Съдът обяви за общодържавно издирване подсъдима за пране на 1 млрд. евро

Рускинята Елизабет Вон Месинг се опитала да излезе в чужбина с бележка от починал лекар

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Съдия Величка Цанова от Софийския градски съд (СГС) обяви за общодържавно издирване рускинята с финландски паспорт Елизабет Елена Вон Месинг, която през септември беше осъдена на първа инстанция на 10 години затвор за пране на 1 млрд. евро на руската мафия. Заедно с Месинг беше осъден и съучастникът й Дмитрий Абрамкин, който получи същата присъда. На двамата беше наложена и глоба от 698 млн. лв.

Междувременно Вон Месинг е подала молба за временна отмяна на наложената й забрана за напускане на страната. На заседанието на СГС в четвъртък, проведено по повод на тази молба, става ясно, че Месинг е поискала от съда да ѝ бъде позволено да отиде до Германия, където да се лекува. Заедно с молбата е представила удостоверение от болница в Мюнхен, подписано от двама лекари, в което се твърди, че подсъдимата се нуждае от спешно лечение. Съдия Величка Цанова е направила запитване през службата за сътрудничество по наказателни дела Eurojust, а от отговора е станало ясно, че единият от лекарите, който уж е подписал удостоверението с дата 18 януари 2018 г., е починал година по-рано.

Именно това накара съда да промени мярката за неотклонение на Вон Месинг и да я обяви за общодържавно издирване, тъй като тя не беше дошла в залата. Съдия Цанова сезира Софийската районна прокуратура заради данните за извършено документно престъпление.

Вон Месинг и Абрамкин бяха задържана преди десет години, а процесът срещу тях завърши на първа инстанция миналия септември, тъй като беше отлаган многократно заради здравословното състояние на двамата. Съдът задържа Вон Месинг в съдебната зала, но два месеца по-късно Софийският апелативен съд я освободи под гаранция от 5 хил. лв.