, че румънската диаспора е много активна онлайн. Дигиталният свят е много важен за хора в двайсетте и трийсетте си години.

Това означава ли, че само трябва да изглежда, че нещо се случва? Ако сте министър и кажете например, че корупцията е вестникарско внушение, а не социален проблем, това добра стратегия ли е?

- Ефективна стратегия би било да се каже "ако има корупция, ще се справим с нея". Ако искаш да премахнеш корупцията като причина хората да емигрират и да я обърнеш в аргумент, че ситуацията се променя, трябва да правиш изказвания като "работим по въпроса и ето един пример за това". Хората имат достъп до интернет, до новини, до различни медии. Не може да изградиш стена пред очите им. Особено ако искаш да ги привлечеш обратно в родината.

Докато правехте проучването си, нещо в българския пример стори ли ви се странно?

- Ако трябва да бъда честен, нивото на корупция тук е най-високо сред държавите в ЕС. И това е последователно, а не резултат от едно-единствено изследване, това се повтаря всяка година. Една и съща методология, един и същ резултат. В същия момент ситуацията в ЕС се подобрява. Приемам, че другите държави не са перфектни. Но трябва да имаме предвид, че България се справя по-добре в контекста на Източна Европа. Да вземем за пример Русия.

Не мисля, че България трябва да се сравнява с Русия.

- Но това е база за сравнение, имайки предвид, че през 2013 г. руснаците са най-голямата група чужденци в България. Затова сравнението с Русия е от значение, ако решението на проблема е имиграцията. България има много предимства - част от ЕС е, използва кирилицата и друг фактор, който не трябва да се подценява, има плажове и времето е топло. Ако живееш в Новосибирск, би предпочел да останеш там или да се преместиш във Варна?

Интервюто взеха Огнян Георгиев и Йоанна Иванова

Томислав Дончев, вицепремиер на България

Решението е комплексно

Единият вариант е активизирането на неактивните към момента - около 200 хил. безработни, от които обаче 75 хил. не са работили за период по-дълъг от две години. Което е нелека задача. Ако предположим, че една част от безработните са нискообразовани, без трудови навици, част от тях представители на малцинствени общности. Присъствието на пазара на труда не е свързано с професионални умения, то е свързано с определени нива на десоциализация.

Вторият резерв безспорно е ремиграцията. Възнаграждението е основен движещ фактор. Но анализът ни и мерките, които бихме могли да предприемем на тази база, ще бъдат непълни, ако считаме възнаграждението за единствен стимул. Продължавам да твърдя, че завръщането не се базира само и единствено на заплатата, а зависи от куп други неща - детска градина, училище, парк, път, възможността да ти откраднат автомобила, чистотата на въздуха, здравеопазване и т.н. Жилищната политика например е част от стимулите на пазара на труда. Работейки на база конкретен бизнес проект, с конкретен работодател, предлагайки освен всичко друго настаняване в ремонтирано жилище, това би могъл да бъде един от стимулите за завръщане.

Третият сценарий е свързан с привличане на работна сила от други държави. Колкото и да е чувствителна тази тема за обществото, относително на по-безопасен терен се движим, когато говорим за български общности в чужбина. Този сценарий между другото работи. За последните една-две години привличането на хора, владеещи български език, се оказва успешно.

Процесът по дигитализация и свързване на регистрите означава, че хората във фронтофисите ще намалеят до година-две-три с поне една трета, ако не и повече.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика

Работим по посока привличане на българите от чужбина

По отношение на нетната имиграция и прилив на работна сила от други държави безспорно връщането на българи, работещи в чужбина, е голямото предизвикателство, което заедно с бизнеса, надявам се, ще посрещнем.

Чрез службите по трудови и социални въпроси, които Министерството на труда и социалната политика има в пет държави, организираме целенасочено кариерни форуми, на които се отправят конкретни предложения за работа. Конкретен пакет за това, ако се върнеш в България, какво можеш да работиш, колко ще получаваш, къде ще учат децата ти, къде ще живееш.

Кариерният форум, който Службата по трудови и социални въпроси към Посолството на Република България във Виена инициира с подкрепата на Стопанската камара на Австрия и който се проведе на 25 януари, е първата стъпка. Според данните кариерният форум е бил посетен от 150 души, което за нас показва, че има интерес. На база на анализа след това плановете ни за втората половина на 2018 г. са да организираме подобни кариерни форуми, насочени не само към завършващи и учещи, а по-скоро и към работещи и в други европейски столици. Възнамеряваме те да се проведат в Лондон и Берлин, където има големи общности българи, и на тях очаквам подкрепа от страна на бизнеса.

Шон Бош, генерален мениджър на ALC за България

Социалната система не стимулира хората да работят

Между 60 и 80% от работниците ни всяка година напускат. Повечето от тях отиват в чужбина - Испания, Германия и други страни. Някои се връщат при нас след 3 или 6 месеца, след като видят, че там не е това, което са очаквали. Заплатите в Западна Европа са по-високи, но и разходите за живот са доста по-големи. В момента имаме 200 незаети позиции общо в трите си завода в Мусачево, Ихтиман и Благоевград. Ако можехме да си намерим хора, вече щяхме да сме открили четвърта фабрика.

Според мен е по-важно да ангажираме хората, които са тук, в България, и не работят. При нас не се изискват специални умения, ние обучаваме работниците си. Проблемът обаче е в социалната система, хората много разчитат на помощи и изпускат възможности, които са пред очите им. В Благоевград например предлагаме работа на хора от фабрики, които предстои да затворят, и те ни казват, че ще започнат след 9 месеца или година, защото дотогава ще получават социални помощи. Това трябва да спре. Социалната система трябва да се променя според икономическата ситуация. С подобряването на икономиката и намаляването на безработицата хората трябва да се стимулират да работят повече. Ако икономическата среда се влоши или започне криза, тогава може да се възстанови предишната социална система. Този проблем съществува не само в Благоевград или изолирани райони, а в цялата страна. Виждаме го, защото в заводите ни работят хора от различни места - Перник, Ботевград, София и т.н.

Ксавие Марсенак, вицепрезидент за региона на Telus International Europe

Бизнесът трябва да е креативен

Нашата компания расте много бързо. Преди 14 години започнахме с десет души, сега сме около 5 хил., от които 3 хил. са базирани в България. Преди няколко години видяхме, че става все по-трудно да наемаме нови служители. Това, което направихме на първо ниво, беше да създадем канали и да рекрутираме чужденци от ЕС. Това се оказа много успешен канал. Днес една трета от персонала ни в София са чужденци.

След това решихме да търсим и други канали. Помислихме за тези над 1 млн. българи, които живеят в ЕС. След като проведохме проучвания, през лятото на миналата година започнахме програмата "Мога там. Искам тук" с идеята чрез популяризация и инвестиции в дигитален маркетинг да установим дали наистина има българи, които искат да се завърнат. За един ден получихме около 100 автобиографии, за няколко месеца - над хиляда. От тези хиляда наехме 30 души. Като проблем установихме, че много от получените автобиографии се отнасят за работа, която не предлагаме в нашата компания. Тогава не знаехме какво да правим с тези 970 автобиографии, които получихме.

Като част от програмата заплатихме за хотел и самолетен билет, но също така предоставихме и еднократен бонус от 5 хил. лева за хората, които ще сключат едногодишен договор с компанията. Идеята беше да проверим дали това е достатъчно голям стимул и се оказа, че е така.
"Ако хора от тези държави искат работа, а съседна България страда от сериозна липса на работна ръка, решението е доста просто."

Марк Робинсон, Colliers International

Марк Робинсон е анализатор към Colliers International, консултантска агенция в сферата на недвижимите имоти в световен мащаб, и специализира в макроикономически анализ на държави от Централна и Източна Европа. Най-скорошната му работа е докладът Turning the Tide ("Обръщането на вълната" - бел. авт.), който представи на годишната среща на бизнеса с правителството. Ето какво каза Робинсон пред "Капитал".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  Смешно е да се твърди, че религията е проблем при избора на страна за емиграция. При избора освен икономическото положение, основен фактор играе езиковата бариера. Това е и причината Германия и Великобритания да са предпочитани пред френскоговорящите държави.
  И като става дума за езици не виждам нищо общо между Гръцкия и Българския език, освен известна прилика между буквите.

 • 2
  bat_plamen avatar :-|
  bat_plamen

  Най-важното е,че всичко почва на сгрешена база,защото България не е в демографска криза,а в ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА!Според доклад на ЦРУ нашата родина се топи с около 80 хил. души реално годишно и сме сред челната петица в света по най-бързо стапящо е население

 • 3
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф

  До коментар [#1] от "kokoto2":

  Не е смешно, за съжаление. Особено в някои католически страни...

 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  До коментар [#1] от "kokoto2": Съгласен съм - това с Гърция е голяма глупост. Грък няма да дойде да работи в БГ. Има някои изключения (програмисти, стажанти, студенти работещи покрай следването си), но те са не повече от няколкостотин за цялата страна. Гърци идват у нас най-вече да открият бизнес - като се почне от ресторант и се стигне до някакъв цех.

  Виж ако махнем ограниченията върху разрешенията за престой и за работа в рамките на само 5-10 години в страната могат да дойдат поне 200-300 хиляди души от бившия СССР. Те и сега идват, но трябва да се борят с една камара бумащина и притокът е по-слаб отколкото би бил ако ограниченията паднат.

  И за да се спре с традиционното "ама те няма да останат у нас" - не трябва да им се дава гражданство, а само разрешение за престой и работа. Така никъде другаде в ЕС няма да могат да ходят. Гражданство - едва след като го изработят. Нека работят и плащат данъци и осигуровки и след 10-15г. да вземат паспорт. Същото, апропо, трябва да правим и с макетата. Сега взимат "бугарски пасош" и духват на Запад. Такива "съграждани" не ни трябват. Нека гражданите на Македония (а и Сърбия) да могат да живеят и работят у нас без проблем. И ако плащат данъци и осигуровки след 10-тина години да могат да вземат паспорт. Но не както е сега паспорта да го взимат даром.

 • 5
  ebv27510810 avatar :-|
  ebv27510810

  Шон Бош, генерален мениджър на ALC за България се е объркал!!!
  Хората който взимат социални помощи са записани и в бюрото по труда. Като заявиш там, че ти трябват неквалифицирани работници, те ще им предложат работа и ако работника откаже, му се спират соц.помощи!
  Ама май тогава твойте HR-и ще трябва да ги съкратиш, и да ги прекръстиш на ТРЗ!

 • 6
  ebv27510810 avatar :-|
  ebv27510810


  До коментар [#4] от "
  Николай Николов
  ":

  Напълно подкрепям!!!

 • 7
  maiskimai avatar :-|
  Мая Г


  До коментар [#5] от "
  ebv27510810

  Вие смесвате обещетение при съкращение - за каквото говори човека и
  обещетение при безработица... има разлика...
  А дори и те имат право на един отказ без да им спрат парите
  ...
  Аз се радвам да разбера, че сред отворилите бизнес у нас има хора с мащабно мислене... Родните предприемачи да се учат...

 • 8
  qlg34550447 avatar :-|
  swa13550174

  До коментар [#4] от "Николай Николов":

  Повтаряш това от години, но както написах и под другата статия - това не е решение на проблема, защото:

  1. Ще забави или спре ръста на заплатите и ще попречи за връщането на българските емигранти, а изтичането на български кадри дори ще се засили.
  2. Българската икономика нема да се промени и да спре да разчита на евтин труд и ниска добавена стойност, т.е. ще е все така неконкурентна с ниска производителност и висока енергоемкост. Каква мотивация ще има бизнесът да вдига заплатите и да подобрява производителността, ако може да си внесе работници от по-бедни страни?
  3. Страните от бившия СССР са силно криминализирани и имигрантите им проявяват висока склонност към формиране на етно-престъпни групи, което съчетано с ниските заплати у нас е гаранция за повишение на престъпността. Гледай Москва и Западна Европа - мисли за България.

  В ЕС живеят над половин млрд. души, ако нашите работодатели са го закъсали за работници, да привличат от там - в страни като Гърция, Испания, Португалия и пр. има много висока младежка безработица. Нема да дойдат? Ами вдигни заплатите и ще дойдат. Не е задължително да са като в Западна Европа, защото у нас разходите за живот са по-ниски. Ако не можеш да вдигнеш заплатите - просто фалирай, явно не ставаш, друг ще дойде който ще може.
  В Румъния пък има много добри специалисти, а заплатите са ниски. Тоест, не е адекватно оплакването че немало кадри и че проблемът не бил само в заплатите - на 90% е в заплатите проблемът.
  Работници извън ЕС - да, но само високо квалифицирани и в ограничен брой, и то най-вече от Македония и Сърбия, в краен случай от белата част на СССР (без Кавказ и Средна Азия) - но не за бармани и сервитьорки по морето, нито за строители, а програмисти, инженери, доктори и пр.
  Който не намира кадри и не може да вдигне заплатите нека фалира, не виждам проблем в това.

 • 9
  qlg34550447 avatar :-|
  swa13550174

  Българите ще се върнат, а напускащите ще спрат да напускат, просто искат повече възможности за работа и развитие, средноевропейски заплати, чист въздух, ред, справедливост, справяне с циганската престъпност и групировките, включително да се спре с имотни и пр. измами, кражба на фирми и т.н.

 • 10
  spanopolski avatar :-|
  spanopolski

  " те ни казват, че ще започнат след 9 месеца или година, защото дотогава ще получават социални помощи. Това трябва да спре."

  Явно заплатките, които предлага въпросния са съизмерими с помощите..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход