Пет български града са с голям потенциал да привличат чужди инвестиции

Лондон, Дъблин и Париж са топ три сред европейските градове на бъдещето, класирани от fDi Magazine

Лондон води класацията повече от десет години и остава на първо място, въпреки Brexit.
Лондон води класацията повече от десет години и остава на първо място, въпреки Brexit.    ©  Reuters
Лондон води класацията повече от десет години и остава на първо място, въпреки Brexit.
Лондон води класацията повече от десет години и остава на първо място, въпреки Brexit.    ©  Reuters

София, Плевен, Русе и Бургас са сред европейските градове, които са с потенциал да привличат повече чуждестранен капитал през следващите две години заради ефективността на направените инвестиционни разходи. Пловдив и областта пък се открояват с добрата си цялостна стратегия за привличане на чужди капитали. Това показва класацията "Европейски градове и региони на бъдещето 2018/2019", която сравнява 489 дестинации по различни показатели. Тя се изготвя от fDi Magazine, издание на Financial Times.

Класацията

Класацията "Европейски градове и региони на бъдещето 2018/2019" се прави на всеки две години и изследва инвестиционния потенциал на европейските градове и области. Общо 489 дестинации са разделени в категории основни, големи, средно големи, малки и микроградове или области според населението. Показателите, включени в оценката, са икономически потенциал, човешки капитал, ефективност на разходите, инфраструктура и бизнес среда. В класацията на основните градове са взети предвид и привлечените преки чужди инвестиции като дял от всички за страната.

Лидерите в Европа

За цяла Европа на първо място по всички показатели от градовете се класира Лондон, а от областите - районът на Париж. Британската столица е на първо място в класацията на fDi Magazine като град на бъдещето повече от 10 поредни години. За периода на проучването Лондон е привлякъл повече преки чуждестранни инвестиции от Дъблин и Париж, взети заедно, които са съответно на втора и трета позиция.

Ирландската столица изпреварва френската за първа година заради предстоящия Brexit, като използва възможността да привлече компании, които досега са били базирани в Лондон. Любопитно е, че от всички градове в проучването Дъблин е привлякъл най-много чуждестранен капитал за научноизследователска дейност през последните пет години.

Българският потенциал

Най-силно българско присъствие има в класирането по ефективност на разходите, направени от инвеститорите. Областите и градовете са разделени в подкласации според броя на населението им, като сред малките европейски райони област Стара Загора заема първа позиция, а в челната десетка се класират още 6 български области. (виж графиката). В класацията на градовете с население между 100 и 350 хил. души се нареждат Плевен, Русе и Бургас, а Пловдив е на десето място. В категорията за основни европейски градове София заема престижното второ място след грузинската столица Тбилиси.

Софийска област попада сред перспективните региони в Източна Европа по всички показатели - икономически потенциал, човешки капитал, ефективност на разходите, инфраструктура и бизнес среда. В тази класация водят области в Русия, Словакия и Чехия, а област София се нарежда на осмо място.

Стратегията на Пловдив

В отделно класиране изданието оценява градове и области с най-добра стратегия за привличане на чуждестранен капитал. Единственото българско представяне е на Пловдив (трето място при малките градове) и областта (четвърто за малките области).


10 коментара
 • 1
  princess_x avatar :-|
  princess_x

  ''Британската столица е на първо място в класацията на fDi Magazine като град на бъдещето повече от 10 поредни години''

  На чие бъдеще? Не и на бъдещето на обикновените лондончани, които са буквално изпъдени от собствения им град. Лондон вече не е нищо друго, освен една чудовищна туристическа атракция и ''площадка за игра'' на големия бизнес. Напълно е загубил човешкия си облик.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Много добри показатели за изброените български градове. Радвам се, но явно класацията не е толкова правдоподобна - не се виждат някакви невероятни потоци на инвестиции към Стара Загора и Биелина, например...

 • 3
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Лондон имаше и има бъдеще до Brexit. След това, единственото сигурно нещо за Лондон е че ще има доста несигурно бъдеще.

 • 4
  julianm avatar :-|
  Европеец

  Цялата икономическа сила на Област Стара Загора се базира на тецовете и мините Марица-изток, Брикел, свързаната с тях търговска фирма ГУ Фарадей, търгуваща с кокс и въглища, всичките около Раднево и Гълъбово, както и факта, че ЕВН имат два центъра - освен основния в Пловдив и втори в Стара Загора. Старозагорци използват наличието на огромния енергиен комплекс Марица-изток на територията на областта, където се произвеждат 40% от електроенергията в България, смесват понятията област и град с лекота за да промотират града си като много развит. По същия начин представят населението на областта за население на града. Заради наличието на АЕЦ Козлодуй във Врачанска област, те са също едни от най-развитите области по статистика, но на практика са гола вода. Няма нужда да правиш бизнес в Стара Загора, достатъчно е да отидеш за половин час, за да видиш, че е обикновен, скръбен, беден, провинциален град.
  С много говорене и изопачаване на фактите относно икономическо развитие и броя на жителите, успяха да заблудят доста инвеститори.

  "Всички вериги се опариха там(Стара Загора)" "Не вървеше. Там имаше едно подвеждане от статистиките" - Андрей Евтимов, изпълнителен директор на "Доверие Брико"
  "Разликата в покупателната способност е вероятно три към едно между София и останалите градове. Това беше и една от основните причини да не успеем в Стара Загора и да затворим магазина си там преди две години. Всички вериги се опариха там, инвестирахме доста пари, време и усилие. Първо намалихме магазина, след това го преструктурирахме, след това го преместихме в по-малко помещение на по-централно място. Не вървеше. Там имаше едно подвеждане от статистиките, които мереха покупателната способност на база на доходи от НАП, а проблемът е в Раднево, където работят около 1000 чужденци с високи заплати. Това изкривява цялата статистика, а тези пари не се харчат в Стара Загора."

  http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/04/03/2505604_ott eglianeto_na_praktiker_i_baumax_donese_rust_v/?sp=1#storysta

 • 5
  cose avatar :-|
  cose

  До коментар [#4] от "Европеец":
  Под ник "Европеец" се скатава един тлъст лумпен от Русе на средна възраст, който от години пръска злоба по форуми и сайтове срещу по-големи и развити градове, изпреварили с няколко обиколки родното ми селище.
  София, Варна и Стара Загора и след 100 години няма как да бъдат настигнати по стандарт на живот и икономическо развитие.

 • 6
  cose avatar :-|
  cose

  До коментар [#4] от "Европеец":
  Под ник "Европеец" се скатава един тлъст лумпен от Русе на средна възраст, който от години пръска злоба по форуми и сайтове срещу по-големи и развити градове, изпреварили с няколко обиколки родното му селище.
  София, Варна и Стара Загора и след 100 години няма как да бъдат настигнати по стандарт на живот и икономическо развитие.

 • 7
  skx1517156739550209 avatar :-|
  IV_ D

  Статията е доста зле написана. Вие сериозно ли поставяте Пловдив на 10-то място? Кой изобщо пише тия статии? Плевен? А Варна къде е? Варна, която е безспорно в топ 3 на България и без тия класацийки.

 • Mercedes Benz

  Във Варна пък един стандарт на живот...като умален мащаб на цяла България.

 • 9
  zamer27 avatar :-|
  Maximus Decimus

  До коментар [#] от "":
  Поредния русеЛски боклук,защитаваш блатното си убежище.Абе паляк смешен,по-грозно пропаднало недоразвито село от Руси няма.Обикновено панелно градче,че и малката Виена му викали ахахахйахайахайа.....минало покрай Виена.Никаква индустрия,печелят само от Дунав мост и няколко по-големи предприятия.Ниски заплати,грозна картинка.Тръгнал боклука да се сравнява с големите градове.Едно голо поле,лете мреш от жега,зиме кучи студ.Два фонтана на мегдана на селото и кой кат нази.Добре,че е река Дунав,иначе сте живи умрели.Вижте се къде сте-начело на всички негативни класации.Боклук,имам познати от село Руси,учихме заедно,е,знам що за стока сте и какво вземате като заплати.Бегай се скрий-при таз годишното преброяване сте след нас.Където ви е мястото.

  До коментар [#] от "":

 • 10
  zamer27 avatar :-|
  Maximus Decimus

  РуСелски смешник,виж колко магазина има от големите вериги в Стара Гъзора и виж село Руси. И тогава говори кой е развит и кой не.И си кажи заплатата колко е грозньо да ти кажа моята да те надесера.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход