Служителите на антикорупционната комисия имали право да носят бурки

Агентите на КПКОНПИ носели маски на лицето при акцията по задържането на кмета на Септември, защото имало риск от теч на информация

КПКОНПИ
КПКОНПИ    ©  КПКОНПИ
КПКОНПИ
КПКОНПИ    ©  КПКОНПИ

В началото на февруари новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) проведе бойното си кръщене. Пред камерите и микрофоните на медиите маскирани агенти излязоха от община Септември, където се провеждаше акция срещу кмета на града, и участваха като фон на брифинга на прокуратурата, даден на място. Снимките със забулените агенти се появиха във всички медии, разпространени от самата комисия.

Тъй като Законът за МВР дава право само и единствено на служителите на вътрешното министерство да крият лицето си (и то в крайно изолирани хипотези като освобождаване на заложници, борба с терористи или изключително опасни престъпници), отправихме запитване до и.д. председателя на КПКОНПИ (а и вероятен следващ титуляр) Пламен Георгиев за правното основание служителите му да ходят маскирани.

Според отговора, получен от комисията и подписан от Пламен Георгиев, правното основание агентите му да носят маски е чл. 3, т. 1, буква "б" от Закона за ограничаване носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, според който "когато характерът на упражняваната професия го налага, се разрешава носенето на такова облекло". Тъй като служителите КПКОНПИ "изпълняват своите задължения във високо рискови ситуации, свързани с риск за живота им, и целта на използваното облекло е да ги защити от разкриване и да не допусне изтичане на информация относно лицата, участвали при оперативно-издирвателната дейност".

Разбира се, подобно тълкуване на закона е силно противоречиво, защото по тази логика всеки оперативен служител на МВР трябва да ходи маскиран на работа (а не само в хипотезите на Закона за МВР). Какво остава за разследващите полицаи, следователите и прокурорите, които се срещат лице в лице с тежки престъпници всеки ден?

От отговора не става ясно защо служителите на КПКОНПИ, чиято самоличност уж е толкова тайна (не по силата на закона, а по преценката на председателя на комисията), позират гордо пред камерите, а самата комисия разпространи снимки от тях до медиите.