Свободното падане на министър Нено Димов

Въпреки твърдението на Нено Димов, че е поканен в правителството като експерт, той има дълга политическа кариера

Свободното падане на министър Нено Димов

Липсата на партийна подкрепа го прави удобен бушон, ако политиката му продължи да предизвиква къси съединения

Велина Господинова
25415 прочитания

Въпреки твърдението на Нено Димов, че е поканен в правителството като експерт, той има дълга политическа кариера

© Николай Дойчинов


Като доктор по физика и математик по образование министърът на околната среда и водите Нено Димов със сигурност е наясно с един от физичните закони, според който телата падат с еднакво ускорение, независимо от теглото си, ако се пренебрегне съпротивлението на въздуха.

Откакто Министерският съвет гласува предложението му за промяна на плана за управление на Националния парк "Пирин", министърът е в положение на "свободно падане". Всяка седмица хиляди природозащитници и граждани в София и други градове протестират срещу това решение, а едно от исканията им е Нено Димов да подаде оставка. В дните преди кабинетът да гласува промяната, министърът на екологията се оказа притиснат и от "своите". Източници от кабинета разказаха, че премиерът Борисов е настоявал първоначално предложеният текст да се ревизира и в него да бъде записано, че на Банско може да се строи само втори лифт. Ден преди гласуването в Министерския съвет обаче двама от съпредседателите на "Обединените патриоти" - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, се срещнали по казуса и взели решено да не се отстъпва от предложения вариант за промяна на плана за "Пирин". Това станало след заплаха от страна на вицепремиера Валери Симеонов, че ако има промяна, той няма да присъства на заседанието на МС, ще оттегли подкрепата си от Нено Димов и ще напусне кабинета.

Изглежда, че казусът с плана за "Пирин" продължава и в самото правителство, защото миналата седмица организациите от неправителствената коалиция "За да остане природа в България" получиха от МС на имейлите си вариант, който предвижда построяването само на още един лифт в Банско. Писмото обаче не е придружено с мотиви, не е ясно и от чие име е изпратено. Пред "Капитал" Димов нито потвърди, нито отрече истинността му. Източници от ГЕРБ обаче твърдят, че то е опит от тяхна страна за компромисно решение на проблема. Обясниха, че няма подател заради напрежението между Борисов и коалиционните му партньори по темата.

Така министърът на екологията се оказа в конфликт на лоялността: към премиера Борисов, от една страна, и от друга - към "Обединените патриоти", тъй като беше предложен за поста от вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Засега изглежда, че е направил избора си, което личи и по поведението му - напоследък, когато идва в парламента за разлика от преди не посещава стаята на парламентарната група на ГЕРБ, а влиза само в тази на националистите. Още при издигането му за министър за Димов се говореше като за човека, на когото се разчита да прокара няколко проточили се през годините спорни решения, едното от които именно за Банско. Още повече че позициите на Красимир Каракачанов по казуса развитието са сходни с тези на концесионера на ски зоната - "Юлен", и са известни още от времето, когато кмет на града два мандата беше Александър Краваров от ВМРО, сега общински съветник.

Преди това имаше още една кризисна ситуация около министъра - три месеца от началото на мандата му Съдът на ЕС в Люксембург постанови осъдително решение по дело на ЕК срещу България заради строителството на ветропарк и голф игрище в защитената зона "Калиакра". Издадената от него заповед за спиране на всякакви дейности в зоната на "Натура 2000" предизвика протести на собствениците на земи в местността. "Без тази заповед преминавахме към наказателна фаза - еднократна санкция от няколко милиона евро плюс ежедневна санкция от 20 000 евро", обясни Димов. Недоволството беше временно потушено с обещанието, че заповедта ще действа, докато се приеме планът за управление на защитената зона, но и той не обещава безоблачно за министъра разрешение.

В обувките на Тръмп

Преди да поеме поста, Димов стана известен с тезата си, че глобалното затопляне не съществува и е манипулация. Видеото с твърденията му от 2015 г. може да се гледа в youtube. Според министъра на екологията няма доказателства, че човешката дейност е свързана с климатичните промени, а топенето на ледниците няма да доведе до повишаване на морското равнище. "Глобалното затопляне е манипулация и бизнес за 500 млрд. евро", казва Димов, който е и автор на книгата "Околната среда - от енвиронментализма до свободата". В синопсиса й пише, че нейната цел е "да oбocнoвe нeoбxoдимocтта oт вce пo-cepиoзнo oгpаничаванe на poлята на дъpжавата кактo в упpавлeниeтo на oкoлната cpeда, така и в пo-шиpoк план".

Заради тези му виждания на Нено Димов му се наложи да отговаря на най-много въпроси от евродепутати миналата седмица в Брюксел при представянето на приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС в различните области. Представителят на либералите Гербен Ян-Гербранди изрази притесненията си как Димов ще насочва дебата по въпрос, в който не вярва, а негов колега посочи съвпадащите тези на българския министър и на президента на САЩ Доналд Тръмп. "За да избегна спекулации и въпроси по темата, искам да подчертая, че за климатичните промени има политически консенсус. Като председател България ще работи по постигнатия консенсус", каза Димов, без да отговори по същество.

Имаше въпрос и дали промяната на плана за "Пирин" не нарушава европейското законодателство. "Задавате ми въпрос, свързан с националната политика и без връзка с председателството на ЕС", отговори по странен начин Димов, но все пак увери, че "няма нарушение на законите".

Реакцията на европарламента привлече вниманието и на чужди медии. "Един "климатичен скептик" току-що оглави екополитиката на ЕС", написа британският "Индипендънт", а списание "Форбс" го представи като "неприкрит симпатизант на Доналд Тръмп".

Другата теза на министъра, която предизвика гневни реакции в България, е свързана с чистотата на въздуха в София. На фона на данните, че фините прахови частици във въздуха в столицата ежедневно надвишават неколкократно допустимите норми, Димов твърди, че въздухът в столицата сега е по-чист от времето, когато работеше металургичният комбинат "Кремиковци".

Номерът с експерта

В различни интервюта след избора му за министър Нено Димов казва, че е предложен за поста не като политик, а заради експертните му качества. "Минах през целия ешелон в Министерството на околната среда от 1997 до 2001 г. Започнах като младши експерт в Агенцията за околна среда, след това бях главен секретар и зам.-министър. Участвах в екипа, който изгради съвременната административна и законова база, за да се развива МОСВ и изобщо политиката по околна среда.

Докторската ми работа е в сферата на замърсяването на въздуха", посочва в едно от тях. Димов обаче може да се похвали с богата политическа кариера, свързана с различни политически сили. Той е бивш зам.-министър на екологията от правителството на Иван Костов и член на СДС от времето, когато бившият премиер беше лидер на синята партия. Впоследствие стана един от учредителите на ДСБ и член на ръководството й. През 2005 - 2009 г. беше и депутат от партията, разривът с която започна, след като на първите избори за Европейски парламент през 2007 г. се яви самостоятелно и не успя да излъчи евродепутат, а Иван Костов и цялото ръководство подадоха оставка. Димов се кандидатира за председател, но заради изказването му, че е необходима "промяна в стила на управление на партията", насочено срещу Иван Костов, беше освиркан от делегатите и не влезе в новото ръководство.

След недоброто представяне на местните избори същата година Димов обяви проекта ДСБ за изчерпан, а две години по-късно заедно с оформилото се анти-Костов крило в партията около психиатъра д-р Николай Михайлов напусна парламентарната й група. "ДСБ е по-вредна от обръчите на Ахмед Доган", обяви тогава Димов.

Политическо номадство

През 2012 г. Димов потърси политическа реализация в новосъздадената партия на Меглена Кунева ДБГ. Престоят му обаче беше кратък - оттегли се и оттам, след като не намери място в листите на Реформаторския блок на изборите през 2014 г. От този период обаче са острите му нападки към управлението на Бойко Борисов през първия му мандат. "Коренът на злото е в мутренското управление на страната, в използването на репресивния апарат за кражба на бизнес, за фалиране на конкуренти. Управлението започна с рекет към фирмите, работещи по държавни поръчки, завършва със скандал за незаконно подслушване... В страната на Борисов не можеше да си предприемач, ако не знаеш телефона на Бойко Борисов", казва през 2013 г.

Малко след като напусна ДБГ, Димов стана един от основателите и впоследствие шеф на Института за дясна политика - заедно със сегашния зам.-министър на образованието Петър Николов и депутата от ГЕРБ Тома Биков, с които заедно първо беше в ДСБ, а след това и в партията на Кунева. Тогава целта на сдружението беше да бъде посредник в отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок. В предишния мандат на ГЕРБ той получи и друг бонус - влезе в борда на държавната "Национална компания индустриални зони" ЕАД и беше в него до избора му за министър. Димов има и частен бизнес, той е съсобственик в основаната през 1996 г. "Искабул" АД за производството на печки за камини, основно за износ.

През май 2017, вече като министър в третия кабинет на Борисов, попитан дали можем да сме сигурни, че днес не живеем в мутренска държава, той отговори: "Това е въпрос на вътрешното усещане или на съдебни процедури. Вътрешното усещане, което имам, е - да, мога да кажа, че днес не живеем в такава държава."

Патриот е

Малко известно е, че от ГЕРБ предлагаха на Димов да влезе в листите им на последните избори. Той обаче предпочел да се откаже от депутатското място заради участие в изпълнителната власт, за което получил гаранции от "Обединените патриоти", разказват депутати от коалицията. Малко след като зае поста на екоминистър, Димов обясни политическото си номадство с "израстването на политическия процес" в дясното политическо пространство.

В средите на националистите изтъкват и още една причина Димов да бъде предложен за министър от тяхната квота - политиката им да привличат лица от автентичната десница. Освен Димов такова лице е и зам.-министърът на образованието Петър Николов. Идеята е "Обединени патриоти" от националистическо да станат консервативно дясно обединение, в което да влязат и СДС, както и бившият министър от ДСБ във втория кабинет на Борисов Петър Москов.

Димов начело на МОСВ има и друго предимство. Липсата на партийна подкрепа го прави удобен бушон, ако политиката му продължи да предизвиква къси съединения в третата власт на Борисов.

Като доктор по физика и математик по образование министърът на околната среда и водите Нено Димов със сигурност е наясно с един от физичните закони, според който телата падат с еднакво ускорение, независимо от теглото си, ако се пренебрегне съпротивлението на въздуха.

Откакто Министерският съвет гласува предложението му за промяна на плана за управление на Националния парк "Пирин", министърът е в положение на "свободно падане". Всяка седмица хиляди природозащитници и граждани в София и други градове протестират срещу това решение, а едно от исканията им е Нено Димов да подаде оставка. В дните преди кабинетът да гласува промяната, министърът на екологията се оказа притиснат и от "своите". Източници от кабинета разказаха, че премиерът Борисов е настоявал първоначално предложеният текст да се ревизира и в него да бъде записано, че на Банско може да се строи само втори лифт. Ден преди гласуването в Министерския съвет обаче двама от съпредседателите на "Обединените патриоти" - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, се срещнали по казуса и взели решено да не се отстъпва от предложения вариант за промяна на плана за "Пирин". Това станало след заплаха от страна на вицепремиера Валери Симеонов, че ако има промяна, той няма да присъства на заседанието на МС, ще оттегли подкрепата си от Нено Димов и ще напусне кабинета.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  mul1426175987394222 avatar :-|
  Milen Stefanov

  Противен тип имайки предвид биографията поведението и думите му. Предлага да замърсяваме смело природата, а е министър на Екологията !?!

 • 2
  orchis avatar :-|
  orchis

  Бушон, който най-вероятно ще изгори скоро. Това не прави цялата ситуация около Пирин по-малко отвратителна. Димов някак много добре се вписва - посредствен, безпринципен и абсолютен лъжец.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D


  Т.н. патриоти не придобиха отчетлива политическа физиономия и няма как да я добият, събирайки отпадъци от славните сини времена. Патриотизмът вирее в друга историческа обстановка. Сегашните са просто прости ксенофоби.
  За да се легитимират като нещо повече от насилници над бабички туркини, "патриотите" скоростно започнаха да се доукрасяват с третокласни синкави ренегати, та белким прихванат нещо от старата им слава.
  Всуе - празната лейка винаги кънти на кухо, каквото и снимка да лепнеш на ламарината й...

  А Димов? Димов е еманация на всеядния човек без знаме. На конюктурния политически скакалец. И при положение, че такъв екземпляр е консенсусен вариант за министър в задъхващото се за различими лица правителство Б ІІІ, то значи, че дъното е близо.
  Нено по навик скочи в каруцата с куция кон. Публичният финал на политкариерата му ще бъде между Сцилата и Харибдата на отношенията ОП - герб. С Димов ще си избършат ръцете при първа възможност. Не че му съчувствам

 • 4
  rudeboy avatar :-|
  Antonio

  Щетите които тоя тип нанася на България със разбиранията си за политика, са огромни и дълго ще отекват в бъдещето.
  Странно защо си е въобразил, че с назначаването му на този пост е в правото си да изменя едностранно всички постигнати до сега договорни отношения на България с европейските институции и ЮНЕСКО! Това, че по стечение на обстоятелствата, 6 месеца ще председателства Европейския парламент по въпросите за екологията, му е изградило едно самочувствие, че не трябва да оправдава своите действия и решения и може да игнорира официално отправени запитвания към него.
  Удобно използваното, че всичко е според българското законодателство, може да минава на местна почва, но в Европа звучи като “Оправете си вашето законодателство, тук всичко е точно” и то от държавата с най-висока корупция, липса на човешки права, свободни медии и върховенство на закона.
  Подобна е и комуникацията и игнорирането на решения на ЮНЕСКО. Поведението в отношенията е като към администрация която само трябва да впише направените постфактум промени. Някаква досадна институция пречеща на бизнеса, която трябва да се заобиколи. Липсва елементарно осъзнаване, че именно обявения от ЮНЕСКО статут е това което популяризира Пирин пред света и води туристи, а не “уникалните” условия за ски които предлага Георгиу.
  Димов е само на крачка от титлата Национален предател, която народния фолклор ще увековечи и след векове хората ще използват за обида и предателство.

 • 5
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean

  Защо наричат тези промени за Банско проблемни, проточили се решения. Открай време трябва да се реши въпроса, да се строят лифтове , не един. Викащите (финансирани от чужди интереси), ще повикат и ще утихнат. То няма какво да се прави. Ако наистина в Давос има лифтове на всеки баир, какъв е проблема и у нас да има още един.
  А вярна е позицията, че екологията е бизнес, с който се извиват ръцете и наистина е бизнес за милиарди.
  Спомняте ли си за собствениците на соларните панели от преди 8-10 години, как законово си уредиха да вземат по 80 стотинки на киловатчас, докато цената на крайния клиент беше под 20 стотинки. Така народа ги субсидира и до днес, защото са много екологични.
  Лошото е , че и с водата тръгва тази далавера - вдигаме цената на водата, щото така трябва, много пари инвестираме в мрежата, а то водата в голямата си част идва от небето. Нужни са малки разходи да дойде до домовете на хората.
  А знаете ли какви акцизи има в горивата /половината от цената на колонката/?
  Прав е тръмп да се оттегли от тия измислени споразумения, които в крайна сметка товарят хората и икономиката.
  От своя страна всеки ще пази природата - няма да изхвърля боклуци, и други разни отпадъци. Фирмите ще поставят очистващи инсталации - кой при водите, кой за въздуха, според своето прозиводство.

 • 6
  vaskoangelov avatar :-|
  vaskoangelov

  До коментар [#5] от "coffee.bean":

  Ти виж една снимка на Давос, който се намира на 1500м надморска височина. Огледай мащаба, огледай селцето, погледни къде точно са тия десетки лифтове.
  Разпитай дали хълмовете до него са в национален парк. Поинтересеувай се малко.

  Пък после говори глупости

 • 7
  dito avatar :-|
  dito

  Да помахаме на Нено: днес, 12:00 Тех парк София - https://www.facebook.com/events/142141283149790/

 • 8
  butterbrot avatar :-|
  Yomega

  До коментар [#5] от "coffee.bean":

  водата като пада от небето как аджеба после се качва до осмия етаж на панелката ти? :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход