ГЕРБ поиска оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента

Ако до края на деня няма доброволна оставка, утре започва подписка за свалянето му

   ©  Анелия Николова
   ©  Анелия Николова

В декларация на парламентарната група на ГЕРБ, изчетена от парламентарната трибуна от Тома Биков в четвъртък сутринта, бе отправено искане към депутата от БСП Валери Жаблянов да си подаде оставката като заместник-председател на Народното събрание. Мотивът за искането е информацията, че именно той е автор на скандалната оценка за Народния съд като "едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие". Текстът се появи на финала на обръщение на Изпълнителното бюро на БСП по повод на Луков марш, оповестено във вторник. Малко след това ръководството на БСП се разграничи от това изречение и обяви, че то не е съгласувано, а е по инициатива на автора. От партията обаче не пожелаха официално да посочат автора.

Ако Жаблянов не подаде оставката си в рамките на работния ден, още утре в 9.00 часа народните представители от ГЕРБ ще започнат да събират подписи за официално искане на оставката му като зам.-председател на парламента, заяви Биков.

"Валери Жаблянов не за първи път коментира по циничен начин събития, които са нанесли тежки рани върху голяма част от българското общество. Само преди 2 седмици той се опита да осуети отдаването на почит с едноминутно мълчание към жертвите на тоталитарния режим", припомни Биков и изтъкна, че това поведение на Жаблянов е неприемливо и несъвместимо с поста зам.-председател на Народното събрание.

Пред журналисти по-късно Валери Жаблянов се държа нападателно и не пожела да даде коментар по същество на оценката си Народния съд, нито за механизма, по който тя се е появила в официално обръщение на БСП. На неколкократно зададен въпрос дали ще си подаде оставката, той отговаряше също с въпрос "За какво? За какво? Не ви разбрах. За какво да подавам оставка." На практика той не пожела и да се обозначи като автор на текста. "Аз мисля, че Изпълнителното бюро на БСП има официална позиция. Аз имам мое лично мнение, така че не виждам нищо нередно в случая. Няма причина за оставка... Личното ми мнение съм го споделял многократно на партийни форуми. Благодаря. Има най-различни мнения по тези въпроси в България."

Опита се да прекрати разговора с репликата: "Много ви моля, да си прочета вестниците. Благодаря!"

На въпрос "Няма ли много невинни жертви на Народния съд?", той отговори "Най-вероятно има."

По-късно през деня, на съвместно заседание на Изпълнителното бюро на БСП с ръководството на парламентарната група, свикано специално по тази тема, е решено, че БСП не приема искането за оставката на Жаблянов. Партията се извинява на всички репресирани, тероризирани и унижавани, заяви зам. председателят на БСП Кирил Добрев след заседанието, но оставката не е в дневния ред на обществото.

Това пък означава, че, ако спази обещанието си, ГЕРБ ще трябва в петък сутринта да започне подписка с искане за оставката на Жаблянов като зам. председател на парламента.

Наблюдатели коментират, че ситуацията е почти огледална с казуса с отстраняването на Димитър Главчев като председател на Народното събрание заради опита да цензурира изказване на Корнелия Нинова като й отнеме думата и я изгони от пленарната зала. Заради силната реакция на БСП и заплахата, че няма да влизат в планарната зала докато Главчев заема поста председател на парламента, както и заради предстоящия старт на европредседателството, Главчев бе принуден да се оттегли, което бе оценено като триумф на БСП и Нинова. Сега в същата позиция е БСП.