Защо законите на БСП не могат да заменят Истанбулската конвенция

Предложенията по същество са кризисен пиар с методите на хибридната пропаганда

През последните седмици Корнелия Нинова влезе в противоречие не само с ПЕС, откъдето я обвиниха, че едно е говорила извън страната за Истанбулската конвенция, съвсем друго послание направи тук. Освен това партийни организации на БСП - жени, са организирали специални форуми в подкрепа на конвенцията през есента на м.г. и са възложили на леви депутати активно да настояват за ратификацията й, което те са приели присърце.
През последните седмици Корнелия Нинова влезе в противоречие не само с ПЕС, откъдето я обвиниха, че едно е говорила извън страната за Истанбулската конвенция, съвсем друго послание направи тук. Освен това партийни организации на БСП - жени, са организирали специални форуми в подкрепа на конвенцията през есента на м.г. и са възложили на леви депутати активно да настояват за ратификацията й, което те са приели присърце.
През последните седмици Корнелия Нинова влезе в противоречие не само с ПЕС, откъдето я обвиниха, че едно е говорила извън страната за Истанбулската конвенция, съвсем друго послание направи тук. Освен това партийни организации на БСП - жени, са организирали специални форуми в подкрепа на конвенцията през есента на м.г. и са възложили на леви депутати активно да настояват за ратификацията й, което те са приели присърце.    ©  Анелия Николова
През последните седмици Корнелия Нинова влезе в противоречие не само с ПЕС, откъдето я обвиниха, че едно е говорила извън страната за Истанбулската конвенция, съвсем друго послание направи тук. Освен това партийни организации на БСП - жени, са организирали специални форуми в подкрепа на конвенцията през есента на м.г. и са възложили на леви депутати активно да настояват за ратификацията й, което те са приели присърце.    ©  Анелия Николова
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За да опровергае критиките към кампанията си срещу Истанбулската конвенция, БСП обяви акция по внасяне на законопроекти, които според социалистите щели да въплътят хубавото от конвенцията в българската действителност, без да се налага тя да бъде ратифицирана. Левите продължават да се надпреварват по популизъм с другите играчи на терена, като призовават останалите политически сили да приемат бързо техните закони, за да докажели, че са срещу насилието над жени.

Само че опитът на БСП да се отчете по темата с няколко написани на коляно законопроекта допълнително я профанизира. Истанбулската конвенция не е просто рецептурник за промени в закона, тя е цялостна рамка за дългосрочни политики и мерки зазащита и помощ на жертвите на насилие. Държавите, които я ратифицират, се задължават да предприемат цяла палитра от действия – законодателни, административни, организационни, просветителски и др., с които да идентифицират видовете насилие срещу жени, да създадат система от мерки за превенция и за закрила, ред специализирани услуги, безплатна правна помощ, процедурни гаранции за ефективно и бързо разследване и за съдебните производства по граждански и наказателни дела, да обучат администрацията и правоохранителните органи в тази материя, да създадат програми в училищата за равенство на пола и др. Специално се акцентира и на ангажимента страните да изготвят статистика за случаите на насилие, да изследват причините и последиците, като цялата информация да бъде публична и да служи за основа на предприети политики.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  potrebitel3 avatar :-|
  potrebitel3
  • - 5
  • + 6

  В крайна сметка нещата се правят по приоритети.

  От 2012 насам НПО-та правят всячески се опитват да влязат в училищата и семествата и да си осигурят клиенти. С нарастването на броя на психолозите (ФИЛОСОФСКИ ФАКУЛТЕТ СУ и т.п.) става все по модерно (НОВ СТЕРЕОТИП ? ) че във всяко училище трябва да иума психолог и това било голям проблем.

  Педагогът като професия окончателно отпада.

  Вождовете са психолози, а първи подвластници - "социални" педагози - лица доставящи клиенти на психолози, с което най-често се изчерпва дейността им (когато говорим за деца в ученическа възраст)

  Светкавичния достъп до медийте които този вид НПО и близостта с политически фигури осигуряват мощна пропаганда на този вид дейност, макар и семейсвото и училището да имат нужда от други неща.

  Най-отазад е швейцарската машина за дарения ОУК или както се чете.

  Извратеното тълкуване на висшия интерес на детето (подобно на висшата арийска раса) прокарва нездрав интерес на частни лица към децата и те всякески злоупотребявайли с дереджето на българския учител и родител се самообявяват за обучители и експерти по работата с деца.

  Всяко НПО е вещо по всякакви проблеми, но отговорността все пак се носи никой от тях никога! Те помагат, командват, овластяват и получават пари. Те не носят отговорност.

  Истанбулската конвенция не е за насилието. Тя е за нуждите на групи хора, обявили се за "най" на доставка на клиенти от държавата до живот. Зад тях стоят други интереси. Анонимните икономически интереси няма да се обявят никога.

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 5
  • + 13

  Да твърдиш многословно, че Истанбулската ще реши като с вълшебна пръчка описаните проблеми е също толкова глупаво, колкото да чакаш и Хари Потър с пръчката да се появи иззад ъгъла...

  Истанбулската може и да изглежда приличен документ, но само ако се правим, че не виждаме подпъхваната отдолу джендър идеология (тя какво отношение има към насилието над жени?), гаврата със здравия разум и безконтролния мониторингов механизъм, който я завършва.

  Някои от Капитал упорито продължават силово да налагат вярата си, че Истанбулската крие някаква свръхестествена сила, която изцяло и вкупом ще въздаде право и справедливост. В съседна Турция, която ратифицира конвенцията почти на учредителната конференция през 2011 г, нищо такова не се е случило. Домашното насилие не само не е изчезнало - напротив, случаите на самоубийствата сред малтретирани жени са нараснали - по памет 570 за шестте години оттогава, ражданията от 14-годишни омъжени момичета са постоянна величина с тенденция нагоре.

  Налагането на Истанбулската с доводи като на авторката: "Конвенцията предлага редица процесуални мерки, които да гарантират бързо и ефективно разследване и съдебно производство" е обида за здравия разум. За да станат факт тези мерки, трябва да се променят закони, кодекси, наредби, правилници, да се приемат нови. В парламентарна република това става по един единствен начин: чрез законодателна инициатива и приемането на законопроекта от НС на две четения. Това е. Друг механизъм няма. Сигурно много дразни, че след две години пасуване от страна на две гербави правителства, инициативата иззеха социалистите, но това е работата на опозицията - да показва всячески, че правителството не се справя. И то широко го демонстрира.

  За да има яснота какви задължения поема държавата с присъединяването си към международен договор, съществува изискването в Закона за нормативните актове, когато се внася за обсъждане в МС международен договор, той да е съпътстван от доклад, в който да се описват подробно: необходимостта от това действие, финансовите разходи, които го съпровождат, законите, които ще се наложи да се променят, сроковете и отговорните за промените министри. Неспособността на двете правосъдни министри Захариева (2015-2017) и Цачева пролича именно в отсъствието на такъв документ.
  Ако двете дами си бяха свършили работата, сега нямаше някакви чиновнички по медиите да ни занимават със заклинания. Ратифициране на конвенцията насляпо гарантира повече проблеми, отколкото решения.

  Истанбулската конвенция прокарва открито джендер идеологията, което е неприемливо. Неприемлив е и отказът на Икономедия да го види.

  Нередност?
 • 3
  beky avatar :-|
  beky
  • - 3
  • + 8

  Прочетох интервю на Мариус Куркински в "24 часа" по темата. то завършва така:

  - Можеш ли в тази връзка да цитираш нещо от Светото писание или от твоя пиеса, което те е впечатлило? Нещо, свързано с мъдростта и Бог.
  - Мога, сещам се за Евангелието от Матея, глава 18:6 и 18:7:
  “Но който изкуши едно от тези малките, които вярват в мен, да извърши грях, за него би било по-добре да окачат воденичен камък на шията му и да се удави в дълбокото море. Горко на хората по света заради нещата, които ги изкушават да извършат грях, защото такива неща винаги ще има, но горко на този, чрез когото идват.”

  Веселинова, оглеждате ли се за воденичен камък?

  Нередност?
 • 4
  beky avatar :-|
  beky
  • - 3
  • + 4

  Пропуснах да пейстна линк към фундаменталното интервю на Мариус. Струва си да се прочете.

  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6698974

  Нередност?
 • 5
  qvd50491823 avatar :-|
  Костадин Иванов
  • - 4
  • + 10

  Против съм лицемерната ИК. Опитват се да ми я направят привлекателна, като съпротивата срещу нея я пришиват за БСП. Не съм и за БСП, но не питам шофьора на автобуса, който ще ме вози и ако е гласувал за БСП - да сляза.
  Просто част от нашия народ е против ИК. Другото е начин на пробутване.

  Нередност?
 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 4
  • + 4

  "цялостна рамка за дългосрочни политики и мерки за защита и помощ" - и един мармот завива шоколада в станиол...

  Цялостна рамка е, ама за защита и помощ на джендър идеологията.

  Няма никаква пречка да се интегрират мерките на конвенцията в Наказателния кодекс без да се приема "социалния пол".

  Нередност?
 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 2
  • + 3

  До коментар [#5] от "Костадин Иванов":

  Мнозинството. Не част. Мнозинството! Някой се страхува от референдум... Дали същият се страхува и от масови протести?

  Нередност?
 • 8
  borodino avatar :-?
  borodino
  • - 4
  • + 8

  Прокопиев и Станишев на един акъл за Истанбулската конвенция?! Кой да повярва, че педе.., пардон - гейството- ще ги свърже така здраво!

  Нередност?
 • 9
  vaticana avatar :-|
  vaticana
  • - 1
  • + 5

  Че ИК е документ за подборен натиск и няма нищо общо с хповъзгласената грижа за жени, говори фактът, че в ратифициралата ИК Турция Деанетът - тамошното министерство на вярата - през януари оповести, че не противоречи на вярата 9-годишни момиченца да се омъжват...
  И СЕ не реагира... Тамошните ЛБГТ също...

  Нередност?
Нов коментар