Решение по делото Uber срещу КЗК ще има, но догодина

Процесът беше възобновен след решението на Съда на ЕС по казуса

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Върховният административен съд (ВАС) е насрочил за декември 2018 г. делото, образувано по жалба на Uber срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от 30 юни 2015 г., с което на практика беше преустановена дейността на компанията в България. Делото беше спряно през октомври 2016 г. заради отправено преюдициално запитване до Съда на ЕС (СЕС) в Люксембург относно статута на Uber.

В края на миналата година СЕС обяви решение, според което Uber е транспортна услуга. Постановяването на решението е основание да бъде "размразен" процесът в България и действително преди две седмици ВАС е възобновил спряното дело, но го е насрочил чак за 4 декември 2018 г.

В България услугата UberX се предлагаше на територията на София чрез мобилното приложение, зад което седяха две дружества, базирани в Холандия - Uber BV (които имат отношение с клиентите) и Rasier Operations B.V. (които имат отношение с водачите).

Именно тези две дружества бяха санкционирани от КЗК (производството там започна по жалба на таксиметрова компания). Регулаторът прие, че те извършват транспортна услуга и по този начин нарушават забраната за нелоялна конкуренция.

Дружествата обжалваха пред ВАС, който първо отхвърли искането им за спиране на предварителното изпълнение на решението, а след това изпрати преюдициалното запитване. След решението на Съда в Люксембург казусът изглежда повече от ясен.

През последните няколко години, позовавайки се на изследване на ЕС (базирано на статистика, предоставена от България), ръководството на ВАС твърди, че административното правораздаване в България е едно от най-бързите в ЕС. Делото Uber е само един примерите, че ВАС далеч не е толкова бърз съд, колкото се опитват да го изкарат началниците му.