България има добри условия за правене на бизнес, но не може да привилича чуждестранни таланти

Проучването Global Talent Competitiveness Index показва кои държави са най-добри в привличането и задържането на кадри в световен мащаб

Интересен извод на изследването е, че у нас кадрите се съкращават най-лесно
Интересен извод на изследването е, че у нас кадрите се съкращават най-лесно    ©  Надежда Чипева
Интересен извод на изследването е, че у нас кадрите се съкращават най-лесно
Интересен извод на изследването е, че у нас кадрите се съкращават най-лесно    ©  Надежда Чипева

България се нарежда на 47-о от общо 119 места в класацията за привличане и създаване на кадри на Global Talent Competitiveness Index (GTCI). Според данните от тазгодишното издание България предлага добри условия за правене на бизнес, но не умее да привлича кадри от чужбина. Сред предимствата на страната е делът на професионалисти на ръководни позиции, но се наблюдава липса на хора с професионална и техническа квалификация.

Смесена оценка за България

Държавите в индекса са класирани според шест основни индикатора - сред тях са условията за правене на бизнес, умението за привличане на кадри от други държави, възможностите за развитие на специалисти, условията на живот и квалификацията на работната ръка.

Спрямо миналогодишното издание на доклада България е изпаднала с три позиции в световен мащаб, нареждайки се на 47-о място. На европейско ниво страната ни заема 27-о място спрямо 28-о през 2016 г. Докладът сочи, че страната ни се справя сравнително добре по отношение на условията за правене на бизнес, равенството в заплащането между мъже и жени.

Впечатление прави ниската оценка на уменията за привличане на чуждестранни таланти на местния пазар на труда. По този показател България се нарежда на 71-о място сред 119-те държави. Резултатът буди причини за притеснение, имайки предвид липсата на работна ръка в България и ефекта от това върху бизнеса. Според Марк Робинсон, анализатор към Colliers International, България разполага с близо 200 млн. души потенциален запас от имигранти, които може да мобилизира. В това отношение докладът сочи, че нетолерантността към имигранти у нас е на изключително високи нива (110-о място).

Сред добрите показатели за средата в България е делът на хора със средно и висше образование, както и високият брой жени по това направление. В същото време се наблюдава драстичен недостиг на кадри с професионална и техническа квалификация. Пригодността за заетост в тази област е едва на 99-о място, за което допринася неадекватността на образователната система към пазара на труда, пише в доклада. Негативно са оценени и отношенията между бизнеса и властта у нас.

Какво още показва проучването

Сред 119-те държави най-добре се представят Швейцария, Сингапур, Сащ, Норвегия и Швеция. Според Световния икономически форум първенецът в класацията - Швейцария, се справя еднакво добре според шестте индикатора, най-вече в умението да задържа кадри. Заради наличието на голяма мрежа висши учебни заведения и професионални възможности САЩ водят по отношение на професионалното развитие. В топ 50 повече от половината държави са европейски.

Проучването включва и класация на общо 90 града от цял свят. При градовете на първо място е Цюрих. От топ 10-те осем са европейски, а два от САЩ - Вашингтон и Сан Франциско. В тази класация София заема 63-о място, нареждайки се преди Белград (64-о) и Букурещ (68-о).

Авторите на проучването

Докладът The Global Talent Competitiveness Index (GTCI) отразява умението на държавите да привличат, развиват и задържат кадри на пазара на труда. Зад GTCI стоят бизнес училището INSEAD, лидерът в областта на човешките ресурси Adecco Group и телекомуникационната компания TATA Communications. Проучването се изготвя всяка година от 2013 г. Тазгодишното издание беше представено по време на Световния икономически форум в Давос.

Целия доклад четете тук.

1 коментар
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Че как ще знаем, при положение че да наемеш талант от чужбина е по-трудно от колкото да изкараш някой с доживотна присъда от затвора да ти работи?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход