Върховните съдии отново атакуват правилата за отстраняване на магистрати

След критики и протести проблемният текст, който предвижда безусловно отстраняване от длъжност на магистрати още при повдигане на обвинение, пак е на дневен ред

Правилата за временно отстраняване на магистрати от длъжност заради повдигнато обвинение за пореден път са оспорени пред Конституционния съд (КС), след като миналата година парламентът на два път пренаписа същия този текст и понесе критики от Съвета на Европа и от редица международни съдийски организации за ретроградната си позиция.

В сряда Върховният касационен съд (ВКС) сезира КС с искане за обявяване на противоконституционност на чл. 230 ал. 1-6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), който съдържа уредбата за временно отстраняване от длъжност на съдия, прокурор или следовател. Текстът на ал. 1 предвижда, че когато един магистрат е привлечен като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер при осъществяване на съдебната власт, съответната колегия на ВСС е длъжна да го отстрани автоматично от длъжност до приключване на наказателното производство, без да има възможност да направи преценка за вида и характера на обвинението, наличните доказателства, процесуалното поведение на магистрата и необходимостта от отстраняване в конкретния случай.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар