Валери Жаблянов беше отстранен като зам.-председател на Народното събрание

БСП ще сезира Конституционния съд и съда в Страсбург, защото правата му били нарушени

След края на словото му Валери Жаблянов беше изпратен с ръкопляскания и ставане на крака от депутатите от БСП
След края на словото му Валери Жаблянов беше изпратен с ръкопляскания и ставане на крака от депутатите от БСП    ©  Юлия Лазарова
След края на словото му Валери Жаблянов беше изпратен с ръкопляскания и ставане на крака от депутатите от БСП
След края на словото му Валери Жаблянов беше изпратен с ръкопляскания и ставане на крака от депутатите от БСП    ©  Юлия Лазарова

Заместник-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов (БСП) загуби поста си заради няколко скандални изказвания и позиции. С гласовете на ГЕРБ (84), "Обединени патриоти" (16) и "Воля" (9), както и един независим депутат - общо 110, той беше отстранен от ръководството на парламента, въпреки че мотивите в предложението за отстраняването му не отговарят на условията в правилника за дейността на парламента. БСП гласува против - 71 народни представители, а ДПС не участва в гласуването. БСП обяви, че ще сезира Конституционния съд и Съда по правата на човека в Страсбург.

В искането, подписано от депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти", са посочени три мотива за освобождаване на Жаблянов - изказването му от трибуната срещу договора за приятелство с Македония, неуважителното му отношение на 1 февруари, когато в залата се отбелязваше паметта на жертвите на Народния съд и на т.нар. възродителен процес, както и изложената от него констатация в позиция на БСП, че "Народният съд е необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".

От ДПС отказаха да участват в гласуването, което определиха като "този фарс". Според зам.-председателя на парламентарната група Йордан Цонев ГЕРБ нямат нито морални, нито юридически аргументи да искат оставката на Жаблянов. От една страна, депутатите имат функционален имунитет, т.е. не носят отговорност за своите изказвания в пленарна зала в качеството си на политици. От друга страна, в случая ГЕРБ проявява двоен стандарт, защото остави без резултат искането на ДПС за оставка на председателя на комисията по правата на човека Красимир Велчев заради изказване, което според движението оправдава убийствата по време на преименуването на българските мюсюлмани.

Социалистите оставиха защитата на Жаблянов да се води от него самия и от Корнелия Нинова. Изказването на вече бившия зам.-председател на парламента беше определено от Цветан Цветанов (ГЕРБ ) като арогантно. В него имаше два пъти думата "съжалявам", но само за това, че била "излята ярост" в последната седмица, и за това, че темата изобщо се обсъжда. Иначе упреците бяха насочени към "когнитивния дефицит" на десницата, която била готова да се фашизира и нищо не научила от многократните си посещения в САЩ, където свободата на изразяването и дори на носенето на оръжие била "възведена в култ". Мотивите били образец на "политически произвол и фактическо слабоумие"."Аз съм представител на БСП в ръководството на Народното събрание, няма как да ми търсите сметка, това ясно ли ви е", заяви Жаблянов с апломб от трибуната. "Как декларацията за Народния съд на БСП се свързва с Жаблянов, как се свързва, бе?! По жицата?", иронизира той един от мотивите на искащите му оставката. Факт е, че нито веднъж досега Валери Жаблянов не е признал (но не е и отрекъл), че той е автор на фразата за Народния съд в обръщението на социалистите по повод Луковмарш, но тя беше премахната от първоначалния вариант на документа.

На свой ред той нападна ГЕРБ, че не се е разграничил от провеждането на Луковмарш. "Не става дума за зампредседателското място, а за демокрацията", заяви Жаблянов. По адрес на управляващите той дори заплаши - "Нарушавате конституцията, нарушавате законите, управлявате пряко волята на народа и ще платите за това".

За още една заплаха стана дума малко по-късно. Според Цветан Цветанов представители на БСП по време на Председателския съвет - съвещанието на ръководствата на парламентарните групи и ръководството на парламента - в сряда сутринта са заплашили "Воля", че социалистите ще искат на свой ред оставката на Веселин Марешки като зам.-председател на Народното събрание, ако депутатите му участват в гласуването на страната на мнозинството. Лидерът на най-малката парламентарна група е със свален имунитет заради обвинение за нанасяне на телесна повреда. Разпределението на гласовете в крайна сметка показа, че и без "Воля", дори и ако ДПС се бе включило на страната на БСП, Жаблянов пак щеше да бъде отстранен. "Обединени патриоти" нямаха колебания по отношение на отстраняването му заради позицията му срещу договора с Македония.

Корнелия Нинова коментира, че зад действията на управляващите стоят три мотива - отклоняване на вниманието от по-важните проблеми на държавата, отмъщение заради отстраняването на първия председател на това Народно събрание Димитър Главчев (ГЕРБ) и моделът, който ГЕРБ се опитва да налага от години - "моделът цветановщина - от тази трибуна да се раздават присъди".

Още в началото на дебата БСП предупреди, че евентуалното отстраняване на Жаблянов ще бъде атакувано пред Конституционния съд, а ако се наложи - и в Съда по правата на човека в Страсбург. "Ако днес гласуват оставката на Валери Жаблянов, управляващите отиват в Конституционния съд. Ако днес гласуват оставката на Валери Жаблянов, отиват в Съда по правата на човека в Страсбург и ще получите осмата присъда, европейска вече, която ще покаже, че "Граждани за европейско развитие на България" е заглавие, зад което стои диктатура, унищожаване на всяко инакомислие, репресия към всеки различен", заяви Корнелия Нинова.

БСП няма да предложи друг депутат на мястото на Валери Жаблянов, въпреки че по правилник всяка парламентарна група има право на такава позиция.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  istorik avatar :-|
  ISTORIK

  "Език мой - враг мой!", както е казал народът.
  И още - "Да би мирно седяло, не би чудо видяло!".

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Валери Жаблянов е народен представител и да бъде наказван за изказвани от трибуната на НС политически тези е мракобесие. Пък и какво толкова скандално каза Жаблянов?
  1. Договорът с Бюрм.
  Нищо не произтича от този договор вече повече от половин година. Пожеланието някакви комисии да изглаждат противоречията и кражбита на българска история нямат шанс да проработят. Единствената цел на този договор е да се декларира, че между БЮРМ и България няма противоречия, които биха попречили на мекединците да влязат скородтно в НАТО. Друго от този договор няма да произтече. Ако гърците не се бяха разскачали, и въпросът за скритите претенции в новото име нямаше да повдигнем;

  2. Отдаването на почит на "жертвите на комунизма".
  Жаблянов предложи към тях да се добавят и "жертвите на фашизма".
  Сред осъдените на смърт от Народния съд са и убиецът на Стамболийски кап. Иван Харлаков. Министър-председателят на България жив е н а р я з а н на 75 парчета !!! във вилата му в Славовица. Кап. Харлаком обесва обезсмъртения от Гео Милев в поемата "Септември" легендарен поп Андрий и избива 80 въстаници край с. Голяма Гнайница Фердинандско през сеттември 1923 г;
  Сред осъдените на смърт от Народния съд са и убиеца на шест деца и техните родители в с. Ястребино Търговишко през 1943 г от подпоручик Константин Йорданов, дядото на бившия политик Александър Йорданов.
  Сред осъдените от Народния съд са и виновниците за смъртта в Аушбиц на 11 000 евреи от Беломорска Тракие и Вардарска Македония, предадени от българската окупационна администрация;
  Сред осъдените от Народния съд са виновниците за потушаването на Драмското въстание през 1941 г. и за смъртта на 3 000 гърци.

  Нормален човек пред тези "жертви на комунизма" няма как да отдаде почит! Напротив.

  3. "Народният съд е необходимо и неизбежно военновременно правосъдие" пише в декларацията.
  Това е исторически факт, а не оценка.

 • 3
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  До коментар [#2] от "D-r D":
  Не може ли по-простичко. Парламентаристите да си гледат работата и да спрат с дърляниците. Имат ли такива, да ги правят в извън работно време. Нямат ли друга работа, освен дърляници, да се ометат. До един. И, след като най-голямата партия е на негласуващите, да си набият в главата, че са нелегитимни. Да си отидат на свло. И държавата да се управлява така, както е било в най-цветущия й период - когато цар Борис е забранил партиите и са управлявали експерти - десет прекрасни години! Ако толкова ги шокира, да им плащаме една лимузина по веднъж месечно, за да ги кара на село, шофьорът да отваря вратата и комшиите да кажат ХЛЪЦ! Само да не си играят на държава!

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#3] от "
  султана глаушева
  ":

  Десет славни години?
  Икономическият разцвет в предвоенните години няма как да се отдели от присъединяването към Райха, от антиеврейското законодателство, от потушаването на Драмското въстание, от обявяването на война ва ОК и САЩ и последвалите бомбарбировки над София, от ужасите в окупираните територии, от избиването без съд и присъда на десетки хиляди антифашисти: партизани, ятади и нарочени за такива. За отрязаните глави и купчините трупове, на чиито фон се снимат убийците им не си ли чувала?

  В българската история има много срамни моменти. Годините след 9.9.44 също спадат към тях. Срамното си е срамно и няма как да се обяви за героично. Говоря за здравия разум. Иначе, виждам, че герб го правят...


 • 5
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  До коментар [#4] от "D-r D":
  Не героично. Време на възход. Десетте години, когато цар Борис е разпуснал парламента и е забранил партиите. Те са преди времето, което визираш. И са време на възход.

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#5] от "
  султана глаушева
  ":

  Царят разпуска парламента и забранява партиите след преврата от 19 май 1934 г. Хайде смятай десетте години.

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#5] от "
  султана глаушева
  ":

  Ето един линк към статия, която съм се сейфнал. Не че не можеш да четеш и каквото желаеш по темата, но това са факти.
  http://glasove.com/categories/izgubenata-bylgariya/news/kogato-partiite-bqha-zabraneni

 • 8
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  До коментар [#7] от "D-r D":
  Ами именно! Точно това му е именното! Точно така, това имам пред вид. Ти какво искаш, неграмотната рода от село ли, дето на всеки 4 години се сменя? Или професорка по синтаксис, дето е спортен министър? Или юрисконсултката в детска градина Деса, дето става здравен министър? Или социоложката Румянка, дето става вътрешна министърка? Или рабфака Цецка (поне цветана да се казваше), дето става министърка на правосъдието? Или Бойкикев, дето няма и ден трудов стаж извън грантаджийски хранилки и го правят правосъден министър? Или Серджендър, дето без ден трудов стаж става премиер? Или асистентчето по политиконимия на соца Костов? Човече, за какво говорим? За тази трупа ли?

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#8] от "
  султана глаушева
  ":
  Султана, тия клоуни, дето изреждаш, са все от доонзиденшни комунета. В неистовото желание да се оневинят и да изчистят родилната червена звезда от челото си, те залитнаха и посегнаха към нелогичното оневиняване на фашизма във всичките му проявления!
  Самообявилото се за дясно, демократично, плуралистично и пр. правителство на Борисов ІІІ изби рибата с декларираната надежда неофашисткият Луков марш да се самоНЕпроведе. В юруша да скъсат с миналото си гербаджиите обявиха вкупом осъдените от Народния съд за жертви на комунистите. С все извратените масови убийци и виновниците за смъртта на стотици хиляди българи, с която ревизия по същество оспориха резултатите от ВСВ. Това си е политическо самоубийство, защото няма нормален човек, който да не е убеден, че фашизмът е зло. И по тая логика оневиняването му какво е?

  Речта на Жаблянов е програмна политическа реч. Само политически пигмеи могат да не видят потенциала му и зорлем да го вбесят да произнесе невероятна политическа реч, нечувата от десетилетия в тая зала. Нискочелите превърнаха Валери Жаблянов в незаобиколим политически фактор. Днешният парламентарен фарс го изстреля във висока политическа орбита.
  Няма нормален българин, който да ляга на фашизма и да се прави, че не знае всичко, което той докара на човечеството. Затова оценява противопоставянето на възкресяването му.
  Жаблянов не беше в челни редици в управата на БСП до днес, но вече нещата май се промениха. Жаблянов има потенциал да е новият силен в БСП. И тогава жална им майка на гербаджиите. Просто нямат мисловния капацитет да разберат какво си направиха сами...

 • 10
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  До коментар [#9] от "D-r D":
  Виж. Пи времето на т.н.”народен съд” е имало мевероятни безобразия. Един пример. Проф.Атанасов. Министър на свлското стопанство. Агроном.Учен. Със супер кариера в Холандия. Там женен. Викат го за министър. От патриотизъм зарязва всичко и св връща. В с.Мрамор му дават няколко дка земя. Засажда невероятна колекция от холандски лалета. Кръстосва ги. Докарва сортове, дето го прославят по света. И в ссср също. Идва т.н.”народен съд”. Пращат го някъде си. Семейството му не знае. След години идва съветски учен и пита къде е проф.Атанасов. Ами хъкъта-мъкъта. Връщат го. Развалина. След година без него. Друг случай:дъщерята на Буров. Беба Бурова. Какво не вя правиха, как не я шиканираха! А баща й си го умориха. Да продължавам ли? Какъв фашизъм? Това си беше чисто унищожение на старата аристокрация от простотия и селяния! А това с Жаблянов е друга бира - комунягите и техните отрочета се направиха на ангели небесни! Отврат! Защо ли си хабим думите за тези? Те са ясни. Ама забравих откъде тръгнахме😊


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход