С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
6 2 фев 2018, 15:20, 23247 прочитания

Новата работа на стария пътен шеф

Лазар Лазаров влезе в борда на две строителни фирми, които са получавали поръчки, администрирани от него

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко

- Бившият директор на пътната агенция Лазар Лазаров влезе в борда на две строителни фирми.

- Двете дружества са спечелили поръчки за десетки милиони, които той е администрирал.

- Казусът показва дупките в антикорупционното законодателство.
Ако на 16 септември 2015 г. сте имали път през Елхово, вероятно сте щели да станете свидетел на съвсем обичайна за родната инфраструктура гледка. Молебен, вино, питка със свещ, рязане на лента, лисване на вода от менче. Местни големци и цял министър в редица. За откриването на обхода на Елхово от София са дошли регионалният министър Лиляна Павлова и председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. До тях е и Божидар Тодоров от фирмата - изпълнител на проекта (на стойност 6 млн. лв.), "Пътинженерингстрой - Т".

Две години по-късно нито Лиляна Павлова е строителен министър, нито Лазар Лазаров - шеф на пътния фонд. Павлова е запратена в специално създаденото за нея министерство по европредседателството, а от миналата седмица Лазар Лазаров отново е в пътното строителство. Не като възложител, а като изпълнител. Бившият директор на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е влязъл в управлението на две пътностроителни фирми от Североизточна България - "Пътперфект-Т" и споменатата "Пътинженерингстрой - Т". За да стане това, са били променени уставите им и съветите на директорите им са били "разширени" с по едно място.
Новият работодател - от ДПС до ГЕРБ

По времето на тройната коалиция фирмите "Пътинженерингстрой - Т" и "Пътперфект-Т", които са собственост на търговищките бизнесмени Григор и Иван Иванови, са по-близки до ДПС, коментира източник на "Капитал". От регистъра за обществените поръчки се вижда, че те са "абонирани" за пътни поръчки в Североизточна България, по които възложители са общини като Хитрино, Крушари, Силистра, Ситово, Главиница, Омуртаг, Търговище, Попово. След идването на власт на ГЕРБ те започват да получават поръчки и на национално ниво.

През последните четири години двете дружества и консорциумите, в които са участвали, са получили обществени поръчки от АПИ за близо 100 млн. лв. Сред тях са проекти като Северната тангента на София и част от автомагистрала "Хемус".


Част от процедурите са били открити или приключени под ръководството на Лазар Лазаров. В неговите правомощия е било назначаването на конкурсните комисии, решенията за отстраняване и класиране на участници и подписването на договор с избрания изпълнител.

Няколко важни поръчки

Пред "Капитал" Лазар Лазаров каза, че е бил поканен в двете фирми около Коледа. Каза, че участието му е "проектно" и е свързано с един от договорите на фирмите - този за автомагистрала "Хемус".В началото на октомври 2016 г. е основан консорциумът "Хемус-16320", в който с равни дялове (33.2%) влизат "Автомагистрали-Черно море", "Пътинженерингстрой-Т" и "Инфра Експерт".

Дружеството е създадено, за да участва в откритата през август същата година със заповед на Лазар Лазаров обществена поръчка за изготвяне на технически проект и строителство на 16.3 км от автомагистрала "Хемус" между Белокопитово и Буховци. До 10 октомври 2016 г., когато е крайният срок, осем кандидата подават документи за участие.

Преди първото заседание на назначената от него комисия Лазаров подава оставка. В крайна сметка са класирани два консорциума, тъй като другите шест са отстранени. Консорциум "Хемус-16320", в който влиза "Пътинженерингстрой-Т", където днес Лазаров работи, печели поръчката с оферта от 119 млн. лв.

Това далеч не е единствената поръчка, в която двете фирми и Лазаров се засичат. През юни и юли 2017 г. двете сключват два договора за реконструкция на пътища (Кубрат - Тутракан и Търговище - Разград) на обща стойност 19.5 млн. лв. с ДДС, финансирани по оперативната програма "Региони в растеж". Изпълнителите са избрани по процедура, започната под ръководството на Лазар Лазаров, като условията са променени на два пъти в движение с негови решения. Така например една седмица преди крайната дата за подаване на офертите срокът е удължен с още шест дни - от 6 на 13 юни (офертата на "Пътперфект-Т" е подадена на втората дата). Преди това са променени условията по лота, в който участва другото дружество - "Пътинженерингстрой-Т", като е намален броят на необходимата техника. Двете дружества са класирани на първо място, защото получават високи оценки на техническите оферти. На 9 ноември 2016 г. Лазар Лазаров издава решение, с което избира "Пътперфект-Т", а месец и половина по-късно наследникът му Дончо Атанасов издава решение, с което избира "Пътинженерингстрой-Т" за изпълнител по другия проект. Договорите са сключени през юни и юли следващата година и съдейки по заложения в тях краен срок, работата по тях трябва да приключи в края на лятото тази година.

Стара, но здрава любов

В края на 2014 г., когато Лазар Лазаров се е завърнал в АПИ (след идването на поредния кабинет "Борисов",) агенцията възлага на "Пътинженерингстрой-Т" поръчката за поддържане на пътищата в Търговишка област, която е с прогнозна стойност 5.7 млн. лв.

По-малка поръчка - за полагане на пътна маркировка в областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра, също е възложена от Лазаров на бъдещия му работодател. Процедурата по нея е открита през ноември 2013 г., когато Лазар Лазаров не е в АПИ, но договорът с избрания консорциум е подписан от него. Изплатени са 399 хил. лв.

Изцяло по времето на Лазар Лазаров в АПИ се развива обаче поръчката за поддръжка на пътищата в Силистренска област. За изпълнител е избрана "Пътперфект-Т", но впоследствие Върховният административен съд отменя процедурата за избор, като констатира нарушения в работата на комисията, назначена от Лазаров. Решението на съда е, че "класирането на участниците и определянето на изпълнител на поръчката е незаконосъобразно". След това Лазаров и фирмата сключват споразумение, с което се разбират, че договорът е прекратен, а АПИ ще изплати 70 хил. лв. за извършени от дружеството ремонтни дейности. Впоследствие дружеството отново е избрано за изпълнител (този път законосъобразно според друг състав на ВАС) и то подписва нов договор с АПИ, по който получава още 320 хил. лв.

През юли 2013 г. АПИ сключва договор с "Пътперфект-Т" за реконструкция на пътя между Коларци и Тервел. Поръчката е открита отново с решение на Лазаров, който на два пъти в движение променя първо дата за отваряне на офертите, а после и прогнозната стойност, която е завишена с близо 2 млн. лв. В крайна сметка "Пътперфект-Т" е избрана за изпълнител и получава по договора 11 млн. лв.

Малко след като е назначен отново за ръководител на пътната агенция, Лазар Лазаров открива процедурата за избор на строител на Северната тангента, която е спечелена от консорциума ХПВС-ССТ (в който "Водстрой 98" държи 40%, "Хидрострой" - 30%, а по 10% имат "Пътстрой Бургас", "Пътни строежи Велико Търново" и "Пътинженерингстрой-Т"), предложил 149 млн. лв. От Лазаров е открита и възложена поръчката за 77.4 млн. лв. за обхода на Габрово, която се изпълнява от консорциум, в който 33% има "Пътинженерингстрой-Т".

Къде е проблемът

Адвокат Николай Янев, който практикува в областта на Compliance и конфликта на интереси, коментира, че прехвърлянето на месторабота от възложител в изпълнител или между два контрагента не означава автоматично конфликт на интереси. "Трябва да се провери всяка отделна процедура - светват ли червени лампи, че нещо не е било наред при провеждането й. Трябва да се изследва внимателно каква е мотивацията на фирмата да го наеме на работа и дали възнагражденията, които той получава на новата работа, съвпадат с обичайните, защото в противен случай може да става дума за подкуп", коментира адвокат Янев с уточнението, че говори по принцип, а не по конкретния казус.

На въпрос на "Капитал" дали не става дума за потенциален конфликт на интереси от АПИ цитираха разпоредбата от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, която забранява на всеки, заемал публична длъжност и участвал в провеждането на процедури за обществени поръчки, в продължение на една година "да участва или да представлява физическо или юридическо лице в такива процедури пред институцията, в която е заемал длъжността". От агенцията припомнят, че Лазаров е освободен на 1 декември 2016 г., което е 13 месеца след като е влязъл в борда на двете фирми, т.е. тази разпоредба на закона не е нарушена.
"Да, познавам фирмите", коментира Лазаров пред "Капитал" и уточни, че хората в бранша са "една шепа" и той е трябвало да "работи нещо". Бившият директор на пътния фонд обясни, че е отклонил други предложения, които засягали проекти, по които той е работил изцяло и още се изпълняват, именно защото би имал конфликт на интереси. От "Пътинженерингстрой - Т" и "Пътперфект-Т" не отговориха на изпратените им въпроси.
Пътният шеф на ГЕРБ

Лазар Лазаров оглавява АПИ през септември 2011 г., когато за министър на строителството е назначена Лиляна Павлова, а от година по-рано е в управителния съвет на агенцията.

Той е освободен от директорския пост през август 2013 г. при правителството на Орешарски, за да се върне начело на агенцията след по-малко от година. В края на ноември 2016 г., когато Борисов създава третия си кабинет, Лазар Лазаров е освободен от поста, а Лиляна Павлова не получава министерско място. Още тогава става ясно, че има напрежение в пътния фонд, което по информация на "Капитал" се дължи както на сблъсък между различните лагери, така и заради предадени материали от европейската служба за борба с измамите (OLAF) за работата на агенцията. Няколко месеца след като напуска поста си, Лазаров е обвинен от прокуратурата в длъжностно престъпление във връзка с договора с "Пътища Пловдив" за строежа на автомагистрала "Марица". От Софийската градска прокуратура коментираха, че разследването по случая е висящо.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Къса ли се ластикът на отношенията между ГЕРБ и ВМРО Къса ли се ластикът на отношенията между ГЕРБ и ВМРО

Прокуратурата задържа и областния лидер на ВМРО в Пловдив Стефан Послийски

28 фев 2020, 1119 прочитания

Служител на държавното "Информационно обслужване" поема тотото 1 Служител на държавното "Информационно обслужване" поема тотото

Двама бивши футболисти и двама данъчни експерти ще са в управителния съвет на дружеството, което получи монопол върху лотариите

28 фев 2020, 2356 прочитания

24 часа 7 дни

28 фев 2020, 18478 прочитания

28 фев 2020, 6259 прочитания

28 фев 2020, 3259 прочитания

28 фев 2020, 3248 прочитания

28 фев 2020, 2539 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Да си върнеш стадион "Спартак" срещу загуби

Общинския съвет на Варна показа, че нищо не може да го спре в желанието му да прави неизгодни сделки

Още от Капитал
Сбогом, Lafka

Очакването на пазара е веригата да заработи като място за продажба на продуктите на държавния тотализатор

Борсовата оферта на Eleven

Анализатори смятат, че ще има интерес към акциите на "Илевън кепитъл", но и посочват някои особености заради специфичната й дейност

Китайските уроци от коронавируса

Заразените намаляват заради твърдата намеса на държавата

Тол-системата: Гафове вместо милиони

Тол-системата ще заработи на 1 март, но до 27 март има "гратисен период" без глоби

Фотограф под прикритие

Мартин Пар показва сатиричния си поглед към туризма с изложбата "Този малък свят"

20 въпроса: Капка Тодорова

От журналистите, които успяват да си изковат име независимо от или въпреки медията, в която работят

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10