🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономика в зелено

БВП расте с 3.6% през последното тримесечие на 2017 г. Почти всички индикатори са нагоре, но за бурно развитие са нужни повече инвестиции

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ръст на износа, на заетостта, на заплатите, на кредита, на потреблението. България рядко е била така на зелено. Повечето икономически индикатори продължават да се подобряват, а БВП се увеличава с над 3% вече дванадесето поредно тримесечие. Очакванията на анализаторите са трендът да продължи и през тази година предвид надминаващото очакванията представяне на европейската икономика, ръста на световната търговия и добрите данни за пазара на труда на локално ниво.

Новините са добри, но е важно да ги поставим в контекст. Българската икономика расте така бързо, защото има да наваксва и защото основният й влекач - европейската икономика, също се представя чудесно за разлика от доскоро (повече - на стр. 32). Но в региона на Източна Европа българските 3.6% за трите последни месеца на годината ни нареждат на опашката по растеж. Една от най-важните предпоставки ръстът да наскочи 4% (каквито бяха прогнозите за 2017 г.) - инвестициите, расте, но слабо. Както отбелязва икономистът Георги Ангелов от "Отворено общество" - ако заплатите продължават да се увеличават, а няма инвестиции, които да вдигнат производителността, ефектът ще е повече инфлация, а не по-висок ръст.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi
  • - 2
  • + 2

  Е радвам се, че в крайна сметка ще излезе наяве истината - икономиката се нуждае от инвестиции, а не от безплатна работна ръка от третия свят (една голяма част от него вече има по-добри възнаграждения). В България има достатъчно работна ръка повечето обаче заета в сектори с ниска добавена стойност. Трябват инвестиции - това е!!!

  Нередност?
 • 2
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel
  • + 2

  " Капиталовите разходи, които се планираха в бюджета за 2017 г., не се изпълниха и наполовина. ... компаниите в частния сектор също все още не осъзнават, че трябва да инвестират в механизация на производството си, за да увеличат и производителността на труда..." "...притокът на преки чуждестранни инвестиции...се свива четирикратно спрямо 2015 г., но икономическият растеж се оказва възможен дори и при скромни външни капитали..."

  Нередност?
 • 3
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel
  • + 3

  Единствените пари, които могат да използват българските фирми за модернизация на производствените си активи, догонването на заянадните си конкуренти по производителност и печалба са в програма "Конкурентоспособност". Правителствата на Борисов обаче след като задоволи всички мераци на фирмите на мафията, даде пари на чужди инвеститори за да си купят машини и технологии за фирмите им в България. Над 10 % от парите на програмата се използваха за технологичния парк в София, който също нямя да върне и едно евро. Останалите пари се изпиляха във фондове за дялови инвестиции и подарени на банки, които да ги дават на кредит на малките фирми, които би трябвало да ги получат като безвъзмездно финансиране са модернизацията си.. Нормалните малки фирми оцеляващи въпреки натиска от чуждестранните инвеститори и местните монополи на мафията създадени от правителствата на Борисов не получиха нищо. А това са единственит способни български предприемачи, които не трупаха дългове, а оцеляваха въпреки преследването от страна на държавата и мафията. Затова и България не я чака нищо по различно от следващата фалирала КТБ.

  Нередност?
 • 4
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel
  • - 1
  • + 2

  Относно "добрите" статистически данни за нашият "растеж" ще спомена, че инвестициите както от чужди така и от местни инвеститори са четири пъти по-малко, поръчките от чужбина като брой изделия намаляват чувствително- т.е. фирмите произвеждат и продават по-малък брой стоки, заплатите и вносът се увеличават, а износът намалява... Всичко това означава, че увеличеният БВП се дължи на дългове, повишени цени на производител и повишените заплати, които обаче не водат до повишаване на количествата купени и потребени стоки. Този елементарен анализ показва, че държавата ни се развива по гръцки сценарий и ако продължим така още няколко години ни чака обезценка на лева и събития много по-тежки от 1996 година. Вече ни тестват и манипулират засега чрез Софиянски да се откажем от валутния борд, да приемем плаващ валутен курс, че да могат отново да ни обезценят спестяванията и да ги откраднат. Някой вярва ли, че 1000 лв при плаващ валутен курс ще станат 1000 евро?

  Нередност?
Нов коментар