Работодатели могат да кандидатстват за 80 млн. лв. за наемане на безработни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Работодатели могат да кандидатстват за 80 млн. лв. за наемане на безработни

Работодатели могат да кандидатстват за 80 млн. лв. за наемане на безработни

Средствата са осигурени по програма "Развитие на човешките ресурси", а срокът за кандидатстване е до 9 март т.г.

Мара Георгиева
14982 прочитания

© Цветелина Белутова


Близо 9700 безработни и неактивни лица ще бъдат наети през 2018 г. по новия проект "Работа", който вече стартира, съобщиха от Агенцията по заетостта. Предвиденият бюджет е 80 млн. лв., осигурени по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", а крайният срок за кандидатстване е 9 март т.г.

В 193 общини

Проектът е продължение на пилотната програма "Работа" от миналата година за общините с най-висока безработица в Северозападна България. Сега обаче е с национален обхват и ще се прилага в 193 общини, в които безработицата за предходните 12 месеца е над средната за страната, уточняват от агенцията.

Приоритетни групи са дълготрайно безработни, както и новорегистрирани като безработни лица (икономически неактивни), които по информация от Националната агенция по приходите не са работили през предходните 12 месеца. Изисква се минимум две трети от включените в дейностите по проекта "Работа" при един работодател да бъдат от тези две приоритетни групи.

Предвижда се икономически неактивните лица да бъдат открити от специално наети на трудов договор към съответните общини лица, наречени "специалисти по активиране". Разходите за заплати и осигуровки за тях ще бъдат възстановявани от бюджета на проекта - те са предвидени в отделно перо и не са част от разходите за осигуряване на заетост.

Наетите за специалисти по активиране трябва да притежават средно образование, но от тях няма да се изисква предишен опит на сходна длъжност, уточниха за "Капитал" от Агенцията по заетостта.

Допустимите дейности

Интересно е, че примерният, но не изчерпателен списък на допустими дейности, качени на сайта на Агенцията включва: ремонт и поддръжка на обществени сгради и комунално-битово обслужване, озеленяване, оформяне на тревни площи, изграждане на зони за отдих, ремонт и поддръжка на пътища, почистване на речни корита, отстраняване на нерегламентирани сметища и др.

От Агенцията по заетостта уточниха за "Капитал", че "по проекта все пак са допустими и работодатели, които разкриват работни места и на първичния пазар на труда" - например машиностроително предприятие или производство на дограма, стига да попадат в общините, обхванати от проекта.

За наемане на безработни лица по програмата могат да кандидатстват широк кръг работодатели - от частния сектор, социални предприятия, дружества за заетост, предприятия, които осигуряват временна работа, неправителствени организации, земеделски производители, които разкриват работни места за икономически дейности, общини и общински предприятия. Допустимо е и участието на физически и юридически лица, вписани в регистъра към Агенцията за социална помощ за предоставяне на услугите "домашен социален патронаж" и/или "домашен помощник".

Възможност за наемане на наставници

Безработните ще бъдат наемани на пълно или непълно работно време (най-малко 4 часа на ден) за период до 12 месеца и ще получават възнаграждение, равно на минималната за страната работна заплата. Ако реши, работодателят може да осигури за своя сметка и по-високо заплащане.

По заявка на работодателя може да бъде осигурен и наставник - безработно лице, което да изпълнява и дейности по наставничество на наетите за срок до три месеца. Възнаграждението на наставника е равно на една минимална работна заплата и половина за 8-часов работен ден.

Проектът възстановява на работодателя всички разходи за заплати до 12 месеца, всички дължими от фирмата осигурителни вноски, както и разходите за един наставник.

Работодателите нямат ангажимент да запазят работните места след изтичане на субсидирания период, уточниха за "Капитал" от Агенцията по заетостта.

Заетост и обучение

Програмата дава възможност заетостта да се комбинира с обучение чрез ваучери на стойност от 70 до 1200 лв. Обучението може да бъде за придобиване на професионална квалификация или по т.нар. ключови компетентности, изброени в условията за кандидатстване: общуване на роден език, общуване на чужди езици, математическа компетентност, дигитална компетентност, умение за учене, обществени и граждански компетентности, инициативност и предприемачество.

Проектът "Работа" стартира на фона на доста добри данни за пазара на труда, като някои икономисти дори говорят за прегряване - има търсене на хора за всякакви позиции, а кандидатите са ограничени. През последното тримесечие на 2017 г. средната брутна заплата в страната продължава да расте - с над 10% и достига 1123 лв. през декември. Заетостта също продължава да се увеличава – с внушителните 162 хил. души за последните три месеца спрямо същия период на 2016 г. Безработицата пада до предкризисните 5.7%, показват данните на Националния статистически институт.

От Агенцията казаха, че "програма "Работа" е съобразена със ситуацията на пазара на труда." Програмата е одобрена на деветото редовно заседание на Комитета за наблюдение на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", през октомври миналата година. В комитета влизат представители и на национално представителните организации на работодателите, работниците и служителите, признати от Министерския съвет по реда на Кодекса на труда.

Близо 9700 безработни и неактивни лица ще бъдат наети през 2018 г. по новия проект "Работа", който вече стартира, съобщиха от Агенцията по заетостта. Предвиденият бюджет е 80 млн. лв., осигурени по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", а крайният срок за кандидатстване е 9 март т.г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK