Новият брой: Да си посееш бъдеще

Вечерни новини: Недомислици в Търговския закон доведоха до пореден абсурд, а напрежението в Сирия е опасно високо

Промените в Търговския регистър бяха инициирани от омбудсмана Мая Манолова уж за защита на интересите на работниците, но недомислици доведоха до хаос впоследствие

Вечерни новини: Недомислици в Търговския закон доведоха до пореден абсурд, а напрежението в Сирия е опасно високо

И още: Къде ще се строят небостъргачи в София ще се реши най-рано наесен; Венецуела пусна собствената си криптовалута Petro; Илън Мъск ще тества изграждането на сътникова мрежа за интернет с директна връзка с телефоните;

6501 прочитания

Промените в Търговския регистър бяха инициирани от омбудсмана Мая Манолова уж за защита на интересите на работниците, но недомислици доведоха до хаос впоследствие

© Надежда Чипева


Две от основните събития в страната за вторник се провалиха "по болест". Единият от двамата кандидати за председател на Софийския градски съд, Светлин Михайлов, влязъл в болница в понеделник вечерта и насроченият за вторник сутринта избор се отложи. Също болест отложи планираното за днес работно посещение в България на канцлера на Австрия Себастиян Курц. Така денят се лиши и от поредната доза правосъдна скандалност и от поредното потупване по гърба за Бойко Борисов.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

Заради недомислици в Търговския закон компаниите трябва да подписват абсурдни декларации за прехвърляне на фирма

Собственици на фирми или фирмени дялове, които искат да ги прехвърлят на друго лице, ще трябва да подадат декларация, съдържаща абсурдно твърдение - че са изплатили дължимите, но неизплатени трудови възнаграждения. Това е заложено в образец, одобрен от министрите на правосъдието и на труда, като част от документите, подавани при прехвърляне на дружество.

С промените в Търговския регистър, направени под диктовката на омбудсмана Мая Манолова уж за защита на интересите на работниците и служителите, се въведе задължение за търговците при прехвърляне на фирма да представят удостоверение, че не дължат заплати. Не беше казано обаче кой и как ще удостоверява това. В последвалия хаос от Търговския регистър отказаха да вписват промени в дружествата, което засегна хиляди фирми. Последният опит това да бъде коригирано с нови промени в закона докара ситуацията до нов абсурд.

Атаки на сирийското правителство донесоха поредните десетки жертви и опасност от сблъсъци с Турция

Светът наблюдава с нова тревога Сирия, след като два поредни дни въздушни удари на сирийското правителство по бунтовническия анклав Източна Гута взеха над 170 жертви - поне 50 във вторник и 120 в понеделник. Във вторник надвечер стана ясно, че сирийски проправителствени сили са навлезли и в кюрдския граничен анклав Африн, което повишава риска от сблъсъци с Турция. Информацията за настъплението идва ден след като Сирийската държавна информационна агенция съобщи, че ще бъдат изпратени "народни сили" за подкрепа на Африн" "срещу атаката на турския режим", пише BBC. През последния месец турски и бунтовнически сили се борят с кюрдската милиция в Африн.

Сирия се превръща в открито бойно поле за войната на други. Израел и Иран водят прокси сблъсъци там, САЩ и подкрепяните от тях кюрди се сблъскаха със силите на Асад и Русия, а сега проправителствените сили и Турция са на ръба на конфликт. Без нито един авторитет, който да е способен да събере на една маса всички играчи, това е рецепта за ново бедствие. Междувременно ООН предупреди, че ситуацията в Източна Гута, където са хванати в капан около 393 000 души, излиза от контрол и призова за незабавно спиране на безразборното бомбардиране. Източна Гута е последната голяма бунтовническа база близо до Дамаск, но в района оперира и джихадистки съюз, воден от бивши сътрудници на "Ал Каида" в Сирия. Мястото беше определено за "зона за деескалация" от Русия и Иран, които поддържат сирийското правителство, и от Турция, която подкрепя бунтовниците. Но насилието се увеличи в средата на ноември миналата година, когато сирийската армия усили атаките срещу анклава в отговор на бунтовническата офанзива.

Къде ще се строят небостъргачи в София ще се реши най-рано наесен

Народното събрание няма да определи сега къде в София ще има небостъргачи. Това ще стане с промяна в общия устройствен план на града едва след като бъде приета визията за столицата наесен. Това стана ясно по време на дискусия в парламента по повод новия закон за застрояването на Столичната община. Той беше приет на първо четене, предстои да се разглежда преди второто гласуване в комисията по регионално развитие. Първоначалното предложение бе зоните да са три - около Централната гара, около "Интер експо център" и на околовръстното шосе в при квартал "Люлин" и бул. "Царица Йоана". В предварителното обсъждане сега се разбра, че най-вероятно ще бъдат приети предложенията от ГЕРБ най-високото застрояване в зоните, за които сега няма ограничения, да е до 75 м. В центъра максимумът ще е 50 м, а в зоните отвъд Околовръстното шосе - 15 м.

Законът за застрояването на Столичната община бе предложен от главния архитект на града Здравко Здравков и основната му цел бе именно да се определят специални зони за изграждането на високи сгради в града, за да се избегнат проблеми с изникването на небостъргачи в напълно неподходящи квартали. В последните месеци в столицата назряха няколко подобни скандала.

Още по темата очаквайте утре на capital.bg

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Венецуела пусна собствената си криптовалута Petro, обезпечена с петрол и диаманти

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Управителят на здравната каса ще бъде изслушан в ресорната комисия по скандала с неплатените сметки в чужбина

Парламентарната здравна комисия ще изслуша управителя на здравната каса проф. Камен Плочев за това колко пари дължи институцията на европейските здравни каси за лечение на български граждани в чужбина. В момента просрочията са 133 млн. лв., а в бюджета на НЗОК са заложени само 73 млн. лв. за разплащания с чуждестранните здравни фондове през 2018 г. До края на годината се очаква просрочията да надхвърлят 207 млн. лв., а целият дълг – 271 млн. лв.

Здравната каса дължи средства не само на чуждестранните каси, но и на българските болници, заради наложени лимити през 2015 г. Става въпрос за сума от порядъка на 130 млн. лв., които могат да бъдат потърсени. Двете суми не са предвидени в бюджета на НЗОК за тази година и трябва да бъдат набавени чрез субсидия от държавата или да се търси актуализация на бюджета. В противен случай здравната каса трябва да се разплати от действащия си бюджет и да намали плащанията за прегледи, изследвания и болнични услуги.

Мъск ще тества изграждането на спътникова мрежа за интернет с директна връзка с телефоните

Идея за достъпен от всяка точка на планетата високоскоростен интернет, която бе представена преди 3 години, може да започне реализацията си късно днес. Става дума за проекта "Старлинк" (Starlink) на Илън Мъск и първите два експериментални сателита Microsat-2a и Microsat-2b, които да бъдат изведени в орбита с ракета Falcon 9 на компанията SpaceX. Стартът бе планиран за събота или неделя миналата седмица, но бе отложен за вторник.

Мъск е скаран със спазването на амбициозни срокове, но ако всичко потръгне добре, комуникациите и бъдещето на милиарди хора по планетата може да се променят. Част от Starlink би трябвало да осигурява връзка директно с безжичните устройства, а не - както е сега в масовия случай - с наземен разпространител на безжичен сигнал. До 2019 г. би трябвало да има 4425 сателита за широколентов интернет, подобен на 5G, след което към тях да се добавят още над 7500. Това е отправяне на огромно предизвикателство към най-големите телекомуникационни корпорации и към капацитета на производителите на спътници.

Transparency International ще представи годишното си изследване за възприятие на корупцията

На 21 февруари международната организация за борба с корупцията Transparency International ще обяви резултатите от международния Индекс за възприятие на корупцията за 2017 година.

Изследването се публикува ежегодно от 1995 година и отразява анализи, оценки и възприятия относно нивото на корупция според представителите на бизнеса, местните и чуждестранните анализатори в съответните страни. България е включена в изследването за двадесети пореден път.

Ремонтите на оградата по границата - без обществени поръчки, а забраната общинските съветници да се договарят с общината се отлага с две години

Два законопроекта на управляващите, внесени в понеделник, спешно ще бъдат придвижени в парламентарната правна комисия в сряда. И двата проекта са подписани от Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Християн Митев ("Обединени патриоти") и съдържат буквално по един ред. В Закона за обществените поръчки се предлага не само изграждането, но и ремонтите на оградата по границата да се извършват без обществена поръчка – с цел ускоряване на процедурата в интерес на националната сигурност.

Вторият проект е за промяна в новия антикорупционен закон, съвсем скоро влязъл в сила, за да се реши сериозен проблем, създаден от него - забраната за общинските съветници да имат фирми или да участват в управлението на фирми, които имат сключени договори със съответната община, както и с фирми с общинско участие. Законопроектът предлага тази забрана да се отложи до 1 декември 2019 г.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

За час във вторник България бе напълно блокирана, като през нито един от граничните пунктове не можеше да се преминава - независимо в коя посока. Причината се оказа технически проблем. Автоматизираната информационна система - граничен контрол, периодично създава проблеми за преминаването през някой от пунктовете, но подобен мащабен срив, който да засегне всички пунктове, не беше регистриран досега.

