Нови жалби спъват газовата връзка с Гърция
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нови жалби спъват газовата връзка с Гърция

Общите разходи за реализацията на газопровода до Гърция са оценени на 239 млн. евро.

Нови жалби спъват газовата връзка с Гърция

Първата копка на проекта може да се отложи

Ивайло Станчев
5120 прочитания

Общите разходи за реализацията на газопровода до Гърция са оценени на 239 млн. евро.

© Юлия Лазарова


Едно от събития в календара за българското председателство на ЕС - първата копка на газовата връзка с Гърция, което е планирано за 28 юни, е на път да пропадне. Причината са жалби до Комисията за защита на конкуренцията, които спират ключовите обществени поръчки, обявени още в края на 2017 г. от проектната компания за интерконектора - Ай Си Джи Би АД (ICGB), в която акционери с равно участие са "Българският енергиен холдинг" и гръцко-италианското дружество IGI Poseidon.

Търгът за избор на инженер-консултант по проекта, чийто бюджет е 8.5 млн. евро, се оспорва за втори път от едни и същи фирми, след като на 11 януари КЗК отказа да образува производство по предишните им жалби. За пръв път е блокирана и голямата процедура за изработката и доставката на тръбите, с които ще се изгражда междусистемната газова връзка с Гърция. Нейният бюджет е 60 млн. евро без ДДС.

Винарна и фирма за имоти спъват процеса

Жалбите срещу търга за избор на инженер-консултант са били подадени на 23 януари от компаниите "Некст инвест" и "Вини България". Въпросните фирми на пръв поглед нямат нищо общо с енергийни проекти, но за втори път блокират тази поръчка. Първият им опит беше на 22 декември 2017 г., като тогава оспориха някои от формалните разяснения от страната на Ай Си Джи Би. Сегашното недоволство е срещу решението на Ай Си Джи Би от 17 януари, с което бяха удължени сроковете за подаване на оферти в надпреварата.

Според информацията в Търговския регистър "Некст инвест" ЕООД се занимава с инвестиционна дейност в сферата на недвижимите имоти. Собственик е Милен Миланов, който освен нея притежава изцяло или частично компаниите "Гипс инвест", "Инфра строй Пловдив" и "Пътища Смолян".

Другият жалбоподател - "Вини България" АД, пък има предмет на дейност вино, търговия с вина и други стоки, както и търговско представителство. Представител на компанията е Веселин Бушев, а в съвета на директорите са още Петър Пандурски и Десислава Стаменова.

Успешното приключване на процедурата и наемането на инженер-консултант по проекта за междусистемна газова връзка между България и Гърция е важно, тъй като ролята на въпросния консултант ще бъде от изключително голямо значение. На него ще бъде поверено да управлява изпълнението на проекта от името на "Ай Си Джи Би" АД и да направи оценка на техническите рискове и да осъществява контрол върху доставките. Сред задълженията са и всички надзорни дейности - върху строителството, върху придобиването на земеделски земи и учредяването на сервитути за преминаването на тръбите, както и върху самото пускане в експлоатация на газопровода. Не на последно място инженер-консултантът ще трябва да извършва и оценка на техническите и ценови оферти на бъдещите доставчици и строители на газовата връзка.

Конкурсът за тръбите - в патова ситуация

Обявената обществена поръча за доставката на линейните тръби на газовата връзка всъщност е от вида "Ограничена процедура". При нея оферти до 1 февруари можеха да подадат само кандидати, които са получили покана от възложителя след проведен предварителен подбор, а за 1 март е насрочено представянето на индикативни оферти от одобрените участници.

На 31 януари обаче срещу поръчката е застанало дружеството "Феникс инженеринг груп", чийто предмет на дейност е: търговска дейност, строителство, ремонти на ВиК, саниране и други. Собственик и управител е Йордан Янакиев. Компанията е слабо известна в строителния бранш и няма данни да работила в енергийния сектор. В регистрите на Агенцията за обществени поръчки "Феникс инженеринг груп" се появява като изпълнител на ремонти на читалище в село Малорад и на пътища в община Лъки. Компанията е била е партньор на "Трейс" при обновяване на пътища в община Чепеларе.

Какви точно са претенциите на "Феникс инженеринг груп" ще разберем, ако КЗК образува производство. Засега жалбата е със статус "оставено без движение", което означава, че подателят е пропуснал някои от задължителните реквизити и сега антимонополният орган му е дал време да отстрани допуснатите нередности.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK