Вечерни новини: Чуждите инвестиции растат, Орбан и Борисов имат различия за мигрантите, а напрежението между Патриотите нараства
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Чуждите инвестиции растат, Орбан и Борисов имат различия за мигрантите, а напрежението между Патриотите нараства

Shutterstock

Вечерни новини: Чуждите инвестиции растат, Орбан и Борисов имат различия за мигрантите, а напрежението между Патриотите нараства

И още: Латвия получи двоен банков удар; Най-богатият бизнесмен в Чехия купува "Нова телевизия"; Утре ще стане ясно кой ще е новият председател на ключовия Софийски градски съд

5702 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Новата седмица започна с мрачен и студен понеделник в унисон със заложените няколко тлеещи политически скандала с потенциал да "запълнят" и следващите дни. Управителят на здравната каса Камен Плочев, назначен единодушно от парламента, твърди, че се е срещнал с премиера и той не му е искал оставката, ама здравният министър му я поиска. Коалицията на "патриотите" се тресе от скандали и взаимни обвинения, които ще опитат да разрешат помежду си. Чака се ГЕРБ да внесе искане за оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на Народното събрание. А във вторник предстои взривоопасен избор на председател на Софийския градски съд във Висшия съдебен съвет, натоварен предимно с опасения, а не с очаквания.

В международен план е същото - управителят на централната банка на Латвия е задържан по обвинение за подкуп, а от американската администрация дават сигнал за разширяване на санкциите срещу Русия.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

Преките чуждестранни инвестиции се увеличават с 37% през 2017 г.

Преките чуждестранни инвестиции в България през миналата година са 901.9 млн. евро, което е с 36.7% над миналогодишното ниво, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ). Те впоследствие ще претърпят няколко ревизии, като обикновено числата се променят в посока нагоре. Секторът, който е привлякъл най-много чужди инвестиции, е търговията - почти 300 млн. евро.

За разлика от 2016 г. сега над половината от привлечения капитал е под формата на дългови инструменти, което говори за разширяване на дейността на вече присъстващи в страната чужди компании и за краткосрочен интерес. А и базата, с която се сравняват данните, е ниска – през последните три месеца на 2016 г. беше отчетен голям отлив на чужди капитали, който отписа над 360 млн. евро.

Най-богатият бизнесмен в Чехия купува "Нова телевизия"

Фондът на Петр Келнер PPF се е договорил да купи дружеството - собственик на "Нова телевизия", за 185 млн. евро. Новината беше съобщена от шведската MTG, която държи 95% от акциите на българската медийна компания. Останалите 5% са на дългогодишния директор Дидие Щосел (малък дял има и Анатоли Белчев), като PPF съобщи, че ще купи и тях. Освен тв бизнеса обект на сделката е и участието в онлайн групата "Нет инфо". Общо приходите на групата "Нова" за миналата година са 100 млн. евро, а печалбата преди лихви и данъци (EBIT) е почти 20 млн. евро. През януари PPF беше избран за купувач и на бизнеса на Telenor в България и региона според няколко източника на "Капитал". Обект на сделката е най-голямата медийна група в България по приходи.

Промяната в собствеността е важна, защото новият акционер може да смени фокуса на една от двете най-гледани телевизии. А в пакет с "Теленор", който е един от трите големи телекома в страната, Келнер ще стане един от най-влиятелните инвеститори в страната. Ако се добави, че и собственикът на bTV търси изход от българския пазар, излиза, че бизнес моделът на телевизиите тук вече не е атрактивен за международни компании от сектора. А това на теория значи, че интерес към медии имат основно играчи, търсещи контрол заради политически дивиденти.

Орбан връчи на Борисов предложенията си за нова политика за мигрантите в ЕС, българският премиер отговори уклончиво

Унгарският премиер Виктор Орбан, без да навлиза в подробности, предаде на Борисов "досие с всички предложения", които съдържа пакетът с желани от Унгария мерки за справяне с мигрантската криза, в центъра на което е охраната на границите. Орбан бе категоричен, че "няма смисъл да се говори за релокация, докато не гарантираме охраната". Борисов от своя страна реагира уклончиво на идеята, загатната от Орбан, че мигрантските квоти не бива да са приоритет за момента, и заяви, че е възможен компромис за реформиране на Дъблинското споразумение за нелегалните мигранти.

Орбан е пример как дори в ЕС може да има управление, базирано на популизъм и национализъм, с явно авторитарен уклон, а примерът му се следва от Полша. Ден преди да пристигне в София, той призова за създаването на антиимиграционен съюз, който да стъпва на политическия твърд курс на Унгария спрямо бежанците.

Патриотите ще обсъдят проблемите си тази вечер, след като Симеонов допусна, че няма да се явят заедно на евроизборите

Напрежението между коалиционните партньори в "Патриотичния фронт" продължи да нараства и в понеделник. Те ще изясняват отношенията си на Съвет на коалицията тази вечер, след като сутринта Валери Симеонов допусна в интервю, че може би няма да се явят заедно на изборите за евродепутати. Миналата седмица Каракачанов и Сидеров заподозряха Симеонов в договорки с ГЕРБ зад гърба им за приемането на Истанбулската конвенция, а той от своя страна обвини Каракачанов, че "е узурпирал медийното пространство". В понеделник Симеонов доразви тезата си, като допусна, че причина за медийната активност на ВМРО е, че трите партии може да не се явят заедно на предстоящите догодина избори за Европейски парламент.

Проблемите в коалицията не звучат толкова обезпокоителни, че да застрашат управлението, още повече че самият Симеонов признава, че проблемите не са натрупани в идеен план, "защото ние с "Атака" и ВМРО сме идейно почти еднакви партии".

КАКВО ИНТЕРЕСНО

"Три билборда извън града" е големият победител от наградите БАФТА

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Централният банкер на Латвия е задържан заради искане на подкуп

Причината за задържането на управителя на централната банка на Латвия Илмарс Римшевичс е искане за "не по-малко от 100 000 евро подкуп", съобщи латвийската агенция за борба с корупцията. Оттам уточняват, че арестът няма нищо общо с американските обвинения за пране на милиарди долари срещу третата по големина на активите латвийска банка ABLV, каквато информация се спрягаше през уикенда, когато бе задържан гуверньорът.

Банката е обвинена от Вашингтон, че е прала пари от корупция и организирана престъпност в Русия, Украйна и Азербайджан, нелегално е била свързана със севернокорейската ядрена програма и ръководството ѝ е подкупвало през 2017 г. латвийските регулатори, когато се е задавала тяхна проверка. Заради скандала Комисията за финансовите и капиталови пазари на Латвия забрани безсрочно на ABLV да извършва каквито и да било плащания. Така банковата система на Латвия понесе двоен удар, а финансовият министър очаква събитията да се отразят на кредитния рейтинг на страната.

Кой ще е новият председател на ключовия Софийски градски съд

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще избере във вторник председател на ключовия Софийски градски съд. Кандидатите са двама - гражданският съдия Евгени Георгиев, който получи подкрепата на повече от половината съдии, участвали в изслушването на двамата кандидати, и спорният Светлин Михайлов, търговски съдия, който управляваше съда от 2004 до 2007 г.

По информация на "Капитал" от членове на съвета и от магистрати от СГС изборът е на кантар, а има и вероятност никой да не бъде избран. Евентуалният избор на Светлин Михайлов не само ще компрометира съдийската колегия на ВСС още в първите месеци на мандата, но и ще върне СГС десет години назад. Нещо повече - това ще бъде силно деморализиращ знак към цялата система.

Себастиан Курц идва на посещение в София

Австрийският канцлер Себастиан Курц идва на официално посещение в София на 20 февруари. То ще се проведе ден след визитата на унгарския премиер Виктор Орбан, който е сред най-големите критици на европейската политика относно бежанците.

С идването на власт на Курц, който бе избран за канцлер в края на миналата година, Австрия също взе по-твърда линия спрямо миграцията, доближаваща я до лагера на страните от Вишеградската група. Същевременно Австрия поема председателството на Съвета на ЕС след България и също ще постави фокус върху Западните Балкани.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Трафикът на софийското летищепродължава да расте и през първия месец на 2018 г., като достига почти 500 хил пътници, или ръст от 6.6% спрямо януари 2017 г. Макар международният трафик да е над 90% от целия, двоен ръст има и на пътниците по вътрешни линии, което се дължи на подновената от WizzАir линия София - Варна.

Близо 400% ръст на заболеваемостта от морбили в Европа за 2017 г., или общо над 21 хил. болни и 35 смъртни случая - такава е равносметката на Световната здравна организация. Тази статистика е алармираща за завръщането на инфекциозната болест в Европа, която през 2016 г бе засегнала само 5237 души.

Армията пое охраната на обществения ред в щата Рио де Жанейро в опит да прекрати насилието, идващо най-вече от наркобандите. Подобна извънредна мярка се предприема в Бразилия за пръв път от края на военната диктатура преди три десетилетия.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Австрия връща пушенето в заведенията, в България се предлага затваряне на заведения, които нарушават забраната

Българското здравно министерство подготвя поправки в Закона за здравето, според които при системни нарушения на забраната за пушене на закрито на обществени места санкциите да са по-драстични и да включват дори принудително затваряне на заведенията за определен срок. Санкциите ще важат дори и за пушене на наргиле, пише "Дневник".

Същевременно в друга публикация на сайта на "Дневник" се разказва за засиления обществен дебат в Австрия, с активното участие на австрийската лекарска общност, по повод на заявката на новото австрийско правителство, съставено от консерваторите и крайнодясната Партия на свободата, да се откаже от пълната забрана на пушенето в заведенията, която законът предвижда да се случи до май т.г. "Новото правителство превърна Австрия в пепелника на Европа", казва австрийски лекар, цитиран от BBC.

Новата седмица започна с мрачен и студен понеделник в унисон със заложените няколко тлеещи политически скандала с потенциал да "запълнят" и следващите дни. Управителят на здравната каса Камен Плочев, назначен единодушно от парламента, твърди, че се е срещнал с премиера и той не му е искал оставката, ама здравният министър му я поиска. Коалицията на "патриотите" се тресе от скандали и взаимни обвинения, които ще опитат да разрешат помежду си. Чака се ГЕРБ да внесе искане за оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на Народното събрание. А във вторник предстои взривоопасен избор на председател на Софийския градски съд във Висшия съдебен съвет, натоварен предимно с опасения, а не с очаквания.

В международен план е същото - управителят на централната банка на Латвия е задържан по обвинение за подкуп, а от американската администрация дават сигнал за разширяване на санкциите срещу Русия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.