Длъжниците на НАП ще бъдат уведомени чрез имейл, ако са декларирали такъв, когато срещу тях бъде образувано изпълнително дело за неплатени публични задължения. Целта е да се повиши информираността и да се стимулира доброволното изпълнение на задълженията. Електронните съобщения ще се изпращат от имейл адрес [email protected]

Процедурите за покупка на нови самолети и бронирани машини за армията ще тръгнат до края на март, когато в Министерския съвет ще бъде внесено предложение за параметрите им, се разбра днес от интервю на военния министър Каракачанов пред БНТ. Той поясни, че ще има промяна в условията за самолетите, като няма да е задължително да са нови, така че да се получат повече оферти.

"Газпром" твърди, че в края на 2019 г. ще заработи първата тръба на газопровода "Турски поток", но Анкара още не е издала разрешително за участъка на сушата, съобщи ексклузивно Reuters, цитирайки от Москва три източника. Това засилва опасенията, че сроковете за поскъпналия неотдавна до 7 млрд. евро газопровод няма да бъдат спазени. Една от целите е Русия да се снабди с южна алтернатива на преноса през Украйна към Европа, за който договорите с Киев изтичат през 2019 г.

Полша ще се съобрази с крайното решение на Съда на ЕС за сечта в Беловежката гора, което се очаква през април, заяви екоминистърът на страната. Изказването му дойде, след като генералният адвокат на съда обяви, че Варшава е нарушила европейските закони, като е увеличила добива на дървесина в гората, която е защитена от ЮНЕСКО и е дом на някои от най-старите дървета на континента. Споровете за сечта в Беловежката гора са само част от по-широкия конфликт между Европейската комисия и Полша за подкопаването на демокрацията.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Какво стои зад обвинението за подкуп срещу латвийския централен банкер

Илмарс Римсевич, гуверньор на централната банка на Латвия и ключов член на Европейската централна банка, бе задържан в събота с обвинение за поискан подкуп. Associated Press разказва историята на жалбата срещу него, дошла от латвийската банка Norvik. В него се твърди, че "старши латвийски служител" многократно е "изнудвал за парични подкупи", като е предупреждавал за административни последствия, ако собствениците й отказват да платят. Искът от 39 страници е подаден пред арбитражен орган на Световната банка. Според собствениците на Norvik bank става дума за сума от 100 хил. евро месечно.

Две от основните събития в страната за вторник се провалиха "по болест". Единият от двамата кандидати за председател на Софийския градски съд, Светлин Михайлов, влязъл в болница в понеделник вечерта и насроченият за вторник сутринта избор се отложи. Също болест отложи планираното за днес работно посещение в България на канцлера на Австрия Себастиян Курц. Така денят се лиши и от поредната доза правосъдна скандалност и от поредното потупване по гърба за Бойко Борисов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Срамота е анонимно да пишете глупости.
  Прочетох единствено абзаца за войната в Сирия. Няма едно истинно изречение!
  Ако бяхте поразлистите книгите, щяхте да разберете, че единно понятие "кюрди" не съществува, защото те продължават да се делят на племенни общости, всяка от които има свои си нагласи и пристрастия. Иначе кюрди има в 6-7 държави, ама те нямат нищо общо помежду си. Както са много различни кюрдските общности около Африн в северозападна Сирия и кюрдските общности около Ракка и Манбидж доста по на изток. Тези около Африн са значително по-умерени по отношение на Асад и на създаването на самостоятелна кюрдска държава. И по неподатливи на американските дарове. За сметка на това са кръвно свързани с кюрдите в Турция и са френетични поддържници на ПКК. Портрети на лежащия доживот в турски зандани Йоджелан са разлепени из целия град.
  Това е причината турската "Маслиненаклонка" да се "размаха" точно към Африн, а не по на изток, където беше предишното нахлуване, наречено "Щитът на Ефрат".
  Сирийското правителство се е договорило с едно от крилата на ИПК в Африн срещу предаване на тежкото въоръжение да осигури зенитна защита на града.
  Сценката с доброто и лошото ченге помните ли я? Е, лошото ченге го играят турците, а доброто - правителството.
  Класика. Хем Ердоган е доволен, защото Отрядите за народна самоотбрана са поразоръжени без да е необходимо за това да продължават да гинат турски солдати, хем американската идиотска идея от 30 хилядна разбойническа армия по турско-сирийската граница се изпари.

  Сирия и много сложна. Само с ВВС не става. Освен да плашите баба си...

 • 2
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean

  Защо, защо депутатите приемат глупостите , предлагани от Мая Манолова. Да си припомним за простотиите които натвори в ГПК, и които доведоха до затруднения в събирането на лоши заеми и до затруднения в изпълнителните дела.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал