НАП тихомълком е задължила компаниите масово да си сменят касовите апарати

Сега държавата въвежда нови изисквания за над 40 хил. компании, сред които търговски вериги, заведения за хранене, търговски складове и т.н.

НАП тихомълком е задължила компаниите масово да си сменят касовите апарати

Мярката е записана в ресорната наредба през миналата есен и тогава данъчните отричаха да е нужна подмяна

Вера Денизова
47321 прочитания

Сега държавата въвежда нови изисквания за над 40 хил. компании, сред които търговски вериги, заведения за хранене, търговски складове и т.н.

© Юлия Лазарова


Държавата тъхомълком е задължила компаниите масово да си сменят касовите апарати. Въпреки че при промяната на наредбата миналото лято от Националната агенция за приходите (НАП) обявиха, че покупка на нови устройства няма да е необходима.

Всичко това означава нови разходи - от над 100 млн. лв., и загуба на време за бизнеса в цялата страна. Без данъчните да са обяснили как точно въвежданият с промените QR код ще подобри отчетността. Със сигурност промяната е добре дошла за фирмите, които произвеждат или внасят касови апарати. А устройствата бяха сменени преди едва шест години...

НАП с изненадващ прочит

От обясненията на представители на НАП в парламентарната бюджетна комисия в четвъртък стана ясно, че заради направената през септември 2017 г. промяна в Наредба № Н-18 за отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства всички апарати в страната трябва да се сменят. За регистрираните по ДДС фирми срокът е краят на тази година, а за останалите - юни 2019 г.

През август миналата година говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви пред БНР, че предложената промяна не изисква купуване на нови устройства от компаниите. В петък "Капитал" не успя да се свърже с него. В петък слетобед обаче от НАП изпратиха прессъобщение, с уточнение, че "измененията могат да доведат до подмяна на устройствата, но в зависимост от техническите и функционалните параметри на използваните фискални устройства, те ще могат и да се преработят, така че да отговарят на новите изисквания. Освен това, всички разходи за надграждането или подмяната на съществуващите фискални устройства се признават за данъчни цели".

Успяхме да се свържем с един от големите производители на касови апарати - "Елтрейд". Николай Проданов, който е управител на компанията, заяви, че всички техни апарати, произведени през последните две години, могат да се ъпгрейднат според новите изисквания без да се налага покупката на нов. По негови изчисления става въпрос "за може би половината от апаратите ни, които са на пазара". Тази услуга също ще трябва да се плати от фирмите, но цената ще е по-ниска в сравнение с тази на чисто ново устройство.

По информация на "Капитал" някои малки търговци вече са били предупредени от фирмите за поддръжка на касовите им апарати за предстояща подмяна на устройствата. Масово обаче компаниите не знаят за новите нормативни изисквания.

Засяга всички, ефектът е неясен

От обясненията в бюджетна комисия стана ясно, че промяната засяга 400 хил. устройства - т.е. всички, като НАП оценяват разходите за бизнеса общо на около 120 млн. лв., но при 300 лв. средна цена на апарат. Някои устройства обаче струват много повече, други са на цени от около 150 лв. В същото време очакванията на приходната агенция са ефектът за бюджета под формата на 10% повече ДДС да е 150 млн. лв. годишно.

Въвеждането на QR код на касовите бележки се прави като вид мярка срещу сивата икономика, но според повечето счетоводители и данъчни експерти тя е със спорен ефект. Най-много да помогне на тези, които искат да участват в томболата на НАП с касови бележки, което е по-скоро популизъм.

В мотивите към промените в наредбата, които бяха публикувани през лятото на сайта на Министерството на финансите, се посочваше, че се въвежда и изискване всички касови апарати да подават данни към НАП за всяка отпечатана касова бележка в реално време. Идеята е данъчните да разполагат с информация за извършваните продажби, които са регистрирани и отчетени чрез фискалното устройство. В същото време още през 2012 г. всички касови апарати бяха вързани онлайн с НАП и тогава почти всички търговци ги смениха.

Производители на фискални устройства обаче твърдят, че в момента касовите апарати не се отчитат в реално време към данъчните, а подават обобщена справка веднъж на ден. Някои търговци подават данни към НАП дори веднъж на две седмици. Затова и идеята сега е тази информация да се подава в реално време - т.е. в момента, в който дадена продажба се "чукне" на апарата.

Още промени за ресторанти, вериги и складове

Предстоят и още промени - в преходните и заключителните разпоредби на Закона за митниците между първо и второ четене са вмъкнати и промени в Закона за ДДС. С тях се въвежда изискване производителите на софтуер за управление на продажбите и фирмите, които ползват подобен продукт, да декларират допълнителна информация за него пред данъчните. Промяната, която ще бъде гласувана в бюджетната комисия другата седмица, засяга компаниите, които, най-просто казано, имат фискални принтери или касови апарати, които са свързани със система за управление на продажбите. Това са търговски вериги, заведения за хранене, търговски складове и т.н.

Целта на промените, които бяха публикувани през януари на сайта на Министерството на финансите за обществено обсъждане, е да се прекратят възможностите за манипулиране на устройствата и укриване на обороти. НАП ще публикува на сайта си списък с предварително одобрени програмни продукти и няма да се позволява на търговците да използват софтуер извън този списък.

Счетоводители обясняват, че тази мярка има по-голям смисъл, тъй като в момента някои фирми са вързали софтуера за продажби към обикновени принтери и отчитат оборота си към фискалните принтери, когато решат. Което пък помага за укриване на данъци.

Тези промени засягат около 43 хил. фискални принтера, а отделно от това има и касови апарати, които са вързани към системи за управление на продажбите, но техният брой не е известен. Те обаче също ще трябва да се сменят.

"Доброволното спазване на данъчните правила устойчиво се подобрява в последните години, но в някои браншове като заведенията за развлечения и хранене манипулирането на фискалните системи продължава. Това налага промяна в законодателството, към която ще добавим и по-сериозен данъчен контрол", твърди директорът на "Контрол" в НАП Васил Панов, цитиран от пресслужбата на агенцията.

* Текстът е актуализиран в 16.30 часа с коментар от НАП и от управителя на "Елтрейд"

Държавата тъхомълком е задължила компаниите масово да си сменят касовите апарати. Въпреки че при промяната на наредбата миналото лято от Националната агенция за приходите (НАП) обявиха, че покупка на нови устройства няма да е необходима.

Всичко това означава нови разходи - от над 100 млн. лв., и загуба на време за бизнеса в цялата страна. Без данъчните да са обяснили как точно въвежданият с промените QR код ще подобри отчетността. Със сигурност промяната е добре дошла за фирмите, които произвеждат или внасят касови апарати. А устройствата бяха сменени преди едва шест години...


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  nodjinn avatar :-|
  nodjinn

  Накратко, Дейзи са гладни, а държавата помага.

 • 2
  tatamata avatar :-|
  Tata Mata

  Поредното изнудване и извиване на ръце. Не се наядоха.

 • 3
  exx07552459 avatar :-|
  exx07552459

  Няма корупция ;) иначе някои ще лапне 120 мил. и някоя софтоерна фирма ще намаже ... нали само НАП ще разрешава с кои софтоер да се работи.... пък след две години пак ...

 • 4
  m_simeonov avatar :-|
  Мирослав Симеонов

  Преди години като си сменяхме апарата и си говорихме с колегите, че чакаме да видим какво ще измислят скоро, защото като се насити пазара, фирмите за касови апарати, в които със сигурност има скрити интереси на властимащи, ще останат без бизнес. Та видяхме го. Ще си платим пак, разбира се и ЧАКАМЕ НОВО ВКЛЮЧВАНЕ съвсем скоро с друга глупост, пълнеща джобовете на въпросните фирми.

 • xyha

  Косвени данъци , то си мислят , е хората са слепи. Затова фирмата ми е в Литва , плащам на друга държава , щот си нямам своя.

 • 6
  dreamboxer avatar :-|
  hypercube

  1. Ще се "преработят" както само апарати произвеждани през последните две години от повечето производители - което ще изпрати масовото количество закупени след подмяната 2012 устройства в коша за боклук. За Датекс - се чува такава възможност да съществува само за няколко от по-новите модели, Дейзи уж ще пуснат безплатен ъпдейт за всичките си продукти, от другите производители не се чува нищо. Идеята първоначално беше да се премахнат DV устройствата /без контролна лента на SD карта/ някои от които все още лесно се манипулират от специфични софтуери и бълват напълно легални касови бележки без да отчитат оборотите в НАП. После тази идея добави и QR кода и постави всички фискални устройства под ножа.
  2. Технологичното ниво на касовите апарати произвеждани в БГ е на ниво "дипломна работа" на студент КСТ, а схемните решения и като цяло използваната елементна база е в стил гараж от Гуанджоу Шенжен. Производителите разчитат основно на държавна подкрепа чрез подобни промени за да пласират произведената стока. За капак новите устройства е много вероятно да бъдат произведени отново с 2G модеми поради по-високата цена на 3G и 4G. Какво ли ще стане ако в един момент мобилните оператори решат да прекратят поддръжката на този остарял стандарт? Познахте - нова смяна на касовите апарати.
  3. Идеята първоначално беше да се премахнат DV устройствата /без контролна лента на SD карта/ някои от които все още лесно се манипулират от специфични софтуери и бълват напълно легални касови бележки без да отчитат оборотите в НАП.
  4. Правят-струват на всеки 4-5 години лобито на производителите прокарва посредством промени в наредбите подобни задължителни смени на фискални устройства.
  5. По отношение на системите за регистриране на продажби е много странно как ще успеят да узаконят толкова много и различни счетоводно-складови и ЕРП системи. Даже и при ПОС Ритейл системите е много трудно покрай международните вериги които работят със свои търговски системи , къде преведени къде не за нашият пазар - да обявиш подобни платформи за незаконни защото не правят това или онова може да докара куп посланици с неудобни въпроси в Министерство на финансите.
  6. Един пример - Словакия - Отскоро въведе заедно с Чехия касовите апарати. Словаците сериозно помислиха за частният бизнес и в сайта на техният НАП има мобилно приложение и десктоп версия на безплатен програмен продукт, който може да се използва от малки търговски обекти /до определен брой касови бележки ако не се лъжа/. Въпросният програмен продукт поддържа всички видове принтери /вкл А4/ и генерира напълно валиден лист хартия с QR код който всеки може да провери за валидност. Разпечатаните по този начин листи са абсолютно валидни данъчни документи и много малки фирми са се възползвали от тази възможност. Защо НАП не направи нещо подобно и за българските павилиончета и магазинчета - всеки собственик има смартфон , а принтер А4 или термопечатарка с bluetooth може да се закупи за много малко пари.

 • 7
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Добре де, как се справя авсхрийският НАП, слез като в Австрия дори не е задължително търговец да има касов апарат? Моля преди минусите и критиките да проверите в нета, че закон за задължително налагане на касови апарати в Австрия бе обсъждан миналата година, но бе отхвълен. Основният аргумент за отхвърляне на закона бе, че търговците са честни и декларират истинския си оборот и продажби. Т. е. "В този клуб си вярваме!"

 • nogica

  А как фискалната памет може да запише само 256мб карта или 20000записа. Сега само ПОС софтиера които може да се инсталира на всякакво устройство и да се върже с фиксален принтер струва колкото един касов апарат. Неее заводите за касови апарати имат интереси някъде? Плащам ГСМ карта,няма възможност за интернет свързаност,пращам данни всяка вечер и ииии сега QR код кой ще го сканира в 80%от клиентите,обектите, тъпотия

 • 9
  ladybird avatar :-|
  ladybird

  В същата наредба навремето беше записано, че връзката с НАП може да се осъществи само със СИМ карта, така че освен производителите на касови апарати добре се облажиха и мобилните оператори, въпреки че комуникацията може да се осъществи и по ИНтернет без никакъв проблем.

 • 10
  whocares avatar :-|
  who cares

  ... интересе клати феса, де'т се вика, и де'т не се вика. Преди време интереса искаше да наклони феса на адвокати и нотариуси и да им сложи по един апарат в джоба. Феса обаче не падна. После земеделците го отнесоха - покрай комбайни, редосеялки и оборската тор, сложиха и те по един апарат. Търговците на дребно отдавна са в кюпа - тях ги оеднаквиха по правенето на дневни отчети, заверката на касовите книги в "данъчното", смяната на адрес. Вързаха ги с интернет, гсм, направиха им връзка с НАП, 'Е'рменския поп и всъдехода Кюриосити на Марс... дойде ред на "софтуера". Какво е то туй - всеки да си продава с квартален софтуер, ама ха. Я дайте тука един платен "драйвер" - както правеше навремето Датекс. Капка по капка...Идва ред и на принтерите - фискални, кухненски, лазерни, мастилено- струйни, матрични и... 3 де принтерите. Трябва да са сини. Що сини - ами така, за разнообразие. И всичко това (както коментирали счетоводителите в статията) се признавало за данъчни цели... СМЕЕЕЕХ ;-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход