Новият брой: Накъде след вота
Close

Организационен гаф на БСП разкри защитник на Народния съд в ръководството

Зам.-председателят на парламента Валери Жаблянов написа от името на партията, че убийството на депутати, бивши премиери и интелигенцията след Втората световна война е било неизбежно

Зам.-председателят на Народното събрание и член на ръководството на БСП Валери Жаблянов най-вероятно ще трябва да обясни защо защитава Народния съд
Зам.-председателят на Народното събрание и член на ръководството на БСП Валери Жаблянов най-вероятно ще трябва да обясни защо защитава Народния съд
Зам.-председателят на Народното събрание и член на ръководството на БСП Валери Жаблянов най-вероятно ще трябва да обясни защо защитава Народния съд    ©  Юлия Лазарова
Зам.-председателят на Народното събрание и член на ръководството на БСП Валери Жаблянов най-вероятно ще трябва да обясни защо защитава Народния съд    ©  Юлия Лазарова

Откакто Александър Лилов прокара след промените през 1989 г. стратегията Българската комунистическа партия (БКП) да се прекръсти на Българска социалистическа партия (БСП), за да не остави политическо пространство за други леви или комунистически формации, партията има проблем с чувството за вина. През годините той все повече се усложнява заради няколко провала в управлението, единият от които - на правителството на Жан Виденов, захвърли страната в невиждана досега криза. Затова и на "Позитано" 20 са много чувствителни на тема комунизъм - приемат положителните страни и носталгията по онзи период, но отричат жестокостите и преследванията. Сред целите на най-близките съветници на сегашния председател Корнелия Нинова е и тази да я представят като първия лидер на БСП след края на прехода, който не носи персонална отговорност и вина за комунистическото минало на партията. Във вторник член на ръководството на БСП срина тази конструкция с един замах.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
11 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tie_interceptor avatar :-P
  tie_interceptor
  • - 1
  • + 18

  Жаблянов в ролята на Мунчо...
  Смело и безотговорно казва това, което в БСП си мислят, но не смеят да кажат...

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 20
  • + 7

  Прав е Жаблянов.
  Несериозно е повече от половин век в оценката на събитията, свързани с Народния съд, да се налага единствено сатанизирането.
  Война е имало. България е участвала в нея на страната на хитлеристката коалиция. Обявила е война на Великобритания и САЩ. Избивани без съд и присъда са мъже, жени и деца. Шест деца от търговищкото село Ястребино са разстреляни без съд заедно с техните родители по заповед на жандармерийския подпоручик Константин Йорданов (дядо на бившия политик Александър Йорданов). Той също е осъден на смърт от НС. В мемориала е и неговото име. Като жертва...
  А приетото по хитлеристки модел антиеврейско законодателство? Църквата и народът спасяват от смърт 50 хил. български евреи, но 21 хил. от окупираните „нови“ земи са натоварени в БДЖ вагони и пратени в Треблинка, откъдето се връщат 6 (шест) оцелели!!!
  Някой е разпоредил това. Той/те носят ли вина за смъртта на 21 000 човека?! Състав на Народния съд съди и виновните за това престъпление. Или не е престъпление изпращането на смърт на 21 000 човека?

  Народният съд е създаден с „Наредба закон за съдене от Народен съд виновниците за въвличане на България в световната война срещу съюзените народи и за злодеянията свързани с нея“. Този съд е елемент от цялостната система на международни договорености и споразумения на страните от антихитлеристката коалиция за съдебно преследване и наказване на виновните за Втората световна война.
  Наред с международните военни трибунали в Нюрнберг и в Далечния изток, подобни военни съдилища работят в Германия, Великобритания, Франция, Италия, СССР, Холандия, Норвегия, Белгия, Дания, Гърция, СФРЮ, Полша, Унгария, Румъния, Чехословакия.
  Народният съд не е прецедент и в политическата история на България, преди него е създаден Държавният съд, като Третият държавен съд е свикан за наказване на виновните за участието и поражението на България в Първата световна война.
  В правнопроцесуално отношение Народният съд е издържан в юридическия дух на съществуващото тогава законодателство. Спазени са всички норми и изисквания за законосъобразното провеждане на съдебния процес.

  Много се надявам поне неколцина да влязат в сайта на Държавната агенция „Архиви“ , да се възползват от този линк и да отворят огромния документален масив по темата, съхраняван в Централния държавен архив.
  http://archives.bg/narodensud
  Да отхвърлим политическото в Народния съд, но да не си затваряме очите за вината. Вината донесе реки от кръв и страдания.

  Нередност?
 • 3
  jivkodimitrov avatar :-|
  Димитров
  • + 10

  Само болен човек може да оправдае насилието на комунистите. Народният съд е избил хиляди хора, той не е съд, нито правосъдие. БСП сами се посрамиха. Те не могат да бъдат политическа партия в демократична държава. Или ще се борят да не е независима демократична и правова държава, или ще бъдат закрити. Ако не бъдат закрити, нищо добро не ни чака.

  Нередност?
 • 4
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648
  • + 7

  "Народният съд", е като морското свинче, което не е нито морско, нито свинче.

  Нередност?
 • 5
  mranderson avatar :-|
  mranderson
  • - 1
  • + 8

  Никакъв гаф не е това. Казва се "хибридна операция" - казват каквото искат да кажат, после уж се разграничават, за да не могат да ги нападат за което са казали, ама реално вече е в публичното пространство и всички турбо комунисти са във възторг и рейтинга расте, некомунистите са изплашени, защото всичко остава явно ненаказано, а масата от БГ народа още веднъж вижда кой ръководи парада и си наляга парцалите. Това са елементарни похвати прилагани много често напоследък от руснаците и техните агенти навсякъде по света, ама защо винаги минава номера, не мога да разбера......

  Нередност?
 • 6
  borodino avatar :-|
  borodino
  • - 5
  • + 5

  Това е част от историята. Тя не е черно-бяла. При всички случай е имало политически натиск за строги присъди. Но и престъпления е имало. Та убиецът на Стамболийски, убиецът на Гео Милев, убийците на Йосиф Хербст, на Сергей Румянцев, прокурорите на Вапцаров са съдени от този съд. Някой смята ли ги за невинни жертви на "комунистите"?

  Нередност?
 • 7
  nodjinn avatar :-|
  nodjinn
  • + 10

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Недейте с тази линия на разсъждение. Опасно е. Ако вземем, че приложим същата логика, то концентрационните лагери ще да са били не твърде лошо нещо - щото, от 6 млн избити евреи примерно, все някой ще да е бил престъпник, нали? Звучи ли правилно или логично като мисъл? На мен никак не.

  Със сигурност от 2700-те все някой с нещо е съгрешил, но това не оправдава зверството. Избити са без право на обжалване, без право да видят близките си за последно, като кучета. Обвинението е равно на доказателство. Поправете ме, ако греша, след ВСВ на смърт са осъдени 9 (девет) нацистки престъпници. Хайде да сравним 9 в нацистка Германия и 2700 в България. Това могат да го направят само обезумели от алчност за власт прости и низки хора. И то, за да угодим на Москва, воля ви се.

  Прадядо ми, лека му пръст, в такива случаи все се смееше как в кръчмата в Белоградчик най-запаленият комунист след 9-ти взел да мрънка "Бе тия, комунистите, мислех че само от богатите ще взимат? А тия ми взеха и мойта нивица и кравата! Каква я мислехме, каква стана, бе?"

  Нередност?
 • 8
  crusible avatar :-|
  crusible
  • - 2
  • + 3

  Т.нар "народен съд", меко казано не е нито народен, еле-пък е съд в истинския смисъл на думата. Това е инструмент за налагане на тоталитаризма на Сталин и реваншизъм на местно ниво, нищо повече.

  Тезата, че е бил необходим, за да се изкорени фашизмът също е тотално манипулативна. В България НИКОГА НЕ Е имало официален фашистки режим, който да "оправдае" избиването голяма част от елита на нацията. Имало е фашистки организации(СБНЛ), да, както и нелегални комунистически такива с откровено подривни функции и дейности и последните са били преследвани от органите на легитимна избрана с избори власт.

  Нередност?
 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 7
  • + 3


  До коментар [#7] от "
  nodjinn
  ":

  Не знам какъв довод са прадядовците. Моят не го помня, но почти всеки ден минавам покрай рушащата се сграда на АГ болницата му насред София, отнета му след 9-ти като от едър собственик...

  Народният съд, както и всеки следвоенен съд, още повече и при смяна на режима е разчиствал И сметки с политически противници. Но да се твърди, че в БГ е нямало военнопрестъпници е лъжа. Слушам Алекс. Йорданов се пени по радиото, но и дума не казва, че е внук на убиеца подпоручик Константин Йорданов, защото да разстрелваш през 1943 г. цели семейства си е престъпление, дори и по тогавашния Наказателен кодекс.
  След Априлското въстание в българската история единствено български фашисти през 40-те години обезглавяват българи и се снимат на селските мегдани с труповете на жертвите си.

  Примерът с Нюрнбергския процес не е коректен, защото той съди, както са наречени ГЛАВНИТЕ военни престъпници. В различни градове на Германия се провеждат отделни процеси .

  Историята трябва да се познава. И да не се използва със задна дата за политически имидж.

  Нередност?
 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 1
  • + 7

  Сега ще се намери ли един такъв смел мъж от патреотите, който да обясни неизбежното ни присъединяване към Евразия като спасение на душите ни от еврогейската поквара

  Нередност?
Нов коментар