Кадрови рокади под крилото на президента

Едно от лицата в кампанията на държавния глава, Слави Василев, който иска президентска република, също напусна екипа на Румен Радев

Пред студенти през ноември 2017 г. Слави Василев каза: "Политическият елит толкова го е страх да не бъде упрекнат, че злоупотребява с власт, че такава промяна на този етап не е възможна."
Пред студенти през ноември 2017 г. Слави Василев каза: "Политическият елит толкова го е страх да не бъде упрекнат, че злоупотребява с власт, че такава промяна на този етап не е възможна."    ©  Капитал
Пред студенти през ноември 2017 г. Слави Василев каза: "Политическият елит толкова го е страх да не бъде упрекнат, че злоупотребява с власт, че такава промяна на този етап не е възможна."
Пред студенти през ноември 2017 г. Слави Василев каза: "Политическият елит толкова го е страх да не бъде упрекнат, че злоупотребява с власт, че такава промяна на този етап не е възможна."    ©  Капитал

В следващите няколко дни администрацията на президента Румен Радев е на път да се раздели с няколко ключови и интересни персонажи.

Въпреки че все още няма официално назначение, вече е ясно, че за Москва като посланик на България ще замине секретарят по външна политика Атанас Кръстин. Министър Екатерина Захариева заяви, че Радев настоял да избере човека за тази позиция, въпреки че управляващите имали друга номинация. Този важен за президентството сектор - външната политика, в която държавният глава проявява активност, съвсем ще се оголи на "Дондуков" 2, след като и вторият човек в ресора - съветникът по външната политика, излезе в дългосрочен отпуск.

На следващо място, Румен Радев ще трябва да се огледа и за нов съветник по военна сигурност, ако се потвърди информацията, че ген.-майор Данчо Дяков ще бъде новият директор на НСО, която засега не е отречена. А пък откакто Елена Йончева стана депутат от БСП, позицията на прессекретаря на държавния глава стои вакантна.

В края на седмицата пък изтича предизвестието за напускане на Слави Василев, експерт в екипа на началника на кабинета на президента Иво Христов. Василев е интересен, защото открито призовава да се работи за промяна на държавното управление в посока към президентска република. Той беше в екипа на Радев още от времето на предизборната кампания.

След като през ноември м.г. разказа пред студентите в Софийския университет идеите си за президентска република и разделение на властите (защитавани между другото от години), в началото на януари той написа и статия по темата в сайта epicenter.bg. Няколко дни по-късно в личния му профил във facebook се появи съобщение, че е подал молба за напускане на администрацията. Звучеше разочарован.

Пред "Капитал" Василев разказа, че уважава и цени Румен Радев, разбира се прекрасно с Иво Христов и няма личностен конфликт с никого, който да го принуждава да напусне. Просто не среща ентусиазъм за работа в посока на предлаганата от него коренна промяна на политическата система. Каза, че заеманата от него позиция в администрацията е прекалено ниска, за да изчака още време на този пост. Убеден е, че рано или късно обществото ще стигне до идеята му, а за да стане по-бързо, Василев предлагал на своите началници администрацията на президента да започне да говори по темата, да се обясняват предимствата й в срещите с хората по места, при пътувания и т.н.

Сегашният състав на институцията на "Дондуков" 2 обаче е изключително обран откъм изяви. Очевидно в самото президентство не са сигурни, че защитата на новата форма на държавно устройство би имала безспорни предимства в политически план. Такава сериозна промяна може да стане само чрез свикване на Велико народно събрание, за което държавният глава няма правомощия.

Както стана ясно от първата година на Румен Радев на поста, институцията е ограничена в много отношения и е възможно това да разочарова и друга част от ангажираните досега в нея. Оредяването на редиците трудно се наваксва най-вероятно и заради стремежа на Румен Радев да не разчита на нито една политическа сила за кадри, а за човек без опит в политиката като него кръгът от хора, на които може да разчита, в случая се свежда единствено до свързаните с професионалната му кариера на военен.