Мнения Daily: Колко висока е инфлацията при приемането на еврото
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily: Колко висока е инфлацията при приемането на еврото

Мнения Daily: Колко висока е инфлацията при приемането на еврото

И още: Внезапно и задружно оглупяхме; Изборът е ясен: реформи или оставаме извън кръга на доверие в ЕС

9469 прочитания

© Kai Pfaffenbach


Колко висока е инфлацията при приемането на еврото

Десислава Николова за седмичния бюлетин на ИПИ

Именно защото е невъзможно с просто око да се прецени каква част от динамиката на цените в съответния месец се дължи на прехода към евро, различни институции се опитват да оценят тези ефекти, обикновено с помощта на статистически и иконометрични техники. Така например в анализ от 2009 г. Европейската централна банка заключава, че общата инфлация до голяма степен не се влияе от приемането на еврото.

Най-големият проинфлационен ефект от прехода към еврото се отчита във Финландия (0.27 процентни пункта), а най-малкият – в Италия (0.004 пр. пункта), като в няколко страни (напр. Португалия) не се отчита никакъв ефект. Все пак ЕЦБ отбелязва, че за някои продуктови групи цените нарастват чувствително след преминаване към еврото, като тези групи са основно в сектора на услугите (ресторанти и барове, забавления, фризьорски услуги, почистване и ремонт и т.н.).

В изследване на ОИСР за Словакия, която в таблицата по-горе е сред страните с по-висока месечна и годишна инфлация (от тази в предходните 12 месеца), изчисленият инфлационен ефект от преминаване към еврото е от порядъка на 0.2 пр. пункта. Това изследване също потвърждава по-силния инфлационен ефект върху гореизброените сектори на услугите. Интересни са и разбивките на ефекта според вида на домакинството и статута на индивидите на пазара на труда. Например домакинствата с деца и тези с по-високо квалифицирана заетост (т.е. неизпълняващи ръчна работа) ще усетят по-силно инфлационните ефекти от преминаването към еврото за разлика от пенсионерите и безработните или пък хората, които живеят сами.

Евростат, ЕЦБ и други също изчисляват ефекта върху инфлацията от присъединяването към еврозоната за наскоро присъединилите се страни – Естония, Литва и др. Така например в анализа за Литва се доказва статистически значим ефект от преминаването към евро върху месечната инфлация в Литва през януари 2015, но този ефект е между 0.04 пр. пункта и 0.11 пр. пункта. Т.е., ако Литва не беше приела еврото тогава, месечната промяна в цените щеше да е от -1.31% до -1.38% вместо отчетените -1.27%. Дори и от този пример виждаме, че става въпрос за изключително малък ефект. За Словения изчисленият ефект от прехода към еврото върху годишната инфлация също е много нисък - 0.24 пр. пункта и съответно 0.3 пр. пункта според различните институции, които са правили сметките.

Ако трябва да обобщим, страховете от висока инфлация при приемане на еврото са силно преувеличени. Тези притеснения се споделят от населението в повечето страни, на които предстои преминаване към общата валута, но в крайна сметка не се сбъдват. Проинфлационният ефект, ако въобще го има, е в рамките на първия или втория знак след десетичната запетая, като по изследванията, които прегледахме, не надхвърля 0.3 пр. пункта. Т.е. дори и в най-лошия случай инфлацията се "напомпва" с много под един процент. Все пак трябва да се има предвид, че повечето изследвания показват относително по-силен инфлационен ефект върху някои услуги (лични услуги, заведения, битови услуги и др. под.), което съответно означава, че домакинствата и индивидите, които ползват тези услуги в по-голяма степен, ще са по-засегнати.

Като цяло обаче голямата положителна разлика между очакваната инфлация във връзка с еврото и отчетената след това се наблюдава повсеместно. Явно гражданите на България не са изключение, колкото и ирационални да са тези притеснения. Предвид това, че страховете от инфлация са сред силните фактори, подклаждащи настроенията срещу еврото в повечето страни обаче, е много важни тези страхове да се атакуват и оборват с данни и анализи в момента, в който страната поеме ясен политически курс към общата валута.

Внезапно и задружно оглупяхме

Веселина Седларска за "Редута"

Не бяхме ли втората по интелигентност нация в света, как така успяхме внезапно и задружно да оглупеем, че и да озвереем?

Еничари ходят, мамо, от село на село. И, ходейки така, стигнали до Стара Загора, където връчили на децата едни анкетни карти, в които ги питали за недопустими неща, например дали носят суичъри, поли и панталони и в какви тоалетни предпочитат да пишкат. Денят ми започна с това плашило (д-р Николай Михайлов по "Бългериа он еър" посочи Стара Загора като първи видим пример на невидимата опасност, надвиснала над българския народ), завърши със същото плашило с въпрос на Поли Златарева в "Още от деня", а през останалото време бе запълнен с ужаса на родители, че в Стара Загора е започнало превръщането на децата в джендъри.

Неотдавна се състоя премиерата на филма на Адела Пеева "Да живее България". По-голямата част от него беше заснета в Стара Загора. Там 14-годишен ученик обясни, че ромите нямат право да празнуват Трети март, защото не са българи. Съучениците му кимаха утвърдително, а в очите им имаше страх, че ако не се съгласят с него, чака ги тормоз. Строени във факелно шествие, ученици крещяха "Свободен! Социален! Национален!". Друг ученик обясняваше, че евреите трябва да бъдат преследвани, защото иначе пускали корени. Показана бе фейсбук страницата му, в която имаше снимки на Хитлер, както и снимка на пещ в концлагер, от която виси човешка ръка. "Е, да, ама еврейска", каза ученикът. Баща му обяви, че се гордее с него, играел в театрална група. Шеф в театъра похвали "тези" момчета. Учителки определиха момчето с нацистките схващания за ромите като надраснал съучениците си.

Някой да се притесни от този филм? Някой да се разтревожи, че е започнал процес, който най-много напомня фашизъм? Макар тогава да ставаше дума за лица, които видяхме, думи, които чухме, а не както сега за анкетна карта, която никой не е виждал.

Как да не ти се прииска да видиш такава опасна анкетна карта? Попитах образователното министерство защо са я скрили, защо са я свалили от сайта си. Казаха, че не са я сваляли, защото никога не е била на сайта им. Попитах ги защо я попълват деца. Казаха, че анкетата се попълва от учител или директор, не от ученици. Поисках анкетната карта. Дадоха ми я.

Конкурсът "Училище без насилие и стереотипи, определени от пола" се провежда, оказа се, пета година. Анкетната карта за участие в него е съставена от два раздела. Първи: Равнопоставеност (на ученици, учители и родители) в образователния процес и в извънкласните дейности. Колкото и да е досадно, ще изброя въпросите от анкетата. Училището има ли разписана цялостна политика за осигуряване на равнопоставеност, защита от дискриминация и толерантност към различията? Какви проблеми и теми, свързани с равнопоставеността в училищна среда, са били част от квалификацията на учителите през последните 5 г. и в какви обучения са били покрити? Участва ли училището в проекти и програми, свързани с равнопоставеност, недискриминация, толерантност към различията, глобално образование? Училището включва ли родителите в дейности и инициативи, свързани с темата за равнопоставеността. Втората част от анкетата се нарича "Липса на насилие", а там въпросите са: Училището има ли разписана действаща система за превенция и намеса при насилие и тормоз, включително насилие, основано на пола, и сексуален тормоз, с която да са запознати всички ученици, учители и родители? Училището има ли механизъм за реакция при прояви на дискриминация и изключване по различни признаци, включително на основата на пола? Училището има ли специалисти, които са обучени да правят оценка на училищната среда във връзка с насилието и тормоза между децата? Училището разполага ли със специалист (психолог, педагогически съветник или друг специалист), който е пряко ангажиран с разрешаване на конфликти между децата? Училището включва ли родителите в училищни дейности и инициативи, свързани с превенция на насилието и тормоза между децата?

Фотограф: Анелия Николова

Това е "страховитата, подмолната" анкетна карта – не открих в нея въпроси нито за облекло, нито за тоалетни, нито за трети пол, нито каквото и да било по-опасно от наистина опасните неща, които се случват в училище и които понякога завършват със смърт на дете. Всички знаем такива случаи на агресия.

Всички знаем, че сутеньорите набират работничките си още в училищните дворове. Всички знаем, че всяко училище си има дилър. Но това като че ли не ни притеснява толкова, колкото една безобидна анкетна карта, която се попълва от училища, решили да участват в конкурса на фондация "Джендър". Ето я причината, фондацията се казва "Джендър". Колко души в България знаят какво е джендър?

Не мога да го кажа по-кратко – джендър е социалната дефиниция на мъжа и жената. Жената е слабият пол, жените са по-емоционални, жената трябва да стои в кухнята и да готви – това са джендър стереотипи. Стереотипи, основани на пола. Мъжът не бива да плаче, мъжът е отговорен за финансовата издръжка на семейство и т.н. са също стереотипни джендър дефиниции. Когато е прието за една и съща работа жените да получават по-малко – това е джендър проблем. Когато в една болница отказват на мъж да работи на онази позиция, която наричаме медицинска сестра – това също е джендър проблем.

Световната здравна организация дава на джендър следното определение: социално конструираните характеристики на мъжа и жената. И пояснява: "Хората се раждат като мъже или жени и са възпитавани в съответните норми на поведение – включително как трябва да общуват с хората от същия или противоположния пол в домакинството, общността и на работното място."

Нещо от това да ви изглежда притеснително? В документите на ЕС нещата са още по-прости и ясни – там джендър се употребява единствено в контекста на равнопоставеност на половете, жените са равни на мъжете по права.

Какво обаче е джендърът в кошмарите на хора, които чуха тази дума за първи път покрай Истанбулската конвенция? Това е чудовище с неустановен пол, ни жена, ни мъж, а може би и двете или пък нещо трето, което е насила съшито като чудовището на Франкенщайн от частите на нещо, което се нарича джендър идеология и което Европа насочва към нас, за да унищожи българския род. Внезапно и колективно много хора започнаха да вярват, че целта на Европа е полът на децата да не се определя при раждането, а те сами да си го избират, като пораснат. Даден беше пример от Англия, в който родители не записали пола на детето – е, в Англия също има луди хора.

Какво да кажа, за да не прозвучи обидно? Не бяхме ли втората по интелигентност нация в света, как така успяхме внезапно и задружно да оглупеем, че и да озвереем?

Гледам всеки човек, който се хваща на лъжата, че някой може да влезе в детските градини, в училищата и да направи децата различни от това, което природата вече е направила. Гледам страховете, че децата са застрашени, защото някой е решил да прави от тях обратното на това, което те са. И се чудя каква може да е причината. Не е една, две са възможните причини за подобно оглупяване – или невежество, или изгода.

Или сме глупави, или някой получава пари, за да ни прави глупави? За да се уверите в първата част на това изречение, напишете в търсачката "Истанбулска конвенция" и прочетете страхотиите, на които ни обричала тя, изразени от загрижени българи. За да се уверите във втората част, напишете в търсачката "Стамбульская конвенция" – ще намерите оригиналите на същите страхотии, които кресливите представят за свои лични тревоги. Не, битката не е за децата. Децата ще си бъдат такива, каквито са родени, и трябва да си много невеж, за да не го знаеш. Битката е за територията ни.

Изборът е ясен: реформи или оставаме извън кръга на доверие в ЕС

Позиция на Христо Иванов във фейсбук профила му

На форум в Брюксел, платен от фондация "Ханс Зайдел", Борисов се е скарал на домакините си, че още не сме приети в Шенген:

"Просто не е справедливо. Не е справедливо да си измисляте някакви мотиви, които ги няма. И все по-трудно става да си ги измисляте, защото и (евро)комисията, и (евро)парламентът проверяваха границата и се оказва, че България най-добре я пази, но продължавате да си измисляте. Обидно е за нас. Ние си изпълняваме ангажиментите."

Същевременно в ГЕРБ считат за дадено, че до юли "ще получим чакалня за еврозоната" и това ще се превърне в кулминация на "успешното ни европредседателство". Юнкер бил обещал (sealed with a kiss), експертите от ЕК кимали многозначително, от ЕНП дуели бузи в сюблимна увереност... Пък и нали и за там сме изпълнили формалните критерии! Разбира се - става дума единствено за чакалнята, а не за качване на влака и при положение че самата гара подлежи на ремонт или преместване.

И дори и по отношение на чакалнята от столиците и институциите, в които всъщност се вземат тези решения, идват съвсем други сигнали:

"ФАЦ цитира зам.-председателя на парламентарната фракция на ХДС/ХСС Ралф Бринкхаус, който е скептичен по отношение на това дали България изпълнява политическите предпоставки за скорошно присъединяване към еврозоната. ...По думите на зам.-председателя на фракцията на свободните демократи Михаел Тойрер на хартия данните от България правят добро впечатление. Загриженост обаче будели съобщенията за наличието на корупция."

И по отношение на Шенген, и по отношение на еврозоната става дума за едно - корупция. Защото, макар оня ден Горанов арогантно да обясни, че "корупцията е вестникарско внушение", а вчера Борисов обвини ЕС, че "си [я] измисля", тя продължава да бъде основен фактор в отношението към нас. И докато не сме в състояние да убедим общественото мнение (вкл. вестниците, ама не Пеевските) и службите в съответните държави, никой няма да си заложи политическото бъдеще, за да "пусне" Борисов.

Фотограф: Цветелина Белутова

Светът се променя с огромна скорост и - ако иска да оцелее като значим фактор - ЕС трябва да премине на нов етап на консолидация. Две са предизвикателствата - драматично променената среда за сигурност около ЕС и драматично променящата се логика на икономическа конкуренция. САЩ се изтеглят от ролята си на гарант на международния ред, основан на мултилатералност и норми, връща се геополитиката. И изведнъж всичко се превръща в оръжие - информация, технологии, икономическо влияние. Ако до вчера международната политика изглеждаше продължение на пазара с други средства, днес тя отново е война с всички средства. Изведнъж държавността (национална или квазиимперска) отново е в играта и здравината на институциите се превръща в основен фактор за сигурност и доверие. А корупцията е точно обратното - развала на институциите.

Когато най-сетне в Берлин и Париж се заемат да реализират тази консолидация на ЕС, тя ще бъде основана на еврозоната, надградена с обща сигурност, чието териториално измерение е Шенген. Повече от всякога ЕС ще трябва да се превърне в кръг на доверие за обща защита. Подобен кръг с участието на една България с разложени институции и управленска класа, затънала в зависимости към Москва и Анкара, е очевидно невъзможен.

Изборът е ясен: или правим реални, дълбоки реформи, или оставаме - по един или друг начин - извън кръга на доверие. Управляващите, а и т.нар. опозиция в лицето на БСП и ДПС (останалите са аватари) са по природа неспособни да изчистят държавата и да оздравят институциите. По простата причина, че са нищо повече от еманация на корупцията. Всеки ден, в който тези хора продължават да яхат държавата, е ден на свличане към геополитическата периферия. Атентат срещу историческото бъдеще на България.

Уморените "троянски коне в добрия смисъл на думата" ги убиват, нали?

Колко висока е инфлацията при приемането на еврото

Десислава Николова за седмичния бюлетин на ИПИ


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  "Европейската централна банка заключава, че общата инфлация до голяма степен не се влияе от приемането на еврото."

  Вероятно е така, следва да се разкаже обаче какво се случва при въвеждането на еврото като разплащателно средство. Класически пример е Германия, където съотношението марка-евро беше 2:1. Всчики цени в Германия запазиха цифровите си изражения, но вече във евро. Индексация на заплатите нямаше. Тоест в рамките на 24 часа за обикновения потребител всичко стана два пъти по-скъпо, а спестяванията загубиха половината от реалната си стойност. Ако някой се съмнява, че нещо различно ще се случи в България при въвеждане на еврото - добре е да отиде при психиатър на преглед. Левът е точно в същото съотношение към еврото 2:1, налице са всички предпоставки за гладък и необратим преход към масово обедняване на 80 процента от населението.

 • 2
  knickolova avatar :-|
  knickolova

  Ясно е, че решението за преход към еврото е вече взето. Сега въпросът е кога ще се случи.
  Затова от девет кладенеца вода вадят, но думичка не обелват за референдум по въпроса.
  Я, да не сме Швейцария.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Крайно време е да приемем Еврото. Статистическите данни казват всичко.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "knickolova":

  В страните от източния блок, приели Еврото преди броени години, цялата инфлация е в рамките на 1-3%. Ако приемем, че Евростат лъже, трябва да сложим лимит на лъжите им - 3%.

  Еднакви цени при обмен 2 към 1 е чисто 100% инфлация. При 100% инфлация, следват революции и гилотини. Когато разполагаш с реални факти, вместо изрезки от вестници, разпространи ги да ги видим.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK