Вечерни новини: Президентът върна закона "Пеевски" за КТБ, а Брюксел улови картели в автосектора

И още: Жаблянов бе отстранен като зам.-председател на парламента; Увеличението на квотата на чуждите работници мина на второ четене в комисия; Правителството на Макрон предлага по-строги закони за имиграцията

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Едно от най-вълнуващите и зрелищни събития, планирани за сряда привечер, за жалост бе отложено с поне 24 часа - става дума за изстрелването на ракета на SpaceX с два експериментални сателита, които да поставят началото на нов вид спътникова мрежа за интернет с директна връзка с телефоните. За сметка на това политическата сцена в България предложи на зрителите разжалване на парламентарен зам.-председател и поредно президентско вето - този път на закона "Пеевски" за КТБ.

Високо остава напрежението между Сирия и Турция, като южната ни съседка предупреди, че ще вземе съответни мерки, ако силите на Асад навлязат в граничния район Африн, където се преплитат сложни политически интереси.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

Президентът Румен Радев наложи вето върху закона "Пеевски" за КТБ

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за банковата несъстоятелност, приети по инициатива на депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид и промотирани като средство срещу "вторичното разграбване на КТБ". Основният мотив на президента е, че обявяването със задна дата на сделки и обезпечения за недействителни противоречи на правото.

Този аргумент означава, че ако парламентът отхвърли ветото, следващият ход на президента трябва да е сезирането на Конституционния съд.

ЕК глоби с 546 млн. евро компании за картелиране в автомобилния сектор

Европейската комисия наложи днес глоби за общо 546 милиона евро на компании, които са участвали в картели, свързани с транспорт на автомобили и производство на части - запалителни свещи и спирачни системи. Чилийска компания, три японски фирми и съвместен норвежко-шведски превозвач общо са глобени с 395 млн. евро за картелиране между 2006 и 2012 г. на пазара за превоз на коли, камиони, трактори и други големи превозни средства. В картела за запалителни свещи пък са германската Bosch и японските Denso и NKG. Те са се договорили да зачитат пазарите си и са координирали някои тактики в продажбите. Именно Denso е подал сигнала, като другите две компании са глобени със 76 млн. евро. ЕК е доказала и два картела на пазара за автомобилни спирачни системи в периода 2007-2011 г., в които са участвали Bosch и Continental, както и TRW, бивша американска компания, която сега е германска собственост. Глобата е общо 75 млн. евро.

Такива незаконни тайни съглашения повишават цените на автомобилите и вредят на сектора, посочва комисията и припомня, че спазването на конкурентните принципи е важно, не на последно място, защото в индустрията в Европа са заети около 12 милиона души.

Валери Жаблянов е отстранен като зам.-председател на парламента, БСП ще прати спора в Конституционния съд и в Страсбург

Със 110 гласа - на управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" и на депутати от "Воля", Валери Жаблянов (БСП) бе отстранен като зам.-председател на Народното събрание с мотив, че със свои изявления е уронил авторитета на парламента. Цялата парламентарна група на ДПС не гласува със заявката, че няма юридически аргументи да се иска отстраняването на Жаблянов - депутатите имат функционален имунитет, т.е. не носят отговорност за своите изказвания в пленарна зала в качеството си на политици.

Казусът няма да свърши дотук, защото лидерът на БСП Корнелия Нинова предупреди още в началото на дебата, че отстраняването на Жаблянов ще бъде атакувано пред Конституционния съд и пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

За първи път световното тичане за мир Peace Run ще стартира от София

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Депутатите ще разрешат на омбудсмана да се меси и в частни спорове

Промените в закона за омбудсмана, които му дават правомощия да се намесва и в отношения между частни лица под предлог, че права и свободи са нарушени от частни субекти, ще влязат за второ четене в пленарната зала. Проектът е спорен, но въпреки това бе придвижен доста скоростно - само за месец и половина от внасянето му от Министерския съвет до окончателното гласуване.

Омбудсманът по дефиниция трябва да бъде посредник между граждани и публични институции и доставчиците на обществени услуги. Промените сега му дават спорни правомощия да се намесва в отношенията между граждани – от съседски спорове до конфликти между съпрузи например, но също и да има претенции към дейността на частни търговски дружества, неправителствени организации, медии и т.н. Това изцяло променя базисния замисъл на институцията, освен че тя няма капацитет за толкова широка намеса.

Федерален съд в Германия решава по дело за забрана на дизеловите коли в градски центрове

Федерален административен съд в Лайпциг трябва да реши в четвъртък дали да забрани допускането в централните части на градове на дизелови автомобили, продадени преди въвеждането на последните стандарти "Евро 6" през септември 2015 г. Делото стартира по инициатива на екогрупата Deutsche Umwelthilfe (DUH) вследствие на скандала "Дизелгейт". Организацията настояваше такива забрани да се въведат в редица градове. Първи съдебни инстанции в провинциите Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия не бяха категорични в решенията си, но все пак обявиха, че може да се налага забрана за някои дизелови двигатели в съответните столици Щутгарт и Дюселдорф. Двете провинции обжалваха. Съдът в Лайпциг е втората и окончателна инстанция по делото. Междувременно социологическо допитване показа, че германците са дълбоко разделени (43% срещу 43%) по темата за забраната.

Германската, а и цялата европейска автомобилна индустрия нервно очакват решението на съда, което би могло да нанесе големи щети на сектора. То ще бъде окончателно и ще може да бъде последвано от различни решения на местните съдилища в цялата страна. Ако Германия забрани дизеловите коли в градските центрове, и други големи европейски градове вероятно ще ги последват.

Заради стачка утре Air France отменя половината си далечни полети от Париж

Авиокомпания Air France предвижда да отмени половината от далечните си полети от Париж утре заради 24-часова стачка на пилотите, кабинния и наземния персонал, които настояват за увеличение на заплатите. Air France очаква да осигури 75% от планираните полети, от които 50% на далечни разстояния от Париж, 75% от полетите на средни разстояния от и до парижкото летище "Шарл дьо Гол", както и 85% от полетите на къси разстояния, се казва в съобщението на ръководството. Не са изключени и закъснения на полети.

Почти всички синдикати в авиокомпанията призоваха пилотите, кабинния и наземния персонал да стачкуват утре с искане на увеличение на заплатите на всички с 6%, аргументирайки се с подобряването на корпоративните резултати на групата Air France-KLM.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Квотата на работниците в дадена фирма, които са граждани на трети страни, се удвоява до 20% от общия брой на заетите в нея. А за компании с персонал под 250 души и приходи под 100 млн. лв. - до 35%. Отпадна и т.нар. пазарен тест - анализ на пазара, чрез който работодателят доказва нуждата от внос на работници. Премахва се и ограничителният списък с професии, според който се внасят висококвалифицирани кадри в страната без доказване на недостиг (с т.нар. синя карта на ЕС). Промените бяха одобрени на второ четене в комисия. Предстои да бъдат разгледани и в зала, където ще срещнат опозиция.

Досегашната зам. генерална директорка на Евростат Мариана Коцева става генерален директор на статистическата агенция на ЕС. Коцева е поредната българка - след Меглена Кунева, Кристалина Георгиева и Мария Габриел, която достига до висш пост в Европейската комисия.

Министерският съвет даде съгласието си генерал-майор Данчо Дяков да бъде назначен на длъжността началник на Националната служба за охрана (НСО). Към момента той е съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност. За да стане факт, назначаването трябва да бъде подписано от държавния глава.

Правителството на Еманюел Макрон предлага по-строги закони за имиграцията. Законопроектът предвижда удвояване от 45 на 90 дни на срока за задържане на нелегалните мигранти и съкращаване на процедурата за кандидатстване за убежище. Незаконното прекосяване на границите ще се наказва с една година затвор и глоби. Правителството казва, че иска да бъде едновременно строго и справедливо по въпроса с имиграцията.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Коя е британската анти-Брекзит партия, вдъхновена от Макрон

Нова центристка и анти-Брекзит политическа партия - "Обновление" (Renew), се роди наскоро във Великобритания, вдъхновена от "Република, напред!" (En Marche) на френския президент Еманюел Макрон. Новата формация афишира амбицията да спре Брекзит и да съживи центъра в британската политика, възползвайки се от общественото мнение, което според оценката ѝ е малко по-благосклонно към оставането в ЕС.

"Обновление" иска да бъде "платформа за хората, които се смятат за политически необвързани и се чувстват пренебрегнати". Кои са хората зад партията, какви други принципи споделят и какви са целите им - това е разказът на "Франс прес", препредаден от "Дневник".